عبارت "جستن" که ترجمه دفق یا دفقه است و از قرآن (خُلِقَ مِنْ ماءٍ دافِق[1] ) و روایات (عَنْ عَبْدِ اللَّهِ بْنِ أَبِی یَعْفُورٍ قَالَ قُلْتُ لِأَبِی عَبْدِ اللَّهِ ع الرَّجُلُ یَرَی فِی الْمَنَامِ أَنَّهُ یُجَامِعُ وَ یَجِدُ الشَّهْوَةَ فَیَسْتَیْقِظُ وَ یَنْظُرُ فَلَا یَرَی شَیْئاً ثُمَّ یَمْکُثُ بَعْدُ فَیَخْرُجُ قَالَ إِنْ کَانَ مَرِیضاً فَلْیَغْتَسِلْ وَ إِنْ لَمْ یَکُنْ مَرِیضاً فَلَا شَیْءَ عَلَیْهِ قَالَ قُلْتُ فَمَا فَرْقُ مَا بَیْنَهُمَا قَالَ لِأَنَّ الرَّجُلَ إِذَا کَانَ صَحِیحاً جَاءَ الْمَاءُ بِدُفْقَةٍ قَوِیَّةٍ وَ إِذَا کَانَ مَرِیضاً لَمْ یَجِئْ إِلَّا بِضَعْف[2] ) گرفته شده به معنای جهنده، جهش، و بیرون آمدن دفعی و با سرعت است. امّا معنای "سست شدن بدن" به معنای این است که بدن شل می شود و آن شخص احساس خستگی و کفتگی در بدن می کند. [1] طارق، 6، از آبی جهنده آفریده شده. [2] مجلسی، محمد باقر، بحارالأنوار، ج 78، ص 45 و 46، چاپ مؤسسه الوفاء، بیروت، لبنان، سال 1404 ه ق، ابن ابی یعفور میگوید: محضر امام صادق (ع) عرض کردم: مردی در خواب میبیند که مجامعت کرده و شهوت بر او عارض شده پس بیدار شده و نظر میکند چیزی نمیبیند سپس درنگ کرده پس از آن آبی از او خارج میگردد حکم وی چیست؟ حضرت میفرمایند: اگر وی مریض است باید غسل کند و در غیر این صورت تکلیفی بر او نمیباشد. عرض کردم: چه فرقی بین این دو میباشد؟ فرمود: فرق این دو آن است که: شخص صحیح و سالم از او آب با جهش و قوّت خارج میشود، ولی مریض آبش با ضعف و سستی دفع میگردد.
عبارت "جستن" که ترجمه دفق یا دفقه است و از قرآن (خُلِقَ مِنْ ماءٍ دافِق[1] ) و روایات (عَنْ عَبْدِ اللَّهِ بْنِ أَبِی یَعْفُورٍ قَالَ قُلْتُ لِأَبِی عَبْدِ اللَّهِ ع الرَّجُلُ یَرَی فِی الْمَنَامِ أَنَّهُ یُجَامِعُ وَ یَجِدُ الشَّهْوَةَ فَیَسْتَیْقِظُ وَ یَنْظُرُ فَلَا یَرَی شَیْئاً ثُمَّ یَمْکُثُ بَعْدُ فَیَخْرُجُ قَالَ إِنْ کَانَ مَرِیضاً فَلْیَغْتَسِلْ وَ إِنْ لَمْ یَکُنْ مَرِیضاً فَلَا شَیْءَ عَلَیْهِ قَالَ قُلْتُ فَمَا فَرْقُ مَا بَیْنَهُمَا قَالَ لِأَنَّ الرَّجُلَ إِذَا کَانَ صَحِیحاً جَاءَ الْمَاءُ بِدُفْقَةٍ قَوِیَّةٍ وَ إِذَا کَانَ مَرِیضاً لَمْ یَجِئْ إِلَّا بِضَعْف[2] ) گرفته شده به معنای جهنده، جهش، و بیرون آمدن دفعی و با سرعت است. امّا معنای "سست شدن بدن" به معنای این است که بدن شل می شود و آن شخص احساس خستگی و کفتگی در بدن می کند.
[1] طارق، 6، از آبی جهنده آفریده شده. [2] مجلسی، محمد باقر، بحارالأنوار، ج 78، ص 45 و 46، چاپ مؤسسه الوفاء، بیروت، لبنان، سال 1404 ه ق، ابن ابی یعفور میگوید: محضر امام صادق (ع) عرض کردم: مردی در خواب میبیند که مجامعت کرده و شهوت بر او عارض شده پس بیدار شده و نظر میکند چیزی نمیبیند سپس درنگ کرده پس از آن آبی از او خارج میگردد حکم وی چیست؟ حضرت میفرمایند: اگر وی مریض است باید غسل کند و در غیر این صورت تکلیفی بر او نمیباشد. عرض کردم: چه فرقی بین این دو میباشد؟ فرمود: فرق این دو آن است که: شخص صحیح و سالم از او آب با جهش و قوّت خارج میشود، ولی مریض آبش با ضعف و سستی دفع میگردد.
- [آیت الله علوی گرگانی] آیا بیرون آمدن منی بدون شهوت و بیاختیار و بدون جستن و سست شدن بدن غسل دارد؟
- [آیت الله صافی گلپایگانی] اگر در روزه ماه مبارک رمضان از انسان مایعی با شهوت و جستن و سست شدن بدن ( که حکم منی را دارد ) خارج شود روزه اش چه حکمی دارد؟
- [آیت الله اردبیلی] کسی که بر اثر مریضی و بدون اختیار، منی از او خارج میشود و خروج منی از روی شهوت نبوده و با جستن و سست شدن بدن همراه نیست، وظیفهاش در امر طهارت و نماز چگونه است؟
- [سایر] در جایی خوانده بودم اگر شخص جنب بدون بول کردن غسل کند و بعدا از او رطوبتی خارج شودکه نداند بول است یا منی، باید مجددا غسل جنابت کند. می خواستم بدانم آیا این رطوبتی که انسان نمی داند منی است یا غیر آن، باید نشانه های منی را داشته باشد (با جستن، با شهوت و همراه با سست شدن بدن باشد) یا نه ممکن است بقایای منی باقی مانده در مجرا باشد که در هنگام خروج، نشانه های خود منی را ندارد و لیکن نجس است؟
- [آیت الله جوادی آملی] چه چیزهایی موجب جنابت در بانوان میشود آیا خوش آمدن و سست شدن بدن و پرش بدن بدون آنکه منی خارج شود غسل دارد یا خیر؟
- [آیت الله جوادی آملی] چه چیزهایی موجب جنابت در بانوان میشود آیا خوش آمدن و سست شدن بدن و پرش بدن بدون آنکه منی خارج شود غسل دارد یا خیر؟
- [آیت الله اردبیلی] اگر بدن زن در اثر شهوت (بدون دخول) سست شود و نداند که رطوبتی از او خارج شده یا نه و جستن حس نکرده باشد، آیا در حکم جنب است؟
- [آیت الله نوری همدانی] اگر در صورتی که از روی علائم سه گانه (فشار و شهوت و سست شدن بدن) نتوان منی و غیر منی را تشخیص داد، آیا از روی علائم ظاهری همچون رنگ و غیره میتوان تشخیص داد؟
- [سایر] نشانه های هدفمندی پدیده ها را شرح دهید ؟
- [سایر] جستن منی یعنی چه؟ چه جوری باید باشد؟ شهوت و اوج آن یعنی چه؟
- [آیت الله علوی گرگانی] اگر رطوبتی از انسان خارج شود و نداند منی است یا بول یا غیر اینها، چنانچه با شهوت و جستن بیرون آمده و از بیرون آمدن آن، بدن سست شده، آن رطوبت حکم منی دارد و اگر هیچ یک از این سه نشانه یا بعضی از اینها را نداشته باشد، حکم منی ندارد ولی در مریض لازم نیست آن آب با جستن بیرون آمده باشد، بلکه اگر با شهوت بیرون آید و در موقع بیرون آمدن بدن سست شود، در حکم منی است.
- [آیت الله مکارم شیرازی] غالباً بعد از بیرون آمدن منی بدن سست می شود، ولی این موضوع جزء شرایط قطعی و نشانه ها نیست.
- [آیت الله نوری همدانی] اگر رطوبتی از انسان خارج شود و نداند منی است یا بول یا غیر اینها ، چنانچه با شهوت و جستن بیرون آورده و بعد از بیرون آمدن آن ، بدن سست شده ، آن رطوبت حکم منی دارد و اگر هیچ یک از این سه نشانه یا بعضی از اینها را نداشته باشد ، حکم منی ندارد . ولی در زن و مریض لازم نیست آن آب ، با جستن بیرو ن آمده باشد ، بلکه اگر با شهوت بیرون آمده باشد و بدن سست شود در حکم منی است .
- [امام خمینی] اگر رطوبتی از انسان خارج شود و نداند منی است یا بول یا غیر اینها چنانچه با شهوت و جستن بیرون آمده و بعد از بیرون آمدن آن بدن سست شده،آن رطوبت حکم منی دارد، و اگر هیچ یک از این سه نشانه یا بعضی از اینها را نداشته باشد، حکم منی ندارد. ولی در زن و مریض، لازم نیست آن آب با جستن بیرون آمده باشد، بلکه اگر با شهوت بیرون آمده باشد، در حکم منی است و لازم نیست بدن او سست شود.
- [آیت الله فاضل لنکرانی] اگر رطوبتی از انسان خارج شود و نداند منی است یا بول یا غیر اینها، چنانچه با شهوت و جستن بیرون آمده و بعد از بیرون آمدن آن، بدن سست شده، آن رطوبت حکم منی را دارد، و اگر هیچ یک از این سه نشانه یا بعضی از اینها را نداشته باشد، حکم منی را ندارد. ولی در زن و مریض لازم نیست آن آب با جستن بیرون آمده باشد، بلکه اگر با شهوت بیرون آمده باشد در حکم منی است و لازم نیست بدن او سست شود.
- [آیت الله بروجردی] اگر رطوبتی از انسان خارج شود و نداند منی است یا بول یا غیر اینها، چنانچه با شهوت و جستن بیرون آمده و بعد از بیرون آمدنِ آن بدن سست شده، آن رطوبت حکم منی دارد و اگر هیچ یک از این سه نشانه یا بعضی از اینها را نداشته باشد، حکم منی را ندارد، ولی در مریض لازم نیست آن آب با جستن بیرون آمده باشد، بلکه اگر با شهوت بیرون آید و در موقع بیرون آمدن بدن سست شود، در حکم منی است.
- [آیت الله صافی گلپایگانی] . اگر رطوبتی از انسان خارج شود و نداند منی است یا بول یا غیر اینها، چنان چه با شهوت و جستن بیرون آمده و یا با جستن بیرون آمده و بعد از بیرون آمدن آن، بدن سست شده، آن رطوبت حکم منی دارد و اگر هیچ یک از این دو نشانه را نداشته باشد، حکم منی ندارد مگر آن که علم یا اطمینان پیدا کند که منی بوده است و در مریض لازم نیست آن آب، با جستن بیرون آمده باشد، بلکه اگر با شهوت بیرون آید در حکم منی است.
- [آیت الله اردبیلی] اگر رطوبتی از انسان خارج شود و نداند منی است یا ادرار یا غیر آنها، چنانچه با شهوت و جستن بیرون آمده باشد و پس از خروج آن، بدن سست شود، حکم منی را دارد، هرچند بعید نیست در مرد سالم احساس شهوت و خروج با جستن و در مرد مریض احساس شهوت با احتمال هر چند ضعیفِ خروج با جستن، کافی باشد که حکم منی بر آن رطوبت جاری شود و در غیر این صورت، حکم منی را ندارد؛ ولی چنانچه از زن رطوبتی با شهوت خارج شود و بعد از بیرون آمدن آن، بدن او سست شود، بنابر احتیاط واجب باید هم غسل کند و هم وضو بگیرد.
- [آیت الله وحید خراسانی] اگر رطوبتی از مرد خارج شود که نداند منی است یا بول یا غیر اینها چنانچه با شهوت و جستن بیرون امده و بعد از بیرون امدن ان بدن سست شده ان رطوبت حکم منی را دارد و اگر هیچ یک از این سه نشانه یا بعضی از اینها را نداشته باشد حکم منی را ندارد ولی در مریض اگر با شهوت بیرون اید هر چند با جستن و سستی بدن بیرون نیامده باشد حکم منی را دارد و اما زن اگر از شهوت انزال کند غسل جنابت بر او واجب است
- [آیت الله وحید خراسانی] اگر رطوبتی از مرد خارج شود که نداند منی است یا بول یا غیر اینها چنانچه با شهوت و جستن بیرون امده و بعد از بیرون امدن ان بدن سست شده ان رطوبت حکم منی را دارد و اگر هیچ یک از این سه نشانه یا بعضی از اینها را نداشته باشد حکم منی را ندارد ولی در مریض اگر با شهوت بیرون اید هر چند با جستن و سستی بدن بیرون نیامده باشد حکم منی را دارد و اما زن اگر از شهوت انزال کند غسل جنابت بر او واجب است