نزد شیعیان 27 رجب روز مبعث پیامبر اسلام (ص) است. اما نزد اهل سنت این روز، روز معراج و جریان اسراء است، آیا این دو واقعه عظیم در یک روز اتفاق افتاد و هر ساله تکرار می شود و دوام دارد؟
برای تبیین پاسخ، این مسئله را از تفاسیری که پیرامون بعثت و معراج سخن گفتند بررسی می کنیم. 1. در مورد تاریخ بعثت میان عالمان مسلمان دو دیدگاه وجود دارد، یک دیدگاه مربوط به شیعه است که روز بیست هفتم رجب را روز بعثت پیامبر اسلام (ص) می دانند، اما دیدگاه دیگر نظر اهل سنت است که به اعتقاد آنان ماه رمضان زمان مبعث آن حضرت است.[1] 2. در مورد معراج پیامبر (ص) نه تنها بین شیعه و سنی، بلکه میان خود اهل سنت نیز در تعداد و زمان وقوع آن اختلاف وجود دارد.[2] با در نظر گرفتن این نکات و با توجه به این که برخی شب بیست و هفتم ماه رجب سال دهم بعثت را نیز زمان معراج آن حضرت (ص) گفته اند؛[3] از این رو هیچ تعارض و تهافتی بین این دو وجود ندارد؛ زیرا وقوع این دو -بنابر این فرض- گرچه در یک روز است، امّا به اتفاق همه صاحب نظران سال اوّل مبعث سال معراج نیست، بلکه سال های دیگری غیر از آن برای آن ذکر کردند.[4] این سؤال، پاسخ تفصیلی ندارد. [1] . طباطبائی، محمد حسین، المیزان فی تفسیر القرآن، موسوی همدانی، محمد باقر ، ج ‌2، ص 25، دفتر انتشارات اسلامی، قم، در مورد روز آن اختلاف وجود دارد. [2] . طیب، سید عبد الحسین، أطیب البیان فی تفسیر القرآن، ج ‌8، ص 218، انتشارات اسلام‌، چاپ دوم، تهران‌، 1378 ش‌؛ المیزان فی تفسیر القرآن، ج ‌13، ص 38، به نقل از: روح المعانی، ج 15، ص 6 و مناقب، ج 1، ص 177. [3] . مکارم شیرازی، ناصر، تفسیر نمونه، ج ‌12، ص 14، دار الکتب الإسلامیة، چاپ اول، تهران‌، 1374 ش‌. [4] . أطیب البیان فی تفسیر القرآن، ج ‌8، ص 218؛ المیزان فی تفسیر القرآن، ج ‌13، ص 38.
عنوان سوال:

نزد شیعیان 27 رجب روز مبعث پیامبر اسلام (ص) است. اما نزد اهل سنت این روز، روز معراج و جریان اسراء است، آیا این دو واقعه عظیم در یک روز اتفاق افتاد و هر ساله تکرار می شود و دوام دارد؟


پاسخ:

برای تبیین پاسخ، این مسئله را از تفاسیری که پیرامون بعثت و معراج سخن گفتند بررسی می کنیم. 1. در مورد تاریخ بعثت میان عالمان مسلمان دو دیدگاه وجود دارد، یک دیدگاه مربوط به شیعه است که روز بیست هفتم رجب را روز بعثت پیامبر اسلام (ص) می دانند، اما دیدگاه دیگر نظر اهل سنت است که به اعتقاد آنان ماه رمضان زمان مبعث آن حضرت است.[1] 2. در مورد معراج پیامبر (ص) نه تنها بین شیعه و سنی، بلکه میان خود اهل سنت نیز در تعداد و زمان وقوع آن اختلاف وجود دارد.[2] با در نظر گرفتن این نکات و با توجه به این که برخی شب بیست و هفتم ماه رجب سال دهم بعثت را نیز زمان معراج آن حضرت (ص) گفته اند؛[3] از این رو هیچ تعارض و تهافتی بین این دو وجود ندارد؛ زیرا وقوع این دو -بنابر این فرض- گرچه در یک روز است، امّا به اتفاق همه صاحب نظران سال اوّل مبعث سال معراج نیست، بلکه سال های دیگری غیر از آن برای آن ذکر کردند.[4] این سؤال، پاسخ تفصیلی ندارد.
[1] . طباطبائی، محمد حسین، المیزان فی تفسیر القرآن، موسوی همدانی، محمد باقر ، ج ‌2، ص 25، دفتر انتشارات اسلامی، قم، در مورد روز آن اختلاف وجود دارد. [2] . طیب، سید عبد الحسین، أطیب البیان فی تفسیر القرآن، ج ‌8، ص 218، انتشارات اسلام‌، چاپ دوم، تهران‌، 1378 ش‌؛ المیزان فی تفسیر القرآن، ج ‌13، ص 38، به نقل از: روح المعانی، ج 15، ص 6 و مناقب، ج 1، ص 177. [3] . مکارم شیرازی، ناصر، تفسیر نمونه، ج ‌12، ص 14، دار الکتب الإسلامیة، چاپ اول، تهران‌، 1374 ش‌. [4] . أطیب البیان فی تفسیر القرآن، ج ‌8، ص 218؛ المیزان فی تفسیر القرآن، ج ‌13، ص 38.





1396@ - موتور جستجوی پرسش و پاسخ امین