استبراء یک عمل مستحبّ است و فلسفه ی استحبابش این است که استبرا از بول باعث می شود، ذرّات بول باقی مانده در مجرای ادرار خارج شود تا اگر بعد از آن، رطوبتی از انسان خارج شد در صحت وضو (اگر بعد از بول و تطهیر وضو گرفته است) و در طهارت بدن خود دچار مشکل نشود. [1] اگر بعد از بول کردن استبرا از بول نکردیم و رطوبتی از بدن ما خارج شد احتمال دارد که قطرات باقیمانده، بول باشد و یا یکی از آب های (مذی، وذی، ودی ) [2] باشد که پاک هستند، حال چون نمی دانیم که کدام است باید بدن و لباس خود را آب بکشیم و وضوء بگیریم. [3] البته کسی که استبرا نکرده اگر به واسطه آن که مدتی از بول کردن او گذشته، یقین کند بول در مجریٰ نمانده است و رطوبتی ببیند و شک کند پاک است یا نه، آن رطوبت پاک میباشد، وضو را هم باطل نمیکند. [4] در هر حال باید توجه داشت که: 1. در حالت عادی، پاک بودن بدن و لباس واجب نیست، بلکه در شرایط خاص، مانند اقامه نماز این امر واجب می شود. 2. دیدن رطوبت و خروج از مجرای بول در همه افراد یکسان نبوده بلکه یک امر احتمالی است که برای رهایی از آن و رفع هر گونه شک در نجاست آن رطوبت، حکم به استبرا می شود. بنابر این اگر این مایع بعد از استبرا یا بعد از مدّتی باشد که یقین کند بول در مجریٰ نمانده است حکم بول را ندارد و پاک است، امّا اگر پیش از استبرا باشد و مدّتی نگذشته که یقین کند بول در مجریٰ نمانده است حکم بول را دارد و نجس است. [1] . توضیح المسائل (المحشی للإمام الخمینی)، ج1، ص 210، م 348. [2] . توضیح المسائل (المحشی للإمام الخمینی)، ج1، ص 63، م 73، آبی که گاهی بعد از ملاعبه و بازی کردن از انسان خارج میشود (و به آن (مَذی) میگویند) پاک است و نیز آبی که گاهی بعد از منی بیرون میآید (و به آن (وَذی) گفته میشود) و آبی که گاهی بعد از بول بیرون میآید (و به آن (وَدی) میگویند) [اگر بول به آن نرسیده باشد]، پاک است. و چنانچه انسان بعد از بول استبراء کند و بعد آبی از او خارج شود و شک کند که بول است یا یکی از اینها ، پاک میباشد. [3] . اقتباس از پاسخ 1598 (سایت: 1593) . [4] توضیح المسائل (محشی - امام خمینی)، ج 1، ص 64، م 75.
اگر استبراء مستحب است تکلیف ادراری که در مجاری بول مانده و با کمترین فشار خارج می شود چیست؟
استبراء یک عمل مستحبّ است و فلسفه ی استحبابش این است که استبرا از بول باعث می شود، ذرّات بول باقی مانده در مجرای ادرار خارج شود تا اگر بعد از آن، رطوبتی از انسان خارج شد در صحت وضو (اگر بعد از بول و تطهیر وضو گرفته است) و در طهارت بدن خود دچار مشکل نشود. [1] اگر بعد از بول کردن استبرا از بول نکردیم و رطوبتی از بدن ما خارج شد احتمال دارد که قطرات باقیمانده، بول باشد و یا یکی از آب های (مذی، وذی، ودی ) [2] باشد که پاک هستند، حال چون نمی دانیم که کدام است باید بدن و لباس خود را آب بکشیم و وضوء بگیریم. [3] البته کسی که استبرا نکرده اگر به واسطه آن که مدتی از بول کردن او گذشته، یقین کند بول در مجریٰ نمانده است و رطوبتی ببیند و شک کند پاک است یا نه، آن رطوبت پاک میباشد، وضو را هم باطل نمیکند. [4] در هر حال باید توجه داشت که: 1. در حالت عادی، پاک بودن بدن و لباس واجب نیست، بلکه در شرایط خاص، مانند اقامه نماز این امر واجب می شود. 2. دیدن رطوبت و خروج از مجرای بول در همه افراد یکسان نبوده بلکه یک امر احتمالی است که برای رهایی از آن و رفع هر گونه شک در نجاست آن رطوبت، حکم به استبرا می شود. بنابر این اگر این مایع بعد از استبرا یا بعد از مدّتی باشد که یقین کند بول در مجریٰ نمانده است حکم بول را ندارد و پاک است، امّا اگر پیش از استبرا باشد و مدّتی نگذشته که یقین کند بول در مجریٰ نمانده است حکم بول را دارد و نجس است.
[1] . توضیح المسائل (المحشی للإمام الخمینی)، ج1، ص 210، م 348. [2] . توضیح المسائل (المحشی للإمام الخمینی)، ج1، ص 63، م 73، آبی که گاهی بعد از ملاعبه و بازی کردن از انسان خارج میشود (و به آن (مَذی) میگویند) پاک است و نیز آبی که گاهی بعد از منی بیرون میآید (و به آن (وَذی) گفته میشود) و آبی که گاهی بعد از بول بیرون میآید (و به آن (وَدی) میگویند) [اگر بول به آن نرسیده باشد]، پاک است. و چنانچه انسان بعد از بول استبراء کند و بعد آبی از او خارج شود و شک کند که بول است یا یکی از اینها ، پاک میباشد. [3] . اقتباس از پاسخ 1598 (سایت: 1593) . [4] توضیح المسائل (محشی - امام خمینی)، ج 1، ص 64، م 75.
- [آیت الله خامنه ای] بر اثر بیماری در مجاری ادرار، بعد از بول و استبراء، ادرارم قطع نمی شود و رطوبت می بینم. برای معالجه به پزشک مراجعه نموده و به دستورات او عمل کردم ولی بیماری ام معالجه نشد. وظیفه شرعی من چیست؟
- [آیت الله بهجت] پس از استبرا احساس می شود که چند قطره بول در مجرا مانده یا بیرون می آید. وظیفه مکلّف برای نماز و وضو چیست؟
- [سایر] استبراء از بول و استبراء از منی چگونه انجام میشود؟
- [سایر] در صورتی که منشأ شب ادراری کودک، فشار روحی باشد، آیا میتوان با مراجعه به روانپزشک و مصرف دارو مشکل را حل کرد؟
- [آیت الله سبحانی] اگر انسان بعد از بول استبراء نکند، پس از مدّتی مثلاً سه ساعت بعد از بول آبی ببیند حکمش چیست؟
- [آیت الله بهجت] کسی که عادت او شستن مخرج بول یا غایط و استبرا است، اگر زیاد شک می کند که آیا مخرج بول و غائط را شسته یا استبراء کرده چه کند؟
- [آیت الله خامنه ای] بر حسب عادت، نمازگزار باید بعد از بول کردن استبراء نماید. در عورت من زخمی وجود دارد که هنگام استبراء بر اثر فشار از آن خون جاری شده و با آبی که برای تطهیر استفاده می کنم مخلوط می شود و باعث نجاست بدن و لباسم می گردد. اگر استبراء نکنم احتمال دارد زخم زودتر بهبود یابد ولی با استبراء و فشاری که بر آن وارد می شود زخم باقی خواهد ماند و خوب شدن آن سه ماه طول خواهد کشید. خواهش می کنم بیان فرمایید که عمل استبراء را انجام بدهم یا خیر؟
- [آیت الله جوادی آملی] 1 _ حکم رطوبتی که بعد از بول و عمل استبراء از انسان خارج میشود چیست؟
- [آیت الله اردبیلی] کسی که حتی بعد از استبراء، قطراتی بول از او خارج میشود، چه وظیفهای دارد؟
- [آیت الله اردبیلی] فردی بعد از خارج شدن منی، بدون استبراء کردن غسل جنابت میکند و بعد از غسل جنابت، بول و استبراء مینماید و بعد از استبراء، آب مشکوکی مشاهده میکند که مردّد بین بول و منی است. حالا باید غسل کند یا وضوی تنها کافی است؟
- [آیت الله وحید خراسانی] روزه داری که محتلم شده می تواند بول کند و استبراء نماید اگر چه بداند به واسطه بول یا استبراء کردن باقی مانده منی از مجری بیرون می اید
- [آیت الله سبحانی] روزه داری که محتلم شده، می تواند بول کند و به شیوه ای که قبلاً گفته شد، استبراء نماید، اگر چه بداند به واسطه بول یا استبراء کردن باقی مانده منی از مجرا بیرون می آید.
- [آیت الله نوری همدانی] روزه داری که محتلم شده ، می تواند بول کند و به دستوری که در مساله 72گفته شد ، استبراء نماید ، ولی ، اگر بداند به واسطة بول یا استبراء کردن باقی ماندة منی از مجری بیرون می آید در صورتی که غسل کرده باشد نمی تواند استبراء کند .
- [امام خمینی] روزه داری که محتلم شده، می تواند بول کند و به دستوری که در مساله گفته شد، استبرا نماید. ولی اگر بداند به واسطه بول یا استبرا کردن باقی مانده منی از مجری بیرون می آید، در صورتی که غسل کرده باشد، نمی تواند استبرا کند.
- [آیت الله بهجت] مستحب است انسان بعد از بیرون آمدن منی بول کند، و اگر بول نکند و بعد از غسل رطوبتی از او بیرون آید، که نداند منی است یا رطوبت دیگر، حکم منی را دارد. و اگر نمیتواند بول کند بنابر احوط باید استبراء کند به کیفیتی که در احکام تخلی گذشت و اگر به این صورت استبراء کرد و یا بول نمود و بعد رطوبتی خارج شد که ندانست بول است یا منی، حکم بول را دارد.
- [آیت الله شبیری زنجانی] روزهداری که محتلم شده میتواند بول کند و به دستوری که در مسأله 73 گفته شد، بعد از بول استبراء نماید؛ اگر چه بداند به واسطه بول یا استبراء کردن باقیمانده منی از مجری بیرون میآید.
- [آیت الله سیستانی] برای زن استبراء از بول نیست ، و اگر رطوبی ببیند و شک کند که بول است یا نه پاک میباشد ، و وضو و غسل او را هم باطل نمیکند . مستحبات و مکروهات تخلّی
- [آیت الله علوی گرگانی] روزه داری که محتلم شده، میتواند بول کند و به دستوری که در مسأله هفتاد وسه گفته شد، استبرأ نماید، اگرچه بداند به واسطه بول یا استبرأ کردن باقیمانده منی از مجری بیرون میآید.
- [آیت الله بروجردی] روزهداری که محتلم شده میتواند بول کند و به دستوری که در مسأله 73 گفته شد استبراء نماید، اگر چه بداند به واسطهی بول یا استبراء کردن باقیماندهی منی از مجری بیرون میآید.
- [آیت الله سیستانی] روزهداری که محتلم شده اگر بداند منی در مجری مانده و در صورتی که پیش از غسل بول نکند، بعد از غسل منی از او بیرون میآید، احتیاط مستحب آن است که پیش از غسل بول کند.