در غسل ترتیبی واجب است آب به تمام بدن با ترتیب و شرایطی که در رساله های عملیه بیان شده[1] برسد و همه بدن شسته شود و در این شستن، فرقی نمی کند که از دوش دستی استفاده شود یا از غیر آن. نیّت همان توجّه و قصدی است که شخص هنگام انجام عمل نسبت به عملش دارد، که در مقابل آن غفلت قرار دارد، بنابر این اگر هنگام انجام غسل از شما بپرسند چه کاری انجام می دهید؟ بدانید دارید غسل انجام می دهید، همین برای نیّت کفایت می کند و در نیت به زبان آوردن یا به قلب گذراندن لازم نیست، امّا هر عبادتی که انجام می دهید از جمله غسل باید به قصد تقرّب به خداوند (قربة الی الله) باشد و به این توجه داشته باشید. بدیهی است که نیت به معنایی که گفته شد باید از اول عمل تا آخر عمل وجود داشته باشد. [1] توضیح المسائل (المحشی للإمام الخمینی)، ج1، ص 215.
آیا انجام غسل ترتیبی با دوش دستی برای اطمینان از رسیدن آب به تمام اعضای بدن بلامانع است؟ نیّت در غسل ترتیبی چگونه است؛ یعنی قربه الی الله را بلافاصله بعد از نیّت باید گفت یا در پایان غسل؟
در غسل ترتیبی واجب است آب به تمام بدن با ترتیب و شرایطی که در رساله های عملیه بیان شده[1] برسد و همه بدن شسته شود و در این شستن، فرقی نمی کند که از دوش دستی استفاده شود یا از غیر آن. نیّت همان توجّه و قصدی است که شخص هنگام انجام عمل نسبت به عملش دارد، که در مقابل آن غفلت قرار دارد، بنابر این اگر هنگام انجام غسل از شما بپرسند چه کاری انجام می دهید؟ بدانید دارید غسل انجام می دهید، همین برای نیّت کفایت می کند و در نیت به زبان آوردن یا به قلب گذراندن لازم نیست، امّا هر عبادتی که انجام می دهید از جمله غسل باید به قصد تقرّب به خداوند (قربة الی الله) باشد و به این توجه داشته باشید. بدیهی است که نیت به معنایی که گفته شد باید از اول عمل تا آخر عمل وجود داشته باشد.
[1] توضیح المسائل (المحشی للإمام الخمینی)، ج1، ص 215.
- [آیت الله خامنه ای] نماز جمعه را چهطور باید نیت کرد؟ (واجب قربة الی الله یا رجاء قربة الی الله و یا استحباباً قربة الی الله و یا هیچکدام نباشد تنها نماز جمعه یا جماعت میخوانم قربة الی الله؟)
- [سایر] آیا در غسل ترتیبی میتوان بعضی از اعضای بدن را با دوش حمام شست و بعضی از اعضا را تشت آبی پر کرد و یکدفعه در آب کرد و شست؟
- [آیت الله بهجت] اگر تمام بدن انسان قبل از غسل خیس باشد، آیا با اتصال آب جدید به خیسی سابق می توان نیّت غسل کرد؟ یا رساندن و جریان یافتن آب جدید بر اعضای غسل لازم است؟
- [سایر] باسلام خدمت حاج آقا و باتشکرفراوان از بیانات شیرین و شیوای شما در برنامه مردم ایران سلام من یک سوال شرعی داشتم. اینکه اگر پس ار غسل جایی از بدن مثلا برروی ناخون دست یک نقطه کوچک ،چیزی باشد که مانع از رسیدن اب به ان قسمت شود لازم است غسل دوباره انجام شود یا چون قربه الی الله بوده و بعدا فهمیده ایم اشکالی ندارد . ایا نمازی که خوانده ایم دوباره باید قضایش خوانده شود؟ . باتشکر اجرتان با امام زمان انشا الله همیشه موفق باشید
- [آیت الله فاضل لنکرانی] اگر نیت وقوف نکند، اما همراه مردم باشد و اگر از او بپرسند چه کار می کنی; بگوید مناسک حج را قربة الی الله انجام می دهم چه حکمی دارد؟
- [آیت الله بهجت] پوست بدن اینجانب بسیار چرب است. آیا چربی آن در وضو و غسل، مانع از رسیدن آب به پوست است؟
- [آیت الله بهجت] اگر هنگام غسل در جایی از بدن، اثر خودکار وجود داشته باشد، مانع رسیدن آب محسوب می شود؟
- [آیت الله خوئی] کسی موقع عمل واجب مثل نماز خواندن بدون نیت نماز ظهر و یا عصر و غیره، و یا اداء زکات مالی و بدنی و سایر واجبات، نیت میکند ما فی الذمه را به جا میآورم قربة الی اللََّه چه صورت دارد؟
- [آیت الله وحید خراسانی] کسی که در گذشته حج واجبش را انجام داده و بنا دارد حج مستحبی بجا اورد ولی از روی نااگاهی و یا فراموشی در نیت احرام عمره می گوید احرام عمره تمتع از حج تمتع از حجه الاسلام می بندم قربه الی الله ایا اوردن و در نیت داشتن حجه الاسلام در حالی که حج مستحبی است اشکال دارد یا خیر
- [آیت الله خامنه ای] در غسل کردن آیا باید آب روی بدن جاری شود یا این که می توان دست را خیس کرده و با دست خیس غسل کرد؟ اگر جواب سؤال بالا مثبت است آیا باید تری دست بیش از اعضای غسل باشد؟
- [آیت الله اردبیلی] اگر همه بدن زیر آب باشد و بعد به نیّت غسل بدن را حرکت دهد، صدق غسل ارتماسی خالی از اشکال نیست؛ ولی اگر قسمتی از اعضای بدن خارج از آب باشد و سپس به نیّت غسل ارتماسی آن را نیز زیر آب فرو ببرد، غسل او صحیح است.
- [آیت الله شبیری زنجانی] انسان نماز میت را باید ایستاده و با قصد قربت بخواند و در موقع نیت میت را معیّن کند، مثلاً نیت کند: نماز میخوانم بر این میت قربةً الی اللَّه.
- [آیت الله فاضل لنکرانی] انسان باید نماز را به نیت قربت یعنی برای انجام فرمان خداوند عالم بجا آورد، و لازم نیست نیّت را از قلب خود بگذراند یا مثلاً به زبان بگوید که چهار رکعت نماز ظهر می خوانم قربة الی الله.
- [آیت الله فاضل لنکرانی] نماز میت را باید ایستاده و با قصد قربت بخواند و در موقع نیت، میت را معین کند، مثلاً نیت کند نماز می خوانم بر این میت قربةً الی الله.
- [آیت الله مظاهری] نماز میّت را باید ایستاده و با قصد قربت بخواند، و در موقع نیّت میّت را معیّن کند، مثلاً نیّت کند نماز میخوانم بر این میّت قربة الی اللَّه.
- [آیت الله سبحانی] انسان باید نماز را به نیت قربت، یعنی برای انجام فرمان خداوندعالم به جا آورد و لازم نیست نیت را از قلب خود بگذراند یا مثلا به زبان بگوید که چهار رکعت نماز ظهر می خوانم قربةً الی اللّه.
- [آیت الله سبحانی] نمار میّت را باید ایستاده و با قصد قربت بخواند. و در موقع نیّت، میّت را معیّن کند، مثلا نیّت کند: نماز می خوانم بر این میّت، قربةً الی الله.
- [آیت الله میرزا جواد تبریزی] انسان باید نماز را به نیت قربت؛ یعنی برای انجام دادن فرمان خداوند عالم به جا آورد و لازم نیست نیت را از قلب خود بگذراند یا مثلا به زبان بگوید: چهار رکعت نماز ظهر می خوانم قربه الی اللّه.
- [آیت الله بروجردی] انسان باید نماز را به نیت قربت یعنی برای انجام فرمان خداوند عالم به جا آورد و لازم نیست نیت را از قلب خود بگذراند یا مثلاً به زبان بگوید:که چهار رکعت نماز ظهر میخوانم قُربَة اِلی الله.
- [آیت الله شبیری زنجانی] انسان باید نماز را به نیت قربت؛ یعنی فقط برای خداوند عالم به جا آورد و لازم نیست نیت را از قلب بگذراند، یا به زبان مثلاً بگوید که چهار رکعت نماز ظهر میخوانم قربةً الی اللَّه.