آیا کسی که غسل مستحبی انجام می دهد مثل غسل جمعه، شب قدر، اول ماه قمری و یا هر غسل مستحب دیگر برای نماز وضو لازم است؟ کدام غسل مستحبی است که برای نماز وضو لازم نیست؟
پاسخ مراجع عظام تقلید نسبت به این سؤال، چنین است: آیات عظام امام خمینی، بهجت، خامنه‏ای و صافی: کسی که غسل جنابت کرده، نباید برای نماز وضو بگیرد، ولی با غسل های دیگر (چه واجب یا مستحبّ) نمی‏شود نماز خواند و باید وضو هم گرفت.[1] آیت الله فاضل: کسی که غسل جنابت کرده، نباید برای نماز وضو بگیرد، بلکه با غسل های واجبِ دیگر غیر از غسل استحاضه متوسطه، نیز می‏تواند بدون وضو نماز بخواند اگر چه بهتر است وضو هم بگیرد. آیات عظام خویی، تبریزی، سیستانی، نوری، زنجانی و وحید: کسی که غسل جنابت کرده، نباید برای نماز وضو بگیرد، بلکه با غسل های دیگرِ واجب غیر از غسل استحاضه متوسطه و با غسل های مستحبّ[2] ، نیز می‏تواند بدون وضو نماز بخواند اگر چه احتیاط مستحبّ آن است که وضو هم بگیرد.[3] آیات عظام مکارم و روحانی: با هر غسلی می‏توان نماز خواند و وضو واجب نیست، خواه جنابت باشد یا غیر آن، واجب باشد یا مستحبّ، ولی احتیاط مستحبّ آن است که در غیر غسل جنابت وضو بگیرد.[4] بنابر این بر اساس فتوای آیات عظام امام خمینی، بهجت، خامنه‏ای و صافی و فاضل با غسل های مستحبّ نمی‏شود نماز خواند و باید وضو هم گرفت. اما بنابر فتوای آیات عظام خویی، تبریزی، سیستانی، مکارم، نوری، زنجانی و وحید با غسل مستحبی نیز می‏توان نماز خواند، اما احتیاط مستحب آن است که وضو هم بگیرد.   [1] . توضیح‏المسائل مراجع، م 391 آیت الله خامنه‏ای، اجوبه، س 188. [2] . که در مسئله 644 توضیح المسائل محشای امام خمینی بیان شد. [3] . توضیح ‏المسائل مراجع، م 391؛ آیت الله وحید، توضیح ‏المسائل، م 397. [4] . توضیح ‏المسائل مراجع، م 391؛ ر.ک: سایت آیت الله روحانی.
عنوان سوال:

آیا کسی که غسل مستحبی انجام می دهد مثل غسل جمعه، شب قدر، اول ماه قمری و یا هر غسل مستحب دیگر برای نماز وضو لازم است؟ کدام غسل مستحبی است که برای نماز وضو لازم نیست؟


پاسخ:

پاسخ مراجع عظام تقلید نسبت به این سؤال، چنین است:
آیات عظام امام خمینی، بهجت، خامنه‏ای و صافی: کسی که غسل جنابت کرده، نباید برای نماز وضو بگیرد، ولی با غسل های دیگر (چه واجب یا مستحبّ) نمی‏شود نماز خواند و باید وضو هم گرفت.[1]
آیت الله فاضل: کسی که غسل جنابت کرده، نباید برای نماز وضو بگیرد، بلکه با غسل های واجبِ دیگر غیر از غسل استحاضه متوسطه، نیز می‏تواند بدون وضو نماز بخواند اگر چه بهتر است وضو هم بگیرد.
آیات عظام خویی، تبریزی، سیستانی، نوری، زنجانی و وحید: کسی که غسل جنابت کرده، نباید برای نماز وضو بگیرد، بلکه با غسل های دیگرِ واجب غیر از غسل استحاضه متوسطه و با غسل های مستحبّ[2] ، نیز می‏تواند بدون وضو نماز بخواند اگر چه احتیاط مستحبّ آن است که وضو هم بگیرد.[3]
آیات عظام مکارم و روحانی: با هر غسلی می‏توان نماز خواند و وضو واجب نیست، خواه جنابت باشد یا غیر آن، واجب باشد یا مستحبّ، ولی احتیاط مستحبّ آن است که در غیر غسل جنابت وضو بگیرد.[4]
بنابر این بر اساس فتوای آیات عظام امام خمینی، بهجت، خامنه‏ای و صافی و فاضل با غسل های مستحبّ نمی‏شود نماز خواند و باید وضو هم گرفت.
اما بنابر فتوای آیات عظام خویی، تبریزی، سیستانی، مکارم، نوری، زنجانی و وحید با غسل مستحبی نیز می‏توان نماز خواند، اما احتیاط مستحب آن است که وضو هم بگیرد.   [1] . توضیح‏المسائل مراجع، م 391 آیت الله خامنه‏ای، اجوبه، س 188. [2] . که در مسئله 644 توضیح المسائل محشای امام خمینی بیان شد. [3] . توضیح ‏المسائل مراجع، م 391؛ آیت الله وحید، توضیح ‏المسائل، م 397. [4] . توضیح ‏المسائل مراجع، م 391؛ ر.ک: سایت آیت الله روحانی.





1396@ - موتور جستجوی پرسش و پاسخ امین