در انجام غسل، شستن برخی از اعضا به صورت ترتیبی و بقیه به صورت ارتماسی، مانعی ندارد. ضمائم: پاسخ مراجع عظام تقلید نسبت به این سؤال، چنین است:[1] حضرت آیت الله العظمی خامنه‌ای(مد ظله العالی): اشکالی ندارد. حضرت آیت الله العظمی مکارم شیرازی (مد ظله العالی): شستن برخی از اعضا بصورت ترتیبی و بقیه بصورت ارتماسی مانعی ندارد. حضرت آیت الله العظمی سیستانی (مد ظله العالی): اشکال ندارد. حضرت آیت الله هادوی تهرانی (دامت برکاته): بله به عنوان غسل ترتیبی یعنی با رعایت ترتیب می توان بعضی از اعضا را با دوش و بعضی را در ظرف آبی غسل داد. البته در غسل ترتیبی رعایت ترتیب در یک عضو مثل طرف راست لازم نیست و می توان آن را به هر شکل غسل داد. لینک به سایت استفتائات [1] . استفتا از دفاتر آیات عظام: خامنه‌ای، سیستانی، مکارم شیرازی (مد ظلهم العالی) توسط سایت اسلام کوئست.
آیا در غسل ترتیبی میتوان بعضی از اعضای بدن را با دوش حمام شست و بعضی از اعضا را تشت آبی پر کرد و یکدفعه در آب کرد و شست؟
در انجام غسل، شستن برخی از اعضا به صورت ترتیبی و بقیه به صورت ارتماسی، مانعی ندارد.
ضمائم:
پاسخ مراجع عظام تقلید نسبت به این سؤال، چنین است:[1]
حضرت آیت الله العظمی خامنهای(مد ظله العالی):
اشکالی ندارد.
حضرت آیت الله العظمی مکارم شیرازی (مد ظله العالی):
شستن برخی از اعضا بصورت ترتیبی و بقیه بصورت ارتماسی
مانعی ندارد.
حضرت آیت الله العظمی سیستانی (مد ظله العالی):
اشکال ندارد.
حضرت آیت الله هادوی تهرانی (دامت برکاته):
بله به عنوان غسل ترتیبی یعنی با رعایت ترتیب می توان بعضی از اعضا را با دوش و بعضی را در ظرف آبی غسل داد.
البته در غسل ترتیبی رعایت ترتیب در یک عضو مثل طرف راست لازم نیست و می توان آن را به هر شکل غسل داد.
لینک به سایت استفتائات [1] . استفتا از دفاتر آیات عظام: خامنهای، سیستانی، مکارم شیرازی (مد ظلهم العالی) توسط سایت اسلام کوئست.
- [سایر] آیا میتوان با دوش حمام غسل ارتماسی گرفت؟
- [سایر] آیا میتوان با دوش حمام غسل ارتماسی گرفت؟
- [آیت الله فاضل لنکرانی] آیا می شود زیر دوش حمام که آب آن با فشار می ریزد، غسل ارتماسی کرد؟
- [سایر] سلام و وقت بخیر آیا با دوش حمام میشه غسل کرد؟؟ یا باید حتما با یه دبه اب رو ریخت
- [سایر] آیا انجام غسل ترتیبی با دوش دستی برای اطمینان از رسیدن آب به تمام اعضای بدن بلامانع است؟ نیّت در غسل ترتیبی چگونه است؛ یعنی قربه الی الله را بلافاصله بعد از نیّت باید گفت یا در پایان غسل؟
- [آیت الله جوادی آملی] آیا میتوان یکی از اعضای بدن را مهریه قرار داد؟
- [سایر] اگر تشتی را که گنجایش آب کر را ندارد زیر شیر آبی که به لوله کشی شهری وصل است بگذاریم و شیر را باز کنیم، آیا آبی که در هنگام باز بودن شیر در تشت جمع می شود حکم آب کر را دارد؟ آیا این آب پاک کننده است؟
- [آیت الله بهجت] اگر تمام بدن انسان قبل از غسل خیس باشد، آیا با اتصال آب جدید به خیسی سابق می توان نیّت غسل کرد؟ یا رساندن و جریان یافتن آب جدید بر اعضای غسل لازم است؟
- [سایر] یک قسمت از بدنم نجس بود و فراموش کردم آن را تطهیر کنم، آیا با انجام غسل (زیر دوش حمام)، نجاست نیز از بین رفته است؟ آیا غسل نیز صحیح است؟
- [آیت الله بهجت] من تا چندی پیش نمی دانستم که زیر دوش حمام رفتن غسل ارتماسی نیست و مدّتی غسل جنابت را به این نحو انجام می دادم. تکلیف نمازهایی که تاکنون خوانده ام چیست؟
- [آیت الله صافی گلپایگانی] . آب لوله های حمام و عمارات که از شیرها و دوش ها می ریزد اگر متصل به کُر باشد مثل آب جاری است.
- [آیت الله اردبیلی] اگر همه بدن زیر آب باشد و بعد به نیّت غسل بدن را حرکت دهد، صدق غسل ارتماسی خالی از اشکال نیست؛ ولی اگر قسمتی از اعضای بدن خارج از آب باشد و سپس به نیّت غسل ارتماسی آن را نیز زیر آب فرو ببرد، غسل او صحیح است.
- [آیت الله وحید خراسانی] در غسل ارتماسی یا ترتیبی پاک بودن تمام بدن پیش از غسل لازم نیست بلکه اگر به فرو رفتن در اب یا ریختن اب در صورتی که اب معتصم باشد به قصد غسل بدن پاک شود غسل صحیح است و اب معتصم ابی است که به ملاقات با نجس نجس نشود مانند اب باران و کر و جاری
- [آیت الله وحید خراسانی] در غسل ارتماسی یا ترتیبی پاک بودن تمام بدن پیش از غسل لازم نیست بلکه اگر به فرو رفتن در اب یا ریختن اب در صورتی که اب معتصم باشد به قصد غسل بدن پاک شود غسل صحیح است و اب معتصم ابی است که به ملاقات با نجس نجس نشود مانند اب باران و کر و جاری
- [آیت الله سیستانی] در غسل ارتماسی یا ترتیبی پاک بودن تمام بدن پیش از غسل لازم نیست ، بلکه اگر به فرو رفتن در آب یا ریختن آب به قصد غسل ، بدن پاک شود ، غسل محقق میشود بشرط آنکه آبی که با آن غسل میکند از پاک بودن خارج نشود ، مثلاً با آب کر غسل کند .
- [آیت الله مکارم شیرازی] هرگاه آبی مطلق بوده، شک کنیم مضاف شده یا نه مانند سیلابهایی که نمی دانیم به آن آب می گویند یا نه حکم آب مطلق را دارد، یعنی می توان چیزهای نجس را با آن شست و وضو گرفت و غسل کرد، اما بعکس اگر آبی مضاف بوده، شک داریم مطلق شده، حکم آب مضاف را دارد.
- [آیت الله مکارم شیرازی] هرگاه آبی مطلق بوده، شک کنیم مضاف شده یا نه مانند سیلابهایی که نمی دانیم به آن آب می گویند یا نه حکم آب مطلق را دارد، یعنی می توان چیزهای نجس را با آن شست و وضو گرفت و غسل کرد، اما بعکس اگر آبی مضاف بوده، شک داریم مطلق شده، حکم آب مضاف را دارد.
- [آیت الله مکارم شیرازی] غسل ارتماسی آن است که بعد از نیت، تمام بدن را یک دفعه یا به تدریج در آب فرو می برد،خواه در مثل حوض استخر باشد و یا زیر آبشاری که آب آن یک مرتبه تمام بدن را فرامی گیرد، اما غسل ارتماسی زیر دوش معمولی ممکن نیست.
- [آیت الله مظاهری] غسل را به دو صورت میتوان انجام داد: اوّل: غسل ترتیبی و آن غسلی است که اوّل سر و گردن، بعد طرف راست و بعد طرف چپ بدن را بشوید. و اگر عمداً یا از روی فراموشی یا به واسطه ندانستنِ مسئله به این ترتیب عمل نکند غسل او باطل است. دوّم: غسل ارتماسی و آن غسلی است که در یک لحظه، آب، تمام بدن را فرا بگیرد، بلکه اگر به نیّت غسل ارتماسی، به تدریج در آب فرو رود، غسل او صحیح است. چنانکه اگر بعضی از بدن غسل کننده، در آب و بعضی قسمتهای دیگر، بیرون از آب باشد و به نیّت غسل، بقیه بدن را در آب فرو برد، غسل او صحیح است. چنانکه اگر همه بدن زیر آب باشد و بعد از نیّت غسل، بدن را حرکت دهد یا از آب بیرون آید غسل او صحیح است.
- [آیت الله وحید خراسانی] اگر نجس بودن چیزی را فراموش کند و بدن یا لباسش با رطوبت به ان برسد و در حال فراموشی نماز بخواند و بعد از نماز یادش بیاید نمازش صحیح است ولی اگر بدنش با رطوبت به چیزی که نجس بودن ان را فراموش کرده برسد و بدون این که خود را اب بکشد غسل کند و نماز بخواند غسل و نمازش باطل است مگر این که طوری باشد که به غسل نمودن بدن هم پاک شود مثل این که با اب معتصم غسل کند یعنی ابی که به ملاقات با نجس نجس نشود مانند اب کر و جاری و نیز اگر جایی از اعضای وضو با رطوبت به چیزی که نجس بودن ان را فراموش کرده برسد و پیش از ان که ان جا را اب بکشد وضو بگیرد و نماز بخواند وضو و نمازش باطل می باشد مگر این که طوری باشد که به وضو گرفتن اعضای وضو نیز پاک شود مثل این که با اب معتصم وضو بگیرد