1. اگر در وسط وضو شک یا یقین پیدا کنیم که قسمتی از وضو را اشتباه انجام داده ایم، می توانیم وضو را قطع کرده و دوباره انجام دهیم؟ 2. اگر کسی در تمام وقت نماز نمی تواند از باد معده جلوگیری کند و این شخص مثلا نماز مغرب را می خواند و سپس در وسط نماز عشا حدثی پیش می آید، آیا قطع کردن نماز و دوباره وضو گرفتن و خواندن نماز، وظیفه او است؟ 3. اگر شخصی در وضو دو بار بر روی صورت آب بریزد به طوری که در هر بار آب کاملاً صورت را بپوشاند و سپس یک بار هم برای اطمینان دست بکشد، چند بار حساب می شود؟
1. اگر در بین وضو شک کند که عضوی از اعضای وضو را شسته یا مسح کرده است؟ باید برگشته و آن جزء را انجام دهد، سپس به ترتیب وضو را تمام کند. در زیر فتوای برخی از فقها بیان می شود: حضرت امام خمینی و آیات عظام فاضل لنکرانی و مکارم شیرازی: (اگر در اثنا وضو شک کند، باید برگردد و مشکوک را بیاورد(انجام دهد)، پس از آن به ترتیب وضو را تمام کند). [1] حضرات آیات گلپایگانی، صافی، بهجت: (اگر بعد از وضو یا در بین آن یقین کند که بعضی جاها را نشسته یا مسح نکرده است، چنانچه رطوبت جاهایی که پیش از آن است خشک شده باشد باید دوباره وضو بگیرد و اگر خشک نشده باید جایی را که فراموش کرده و آنچه بعد از آن است بشوید یا مسح کند و اگر در بین وضو در شستن یا مسح کردن جایی شکّ کند، باید به همین دستور عمل کند). [2] 2. پاسخ مراجع تقلید به پرسش فوق، به این شرح می باشد: چنانچه در بین نماز چند مرتبه غائط یا باد معده از او خارج می‌شود، اگر نتواند هیچ مقدار از نماز را با وضو بخواند، می‌تواند چند نماز را با یک وضو بخواند، [3] مگر اختیاراً بول یا غائط کند یا چیز دیگری که وضو را باطل می‌کند پیش آید. [4] اما اگر بتواند مقداری از نماز را با وضو بخواند، اگر بخواهد بعد از هر دفعه وضو بگیرد سخت نیست، باید ظرف آبی پهلوی خود بگذارد و هر وقت غائط [5] از او خارج شد وضو بگیرد و بقیه نماز را بخواند [6] ، اما اگر وضو گرفتن بعد از هر دفعه برای او سخت است، باید برای هر نماز یک وضو بگیرد. [7] 3. پاسخ مراجع به پرسش سوم چنین است: (منظور از سه بار یا دو بار شستن این است که عضو مورد نظر یک بار کاملا شسته شود، سپس بار دوّم را شروع کند و کامل بشوید و امّا ریختن آب بر عضوی دو بار یا بیشتر تا زمانی که از شستن کامل آن فارغ نشده است، اشکال ندارد). [8] این سؤال، پاسخ تفصیلی ندارد. [1] . فاضل لنکرانی، محمد، جامع المسائل، ص 56، س 151، چاپ مهر، چاپ دوم، قم، 1375ش؛ خمینی، سید روح اللّٰه، استفتاءات، ج 1، ص 43، دفتر انتشارات اسلامی، چاپ پنجم، قم، 1422 ق؛ توضیح المسائل (المحشی للإمام الخمینی)، ، ج 1، ص 178، دفتر انتشارات اسلامی،، چاپ هشتم، قم، 1424 ق. [2] . توضیح المسائل (المحشی للإمام الخمینی)، ج 1، ص 180، با استفاده از پاسخ 11899 (سایت: 11669) . [3] گلپایگانی، اراکی، بهجت، صافی: احتیاط واجب آن است که برای هر نماز یک وضو بگیرد (بهجت: و اگر با تیمّم می‌تواند مقداری از نماز را با تیمّم بخواند، تیمّم هم بنماید). [4] توضیح المسائل (المحشی للإمام الخمینی)، ج‌1، ص 183 ، م 310. [5] خوئی، گلپایگانی، صافی، بهجت: بول یا غائط .. [6] توضیح المسائل (المحشی للإمام الخمینی)، ج‌1، ص 181، م 307   و 311. [7] توضیح المسائل (المحشی للإمام الخمینی)، ج‌1، ص 182، م 30 8، با استفاده از پاسخ 3917 (سایت: 4200) . [8] مکارم شیرازی، ناصر، استفتاءات جدید، ج‌1، ص 35، انتشارات مدرسه امام علی بن ابی طالب علیه السلام، قم - ایران، دوم، 1427 ق.
عنوان سوال:

1. اگر در وسط وضو شک یا یقین پیدا کنیم که قسمتی از وضو را اشتباه انجام داده ایم، می توانیم وضو را قطع کرده و دوباره انجام دهیم؟ 2. اگر کسی در تمام وقت نماز نمی تواند از باد معده جلوگیری کند و این شخص مثلا نماز مغرب را می خواند و سپس در وسط نماز عشا حدثی پیش می آید، آیا قطع کردن نماز و دوباره وضو گرفتن و خواندن نماز، وظیفه او است؟ 3. اگر شخصی در وضو دو بار بر روی صورت آب بریزد به طوری که در هر بار آب کاملاً صورت را بپوشاند و سپس یک بار هم برای اطمینان دست بکشد، چند بار حساب می شود؟


پاسخ:

1. اگر در بین وضو شک کند که عضوی از اعضای وضو را شسته یا مسح کرده است؟ باید برگشته و آن جزء را انجام دهد، سپس به ترتیب وضو را تمام کند. در زیر فتوای برخی از فقها بیان می شود: حضرت امام خمینی و آیات عظام فاضل لنکرانی و مکارم شیرازی: (اگر در اثنا وضو شک کند، باید برگردد و مشکوک را بیاورد(انجام دهد)، پس از آن به ترتیب وضو را تمام کند). [1] حضرات آیات گلپایگانی، صافی، بهجت: (اگر بعد از وضو یا در بین آن یقین کند که بعضی جاها را نشسته یا مسح نکرده است، چنانچه رطوبت جاهایی که پیش از آن است خشک شده باشد باید دوباره وضو بگیرد و اگر خشک نشده باید جایی را که فراموش کرده و آنچه بعد از آن است بشوید یا مسح کند و اگر در بین وضو در شستن یا مسح کردن جایی شکّ کند، باید به همین دستور عمل کند). [2] 2. پاسخ مراجع تقلید به پرسش فوق، به این شرح می باشد: چنانچه در بین نماز چند مرتبه غائط یا باد معده از او خارج می‌شود، اگر نتواند هیچ مقدار از نماز را با وضو بخواند، می‌تواند چند نماز را با یک وضو بخواند، [3] مگر اختیاراً بول یا غائط کند یا چیز دیگری که وضو را باطل می‌کند پیش آید. [4] اما اگر بتواند مقداری از نماز را با وضو بخواند، اگر بخواهد بعد از هر دفعه وضو بگیرد سخت نیست، باید ظرف آبی پهلوی خود بگذارد و هر وقت غائط [5] از او خارج شد وضو بگیرد و بقیه نماز را بخواند [6] ، اما اگر وضو گرفتن بعد از هر دفعه برای او سخت است، باید برای هر نماز یک وضو بگیرد. [7] 3. پاسخ مراجع به پرسش سوم چنین است: (منظور از سه بار یا دو بار شستن این است که عضو مورد نظر یک بار کاملا شسته شود، سپس بار دوّم را شروع کند و کامل بشوید و امّا ریختن آب بر عضوی دو بار یا بیشتر تا زمانی که از شستن کامل آن فارغ نشده است، اشکال ندارد). [8] این سؤال، پاسخ تفصیلی ندارد.
[1] . فاضل لنکرانی، محمد، جامع المسائل، ص 56، س 151، چاپ مهر، چاپ دوم، قم، 1375ش؛ خمینی، سید روح اللّٰه، استفتاءات، ج 1، ص 43، دفتر انتشارات اسلامی، چاپ پنجم، قم، 1422 ق؛ توضیح المسائل (المحشی للإمام الخمینی)، ، ج 1، ص 178، دفتر انتشارات اسلامی،، چاپ هشتم، قم، 1424 ق. [2] . توضیح المسائل (المحشی للإمام الخمینی)، ج 1، ص 180، با استفاده از پاسخ 11899 (سایت: 11669) . [3] گلپایگانی، اراکی، بهجت، صافی: احتیاط واجب آن است که برای هر نماز یک وضو بگیرد (بهجت: و اگر با تیمّم می‌تواند مقداری از نماز را با تیمّم بخواند، تیمّم هم بنماید). [4] توضیح المسائل (المحشی للإمام الخمینی)، ج‌1، ص 183 ، م 310. [5] خوئی، گلپایگانی، صافی، بهجت: بول یا غائط .. [6] توضیح المسائل (المحشی للإمام الخمینی)، ج‌1، ص 181، م 307   و 311. [7] توضیح المسائل (المحشی للإمام الخمینی)، ج‌1، ص 182، م 30 8، با استفاده از پاسخ 3917 (سایت: 4200) . [8] مکارم شیرازی، ناصر، استفتاءات جدید، ج‌1، ص 35، انتشارات مدرسه امام علی بن ابی طالب علیه السلام، قم - ایران، دوم، 1427 ق.





1396@ - موتور جستجوی پرسش و پاسخ امین