پاسخ مراجع عظام تقلید نسبت به این سؤال، چنین است: آیات عظام امام خمینی، بهجت، خامنه‏ای و صافی: کسی که غسل جنابت کرده، نباید برای نماز وضو بگیرد، ولی با غسل های دیگر (چه واجب یا مستحبّ) نمی‏شود نماز خواند و باید وضو هم گرفت.[1] آیت الله فاضل: کسی که غسل جنابت کرده، نباید برای نماز وضو بگیرد، بلکه با غسل های واجبِ دیگر غیر از غسل استحاضه متوسطه، نیز می‏تواند بدون وضو نماز بخواند اگر چه بهتر است وضو هم بگیرد. آیات عظام خویی، تبریزی، سیستانی، نوری، زنجانی و وحید: کسی که غسل جنابت کرده، نباید برای نماز وضو بگیرد، بلکه با غسل های دیگرِ واجب غیر از غسل استحاضه متوسطه و با غسل های مستحبّ[2] ، نیز می‏تواند بدون وضو نماز بخواند اگر چه احتیاط مستحبّ آن است که وضو هم بگیرد.[3] آیات عظام مکارم و روحانی: با هر غسلی می‏توان نماز خواند و وضو واجب نیست، خواه جنابت باشد یا غیر آن، واجب باشد یا مستحبّ، ولی احتیاط مستحبّ آن است که در غیر غسل جنابت وضو بگیرد.[4] بنابر این بر اساس فتوای آیات عظام امام خمینی، بهجت، خامنه‏ای و صافی و فاضل با غسل های مستحبّ نمی‏شود نماز خواند و باید وضو هم گرفت. اما بنابر فتوای آیات عظام خویی، تبریزی، سیستانی، مکارم، نوری، زنجانی و وحید با غسل مستحبی نیز می‏توان نماز خواند، اما احتیاط مستحب آن است که وضو هم بگیرد. [1] . توضیح‏المسائل مراجع، م 391 آیت الله خامنه‏ای، اجوبه، س 188. [2] . که در مسئله 644 توضیح المسائل محشای امام خمینی بیان شد. [3] . توضیح ‏المسائل مراجع، م 391؛ آیت الله وحید، توضیح ‏المسائل، م 397. [4] . توضیح ‏المسائل مراجع، م 391؛ ر.ک: سایت آیت الله روحانی.
آیا کسی که غسل مستحبی انجام می دهد مثل غسل جمعه، شب قدر، اول ماه قمری و یا هر غسل مستحب دیگر برای نماز وضو لازم است؟ کدام غسل مستحبی است که برای نماز وضو لازم نیست؟
پاسخ مراجع عظام تقلید نسبت به این سؤال، چنین است:
آیات عظام امام خمینی، بهجت، خامنهای و صافی: کسی که غسل جنابت کرده، نباید برای نماز وضو بگیرد، ولی با غسل های دیگر (چه واجب یا مستحبّ) نمیشود نماز خواند و باید وضو هم گرفت.[1]
آیت الله فاضل: کسی که غسل جنابت کرده، نباید برای نماز وضو بگیرد، بلکه با غسل های واجبِ دیگر غیر از غسل استحاضه متوسطه، نیز میتواند بدون وضو نماز بخواند اگر چه بهتر است وضو هم بگیرد.
آیات عظام خویی، تبریزی، سیستانی، نوری، زنجانی و وحید: کسی که غسل جنابت کرده، نباید برای نماز وضو بگیرد، بلکه با غسل های دیگرِ واجب غیر از غسل استحاضه متوسطه و با غسل های مستحبّ[2] ، نیز میتواند بدون وضو نماز بخواند اگر چه احتیاط مستحبّ آن است که وضو هم بگیرد.[3]
آیات عظام مکارم و روحانی: با هر غسلی میتوان نماز خواند و وضو واجب نیست، خواه جنابت باشد یا غیر آن، واجب باشد یا مستحبّ، ولی احتیاط مستحبّ آن است که در غیر غسل جنابت وضو بگیرد.[4]
بنابر این بر اساس فتوای آیات عظام امام خمینی، بهجت، خامنهای و صافی و فاضل با غسل های مستحبّ نمیشود نماز خواند و باید وضو هم گرفت.
اما بنابر فتوای آیات عظام خویی، تبریزی، سیستانی، مکارم، نوری، زنجانی و وحید با غسل مستحبی نیز میتوان نماز خواند، اما احتیاط مستحب آن است که وضو هم بگیرد. [1] . توضیحالمسائل مراجع، م 391 آیت الله خامنهای، اجوبه، س 188. [2] . که در مسئله 644 توضیح المسائل محشای امام خمینی بیان شد. [3] . توضیح المسائل مراجع، م 391؛ آیت الله وحید، توضیح المسائل، م 397. [4] . توضیح المسائل مراجع، م 391؛ ر.ک: سایت آیت الله روحانی.
- [آیت الله علوی گرگانی] به نظر مبارک معظّم له علامت یا علامتهای هلال شب اوّل ماه قمری چه میباشد؟
- [آیت الله بهجت] اگر تشخیص ما درباره شب های ماه قمری با تقویم اختلاف داشت، کدام یک مقدّم است؟
- [آیت الله سبحانی] اگر گروه های رصدی با ابزارهای اپتیکی قبل از غروب خورشید، شب اول ماه قمری را ببینند، آیا می توان حکم کرد که فردا اول ماه قمری می باشد؟
- [آیت الله سبحانی] اوّل ماه قمری چگونه اثبات می شود؟
- [آیت الله علوی گرگانی] آیا باید سال خمس را ماه قمری قرار داد یا طبق ماههای شمسی نیز جایز است؟
- [سایر] دلیل حرام بودن 4 ماه از سال قمری چیست؟
- [آیت الله خوئی] در مورد غسل جمعه که چهار صورت دارد کدامیک از آنها مکفی از وضو است؟ 1- روز پنج شنبه تا شب جمعه؟ 2- بعد از ظهر جمعه تا شب شنبه؟ 3- صبح شنبه تا غروب؟ 4- شب جمعه و شب شنبه؟
- [آیت الله سیستانی] شب شنبه (جمعه شب) غسل جمعه مشروعیت دارد و به چه نیت آن را انجام دهیم؟
- [سایر] با توجه به این که ماه محرم، اولین ماه قمری است و شهادت امام حسین (ع) در دهم این ماه واقع شده، چرا تحویل سال قمری را در محرم انتخاب کردند؟
- [آیت الله سبحانی] آیا غسل جمعه جانشین وضو برای نماز می شود؟
- [آیت الله شبیری زنجانی] شوهر نمیتواند بیش از چهار ماه قمری نزدیکی با عیال دائمی خود را بدون رضایت وی ترک کند.
- [آیت الله سیستانی] در نماز جمعه و در نماز صبح و ظهر و عصر روز جمعه ، و عشای شب جمعه ، مستحب است در رکعت اول بعد از حمد سوره جمعه ، و در رکعت دوم بعد از حمد سوره منافقون را بخواند ، و اگر مشغول یکی از اینها در نمازهای روز جمعه شود بنابر احتیاط واجب نمیتواند آن را رها کند و سوره دیگر بخواند .
- [آیت الله جوادی آملی] .معیار در سال خمسی، لزوماً ماه های سال قمری نیست، بلکه هر کس می تواند ابتدای کسب و کار خود را بر اساس ماه های سال شمسی محاسبه نماید و پس از گذشت یکسال شمسی از اوّلین ماه احتساب شده، خمسِ باقی مانده درآمد خودش را بپردازد. محاسبه قبل و بعد از سال
- [آیت الله علوی گرگانی] غسلهای مستحبّ در شرع مقدّس اسلام بسیار است و از آن جمله است: 1 - غسل جمعه، ووقت آن از اذان صبح است تا ظهر و بهتر است نزدیک ظهر بجا آورده شود و اگر تا ظهر انجام ندهد بهتر است که بدون نیّت ادا وقضا تا غروب جمعه بجا آورد، و اگر در روز جمعه غسل نکند مستحبّ است از صبح شنبه تا غروب قضای آن را بجا آورد و کسی که میترسد در روز جمعه آب پیدا نکند، میتواند روز پنجشنبه یا شب جمعه غسل را انجام دهد ومستحبّ است انسان در موقع غسل جمعه بگوید: )اَشْهَدُ أَنْ لا اًّلهَ اًّلاّ اللّهُ وَحْدَهُ لا شَریکَ لَهُ وَأنَّ مُحَمَّداً عَبْدُهُ وَرَسُولُهُ اللّهُمَّ صَلِّ عَلی مُحَمَّدً وَآلِ مُحَمَّدً وَاجْعَلْنی مِنَ التَّوابینَ وَاجْعَلْنی مِنَ المُتَطَهّرین(. 2 - غسل شب اوّل ماه رمضان وتمام شبهای طاق مثل شب سوم وپنجم وهفتم ولیاز شب بیست ویکم مستحبّ است همه شبها را غسل کند وبرای غسل شب اوّل وپانزدهم وهفدهم ونوزدهم وبیست ویکم وبیست وسوم وبیست وپنجم وبیست وهفتم وبیست ونهم بیشتر سفارش شده است، ووقت غسل شبهای ماه رمضان تمام شب است و بهتر است مقارن غروب بجا آورده شود ولی از شب بیست ویکم تا آخر ماه بهتر است غسل را بین نماز مغرب وعشا بجا آورد و نیز مستحبّ است در شب بیست وسوم غیر از غسل اوّل شب، یک غسل هم در آخر شب انجام دهد. 3 - غسل روز عید فطر وعید قربان ووقت آن از اذان صبح است تا غروب و بهتر است آن را پیش از نماز عید بجا آورد. 4 - غسل شب عید فطر ووقت آن از اوّل مغرب است تا اذان صبح و بهتر است در اوّل شب بجا آورده شود. 5 - غسل روز هشتم ونهم ذیحجه و در روز نهم بهتر است آن را نزدیک ظهر بجا آورد. 6 - غسل روز اوّل وپانزدهم وبیست وهفتم وآخر ماه رجب. 7 - غسل روز عید غدیر و بهتر است پیش از ظهر آن را انجام دهند. 8 - غسل روز بیست وچهازم ذیحجه. 9 - غسل روز نوروز وپانزدهم شعبان ونهم وهفدهم ربیع الاول وروز بیست وپنجم ذیقعده. 10 - غسل دادن بچهای که تازه به دنیا آمده. 11 - غسل زنی که برای غیر شوهرش بوی خوش استعمال کرده است. 12 - غسل کسی که در حال مستی خوابیده. 13 - غسل کسی که جایی از بدنش را به بدن میّتی که غسل دادهاند رسانده. 14 - غسل کسی که در موقع گرفتن خورشید وماه نماز آیات را عمداً نخوانده، در صورتی که تمام ماه وخورشید گرفته باشد. 15 - غسل کسی که برای تماشای دار آویخته رفته و آن را دیده باشد ولی اگر اتّفاقاً از روی ناچاری نگاهش بیفتد یا مثلاً برای شهادت دادن رفته باشد، غسل مستحبّ نیست.
- [آیت الله سیستانی] - خروج از محلّ اعتکاف برای غسلهای مستحبی مثل غسل جمعه یا غسل اعمال (اُمّ داوود) و همچنین برای وضوی مستحبی، محلّ اشکال است. و به طور کلّی خارج شدن از مسجد برای امور راجحه (دارای رجحان) در غیر آنچه ضرورت عرفی به حساب میآید، محلّ اشکال و احتیاط است، ولی معتکف برای تشییع جنازه و تجهیز میّت مانند غسل و نماز و دفن میّت و برای عیادت مریض و نماز جمعه میتواند از محلّ اعتکاف خارج شود.
- [آیت الله مکارم شیرازی] انسان نمی تواند با غسلی که به امید مطلوب بودن به جا آورده نماز بخواند بلکه باید احتیاطاً وضو نیز بگیرد، ولی با غسلهایی که مستحب بودن آن قطعی است مانند غسل جمعه می توان نماز خواند.
- [آیت الله فاضل لنکرانی] انسان نمی تواند با غسل مستحبی کاری که مانند نماز وضو لازم دارد انجام دهد.
- [آیت الله سبحانی] انسان نمی تواند با غسل مستحبی کاری که مانند نماز، وضو لازم دارد انجام دهد.
- [آیت الله صافی گلپایگانی] . انسان نمی تواند با غسل مستحبی، کاری که مانند نماز، وضو لازم دارد انجام دهد.
- [امام خمینی] انسان نمی تواند با غسل مستحبی کاری که مانند نماز وضو لازم دارد انجام دهد.