نشانه بلوغ در پسران به یکی از امور زیر است: الف: روییدن موی خشن و زبر در زیر شکم (بالای عورت)؛ ب: خروج منی چه در خواب و چه در بیداری؛ ج: (اگر یکی از دو مورد قبل آشکار نشد)، کامل شدن پانزده سال قمری[1] که 163 روز از پانزده سال شمسی کمتر است،[2] در نتیجه با پیدا شدن علایم بلوغ، احکام الاهی؛ مانند نماز، روزه و... بر شخص واجب می شود. در هر حال پاسخ حضرت آیت الله مهدی هادوی تهرانی (دامت برکاته) نسبت به این سؤال، چنین است: اگر علایم بلوغ طبیعی قبل از پانزده سالگی ظاهر شود، پسر بالغ شرعی محسوب می شود و تمام تکالیف شرعی از جمله نماز و روزه بر او ثابت می گردد. لینک به سایت استفتائات [1] . امام خمینی، سید روح الله، توضیح المسائل (محشی)، ج 2، ص 375، م 2252، دفتر انتشارات اسلامی، قم، چاپ هشتم، 1424ق. [2] . موحدی لنکرانی، محمد فاضل، احکام جوانان، ص 60، انتشارات امیر قلم، قم، چاپ سی و پنجم، 1427 ق.
آیا هنگام دیده شدن علامت های سن تکلیف در بدن، قبل از رسیدن به 15 سالگی نماز بر او واجب می شود؟
نشانه بلوغ در پسران به یکی از امور زیر است:
الف: روییدن موی خشن و زبر در زیر شکم (بالای عورت)؛
ب: خروج منی چه در خواب و چه در بیداری؛
ج: (اگر یکی از دو مورد قبل آشکار نشد)، کامل شدن پانزده سال قمری[1] که 163 روز از پانزده سال شمسی کمتر است،[2]
در نتیجه با پیدا شدن علایم بلوغ، احکام الاهی؛ مانند نماز، روزه و... بر شخص واجب می شود.
در هر حال پاسخ حضرت آیت الله مهدی هادوی تهرانی (دامت برکاته) نسبت به این سؤال، چنین است:
اگر علایم بلوغ طبیعی قبل از پانزده سالگی ظاهر شود، پسر بالغ شرعی محسوب می شود و تمام تکالیف شرعی از جمله نماز و روزه بر او ثابت می گردد. لینک به سایت استفتائات [1] . امام خمینی، سید روح الله، توضیح المسائل (محشی)، ج 2، ص 375، م 2252، دفتر انتشارات اسلامی، قم، چاپ هشتم، 1424ق. [2] . موحدی لنکرانی، محمد فاضل، احکام جوانان، ص 60، انتشارات امیر قلم، قم، چاپ سی و پنجم، 1427 ق.
- [آیت الله سیستانی] آیا سن تکلیف در پسران فقط به رسیدن به پانزده سالگی است ؟
- [سایر] چگونه دختران و پسران در سن 15 – 16 سالگی را می توان در زمینۀ مسائل زناشویی آینده شان آموزش داد؟
- [سایر] چگونه دختران و پسران در سن 15 – 16 سالگی را می توان در زمینه مسائل زناشویی آینده شان آموزش داد؟
- [آیت الله سیستانی] آیا دختران در سن نُه سالگی به سن تکلیف میرسند یا بستگی به درک و توانایی جسمی آنها دارد؟
- [آیت الله اردبیلی] سن بلوغ زن نه سال در رساله ذکر شده است و تکلیف بر او واجب است ولی دختر آن قدر کوچک است که اگر روزه بگیرد مریض می شود، علامت دیگر بلوغ هم ندارد، تکلیف ایشان چیست؟
- [آیت الله مظاهری] کسی که زمان دقیق به سن تکلیف رسیدن خود را نمیداند و نمیداند چقدر نماز و روزه بر عهده اوست، چه مقدار قضای نماز و روزه بر او واجب است؟
- [آیت الله خامنه ای] اگر به مقدار ده درصد احتمال بدهیم که دو علامت دیگر بلوغ (غیر از سن تکلیف) زودتر ظاهر شده اند، حکم چیست؟
- [آیت الله بروجردی] کسی که قبل از رسیدن به سن پانزده سالگی جنب شده و بعد از رسیدن به پانزده سالگی از باب جهل به مسأله غسل نکرد و دو رمضان روزه گرفت و بعد عالم به حکم شد، آیا قضای آن دو رمضان واجب است یا خیر؟
- [آیت الله خوئی] کسی که نمیدانسته - یعنی جاهل مقصر بوده - که علامت بلوغ منحصر به سن 15 و 9 سال در پسر و دختر نیست، و بعداً فهمید، آیا عباداتی را که ترک کرده، قضا و کفاره دارد یا خیر؟
- [آیت الله سیستانی] من در یکی از روستاهای اطراف قزوین بدنیا آمده ام که با قزوین 100 کیلومتر فاصله دارد تا سن 15 سالگی در آنجا بوده و سپس به تهران رفته و تا سن 29 سالگی در تهران به تحصیل و کار مشغول بوده درسن 29 سالگی ازدواج نموده و بخاطر کار به قزوین مسافرت نموده ام ولی همچنان به تهران تردد مینمایم بطوریکه شاید هفته ای یکبار و بعضی مواقع دوهفته یکبار به تهران میروم و جهت تدریس نیز هفته ای دو بار به یکی از شهرستانها که با قزوین 50 کیلومتر فاصله دارد میروم تکلیف نماز و روزه اینجانب چیست؟
- [آیت الله مظاهری] اگر بدن یا لباس خونی نباشد ولی به واسطه رسیدن به خون نجس شود اگر مقداری که نجس شده کمتر از درهم باشد، میشود با آن نماز خواند.
- [آیت الله اردبیلی] اگر بدن یا لباس خونی نشود، ولی به واسطه رسیدن به خون، متنجّس شود، اگرچه مقداری که متنجس شده کمتر از درهم باشد، نمیتوان با آن نماز خواند.
- [آیت الله علوی گرگانی] اگر بدن یا لباس خونی نشود ولی به واسطه رسیدن به خون نجس شود، اگرچه مقداری که نجس شده کمتر از درهم باشد، نمیشود با آن نماز خواند.
- [آیت الله شبیری زنجانی] در سجده باید پس از رسیدن پیشانی به مهر سر و بدن آرام بگیرد و در حال ذکر واجب آن باید سر و بدن آرام باشد و موقع گفتن ذکر مستحب هم اگر آن را به قصد ذکری که برای سجده دستور دادهاند بگوید، بنا بر احتیاط واجب آرام بودن سر و بدن لازم است.
- [آیت الله بهجت] چیزی را که مانع رسیدن آب به بدن است، باید برطرف کند.
- [آیت الله صافی گلپایگانی] . اگر پیش از آن که به مقدار رکوع خم شود و بدن آرام گیرد عمداً ذکر رکوع را بگوید، باید بعد از رسیدن به رکوع و آرام گرفتن بدن دوباره ذکر را بگوید، و بنابر احتیاط لازم نماز را پس از اتمام، اعاده نماید، و اگر به همان ذکر اول اکتفا نماید نماز باطل است.
- [آیت الله مکارم شیرازی] هرگاه ذکر را قبل از رسیدن به حد رکوع و آرام گرفتن بدن بگوید باید آن را بعد از آرام گرفتن اعاده کند، حتی اگر عمداً این کار را کند احتیاط این است که نماز را نیز بعداً اعاده نماید.
- [آیت الله نوری همدانی] اگر بدن یا لباس خونی نشود ، ولی به واسطة رسیدن به خون نجس شود اگر چه مقداری که نجس شده کمتر از درهم باشد ، نمی شود با آن نماز خواند .
- [امام خمینی] اگر بدن یا لباس خونی نشود ولی به واسطه رسیدن به خون نجس شود، اگرچه مقداری که نجس شده کمتر از درهم باشد، نمی شود با آن، نماز خواند.
- [آیت الله بروجردی] اگر بدن یا لباس خونی نشود ولی به واسطهی رسیدن به خون نجس شود، اگر چه مقداری که نجس شده کمتر از درهم باشد، نمیشود با آن نماز خواند.