همه احکام و دستورات اسلام در جهت رشد و تعالی انسان تشریع شده و در صورت عمل به آنها نفع و فایده اش نصیب خود انسان خواهد شد. گرچه همه این احکام یک مجموعه است و در صورتی به نتیجه کامل می رسد که به تمام دستورات عمل شود. در نتیجه نماز بدون روزه، یا روزه بدون نماز هیچ کدام به تنهایی نتیجه مطلوب خود را نخواهند داشت. اما از آن جا که هر کدام از این اعمال عبادت مسقل هستند که به تنهایی نیز آثار و نتایجی دارند (البته نه در حد کمال). بنابراین نخواندن نماز موجب بطلان روزه نخواهد شد، بلکه از ارزش واقعی آن می کاهد. لازم به یاد آوری است که مبطلات روزه عبارت ند از: 1. خوردن و آشامیدن، 2. جماع، 3. استمناء، (انسان با خود کاری کند که منی از او بیرون آید)، 4. دروغ بستن به خدا و پیغمبر (ص) و جانشینان پیغمبر (ع)، 5. رساندن غبار غلیظ به حلق، 6. فرو بردن تمام سر در آب، 7. باقی ماندن بر جنابت و حیض و نفاس تا اذان صبح، 8. اماله کردن با چیزهای روان، 9. قی کردن.[1] .[1] توضیح المسائل (المحشی للإمام الخمینی)، ج 1، ص 891 ، م 1572.
همه احکام و دستورات اسلام در جهت رشد و تعالی انسان تشریع شده و در صورت عمل به آنها نفع و فایده اش نصیب خود انسان خواهد شد. گرچه همه این احکام یک مجموعه است و در صورتی به نتیجه کامل می رسد که به تمام دستورات عمل شود. در نتیجه نماز بدون روزه، یا روزه بدون نماز هیچ کدام به تنهایی نتیجه مطلوب خود را نخواهند داشت. اما از آن جا که هر کدام از این اعمال عبادت مسقل هستند که به تنهایی نیز آثار و نتایجی دارند (البته نه در حد کمال). بنابراین نخواندن نماز موجب بطلان روزه نخواهد شد، بلکه از ارزش واقعی آن می کاهد. لازم به یاد آوری است که مبطلات روزه عبارت ند از: 1. خوردن و آشامیدن، 2. جماع، 3. استمناء، (انسان با خود کاری کند که منی از او بیرون آید)، 4. دروغ بستن به خدا و پیغمبر (ص) و جانشینان پیغمبر (ع)، 5. رساندن غبار غلیظ به حلق، 6. فرو بردن تمام سر در آب، 7. باقی ماندن بر جنابت و حیض و نفاس تا اذان صبح، 8. اماله کردن با چیزهای روان، 9. قی کردن.[1]
.[1] توضیح المسائل (المحشی للإمام الخمینی)، ج 1، ص 891 ، م 1572.
- [آیت الله نوری همدانی] اگر کسی مسلمان باشد و نماز نخواند و روزه نگیرد آیا میتوان او را به دلیل نماز نخواندن و روزه نگرفتن تغزیر کرد؟
- [سایر] آیا زن و شوهر در مقابل نماز نخواندن همدیگر وظیفهای دارند؟
- [آیت الله بهجت] وظیفه فرزند در قبال نماز نخواندن پدر در زمان حیات و پس از مرگ چیست؟
- [سایر] آیا با کمک به افراد نیازمند، بیماران، ساختن مسجد و غیره می شود نخواندن نماز را جبران کرد؟
- [سایر] سلام آیا نخواندن نماز در اول وقت با وجود اینکه وقتش را داریم گناه است؟ مقلد رهبر
- [آیت الله خامنه ای] در نخواندن نماز طواف از روی جهل آیا فرقی بین جاهل قاصر و مقصر هست یا نه؟
- [سایر] ما شیعه ها چرا نماز را سه وقت می خوانیم در حالی که در قرآن پنج وقت امر شده علت نخواندن پنج وقت چیه؟
- [سایر] اگر خدا بی نیاز است برای چه باید نماز بخوانیم؟ و چرا در آخرت برای نماز نخواندن عذاب می شویم با توجه به اینکه خداوند به نماز ما نیازی ندارد؟
- [سایر] آیا نخواندن آیههای "سجده دار واجب" به ختم قرآن خللی وارد میکند؟
- [سایر] سلام؛ کسانی که در راه جبهه و جهاد به شهادت برسند و یا در راه زیارت امامان شهید شوند، اما نماز خوان نباشند، به بهشت میروند؟ و یا به خاطر نماز نخواندن جهنمی هستند؟
- [آیت الله اردبیلی] اگر زن در بین نماز یا روزه حائض شود، نماز یا روزه او باطل است.
- [آیت الله مکارم شیرازی] هرگاه در آخر وقت نماز پاک شود باید غسل کند و نماز را بخواند، حتی اگر به اندازه یک رکعت نماز وقت داشته باشد احتیاط واجب خواندن نماز است و در صورت نخواندن، قضای آن را به جاآورد.
- [آیت الله اردبیلی] اگر در روزه واجب معیّنی، مثل روزه رمضان، از نیّت روزه گرفتن برگردد، روزه او باطل است و همچنین اگر نیّت کند چیزی را که روزه را باطل میکند بجا آورد، اگرچه آن را انجام ندهد روزه او باطل میشود.
- [آیت الله نوری همدانی] اگر در روزة واجب معینی مثل روزة رمضان روزه گرفتن بر گردد و یا مردد شود که روزة خود را باطل کند یا نه یا قصد کند که روزه را باطل کند مثلاً چیزی بخورد روزه اش باطل می شود اگر چه از قصدی که کرده بر گردد و توبه نماید و کاری هم که روزه را باطل می کند انجام ندهد .
- [آیت الله وحید خراسانی] اگر روزه دار سهوا یکی از کارهایی که روزه را باطل می کند انجام دهد و به خیال این که روزه اش باطل شده عمدا دوباره یکی از انها را به جا اورد روزه او باطل می شود
- [آیت الله نوری همدانی] اگر روزه دار سهواً یکی از کارهائی که روزه را باطل می کند انجام دهد و به خیال اینکه روزه اش باطل شده ، عمداً دوباره یکی از آنها را بجا آورد ، روزة او باطل می شود .
- [آیت الله فاضل لنکرانی] اگر روزه دار سهواً یکی از کارهایی که روزه را باطل می کند انجام دهد، و بخیال این که روزه اش باطل شده، عمداً دوباره یکی از آنها را بجا آورد روزه او باطل می شود.
- [آیت الله میرزا جواد تبریزی] اگر روزه دار سهوا یکی از کارهائی که روزه را باطل می کند انجام دهد و به خیال اینکه روزه اش باطل شده؛ عمدا دوباره یکی از آنها را به جا آورد؛ روزه او باطل می شود.
- [امام خمینی] اگر روزه دار سهوا یکی از کارهایی که روزه را باطل می کند انجام دهد و به خیال این که روزه اش باطل شده، عمدا دوباره یکی از آنها را بجا آورد، روزه او باطل می شود.
- [آیت الله شبیری زنجانی] اگر روزهدار سهواً یکی از کارهایی که روزه را باطل میکند انجام دهد و به خیال این که روزهاش باطل شده، در ادامه روز نیّت روزه نکند روزهاش باطل است، هرچند کاری که روزه را باطل میکند انجام ندهد.