با رسیدن آب لوله کشی به قسمتی که نجس شده است، ظرف پاک شده و نیازی به لب ریز شدن آب نخواهد بود. البته روشن است که این زمانی است که بو، رنگ یا مزه آب ریخته شده در ظرف به واسطه نجاست تغییر نکرده باشد. ضمائم: پاسخ مراجع عظام تقلید نسبت به این سؤال، چنین است:[1] حضرت آیت الله العظمی خامنه‌ای (مد ظله العالی): چنانچه به کر یا جاری متصل شود و اگر بو یا رنگ یا مزه آن به واسطه نجاست تغییر کرده بوده تغییر آن از بین برود پاک می‏‌شود ولی باید آب کر یا جاری با آن مخلوط گردد و به صرف اتصال بدون ممزوج شدن کفایت نشود و نیازی هم به سر ریز شدن نمی‌باشد. حضرت آیت الله العظمی سیستانی (مد ظله العالی): کفایت می‌کند. حضرت آیت الله العظمی صافی گلپایگانی (مد ظله العالی): سر ریز شدن لازم نیست بلکه با رسیدن آب کر به محل متنجس ظرف پاک خواهد شد. حضرت آیت الله العظمی مکارم شیرازی (مد ظله العالی): اگر چیز نجسی را با آب کر یا جاری یا آب لوله کشی بشویند تا عین نجاست برطرف شود، یا بعد از برطرف کردن عین نجس یک بار در آب کر یا جاری فرو برند پاک می‌شود. حضرت آیت الله العظمی نوری همدانی (مد ظله العالی): بعد از زوال عین نجاست، آب لوله کشی به هر قسمتی برسد، پاک می‌ شود. [1] . استفتا از دفاتر آیات عظام: خامنه‌ای، سیستانی، صافی گلپایگانی، مکارم شیرازی و نوری همدانی (مد ظلهم العالی)، توسط سایت اسلام کوئست.
آیا برای طهارت داخل یک ظرف نجس با آب لوله کشی، حتماً باید آب از ظرف سرریز شود یا همین که آب به محل متنجس برسد کفایت میکند؟
با رسیدن آب لوله کشی به قسمتی که نجس شده است، ظرف پاک شده و نیازی به لب ریز شدن آب نخواهد بود. البته روشن است که این زمانی است که بو، رنگ یا مزه آب ریخته شده در ظرف به واسطه نجاست تغییر نکرده باشد.
ضمائم:
پاسخ مراجع عظام تقلید نسبت به این سؤال، چنین است:[1]
حضرت آیت الله العظمی خامنهای (مد ظله العالی):
چنانچه به کر یا جاری متصل شود و اگر بو یا رنگ یا مزه آن به واسطه نجاست تغییر کرده بوده تغییر آن از بین برود پاک میشود ولی باید آب کر یا جاری با آن مخلوط گردد و به صرف اتصال بدون ممزوج شدن کفایت نشود و نیازی هم به سر ریز شدن نمیباشد.
حضرت آیت الله العظمی سیستانی (مد ظله العالی):
کفایت میکند.
حضرت آیت الله العظمی صافی گلپایگانی (مد ظله العالی):
سر ریز شدن لازم نیست بلکه با رسیدن آب کر به محل متنجس ظرف پاک خواهد شد.
حضرت آیت الله العظمی مکارم شیرازی (مد ظله العالی):
اگر چیز نجسی را با آب کر یا جاری یا آب لوله کشی بشویند تا عین نجاست برطرف شود، یا بعد از برطرف کردن عین نجس یک بار در آب کر یا جاری فرو برند پاک میشود.
حضرت آیت الله العظمی نوری همدانی (مد ظله العالی):
بعد از زوال عین نجاست، آب لوله کشی به هر قسمتی برسد، پاک می شود. [1] . استفتا از دفاتر آیات عظام: خامنهای، سیستانی، صافی گلپایگانی، مکارم شیرازی و نوری همدانی (مد ظلهم العالی)، توسط سایت اسلام کوئست.
- [آیت الله خامنه ای] آیا گلیم یا فرش نجسی را که با آب لوله کشی متصل به منبع آب شهری شستشو می دهیم، به مجرد رسیدن آب لوله کشی به محل نجس، پاک می شوند یا باید آب غساله از آن جدا شود؟
- [سایر] آیا آب لوله کشی با نجاست سطح خارجی شیلنگ یا لوله یا دوش یا شیر، نجس می شود؟
- [سایر] اگر چیزی که به بول نجس شده را زیر آب لوله کشی که متصل به کر است بگیریم و بدون اینکه آب را قطع و وصل کنیم عین نجاست برطرف شود و بعد از آن نیز آب روی متنجس بریزد آیا پاک می شود؟یا حتماً باید بعد از برطرف شدن نجاست آب را جدا کنیم و دوباره بریزیم؟
- [آیت الله سبحانی] در فرش و لباسی که با بول و غائط متنجّس شده است، اگر با آب لوله کشی (کُر) پاک کنیم، بعد از زوال عین، تعدّد را لازم می دانید ؟ فشار دادن چطور؟
- [سایر] آب نجسی که در شیبی جریان دارد اگر در پایین شیب آب کر مثلا شیلنگ آب لوله کشی به آن متصل باشد آیا بالای شیب پاک می شود؟
- [آیت الله اردبیلی] حکم شرعی کسی که مبلغ قبض آب لوله کشی منزلش را به شرکت آب و فاضلاب پرداخت نمی کند در مورد وضو و غسل و ... چیست؟
- [سایر] خوردن سبزیای که با آبی لوله کشی غیر قانونی آبیاری میشود، چه حکمی دارد؟ (یعنی هزینهای برای آب مصرفی پرداخت نمیشود.)
- [آیت الله بهجت] آب کشیدن قرآن نجس، در صورت از بین رفتن آن پس از آب کشی چه حکمی دارد؟
- [آیت الله فاضل لنکرانی] حوض و آب انبار و اراضی وقفی، که با لوله کشی شهری از استفاده افتاده و بعضی آن را تصرف و خانه و محل کار و زراعت کرده اند، لطفاً وظیفه متولی آنها را بیان فرمایید؟
- [آیت الله فاضل لنکرانی] چنانچه بچه روی فرش بول کرده باشد و کف اتاق هم نجس باشد، آیا اگر فرش را به وسیله آب لوله کشی تطهیر کنیم، پشت فرش و کف اتاق هم پاک می شود؟
- [آیت الله مکارم شیرازی] ظرف نجس را با آب قلیل باید سه مرتبه شست، ولی در آب کر یا جاری یک مرتبه کافی است، هرچند سه مرتبه بهتر است (آبهای لوله کشی در حکم آب جاری است).
- [آیت الله سبحانی] اگر چیز نجس را بعد از برطرف کردن عین نجاست یک مرتبه در آب کر یا جاری فرو برند یا آب لوله کشی را بر آن مسلط سازند به نحوی که آب به تمام جاهای نجس آن برسد; پاک می شود. باید فرش و لباس و مانند اینها را طوری فشار یا حرکت دهند که آب داخل آن خارج شود.
- [آیت الله مکارم شیرازی] اگر حصیر نجس را که با نخ بافته اند در آب کر یا جاری فرو برند، یا زیر آب لوله کشی بگیرند بعد از برطرف شدن عین نجاست، پاک می شود.
- [آیت الله مکارم شیرازی] 20 به وسیله آب لوله کشی پاک می شود و مقداری فشار باید داده شود و بهتر این است که غساله آن را با چیزی جمع کنند.
- [آیت الله مکارم شیرازی] آبهای لوله کشی شهرها و حمام ها و مانند آن که متصل به منبع است حکم آب جاری را دارد، به شرط این که آب منبع به تنهایی یا به اضافه لوله ها کمتر از کر نباشد.
- [آیت الله مکارم شیرازی] مخرج بول با غیر آب پاک نمی شود و تطهیر با شیلنگ¬های متّصل به اب لوله¬کشی که در حکم جاری است و همچنین آب قلیل، یک مرتبه کافی است؛ هر چند بهتر است با آب قلیل دوبار باشد.
- [آیت الله مکارم شیرازی] آب مطلق اقسامی دارد که هرکدام حکمی دارد و آن پنج قسم است: اول آب کر، دوم آب قلیل، سوم آب جاری و آبهای لوله کشی، چهارم آب باران، پنجم آب چاه، ولی همه این آبها پاک و پاک کننده اند; اما آب مضاف چیزی را پاک نمی کند، بلکه با ملاقات به نجس، نجس می شود.
- [آیت الله مکارم شیرازی] اگر چیز نجسی را با آب کر یا جاری یا آب لوله کشی بشویند تا عین نجاست برطرف شود، یا بعد از برطرف کردن عین نجس در آب کر یا جاری فرو برند پاک می شود، ولی فرش و لباس و مانند آن را باید فشار یا حرکت داد تا آب آن خارج شود.
- [آیت الله مکارم شیرازی] هرگاه در حوضی که مثلا یک آجر یا یک سنگ آن غصبی است وضو بگیرد اگر وضوی او تصرف در غصب محسوب شود اشکال دارد، همچنین اگر شیر آب یا قسمتی از لوله کشی غصبی باشد.
- [آیت الله اردبیلی] آبهای معدنی و آب برخی دریاچهها که با نمک مخلوط شدهاند و نیز آب لوله کشی که در آن کُلر ریختهاند، حکم آب مطلق را دارند، مگر این که مقدار چیز مخلوط شده به قدری زیاد باشد که به آن (آب مطلق) نگویند.