عبارت (نمازی جز به حضور قلب نیست) از کدامین معصوم است؟
با جست و جویی که در منابع دست اول حدیثی انجام شد روایتی که کاملا منطبق با متن ارائه شده باشد، مشاهده نشد[1] ، امّا این روایت با تعابیر مختلف از معصومان (ع) نقل شده باشد که ما در این جا به دو نمونه بسنده می کنیم: أ. امیر المؤمنین(ع) می فرماید: بنده‌ای که در برابر خدا می‌ایستد باید از آشفتگی فکری خود بکاهد، زیرا از نماز همان مقداری که حضور قلب داشته نصیب اوست.[2] ب. از امام رضا (ع) نقل شده که فرمود: نماز نیست مگر با وضوی پر آب و حاضر ساختن نیت و خلوص با یقین و توجه دل به خدا و ترک هر چیز غیر از خدا‌.[3] در پایان بیان این نکته خالی از لطف نیست که اساساً ارزش اعمال عبادی به نیت و حضور قلب آن است و در عبادات هرچه نیت خالص تر و حضور قلب بیشتر باشد ارزش آن نیز افزون تر خواهد بود؛ از این رو باید تلاش کنیم نمازمان را از نیت های غیر خدایی و بدون مخاطبی که تنها لقلقه زبان است دور کرده و به نمازهای خدایی و در حضور خدا تبدیل کنیم. این پرسش، پاسخ تفصیلی ندارد. [1] . البته این روایت با تعبیر ( لا صلاة الّا بحضور القلب‌، نماز تام و تمام نیست مگر با حضور قلب) در کتاب گنج حکمت یا احادیث منظوم، ص 176، از پیامبر اسلام (ص) نقل شده است که این کتاب از منابع دست اول شمرده نمی شود. [2] . حرانی، حسن بن شعبه، تحف العقول عن آل الرسول، ص 103، انتشارات جامعه مدرسین قم، 1404 هجری قمری، إِذَا قَامَ بَیْنَ یَدَیِ اللَّهِ فَإِنَّمَا لَهُ مِنْ صَلَاتِهِ مَا أَقْبَلَ عَلَیْه. [3] . امام رضا علی بن موسی (ع)،فقه‌ الرضا (ع) ص 70، انتشارات کنگره جهانی امام رضا (ع) مشهد، 1406 ه ق، و لا صلاة إلا بإسباغ الوضوء و إحضار النیة و اقبال قلب‌ و خلوص الیقین و إفراغ القلب و ترک الأشغال.
عنوان سوال:

عبارت (نمازی جز به حضور قلب نیست) از کدامین معصوم است؟


پاسخ:

با جست و جویی که در منابع دست اول حدیثی انجام شد روایتی که کاملا منطبق با متن ارائه شده باشد، مشاهده نشد[1] ، امّا این روایت با تعابیر مختلف از معصومان (ع) نقل شده باشد که ما در این جا به دو نمونه بسنده می کنیم: أ. امیر المؤمنین(ع) می فرماید: بنده‌ای که در برابر خدا می‌ایستد باید از آشفتگی فکری خود بکاهد، زیرا از نماز همان مقداری که حضور قلب داشته نصیب اوست.[2] ب. از امام رضا (ع) نقل شده که فرمود: نماز نیست مگر با وضوی پر آب و حاضر ساختن نیت و خلوص با یقین و توجه دل به خدا و ترک هر چیز غیر از خدا‌.[3] در پایان بیان این نکته خالی از لطف نیست که اساساً ارزش اعمال عبادی به نیت و حضور قلب آن است و در عبادات هرچه نیت خالص تر و حضور قلب بیشتر باشد ارزش آن نیز افزون تر خواهد بود؛ از این رو باید تلاش کنیم نمازمان را از نیت های غیر خدایی و بدون مخاطبی که تنها لقلقه زبان است دور کرده و به نمازهای خدایی و در حضور خدا تبدیل کنیم. این پرسش، پاسخ تفصیلی ندارد.
[1] . البته این روایت با تعبیر ( لا صلاة الّا بحضور القلب‌، نماز تام و تمام نیست مگر با حضور قلب) در کتاب گنج حکمت یا احادیث منظوم، ص 176، از پیامبر اسلام (ص) نقل شده است که این کتاب از منابع دست اول شمرده نمی شود. [2] . حرانی، حسن بن شعبه، تحف العقول عن آل الرسول، ص 103، انتشارات جامعه مدرسین قم، 1404 هجری قمری، إِذَا قَامَ بَیْنَ یَدَیِ اللَّهِ فَإِنَّمَا لَهُ مِنْ صَلَاتِهِ مَا أَقْبَلَ عَلَیْه. [3] . امام رضا علی بن موسی (ع)،فقه‌ الرضا (ع) ص 70، انتشارات کنگره جهانی امام رضا (ع) مشهد، 1406 ه ق، و لا صلاة إلا بإسباغ الوضوء و إحضار النیة و اقبال قلب‌ و خلوص الیقین و إفراغ القلب و ترک الأشغال.





1396@ - موتور جستجوی پرسش و پاسخ امین