با جست و جویی که در منابع دست اول حدیثی انجام شد روایتی که کاملا منطبق با متن ارائه شده باشد، مشاهده نشد[1] ، امّا این روایت با تعابیر مختلف از معصومان (ع) نقل شده باشد که ما در این جا به دو نمونه بسنده می کنیم: أ. امیر المؤمنین(ع) می فرماید: بندهای که در برابر خدا میایستد باید از آشفتگی فکری خود بکاهد، زیرا از نماز همان مقداری که حضور قلب داشته نصیب اوست.[2] ب. از امام رضا (ع) نقل شده که فرمود: نماز نیست مگر با وضوی پر آب و حاضر ساختن نیت و خلوص با یقین و توجه دل به خدا و ترک هر چیز غیر از خدا.[3] در پایان بیان این نکته خالی از لطف نیست که اساساً ارزش اعمال عبادی به نیت و حضور قلب آن است و در عبادات هرچه نیت خالص تر و حضور قلب بیشتر باشد ارزش آن نیز افزون تر خواهد بود؛ از این رو باید تلاش کنیم نمازمان را از نیت های غیر خدایی و بدون مخاطبی که تنها لقلقه زبان است دور کرده و به نمازهای خدایی و در حضور خدا تبدیل کنیم. این پرسش، پاسخ تفصیلی ندارد. [1] . البته این روایت با تعبیر ( لا صلاة الّا بحضور القلب، نماز تام و تمام نیست مگر با حضور قلب) در کتاب گنج حکمت یا احادیث منظوم، ص 176، از پیامبر اسلام (ص) نقل شده است که این کتاب از منابع دست اول شمرده نمی شود. [2] . حرانی، حسن بن شعبه، تحف العقول عن آل الرسول، ص 103، انتشارات جامعه مدرسین قم، 1404 هجری قمری، إِذَا قَامَ بَیْنَ یَدَیِ اللَّهِ فَإِنَّمَا لَهُ مِنْ صَلَاتِهِ مَا أَقْبَلَ عَلَیْه. [3] . امام رضا علی بن موسی (ع)،فقه الرضا (ع) ص 70، انتشارات کنگره جهانی امام رضا (ع) مشهد، 1406 ه ق، و لا صلاة إلا بإسباغ الوضوء و إحضار النیة و اقبال قلب و خلوص الیقین و إفراغ القلب و ترک الأشغال.
با جست و جویی که در منابع دست اول حدیثی انجام شد روایتی که کاملا منطبق با متن ارائه شده باشد، مشاهده نشد[1] ، امّا این روایت با تعابیر مختلف از معصومان (ع) نقل شده باشد که ما در این جا به دو نمونه بسنده می کنیم: أ. امیر المؤمنین(ع) می فرماید: بندهای که در برابر خدا میایستد باید از آشفتگی فکری خود بکاهد، زیرا از نماز همان مقداری که حضور قلب داشته نصیب اوست.[2] ب. از امام رضا (ع) نقل شده که فرمود: نماز نیست مگر با وضوی پر آب و حاضر ساختن نیت و خلوص با یقین و توجه دل به خدا و ترک هر چیز غیر از خدا.[3] در پایان بیان این نکته خالی از لطف نیست که اساساً ارزش اعمال عبادی به نیت و حضور قلب آن است و در عبادات هرچه نیت خالص تر و حضور قلب بیشتر باشد ارزش آن نیز افزون تر خواهد بود؛ از این رو باید تلاش کنیم نمازمان را از نیت های غیر خدایی و بدون مخاطبی که تنها لقلقه زبان است دور کرده و به نمازهای خدایی و در حضور خدا تبدیل کنیم. این پرسش، پاسخ تفصیلی ندارد.
[1] . البته این روایت با تعبیر ( لا صلاة الّا بحضور القلب، نماز تام و تمام نیست مگر با حضور قلب) در کتاب گنج حکمت یا احادیث منظوم، ص 176، از پیامبر اسلام (ص) نقل شده است که این کتاب از منابع دست اول شمرده نمی شود. [2] . حرانی، حسن بن شعبه، تحف العقول عن آل الرسول، ص 103، انتشارات جامعه مدرسین قم، 1404 هجری قمری، إِذَا قَامَ بَیْنَ یَدَیِ اللَّهِ فَإِنَّمَا لَهُ مِنْ صَلَاتِهِ مَا أَقْبَلَ عَلَیْه. [3] . امام رضا علی بن موسی (ع)،فقه الرضا (ع) ص 70، انتشارات کنگره جهانی امام رضا (ع) مشهد، 1406 ه ق، و لا صلاة إلا بإسباغ الوضوء و إحضار النیة و اقبال قلب و خلوص الیقین و إفراغ القلب و ترک الأشغال.
- [سایر] نمازی که بدون حضور قلب و با بی توجهی خوانده می شود، صحیح است؟ آیا حضور قلب در نماز الزامی است؟
- [سایر] نمازی که بدون حضور قلب و با بی توجهی خوانده می شود، صحیح است؟ آیا حضور قلب در نماز الزامی است؟
- [سایر] نماز فرادا با حضور قلب بهتر است یا نماز جماعت با حضور قلب کمتر؟
- [سایر] گفته میشود نماز جماعت بدون حضور قلب، بالاتر از نماز فردای با حضور قلب است؟
- [سایر] نماز فرادا با حضور قلب بهتر است یا نماز جماعت با حضور قلب کمتر؟
- [سایر] منظور از حضور قلب در نماز چیست؟ آیا تفکر در امور دنیوی مرتبط به آخرت ، با حضور قلب منافات دارد؟
- [سایر] حضور قلب در نماز چه اهمیتی دارد؟
- [سایر] حضور قلب در نماز چه اثری دارد؟
- [سایر] چگونه با حضور قلب نماز بخوانیم؟
- [سایر] برای حضور قلب در نماز چه کنیم؟
- [آیت الله مکارم شیرازی] مستحب است روزه دار نماز مغرب و عشا را پیش از افطار بخواند، ولی اگر حضور قلب ندارد، یا کسی منتظر اوست، بهتر است اول افطار کند، اما بقدری که بتواند نماز را در وقت فضیلت به جا آورد.
- [آیت الله جوادی آملی] .نماز جمعه در زمان حضور امام معصوم(ع) و منصوب خاص او , واجب تعیینی است؛ به این صورت که غیر آن صحیح نیست؛ ولی در زمان غیبت معصوم (ع) واجب تخییری است؛ یعنی کسی که در نماز جمعه شرکت کرده, لازم نیست نماز ظهرِ چهار رکعتی را هم به جا آورد.
- [آیت الله فاضل لنکرانی] شرایط صحت طلاق عبارت است از: 1 زن باید هنگام طلاق از خون حیض و نفاس پاک باشد. 2 از هنگام حیض شدن قبل تا زمان طلاق گرفتن در حال پاکی با شوهر خود همبستر نشده باشد. 3 طلاق در حضور دو مرد عادل جاری شود.
- [آیت الله اردبیلی] اگر نذر کند نماز واجب خود را در جایی بخواند که به خودیِ خود ثواب نماز در آنجا زیاد نیست مثلاً نذر کند نماز را در اتاق بخواند چنانچه نماز خواندن در آنجا از جهتی بهتر باشد مثلاً به واسطه این که خلوت است انسان حضور قلب پیدا میکند نذر صحیح است.
- [آیت الله علوی گرگانی] اگر نذر کند نماز واجب خود را در جایی بخواند که بخودی خود ثواب نماز در آنجا زیاد نیست مثلاً نذر کند نماز را در اتاق بخواند، چنانچه نماز خواندن در آنجا از جهتی بهتر باشد، مثلاً به واسطه این که خلوت است، انسان حضور قلب پیدا میکند، نذر او صحیح است.
- [آیت الله مظاهری] مستحب است روزهدار نماز مغرب و عشا را پیش از افطار کردن بخواند، ولی اگر کسی منتظر اوست یا میل زیادی به غذا دارد که نمیتواند با حضور قلب نماز بخواند، بهتر است اوّل افطار کند ولی به قدری که ممکن است نماز را در وقت فضیلت آن به جا آورد.
- [آیت الله نوری همدانی] اگر نذر کند نماز واجب خود را در جائی بخواند که به خودی خود ثواب نماز در آنجا زیاد نیست مثلاً نذر کند نماز را در اتاق بخواند، چنانچه نماز خواندن در آنجا از جهتی بهتر باشد مثلاً به واسطة اینکه خلوت است انسان حضور قلب پیدا می کند ، صحیح است.
- [آیت الله نوری همدانی] مستحب است روزه دار نماز مغرب و عشا را پیش از افطار کردن بخواند . ولی اگر کسی منتظر ا و است یا میل زیادی به غذا دارد که نمی تواند با حضور قلب نماز بخواند ، بهتر است اول افطار کند ولی بقدری که ممکن است نماز را در وقت فضیلت آن بجا آورد .
- [آیت الله صافی گلپایگانی] . اگر نذر کند نماز واجب خود را در جایی بخواند که بخودی خود ثواب نماز در آنجا زیاد نیست، مثلاً نذر کند نماز را در اطاق بخواند، چنان چه نماز خواندن در آنجا از جهتی بهتر باشد مثلاً به واسطه این که در مکان خلوت، انسان حضور قلب پیدا می کند، نذر صحیح است.
- [آیت الله صافی گلپایگانی] . مستحب است روزه دار نماز مغرب و عشا را پیش از افطار کردن بخواند ولی اگر کسی منتظر او است یا میل زیادی به غذا دارد که نمی تواند با حضور قلب نماز بخواند، بهتر است اول افطار کند، ولی به قدری که ممکن است نماز را در وقت فضیلت آن به جا آورد.