نظر شما را به چند استفتاء در این خصوص جلب می کنم: ظاهراً تاتو کردن نوعی خالکوبی زیر پوست برای زیبا ساختن ابرو است. در این صورت، برای وضو و غسل بی اشکال است. در مورد اصل خالکوبی، خال های معمولی اشکال ندارد، ولی اگر خالکوبی بیش از حد باشد وموجب آزار بدن شود یا اسم های امامان (ع) خالکوبی شود اشکال دارد.[1] در مورد اشکال داشتن آن برای وضو و غسل، در صورتی که روی پوست صورت گیرد و مانع از رسیدن آب به پوست باشند، اشکال دارد. اما خال های زیر پوست برای وضو وغسل ضرر ندارد، چون این گونه خال ها مانع از رسیدن آب به روی پوست نمی باشند.[2] [1]. آیت الله مکارم شیرازی استفتاآت جدید ج2 ص53 س77و78. [2]. امام خمینی استفتاآت ج1ص37س44 از احکام وضو ؛آیت الله تبریزی استفتاآت جدید ص46س196 ؛آیت الله خامنه ای استفتاات ص28 س144 ؛آیت الله مکارم شیرازی استفتاآت جدید ج2ص54س 79
نظر شما را به چند استفتاء در این خصوص جلب می کنم:
ظاهراً تاتو کردن نوعی خالکوبی زیر پوست برای زیبا ساختن ابرو است. در این صورت، برای وضو و غسل بی اشکال است.
در مورد اصل خالکوبی، خال های معمولی اشکال ندارد، ولی اگر خالکوبی بیش از حد باشد وموجب آزار بدن شود یا اسم های امامان (ع) خالکوبی شود اشکال دارد.[1]
در مورد اشکال داشتن آن برای وضو و غسل، در صورتی که روی پوست صورت گیرد و مانع از رسیدن آب به پوست باشند، اشکال دارد.
اما خال های زیر پوست برای وضو وغسل ضرر ندارد، چون این گونه خال ها مانع از رسیدن آب به روی پوست نمی باشند.[2]
[1]. آیت الله مکارم شیرازی استفتاآت جدید ج2 ص53 س77و78.
[2]. امام خمینی استفتاآت ج1ص37س44 از احکام وضو ؛آیت الله تبریزی استفتاآت جدید ص46س196 ؛آیت الله خامنه ای استفتاات ص28 س144 ؛آیت الله مکارم شیرازی استفتاآت جدید ج2ص54س 79
- [سایر] حکم تاتو ابرو در وضو و غسل چگونه است؟
- [سایر] آیا تاتو و خالکوبی برای وضو و غسل و انجام اعمال حج، اشکالی ایجاد می کند؟
- [آیت الله سیستانی] مقداری از ابروی بنده در کودکی در اثر تصادف مو رویش نکرده است، و من آن را تاتو کرده ام (ارایشگر مو کاشته است) لطفا بفرمائید غسل و وضو چه حکمی دارد ؟ آیا باطل است یاخیر ؟
- [آیت الله خامنه ای] تاتو کردن ابرو
- [سایر] آیا تاتو کردن حرام است؟
- [آیت الله سیستانی] تاتو کردن ابروها چه حکمی دارد ؟
- [سایر] ابروی تاتو شده را باید از نامحرم بپوشانیم؟
- [آیت الله خامنه ای] حکم حضرتعالی درباره تاتو کردن ابرو برای زنان چیست؟
- [سایر] آیا تاتو کردن در ماه رمضان باعث باطل شدن روزه می شود؟
- [آیت الله سیستانی] آیا خانمهایی که دارای تاتو بر روی ابروهای خود می باشند می توانند به حج بروند؟
- [آیت الله سبحانی] اگر آب، برای وضو و غسل کافی نباشد و به اندازه ای باشد که بتواند یا غسل کند یا وضو بگیرد بنابر احتیاط واجب باید غسل کند و بدل از وضو، تیمّم کند و اگر فقط برای وضو کافی باشد و به اندازه غسل نباشد، باید وضو بگیرد و عوض غسل تیمّم نماید. و اگر برای هیچ یک از آنها آب ندارد، باید دو تیمّم کند، یکی بدل از غسل و دیگری بدل از وضو.
- [امام خمینی] اگر آب برای وضو و غسل کافی نباشد و به اندازه ای باشد که بتواند یا غسل کند یا وضو بگیرد، بنابر احتیاط واجب باید غسل کند و بدل از وضو تیمم نماید. و اگر فقط برای وضو کافی باشد و به اندازه غسل نباشد، باید وضو بگیرد و عوض غسل تیمم نماید. و اگر برای هیچ یک از آنها آب ندارد، باید دو تیمم کند،یکی بدل از غسل و دیگری بدل از وضو.
- [آیت الله بروجردی] اگر آب برای وضو و غسل کافی نباشد و به اندازهای باشد که بتواند یا غسل کند یا وضو بگیرد، باید غسل کند و بدل از وضو تیمّم نماید و اگر فقط برای وضو کافی باشد و به اندازهی غسل نباشد، باید وضو بگیرد و عوض غسل تیمّم نماید و اگر برای هیچ یک از آنها آب ندارد، باید دو تیمّم کند یکی بدل از غسل و دیگری بدل از وضو.
- [آیت الله مظاهری] کسی که میداند آب برایش ضرر ندارد چنانچه غسل کند یا وضو بگیرد و بعد بفهمد که آب برای او ضرر داشته وضو و غسل او صحیح است، بلکه اگر در صورت علم به ضرر وضو بگیرد یا غسل کند وضو و غسلش صحیح است. سوّم - وقت برای وضو یا غسل نداشته باشد:
- [آیت الله اردبیلی] بعد از آن که زن از خون حیض پاک شد، واجب است برای نماز و اعمال دیگری که باید با وضو، غسل یا تیمّم بجا آورده شوند، غسل کند ولی احتیاطا این غسل کفایت از وضو نمیکند و باید پیش از غسل یا بعد از آن وضو نیز بگیرد و اگر پیش از غسل وضو بگیرد بهتر است.
- [آیت الله صافی گلپایگانی] . اگر آب برای وضو و غسل، کافی نباشد و به اندازه ای باشد که بتواند، یا غسل کند یا وضو بگیرد، باید غسل کند و بدل از وضو تیمم نماید، و اگر فقط برای وضو کافی باشد، باید وضو بگیرد و عوض غسل تیمم نماید، و اگر برای هیچ یک از آنها آب ندارد، باید دو تیمم کند یکی بدل از غسل و دیگری بدل از وضو.
- [آیت الله سیستانی] اگر آب برای وضو و غسل کافی نباشد ، و به اندازهای باشد که بتواند غسل کند ، باید غسل کند ، و بهتر آن است که بدل از وضو تیمم نماید . و اگر فقط برای وضو کافی باشد و به اندازه غسل نباشد ، بهتر آن است که وضو بگیرد و باید عوض غسل تیمّم نماید . و اگر برای هیچیک از آنها آب ندارد باید بدل از غسل تیمم کند ، و بهتر آن است که بدل از وضو نیز تیمم نماید .
- [آیت الله نوری همدانی] اگر آب برای وضو و غسل کافی نباشد و به انداز ای باشد که بتواند غسل کند ، باید غسل کند و بدل از وضو تیمم نماید و اگر فقط برای وضو کافی باشد و به اندازه غسل نباشد ، باید وضو بگیرد و عوض غسل تیمم نماید و اگر برای هیچ یک از آنها آب ندارد ، باید دو تیمم کند ، یکی بدل از غسل و دیگری بدل از وضو .
- [آیت الله وحید خراسانی] اگر اب برای وضو و غسل کافی نباشد و به اندازه ای باشد که بتواند غسل کند باید غسل کند و احتیاط مستحب ان است که بدل از وضو تیمم نماید و اگر فقط برای وضو کافی باشد و به اندازه غسل نباشد باید وضو بگیرد و عوض غسل تیمم نماید و اگر برای هیچ یک از انها اب ندارد باید دو تیمم کند یکی بدل از غسل و دیگری بدل از وضو
- [آیت الله میرزا جواد تبریزی] اگر آب برای وضو و غسل کافی نباشد و به اندازه ای باشد که بتواند غسل کند؛ باید غسل کند و بهتر آن است که بدل از وضو تیمم نماید. و اگر فقط برای وضو کافی باشد و به اندازه غسل نباشد؛ باید وضو بگیرد و عوض غسل تیمم نماید. و اگر برای هیچ یک از آنها آب ندارد؛ باید دو تیمم کند؛ یکی بدل از غسل و دیگری بدل از وضو.