راجع به سؤال نخست می‌توانید به نمایه 4551 (ذکر رکوع و سجده و تشهد در نماز) در همین سایت مراجعه نمایید. و درباره‌ی سؤال دوم باید گفت، این کار اشکال دارد و لازم است بعد از حمد سوره دیگری غیر از حمد خوانده شود. ضمائم: پاسخ مراجع عظام تقلید نسبت به قسمت دوم سؤال، چنین است:[1] حضرت آیت الله العظمی خامنه‌ای(مد ظله العالی): صحیح نیست و بنابر احتیاط واجب، باید یک سوره‌ٔ کامل قرائت کند. حضرت آیت الله العظمی سیستانی(مد ظله العالی): این کار نماز را باطل می‌کند. حضرت آیت الله العظمی مکارم شیرازی(مد ظله العالی): اشکال دارد. حضرت آیت الله العظمی نوری همدانی(مد ظله العالی): لازم است بعد از حمد سوره دیگری غیر از حمد خوانده شود. حضرت آیت الله هادوی تهرانی (دامت برکاته): در قرائت نماز یک بار حمد واجب است و بار دوم به قصد ورود جایز نیست و قرائت سوره مطابق احتیاط است، هر چند لازم نیست. لینک به سایت استفتائات [1] . استفتا از دفاتر آیات عظام: خامنه ای، سیستانی، مکارم شیرازی، نوری همدانی (مد ظلهم العالی) توسط سایت اسلام کوئست.
سلام، 1. جا بجایی عمدی ذکر رکوع و سجود چه حکمی دارد؟ 2. آیا میتوان بعد از سورهی حمد در نماز، به جای سوره، یک بار دیگر حمد را خواند؟ یعنی در هر رکعت دو مرتبه سوره حمد را خواند؟
راجع به سؤال نخست میتوانید به نمایه 4551 (ذکر رکوع و سجده و تشهد در نماز) در همین سایت مراجعه نمایید. و دربارهی سؤال دوم باید گفت، این کار اشکال دارد و لازم است بعد از حمد سوره دیگری غیر از حمد خوانده شود. ضمائم: پاسخ مراجع عظام تقلید نسبت به قسمت دوم سؤال، چنین است:[1] حضرت آیت الله العظمی خامنهای(مد ظله العالی): صحیح نیست و بنابر احتیاط واجب، باید یک سورهٔ کامل قرائت کند. حضرت آیت الله العظمی سیستانی(مد ظله العالی): این کار نماز را باطل میکند. حضرت آیت الله العظمی مکارم شیرازی(مد ظله العالی): اشکال دارد. حضرت آیت الله العظمی نوری همدانی(مد ظله العالی): لازم است بعد از حمد سوره دیگری غیر از حمد خوانده شود. حضرت آیت الله هادوی تهرانی (دامت برکاته): در قرائت نماز یک بار حمد واجب است و بار دوم به قصد ورود جایز نیست و قرائت سوره مطابق احتیاط است، هر چند لازم نیست. لینک به سایت استفتائات [1] . استفتا از دفاتر آیات عظام: خامنه ای، سیستانی، مکارم شیرازی، نوری همدانی (مد ظلهم العالی) توسط سایت اسلام کوئست.
- [آیت الله خوئی] آیا به جای سوره بعد از حمد در صلوات یومیه و در نماز آیات بطور تقطیع میتوان سوره حمد را خواند؟
- [آیت الله خامنه ای] امام جماعت در رکعت سوم و مأموم رکعت دوم نماز است. در صورتیکه مأموم بخواهد سوره حمد را تا آخر بخواند امام سر از رکوع برمیدارد و وارد سجده میشود. در این حال آیا مأموم میتواند سوره حمد را رها نموده و همراه امام رکوع را بهجا آورد؟ یا اینکه باید سوره حمد را تا آخر بخواند و اگر به رکوع امام نرسید، بعد از حمد سوره را نیز بخواند و نمازش را فرادا نماید؟
- [آیت الله سبحانی] اگر امام جماعت، حمد و سوره و یا اذکار واجب مانند ذکر رکوع و سجده را غلط می خواند، می توان به او اقتدا کرد؟
- [آیت الله بروجردی] نماز گزار حمد را فراموش کرد، سوره را خواند داخل رکن شد، بعد از نماز قضای حمد و سجده سهو لازم است یا خیر؟
- [آیت الله خامنه ای] می دانیم که یک رکعت از نماز متشکل از نیت، تکبیرةالاحرام، حمد، سوره، رکوع و سجده است، و از طرف دیگر در نماز ظهر و عصر و رکعت سوم نماز مغرب و رکعت سوم و چهارم نماز عشا آهسته خواندن واجب است. ولی در نماز جماعتی که از رادیو و تلویزیون مستقیماً پخش می کنند، مشاهده می شود که امام جماعت ذکر رکوع و سجده رکعت سوم را بلند می خواند. با توجه به اینکه آن رکوع و سجده دو جزء رکعتی هستند که آهسته خواندن در آن واجب است، این مسأله چه حکمی دارد؟
- [سایر] باعرض سلام وخسته نباشید میخاستم بدونم در رکعت سوم یا چهارم نماز بجای تسبیحات اربعه اگر سوره حمد و توحید یا حمد تنها سهوا خوانده شود آیا نماز باطل است؟ با تشکر
- [آیت الله خامنه ای] می خواستم بدانم اگر در نماز ذکری را بجای ذکر دیگر بگوییم مثلاً ذکر سجده را بجای رکوع یا بجای تسبیحات اربعه حمد را بخوانیم حکم چیست؟
- [سایر] سلام وقت بخیر. _ حکم خواندن فقط سوره حمد در رکعت سوم و چهارم نماز (فرادی) چیست؟ _ ایا در نماز مغرب دو تشهد در رکعت های دوم و سوم وجود دارد؟ _ ایا حتما باید در نماز صبح و مغرب عشا حمد و سوره بلند خوانده شود یا شنیدن صدای خود کافیست؟
- [سایر] در آغاز بعثت تا نزول سورهی حمد پیامبر صلّی الله علیه و آله در نماز ها چه سورهای را می خواند؟
- [سایر] فلسفه اینکه در رکعت اول و دوم؛ امام جماعت، حمد و سوره را به جای مأمومین میخواند و آنها سکوت میکنند ولی بقیه موارد؛ مثل رکوع، سجود یا رکعت 3 یا 4 را خودشان میخوانند، چیست؟
- [آیت الله نوری همدانی] نماز آیات دو رکعت است و در هر رکعت پنجرکوع دارد ودستور آن این است که انسان بعد از نیت ، تکبیر بگوید و یک حمد و یک سورة تمام بخواند و به رکوع رود و سر از رکوع بردارد ، دوباره یک حمد و یک سوره بخواند ، باز به رکوع رود تا پنج مرتبه و بعد از بلند شدن از رکوع پنجم دو سجده ننمایید و برخیزدو رکعت دوم را هم مثل رکعت او ل بجا آورد و تشهد بخواند و سلام دهد .
- [آیت الله بروجردی] نماز آیات دو رکعت است و در هر رکعت پنج رکوع دارد و دستور آن اینست که انسان بعد از نیت تکبیر بگوید و یک حمد و یک سوره تمام بخواند و به رکوع رود و سر از رکوع بردارد، دوباره یک حمد و یک سورهی بخواند، باز به رکوع رود تا پنج مرتبه و بعد از بلند شدن از رکوع پنجم دو سجده نماید و برخیزد و رکعت دوم را هم مثل رکعت اوّل به جا آورد و تشهّد بخواند و سلام دهد.
- [آیت الله شبیری زنجانی] نماز آیات دو رکعت است و هر رکعت پنج رکوع دارد و به چند شکل میتوان آن را به جا آورد: یکی از شکلهای آن این است که انسان بعد از نیت تکبیر بگوید و یک حمد و یک سوره تمام بخواند و به رکوع رود و سر از رکوع بردارد، دوباره یک حمد و سوره بخواند، باز به رکوع رود، تا پنج مرتبه و بعد از بلند شدن از رکوع پنجم دو سجده نماید و برخیزد و رکعت دوم را هم مثل رکعت اول به جا آورد و تشهد بخواند و سلام دهد.
- [آیت الله سبحانی] اگر در یک رکعت از نماز آیات، پنج مرتبه حمد و سوره بخواند و در رکعت دیگر یک حمد بخواند و سوره را پنج قسمت کند مانعی ندارد.
- [آیت الله وحید خراسانی] اگر در یک رکعت از نماز ایات پنج مرتبه حمد و سوره بخواند و در رکعت دیگر یک حمد بخواند و سوره را پنج قسمت کند مانعی ندارد
- [آیت الله میرزا جواد تبریزی] اگر در یک رکعت از نماز آیات؛ پنج مرتبه حمد و سوره بخواند و در رکعت دیگر یک حمد بخواند و سوره را پنج قسمت کند مانعی ندارد.
- [آیت الله اردبیلی] اگر در یک رکعت از نماز آیات، پنج مرتبه حمد و سوره بخواند و در رکعت دیگر یک حمد بخواند و سوره را پنج قسمت کند، مانعی ندارد.
- [آیت الله بهجت] اگر در یک رکعت از نماز آیات، پنج مرتبه حمد و سوره بخواند و در رکعت دیگر یک حمد بخواند و سوره را پنج قسمت کند، مانعی ندارد.
- [آیت الله مظاهری] اگر در یک رکعت از نماز آیات، پنج مرتبه حمد و سوره بخواند و در رکعت دیگر یک حمد بخواند و سوره را پنج قسمت کند مانعی ندارد.
- [آیت الله نوری همدانی] اگر در یک رکعت از نماز آیات ، پنج مرتبه حمد و سوره بخواند و در رکعت دیگر یک حمد بخواند و سوره را پنج قسمت کند مانعی ندارد .