در باب تبین مبانی فقهی امام راحل آمده است که آب لوله کشی به جز در حمام، حکم آب جاری دارد؟ به من بگویید چرا و چه تفاوتی بین مکان حمام و دیگر مکان ها وجود دارد؟
آن چه در توضیح المسایل آمده است عکس مطلبی است که بیان کرده اید. متن توضیح المسایل این چنین است: "   آب لوله های حمام که از شیرها و دوشها می‌ریزد اگر متصل به کُر باشد مثل آب جاری است، و آب لوله‌های عمارات اگر متصل به کر باشد در حکم آب کر است‌."[1] بعید نیست که این نظر امام درباره حمام ها،مربوط به حمام های قدیمی باشد که دارای مخزن و احیاناً حوضچه بودند و در روایات نیز، آب چنین حمام هایی در حکم آب جاری شمرده شده است. امام صادق (ع) می فرماید: " آب حمام به منزله آب جاری است."[2] اما امروزه فرقی بین آب حمام و غیر حمام وجود ندارد. همان طور که به طور کلی از نظر طهارت هیچ فرقی بین آب جاری و آب کر وجود ندارد.[3] [1] توضیح المسائل (المحشی للإمام الخمینی)، ج‌1، ص 45. [2] حر املی،محمد حسن،وسانل الشیعه،ج1،ص 148،ح 367،موسسه آل البیت،قم،1409. [3] توضیح المسائل (المحشی للإمام الخمینی)، ج‌1، ص 54، استفتاءات از مقام معظم رهبری.
عنوان سوال:

در باب تبین مبانی فقهی امام راحل آمده است که آب لوله کشی به جز در حمام، حکم آب جاری دارد؟ به من بگویید چرا و چه تفاوتی بین مکان حمام و دیگر مکان ها وجود دارد؟


پاسخ:

آن چه در توضیح المسایل آمده است عکس مطلبی است که بیان کرده اید. متن توضیح المسایل این چنین است: "   آب لوله های حمام که از شیرها و دوشها می‌ریزد اگر متصل به کُر باشد مثل آب جاری است، و آب لوله‌های عمارات اگر متصل به کر باشد در حکم آب کر است‌."[1] بعید نیست که این نظر امام درباره حمام ها،مربوط به حمام های قدیمی باشد که دارای مخزن و احیاناً حوضچه بودند و در روایات نیز، آب چنین حمام هایی در حکم آب جاری شمرده شده است. امام صادق (ع) می فرماید: " آب حمام به منزله آب جاری است."[2] اما امروزه فرقی بین آب حمام و غیر حمام وجود ندارد. همان طور که به طور کلی از نظر طهارت هیچ فرقی بین آب جاری و آب کر وجود ندارد.[3]
[1] توضیح المسائل (المحشی للإمام الخمینی)، ج‌1، ص 45. [2] حر املی،محمد حسن،وسانل الشیعه،ج1،ص 148،ح 367،موسسه آل البیت،قم،1409. [3] توضیح المسائل (المحشی للإمام الخمینی)، ج‌1، ص 54، استفتاءات از مقام معظم رهبری.





1396@ - موتور جستجوی پرسش و پاسخ امین