مقام معظم رهبری ‏در پاسخ به این سؤال که: کسی که در جلوی سرش موی مصنوعی گذاشته است و در صورت نگذاشتن آن به مشقت می‏افتد، آیا مسح بر موی مصنوعی برای او جایز است؟ فرموده اند: "موی مصنوعی اگر به نحو کلاه گیس باشد، واجب است برای مسح آن را بردارد، ولی اگر موی مصنوعی بر پوست سر کاشته شده باشد و برداشتن آن از جلوی سر باعث عسر و حرجی شود که عادتاً قابل تحمل نیست، مسح بر روی آن مجزی است".[1] اما در باره گذاشتن موی مصنوعی یا کلاه گیس برای احرام در حج و عمره حضرت امام خمینی (ره) در پاسخ به این سؤال فرموده اند: "ضرر به عمره و حج ندارد، ولی اگر مرد آن را بر سرش گذاشته است باید کفاره بدهد.[2] پاسخ حضرت آیت الله هادوی تهرانی: 1. اگر موی کاشته شده، موی طبیعی و دارای رشد باشد و جزء بدن محسوب شود، حکم موی اصلی شخص را دارد. 2. اگر موی کاشته شده، الیاف مصنوعی یا طبیعی بدون رشد باشد، چون برداشتن آن میسور نیست، مسح روی آن جایز است، اگر امکان مسح انتهای آن که در تماس با پوست است وجود نداشته باشد و الا باید انتهای آن را مسح کند. در غسل هم باید آب را به پوست برساند. و بعید نیست چنین مویی در احرام موجب کفاره نشود، هرچند کفاره بنابر احتیاط واجب است و در هر حال ضرری برای صحت حج یا عمره ندارد. 3. اگر موی مصنوعی با چسب به پوست سر چسبیده باشد و کندن آن متعذر یا متعسر باشد و تمام جلوی سر (محل مسح) را پوشانده باشد، مسح بر روی آن جایز است و برای غسل شستن آن مجزی است و بعید نیست در احرام موجب کفاره نشود، هرچند کفاره بنابر احتیاط واجب است و در هر حال ضرری برای صحت حج یا عمره ندارد. 4. اگر موی مصنوعی چسبیده برای وضو برداشتن آن عسر و حرج داشته باشد، ولی برای غسل یا احرام برداشتنش ممکن باشد، در وضو مسح بر آن در صورتی که تمام محل مسح را پوشانده باشد، مجزی است، ولی برای غسل و احرام باید آن را بردارد. 5. در نماز استفاده از موی مصنوعی اگر از اجزای حیوان غیر مأکول اللحم یا نجس نباشد، اشکالی ندارد[3]. برای آگاهی بیشتر نک: پاسخ 4953 (سایت: 5218) . [1] توضیح المسائل (المحشی للإمام الخمینی)، ج‏1، ص 199 ، سؤال101. [2] مناسک حج (المحشی للإمام الخمینی)، ص 205، سؤال 504. [3] اقتباس از پاسخ 4953 (سایت: 5218) .
آیا با موی مصنوعی می توان نماز خواند و اعمال حج به جا آورد؟ چگونه و چه باید کرد؟ (به خاطر حفظ آبرو نمی توانم آن را از روی سر بردارم).
مقام معظم رهبری در پاسخ به این سؤال که: کسی که در جلوی سرش موی مصنوعی گذاشته است و در صورت نگذاشتن آن به مشقت میافتد، آیا مسح بر موی مصنوعی برای او جایز است؟ فرموده اند: "موی مصنوعی اگر به نحو کلاه گیس باشد، واجب است برای مسح آن را بردارد، ولی اگر موی مصنوعی بر پوست سر کاشته شده باشد و برداشتن آن از جلوی سر باعث عسر و حرجی شود که عادتاً قابل تحمل نیست، مسح بر روی آن مجزی است".[1] اما در باره گذاشتن موی مصنوعی یا کلاه گیس برای احرام در حج و عمره حضرت امام خمینی (ره) در پاسخ به این سؤال فرموده اند: "ضرر به عمره و حج ندارد، ولی اگر مرد آن را بر سرش گذاشته است باید کفاره بدهد.[2] پاسخ حضرت آیت الله هادوی تهرانی: 1. اگر موی کاشته شده، موی طبیعی و دارای رشد باشد و جزء بدن محسوب شود، حکم موی اصلی شخص را دارد. 2. اگر موی کاشته شده، الیاف مصنوعی یا طبیعی بدون رشد باشد، چون برداشتن آن میسور نیست، مسح روی آن جایز است، اگر امکان مسح انتهای آن که در تماس با پوست است وجود نداشته باشد و الا باید انتهای آن را مسح کند. در غسل هم باید آب را به پوست برساند. و بعید نیست چنین مویی در احرام موجب کفاره نشود، هرچند کفاره بنابر احتیاط واجب است و در هر حال ضرری برای صحت حج یا عمره ندارد. 3. اگر موی مصنوعی با چسب به پوست سر چسبیده باشد و کندن آن متعذر یا متعسر باشد و تمام جلوی سر (محل مسح) را پوشانده باشد، مسح بر روی آن جایز است و برای غسل شستن آن مجزی است و بعید نیست در احرام موجب کفاره نشود، هرچند کفاره بنابر احتیاط واجب است و در هر حال ضرری برای صحت حج یا عمره ندارد. 4. اگر موی مصنوعی چسبیده برای وضو برداشتن آن عسر و حرج داشته باشد، ولی برای غسل یا احرام برداشتنش ممکن باشد، در وضو مسح بر آن در صورتی که تمام محل مسح را پوشانده باشد، مجزی است، ولی برای غسل و احرام باید آن را بردارد. 5. در نماز استفاده از موی مصنوعی اگر از اجزای حیوان غیر مأکول اللحم یا نجس نباشد، اشکالی ندارد[3]. برای آگاهی بیشتر نک: پاسخ 4953 (سایت: 5218) . [1] توضیح المسائل (المحشی للإمام الخمینی)، ج1، ص 199 ، سؤال101. [2] مناسک حج (المحشی للإمام الخمینی)، ص 205، سؤال 504. [3] اقتباس از پاسخ 4953 (سایت: 5218) .
- [سایر] اگر موی مصنوعی در سر و یا ابرو به گونهای کاشته شده باشد که قابل رشد و نمو باشد، آیا برای وضو اشکال دارد؟<BR>
- [سایر] آیا ترمیم یا کاشتن موی مصنوعی در سر و یا ابرو که مانع وضو یا غسل است اشکال دارد؟<BR>
- [آیت الله وحید خراسانی] کسی که موی مصنوعی دارد و با همین حال برای عمره و حج محرم شده و اعمال خود را انجام داده است ایا اشکال دارد
- [سایر] آیا برای حفظ آبرو می توان نماز باران را ترک کرد ؟
- [آیت الله مکارم شیرازی] کسی که موی مصنوعی در سر خود کاشته است آیا در حج تمتعی که برای اولین بار مشرف می گردد حتما باید این موهای مصنوعی را بتراشد؟ اگر غیر از این، راه دیگری وجود دارد راهنمایی فرمایید.
- [آیت الله صافی گلپایگانی] کسی که موی مصنوعی در سر خود کاشته است، آیا در حج تمتعی که برای اولین بار مشرف میگردد، حتماً باید این موهای مصنوعی را بتراشد؟ اگر غیر از این، راه دیگری وجود دارد راهنمایی فرمایید.
- [آیت الله جوادی آملی] آیا در اعمال حج حلق با ماشینهایی که مانند تیغ موی سر را میتراشد کفایت میکند یا حتما باید با تیغ باشد
- [سایر] چنانچه شخصی موی مصنوعی در سر کاشته باشد، تکلیف وضوی او چه میشود؟
- [سایر] با سلام؛ دیه از بین بردن موی سر، ابرو و ریش، طبق نظر شیعه و مذاهب اهل سنت چیست؟
- [سایر] در مدت تحصیل ما را وادار به کنار گذاشتن روسری می کنند. من به جای باز کردن سرم استفاده از موی مصنوعی را ترجیح می دهم. حکم باز کردن سر و استفاده از موی مصنوعی چه می باشد؟ احتمال ممنوعیت موی مصنوعی در دانشگاه نیز مطرح است اگر مجبور باشم سرم را باز کنم و از موی مصنوعی استفاده نکنم باید چه کار کنم؟ همچنین آیا استفاده از پوشش موی مصنوعی مثل باز کردن سر است؟ اگر ممکن است جواب کامل بدهید که موجب اطمینان برای من باشد. شما را به خدا می سپارم.
- [آیت الله سبحانی] در یک نقطه نمی توان دو نماز جمعه خواند بلکه باید بین دو نماز جمعه یک فرسخ یا بیشتر فاصله باشد.
- [آیت الله نوری همدانی] انسان باید نماز را باموالات بخواند ، یعنی کارهای نماز مانند رکوع و سجود و تشهد پشت سر هم بجا آورد و چیزهایی را که در نماز می خواند بطوری که معمول است پشت سر هم بخواند و اگر بقدری بین آنها فاصله بیندازد که نگویند نماز می خواند ، نمازش باطل است ، گرچه بطوری سهوی باشد .
- [آیت الله سبحانی] انسان باید نماز را با موالات بخواند، یعنی کارهای نماز مانند رکوع و سجود و تشهد را پشت سر هم به جا آورد و چیزهائی را که در نماز می خواند به طوری که معمول است پشت سر هم بخواند و اگر به قدری بین آنها فاصله بیندازد که نگویند نماز می خواند; نمازش باطل است.
- [آیت الله صافی گلپایگانی] . انسان باید نماز را با موالات بخواند، یعنی، کارهای نماز مانند رکوع و سجود و تشهد را پشت سر هم به جا آورد، و چیزهایی را که در نماز می خواند، بطوری که معمول است پشت سر هم بخواند، و اگر به قدری بین آنها فاصله بیندازد که نگویند نماز می خواند، نمازش باطل است.
- [آیت الله میرزا جواد تبریزی] انسان باید بنا بر احتیاط لازم نماز را با موالات بخواند؛ یعنی کارهای نماز مانند رکوع و سجود و تشهد را پشت سر هم به جا آورد و چیزهائی را که در نماز می خواند به طوری که معمول است پشت سر هم بخواند و اگر به قدری بین آنها فاصله بیندازد که نگویند نماز می خواند؛ نمازش اشکال دارد.
- [امام خمینی] انسان باید نماز را با موالات بخواند یعنی کارهای نماز مانند رکوع و سجود و تشهد را پشت سر هم بجا آورد و چیزهایی را که در نماز می خواند به طوری که معمول است پشت سر هم بخواند و اگر به قدری بین آنها فاصله بیندازد که نگویند نماز می خواند، نمازش باطل است.
- [آیت الله سبحانی] نماز عید فطر و قربان را در زمان غیبت امام(علیه السلام) می توان با جماعت خواند و نمازهای مستحبی را هم نمی شود به جماعت خواند، مگر نماز استسقاء که برای آمدن باران می خوانند.
- [آیت الله فاضل لنکرانی] نماز مستحبی را می توان هنگام سواری حتی در حال اختیار خواند کما این که نماز واجب را می توان در حال اضطرار و ناچاری در حال سواری خواند و در این فرض اگر زین اسب یا صندلی ماشین و قطار و هواپیما غصبی باشد نماز باطل است.
- [آیت الله جوادی آملی] .زن باید در حال نماز , تمام بدن خود , حتی سر و مو را بپوشاند؛ ولی پوشاندن صورت به مقداری که در وضو شسته می شود , نیز پوشاندن دست ها تا مچ و پاها تا مچ (ظاهر قدم و باطن آن) لازم نیست , هر چند احتیاط مستحب پوشاندن باطن پاست . برای اطمینان به پوشیده شدن مواضع لازم، باید مقداری از اطراف آنها را بپوشاند. پوشانیدن موهای مصنوعی و زیورها، لازم نیست, مگر برای حفظ از نامحرم.
- [آیت الله وحید خراسانی] انسان باید نماز را با موالات بخواند یعنی کارهای نماز مانند رکوع و سجود و تشهد را پشت سر هم به جا اورد و بین انها به اندازه ای فاصله نیندازد که صورت نماز بهم بخورد و همچنین چیزهایی را که در نماز می خواند به طوری که معمول است پشت سر هم بخواند و اگر به قدری بین انها فاصله بیندازد که نگویند نماز می خواند نمازش باطل است