ترجمه آیات 18-19-20 سوره مبارکه جن : ‹‹ و اینکه مساجد از آن خداست پس هیچ کس را با خدا نخوانید ( 7) و اینکه هنگامی که بنده خدا= محمد (ص) به عبادت بر می خواست و ا و را میخواند گروهی پیرامون او به شدت ازدحام می کردند (19) بگو من تنها پروردگارم را می خوانم و هیچ کسی را شریک او قرار نمی دهم (20) ›› لازم به توضیح است که در سجده نماز دو نوع ذکرگفته می شود 1- ذکر واجب که همان 3 بار سبحان الله یا یکبار سبحان ربی الا علی و بحمده می باشد 2- ذکر مستحب مثل صلوات فرستادن و یا درآخر نماز سجده دوم دعا کند و از خدا حاجت بخواهد مثلاً بگوید یا ولی العافیه العافیه الدنیا و الاخره یا لطیف ارحم عبدک الضعیف در توضیح المسائل مراجع علی الخصوص امام خمینی (ره) آمده در سجده ها صلوات بفرستد و اگر آن را به قصد ذکری که در سجده ها دستور داده اند بگوید اشکال ندارد (1) با توجه به کلام الهی در قرآن کریم سجده فقط اختصاص به پروردگار دارد و چنانچه به غیر از خدا به هر مقام و منصبی سجده شود شرک محسوب می شود و در اینجا ذکر صلوات بعد از ذکر واجب در سجده فقط به قصد تحیت و درود و سلام بر اشرف و اعظم انبیاء و آل و خاندان طاهرینش می باشد به قصد ربوبیت و الهیت هرگز نخواهد بود. بطور نمونه در احکام فقهی آمده که سجده کردن برای غیر خداوند متعال حرام می باشد و بعضی از مردم که مقابل قبر امامان (علیهم السلام) پیشانی را به زمین می گذارند اگر برای شکر خداوند متعال باشد اشکال ندارد و گرنه حرام است پس باید مراقبت و مواظبت نمود که ذکرهائی که بعد از ذکر واجب در سجده گفته می شود جنبه شرک آمیز و الهی برای غیر خدا بر زبان جاری نسازیم که مورد نهی قرآن و اسلام قرار گرفته است . از جهتی دیگر فرستادن صلوات در بعد از اذکار رکوع وسجود نوعی احترام و توجه به پیامبر و ائمه هدی بعنوان نمازگزاران حقیقی و کسانی که ولی نعمتهای خداوند بر بندگان و واسطه فیض اقدس حضرت حق و خلیفه خدا و باب الله و وجه الله است که اولیاء خدا رو به سوی آن می کنند . که انسان می بایست از برکات و فوائدی که در معرفت حرمت آن حضرت نهفته است غافل نشود و به آن اهتمام بورزد (2) (توضیح المسائل امام خمینی،ص 148 احکام سجده ، چاپ 10 سال 3 وزارت ارشاد اسلامی) (اسرار الصلوه میرزا جواد ملک تبریزی ،ص 434 ، چاپ اول ، 63 انتشارات اسلامی طلوع آزادی ) (اسرار عبادت آیت الهل جوادی آملی ) (اسرار الصلاه آیت الله میرزا جوادملکی تبریزی ) (اسرار الصلوه امام خمینی) (پاسخ ما به پرسشهای مذهبی شما آیت الله مکارم شیرازی ) به نقل از اداره پاسخگویی آستان قدس رضوی (لوح فشرده پرسمان، اداره مشاوره نهاد نمایندگی مقام معظم رهبری در دانشگاه ها، کد: 432/400008)
ترجمه آیات 18-19-20 سوره مبارکه جن :
‹‹ و اینکه مساجد از آن خداست پس هیچ کس را با خدا نخوانید ( 7)
و اینکه هنگامی که بنده خدا= محمد (ص) به عبادت بر می خواست و ا و را میخواند گروهی پیرامون او به شدت ازدحام می کردند (19) بگو من تنها پروردگارم را می خوانم و هیچ کسی را شریک او قرار نمی دهم (20) ››
لازم به توضیح است که در سجده نماز دو نوع ذکرگفته می شود 1- ذکر واجب که همان 3 بار سبحان الله یا یکبار سبحان ربی الا علی و بحمده می باشد 2- ذکر مستحب مثل صلوات فرستادن و یا درآخر نماز سجده دوم دعا کند و از خدا حاجت بخواهد مثلاً بگوید یا ولی العافیه العافیه الدنیا و الاخره یا لطیف ارحم عبدک الضعیف
در توضیح المسائل مراجع علی الخصوص امام خمینی (ره) آمده در سجده ها صلوات بفرستد و اگر آن را به قصد ذکری که در سجده ها دستور داده اند بگوید اشکال ندارد (1) با توجه به کلام الهی در قرآن کریم سجده فقط اختصاص به پروردگار دارد و چنانچه به غیر از خدا به هر مقام و منصبی سجده شود شرک محسوب می شود و در اینجا ذکر صلوات بعد از ذکر واجب در سجده فقط به قصد تحیت و درود و سلام بر اشرف و اعظم انبیاء و آل و خاندان طاهرینش می باشد به قصد ربوبیت و الهیت هرگز نخواهد بود.
بطور نمونه در احکام فقهی آمده که سجده کردن برای غیر خداوند متعال حرام می باشد و بعضی از مردم که مقابل قبر امامان (علیهم السلام) پیشانی را به زمین می گذارند اگر برای شکر خداوند متعال باشد اشکال ندارد و گرنه حرام است
پس باید مراقبت و مواظبت نمود که ذکرهائی که بعد از ذکر واجب در سجده گفته می شود جنبه شرک آمیز و الهی برای غیر خدا بر زبان جاری نسازیم که مورد نهی قرآن و اسلام قرار گرفته است .
از جهتی دیگر فرستادن صلوات در بعد از اذکار رکوع وسجود نوعی احترام و توجه به پیامبر و ائمه هدی بعنوان نمازگزاران حقیقی و کسانی که ولی نعمتهای خداوند بر بندگان و واسطه فیض اقدس حضرت حق و خلیفه خدا و باب الله و وجه الله است که اولیاء خدا رو به سوی آن می کنند .
که انسان می بایست از برکات و فوائدی که در معرفت حرمت آن حضرت نهفته است غافل نشود و به آن اهتمام بورزد (2)
(توضیح المسائل امام خمینی،ص 148 احکام سجده ، چاپ 10 سال 3 وزارت ارشاد اسلامی)
(اسرار الصلوه میرزا جواد ملک تبریزی ،ص 434 ، چاپ اول ، 63 انتشارات اسلامی طلوع آزادی )
(اسرار عبادت آیت الهل جوادی آملی )
(اسرار الصلاه آیت الله میرزا جوادملکی تبریزی )
(اسرار الصلوه امام خمینی)
(پاسخ ما به پرسشهای مذهبی شما آیت الله مکارم شیرازی )
به نقل از اداره پاسخگویی آستان قدس رضوی (لوح فشرده پرسمان، اداره مشاوره نهاد نمایندگی مقام معظم رهبری در دانشگاه ها، کد: 432/400008)
- [آیت الله خوئی] آیا مجزی است صلوات بر محمد صلی الله علیه و آله از ذکر رکوع و سجود اگر تکرار کند آن صلوات را سه مرتبه در سجود و رکوعش؟
- [سایر] 1. آیا گفتن ذکر مخصوص رکوع در سجده و عکس آن، جایز است؟ 2. آیا در تشهد میتوان بعد از ذکر صلوات، عبارت "و عجل فرجهم" را هم به عنوان دعا اضافه کرد؟
- [سایر] آیا قانون است که باید قبل و بعد از دعا صلوات فرستاد ؟
- [سایر] آیا پیامبراکرم در اذان و اقامه و نماز خود بر خود و خاندانش صلوات می فرستاد؟
- [آیت الله مظاهری] آیا میتوان زکات فطره را به شهر دیگری که فقرای زیادی در آن زندگی میکنند، فرستاد؟
- [سایر] فلسفه و اسرار تشهّد در نماز چیست؟ آیا پیامبر صلی الله علیه و آله هم در تشهّد برای خودش صلوات می فرستاد؟
- [آیت الله نوری همدانی] آیا در رکوع و سجود پس از ذکر واجب، میتوان به فارسی دعا کرد؟ در قنوت چطور؟
- [آیت الله بهجت] اگر فردی به جای ذکر سجده بر اثر بی سوادی و یا تعلیم غلط صلوات بفرستد؛ آیا نماز او صحیح است؟ در صورت صحیح نبودن، آیا لازم است نمازهای گذشته را قضا کند؟
- [سایر] آیا هنوز لزومی برای فرستادن صلوات هنگام ذکر نام امام خمینی(ره) ومقام رهبری هست؟
- [آیت الله مظاهری] آیا تعداد ذکر احتیاج به اجازه از استاد دارد؟ مناسب ترین صلوات کدام است؟
- [آیت الله اردبیلی] اگر پیش از آن که پیشانی به زمین برسد، سهوا ذکر سجده را بگوید و پیش از آن که سر از سجده بردارد، بفهمد اشتباه کرده، باید دوباره ذکر را بگوید و بنابر احتیاط واجب اگر قبل از آرام گرفتن بدن نیز سهوا ذکر سجده را بگوید، باید پس از آرام گرفتن بدن دوباره ذکر سجده را بگوید.
- [آیت الله مظاهری] اگر پیش از آنکه پیشانی به زمین برسد عمداً ذکر سجده را بگوید، یا پیش از تمام شدن ذکر عمداً سر از سجده بردارد، نماز باطل است.
- [آیت الله جوادی آملی] .واجب است بدن درحالت سجده آرام باشد، به گونهای که ذکر واجب آن، با آرامش بدن انجام شود و بنا بر احتیاط واجب برای ذکر مستحب سجود که به قصد خصوصیت سجده گفته میشود, باید بدن آرام باشد.
- [آیت الله شبیری زنجانی] اگر بعد از آن که سر از سجده برداشت بفهمد که ذکر نگفته یا در حال گفتن ذکر بدنش آرام نبوده یا پیش از آن که ذکر سجده تمام شود سر برداشته، نمازش صحیح است.
- [آیت الله وحید خراسانی] در سجود باید به مقدار ذکر واجب بدن ارام باشد و همچنین بنابر احتیاط واجب در موقع گفتن ذکر مستحب در صورتی که ان را به قصد ذکر در سجده بگوید
- [آیت الله فاضل لنکرانی] اگر پیشانی بی اختیار از جای سجده بلند شود، چنانچه ممکن باشد نباید بگذارد دوباره به جای سجده برسد و این یک سجده حساب می شود چه ذکر سجده را گفته باشد یا نه و اگر نتواند سر را نگهدارد و بی اختیار دوباره به جای سجده برسد روی هم یک سجده حساب می شود و اگر ذکر نگفته باشد باید بگوید.
- [امام خمینی] اگر پیشانی بی اختیار از جای سجده بلند شود چنانچه ممکن باشد باید نگذارد دوباره به جای سجده برسد و این یک سجده حساب می شود چه ذکر سجده را گفته باشد یا نه و اگر نتواند سر را نگه دارد و بی اختیار دوباره به جای سجده برسد روی هم یک سجده حساب می شود و اگر ذکر نگفته باشد باید بگوید.
- [آیت الله اردبیلی] اگر پیشانی بیاختیار از جای سجده بلند شود، چنانچه ممکن باشد باید نگذارد دوباره به جای سجده برسد و این یک سجده حساب میشود، چه ذکر سجده را گفته باشد یا نه و اگر نتواند سر را نگهدارد و بیاختیار دوباره به جای سجده برسد، روی هم یک سجده حساب میشود و اگر ذکر نگفته باشد، باید بگوید.
- [آیت الله بروجردی] اگر پیشانی بیاختیار از جای سجده بلند شود، چنانچه ممکن باشد باید نگذارد دوباره به جای سجده برسد و این یک سجده حساب میشود، چه ذکر سجده را گفته باشد یا نه و اگر نتواند سر را نگه دارد و بیاختیار دوباره به جای سجده برسد، روی هم یک سجده حساب میشود و اگر ذکر نگفته باشد باید بگوید.
- [آیت الله خوئی] اگر پیشانی بیاختیار از جای سجده بلند شود، چنانچه ممکن باشد باید نگذارد دوباره بهجای سجده برسد، و این یک سجده حساب میشود، چه ذکر سجده را گفته باشد یا نه، و اگر نتواند سر را نگه دارد و بیاختیار دوباره بهجای سجده برسد، روی هم یک سجده حساب میشود و اگر ذکر نگفته باشد بنابر احتیاط باید بگوید.