روزه شما باطل است. اگر نمی دانستید که جماع روزه را باطل می کند و جاهل قاصر بودید، فقط قضای آن روز بر شما واجب است و بعد از ماه مبارک رمضان باید قضای آن را به جا آورید، اما اگر حکم مسئله را می دانستید،[1] علاوه بر قضا کفاره هم بر عهده شما است.[2] لازم به یاد آوری است که مبطلات روزه عبارت ند از: 1. خوردن و آشامیدن، 2. جماع، 3. استمناء، (انسان با خود کاری کند که منی از او بیرون آید)، 4. دروغ بستن به خدا و پیغمبر (ص) و جانشینان پیغمبر (ع)، 5. رساندن غبار غلیظ به حلق، 6. فرو بردن تمام سر در آب، 7. باقی ماندن بر جنابت و حیض و نفاس تا اذان صبح، 8. اماله کردن با چیزهای روان، 9. قی کردن.[3] [1] اگر به واسطه ندانستن مسئله کاری انجام دهد که روزه را باطل می‏کند، چنانچه می‏توانسته مسئله را یاد بگیرد (جاهل مقصر)، بنا بر احتیاط واجب کفاره بر او ثابت می‏شود و اگر نمی‏توانسته مسأله را یاد بگیرد یا اصلًا ملتفت مسأله نبوده یا یقین داشته که فلان چیز روزه را باطل نمی‏کند(جاهل قاصر)، کفاره بر او واجب نیست‏ . توضیح المسائل (المحشی للإمام الخمینی)، ج ‏1، ص 927، م 1659. برای آگاهی بیشتر در این باره به سؤال 2668 (سایت: 3319) مراجعه کنید. [2] توضیح المسائل (المحشی للإمام الخمینی)، ج ‏1، ص 935، م 1678، "اگر روزه دار در ماه رمضان با زن خود که روزه دار است جماع کند، چنانچه زن را مجبور کرده باشد، کفاره روزه خودش و روزه زن را باید بدهد و اگر زن به جماع راضی بوده، بر هر کدام یک کفاره واجب می‏شود .[3] توضیح المسائل (المحشی للإمام الخمینی)، ج ‏1، ص 891 ، م 1572.
روزه شما باطل است. اگر نمی دانستید که جماع روزه را باطل می کند و جاهل قاصر بودید، فقط قضای آن روز بر شما واجب است و بعد از ماه مبارک رمضان باید قضای آن را به جا آورید، اما اگر حکم مسئله را می دانستید،[1] علاوه بر قضا کفاره هم بر عهده شما است.[2] لازم به یاد آوری است که مبطلات روزه عبارت ند از: 1. خوردن و آشامیدن، 2. جماع، 3. استمناء، (انسان با خود کاری کند که منی از او بیرون آید)، 4. دروغ بستن به خدا و پیغمبر (ص) و جانشینان پیغمبر (ع)، 5. رساندن غبار غلیظ به حلق، 6. فرو بردن تمام سر در آب، 7. باقی ماندن بر جنابت و حیض و نفاس تا اذان صبح، 8. اماله کردن با چیزهای روان، 9. قی کردن.[3] [1] اگر به واسطه ندانستن مسئله کاری انجام دهد که روزه را باطل میکند، چنانچه میتوانسته مسئله را یاد بگیرد (جاهل مقصر)، بنا بر احتیاط واجب کفاره بر او ثابت میشود و اگر نمیتوانسته مسأله را یاد بگیرد یا اصلًا ملتفت مسأله نبوده یا یقین داشته که فلان چیز روزه را باطل نمیکند(جاهل قاصر)، کفاره بر او واجب نیست . توضیح المسائل (المحشی للإمام الخمینی)، ج 1، ص 927، م 1659. برای آگاهی بیشتر در این باره به سؤال 2668 (سایت: 3319) مراجعه کنید. [2] توضیح المسائل (المحشی للإمام الخمینی)، ج 1، ص 935، م 1678، "اگر روزه دار در ماه رمضان با زن خود که روزه دار است جماع کند، چنانچه زن را مجبور کرده باشد، کفاره روزه خودش و روزه زن را باید بدهد و اگر زن به جماع راضی بوده، بر هر کدام یک کفاره واجب میشود .[3] توضیح المسائل (المحشی للإمام الخمینی)، ج 1، ص 891 ، م 1572.
- [آیت الله شبیری زنجانی] اگر کسی فراموش کند در روزه ماه رمضان نیت روزه کند، حکمش چگونه است؟
- [آیت الله سیستانی] رساندن غبار به حلق در حال روزه حکمش چیست ؟
- [سایر] من در دوران نامزدی هستم. آیا میتوانم با همسرم نزدیکی و رابطه جنسی داشته باشم؟
- [سایر] همسرم با خانواده ما رابطه و برخورد خوبی ندارد ؟چگونه با او برخورد کنم؟
- [آیت الله اردبیلی] اگر کسی نذر کند که روز معیّنی را روزه بگیرد، ولی عمدا آن روز را روزه نگیرد، حکمش چیست؟
- [سایر] با سلام. اگر مردی با زنی صیغه باشد، اما تاریخ و زمان پایان محرمیت را فراموش کرده و تماس بدنی با زن بر قرار کند حکمش چیست؟ اگر هر دو، روزه باشند، آیا روزهی آنها باطل است؟
- [سایر] من مدت شش سال است ازدواج کردم و به همسرم قول وفاداری دادم، حال اگر بدون اجازه همسرم با کسی رابطه جنسی داشته باشم چگونه است؟ چون احساس می کنم از جانب همسرم کاملا ارضا نمی شوم.
- [آیت الله سیستانی] زدن آمپول تقویتی یا خوراکی یا سرم و مانند اینها برای فرد روزه دار حکمش چیست؟
- [آیت الله سیستانی] اگر روزه دار بتواند از قی کردن خود داری کند حکمش چیست ؟
- [سایر] با عرض سلام وخسته نباشید اقای دکتر 8سال بااصرار مادرم ازدواج کرده ام اوایل از همسرم خوشم نمی امد صاحب 2فرزند می باشم نمی دانم عادت است یا عشق ؟ از همسرم راضی هستم . ایا فرزندان باعث دوری از همسرم شده است ؟ همسرم دیپلمه است وعلاقه زیادی به در س خواندن ولی بچه ها نمی گذارند چه کنم؟چه راهکاری برای اینکه رابطه ام با همسرم بهتر شود وجوددارد ؟الان از همسرم راضی هستم در ضمن اختلاف سنی ما 9سال است ایا این اختلاف باعث دوری واختلاف مامیشود ؟ از خانواده همسرم اصلاخوشم نمیاید چه کنم رابطه ما بهتر شود ؟
- [آیت الله فاضل لنکرانی] اگر قرار داد رابطه چه سیاسی و چه تجاری بین یکی از دول اسلامی و اجانب، مخالف مصلحت اسلام و مسلمانان باشد، جایز نیست این گونه رابطه، و اگر دولتی اقدام به آن نمود، بر سایر دول اسلامی واجب است آن را الزام کنند به قطع رابطه به هر نحو ممکن است.
- [آیت الله سیستانی] اگر کسی چیزی از آنچه را که گذشت انجام دهد ، در حالی که عقیده قطعی داشته که روزه را باطل نمیکند ، کفاره بر او واجب نیست . وهمچنین است کسی که نمیدانسته روزه بر او واجب است ، مانند کودکان در اوائل بلوغ . کفاره روزه :
- [آیت الله مکارم شیرازی] اگر نداند یا فراموش کند ماه رمضان است و روزه نگیرد و بعد از ظهر ملتفت شود و یا قبل از ظهر در حالی که افطار کرده باشد، باید به احترام ماه رمضان تا مغرب کارهایی که روزه را باطل می کند ترک نماید و بعد از ماه رمضان آن روز را قضا کند.
- [آیت الله مکارم شیرازی] اگر از شخص روزه دار سؤال کنند که آیا پیغمبر اکرم(صلی الله علیه وآله) چنین مطلبی را فرموده، و او عمداً بگوید: آری، در حالی که پیغمبر(صلی الله علیه وآله) نگفته باشد، یا بگوید: نه، درحالی که پیغمبر(صلی الله علیه وآله) گفته باشد، روزه اش اشکال دارد.
- [آیت الله مکارم شیرازی] اگر پیش از اذان صبح نیت روزه کند و بعد بیهوش یا مست شود و در بین روز به هوش آید در حالی که هیچ کار خلافی به جا نیاورده، احتیاط واجب آن است روزه آن روز را تمام کند و قضای آن را هم به جا آورد.
- [آیت الله اردبیلی] کسی که نمیداند روزه مسافر باطل است و یا این که نمیداند مسافر است، مثلاً گمان میکند مسافتی که طی کرده کمتر از مسافت شرعی است در حالی که بیشتر از مسافت شرعی را طی کرده است، اگر در سفر روزه بگیرد و در بین روز مسأله را بفهمد و یا بفهمد که مسافر است، روزه او باطل میشود، ولی اگر تا مغرب متوجه نشود، روزه او صحیح است.
- [آیت الله مکارم شیرازی] هرگاه کسی بخواهد روزه ای غیر از روزه ماه رمضان به جا آورد باید آن را معین کند، مثلاً نیت کند روزه قضا می گیرم، یا روزه نذر به جا می آورم ولی در ماه مبارک رمضان همین اندازه که نیت کند فردا را روزه می گیرم کافی است، بلکه اگر نداند ماه رمضان است یا بداند و فراموش کند و روزه دیگری را قصد کند روزه ماه رمضان حساب می شود، ولی اگر عمداً در ماه مبارک رمضان نیت روزه غیر ماه رمضان را کند (در حالی که می داند در ماه رمضان روزه غیر ماه رمضان صحیح نیست) روزه او باطل است، یعنی نه از رمضان حساب می شود و نه از غیر آن.
- [آیت الله مکارم شیرازی] هرگاه کسی بخواهد روزه ای غیر از روزه ماه رمضان به جا آورد باید آن را معین کند، مثلاً نیت کند روزه قضا می گیرم، یا روزه نذر به جا می آورم ولی در ماه مبارک رمضان همین اندازه که نیت کند فردا را روزه می گیرم کافی است، بلکه اگر نداند ماه رمضان است یا بداند و فراموش کند و روزه دیگری را قصد کند روزه ماه رمضان حساب می شود، ولی اگر عمداً در ماه مبارک رمضان نیت روزه غیر ماه رمضان را کند (در حالی که می داند در ماه رمضان روزه غیر ماه رمضان صحیح نیست) روزه او باطل است، یعنی نه از رمضان حساب می شود و نه از غیر آن.
- [آیت الله شبیری زنجانی] در غسل ارتماسی بنا بر احتیاط مستحب موقعی نیت کند که مقداری از بدن بیرون از آب باشد و اگر در هنگامی که در آب قرار گرفته به قصد غسل ارتماسی بدن را حرکت دهد تا آب جدیدی به بدن برسد، یا در حالی که به حرکت خود آب، آب جدیدی به بدن میرسد نیت غسل ارتماسی داشته باشد، کفایت میکند، هر چند خلاف احتیاط استحبابی است.
- [امام خمینی] اگر چند روز را حیض قرار دهد و عبادت نکند، بعد بفهمد حیض نبوده است،باید نماز و روزه ای را که در آن روزها بجا نیاورده قضا نماید. و اگر چند روز را به گمان این که حیض نیست عبادت کند، بعد بفهمد حیض بوده، چنانچه آن روزها را روزه گرفته، باید قضا نماید.