1. پرداخت فطریه، بعد از عید فطر: مراجع عظام تقلید؛ زمان وجوب زکات فطره را از غروب شب عید فطر دانسته و تأخیر پرداخت آن را به بعد از نماز عید جایز نمی دانند، اما اگر کسی نماز عید را نخواند، باید فطریه را تا ظهر عید پرداخت نماید. [1] ولی اگر دسترسی به فقیر ندارد می‌تواند مقداری از مال خود را به نیّت فطره جدا کرده و برای مستحقی که در نظر دارد یا برای هر مستحقّی کنار بگذارد و باید هر وقت که آن را می‌دهد نیّت فطره نماید".[2] اما "اگر موقعی که دادن زکات فطره واجب است، فطره را ندهد و کنار هم نگذارد، احتیاط واجب[3] آن است که بعداً بدون این که نیّت ادا و قضا کند ] به قصد قربت[ فطره را بدهد".[4] 2. پرداخت فطریه، قبل از عید فطر: مراجع عظام تقلید در این باره می گویند: "اگر پیش از ماه رمضان فطریه را بدهد صحیح نیست و احتیاط واجب[5] آن است که در ماه رمضان هم فطره را ندهد.[6] ولی اگر پیش از رمضان یا در ماه رمضان به فقیر قرض بدهد و بعد از آن که فطریه بر او واجب شد، طلب خود را بابت فطریه حساب کند مانعی ندارد." [7] [1] . ر.ک: امام خمینی، سید روح اللّٰه، توضیح المسائل (محشّٰی)، ج‌2، ص 180، م 2025، دفتر انتشارات اسلامی، قم، هشتم، 1424 ه‍ ق. [2] . همان، ر.ک: ذیل م 2030. [3] . آیت الله بهجت: احتیاط مستحبّ آن است که بعداً قضا کند، ولی أظهر این است که زکات فطره دیگر بر او واجب نیست، ولی معصیت کرده است؛ آیات عظام گلپایگانی، تبریزی، صافی: بعداً باید بدون این که نیّت ادا و قضا کند فطره را بدهد؛ همان، ر.ک ذیل م 2031. [4] . همان، م 2031. [5] . آیت الله زنجانی: (احتیاط مستحبّ)؛ آیات عظام خوئی، تبریزی، سیستانی: (بهتر آن است..). [6] . آیت الله صافی: (جواز دادن فطریه در ماه رمضان بعید نیست ..)؛ آیت الله گلپایگانی: (اگر در ماه رمضان بدهد صحیح است ولی احتیاط لازم آن است که قصد وجوب نکند مگر آن که فطریه را بعد از مغرب شب عید یا صبح روز عید پیش از نماز عید بدهد ..). [7] .. توضیح المسائل (محشّٰی)، ج‌2، ص 180، م 2025.
با عرض سلام، با توجه به این که بیش از یک ماه از عید فطر می گذرد بنده دسترسی به فرد مورد نظرم که می خواستم فطریه را به او پرداخت کنم نداشتم، آیا اگر پرداخت فطریه بعد از عید فطر باشد اشکال دارد؟ اگر قبل از عید پرداخت شود چطور؟
1. پرداخت فطریه، بعد از عید فطر: مراجع عظام تقلید؛ زمان وجوب زکات فطره را از غروب شب عید فطر دانسته و تأخیر پرداخت آن را به بعد از نماز عید جایز نمی دانند، اما اگر کسی نماز عید را نخواند، باید فطریه را تا ظهر عید پرداخت نماید. [1] ولی اگر دسترسی به فقیر ندارد میتواند مقداری از مال خود را به نیّت فطره جدا کرده و برای مستحقی که در نظر دارد یا برای هر مستحقّی کنار بگذارد و باید هر وقت که آن را میدهد نیّت فطره نماید".[2] اما "اگر موقعی که دادن زکات فطره واجب است، فطره را ندهد و کنار هم نگذارد، احتیاط واجب[3] آن است که بعداً بدون این که نیّت ادا و قضا کند ] به قصد قربت[ فطره را بدهد".[4] 2. پرداخت فطریه، قبل از عید فطر: مراجع عظام تقلید در این باره می گویند: "اگر پیش از ماه رمضان فطریه را بدهد صحیح نیست و احتیاط واجب[5] آن است که در ماه رمضان هم فطره را ندهد.[6] ولی اگر پیش از رمضان یا در ماه رمضان به فقیر قرض بدهد و بعد از آن که فطریه بر او واجب شد، طلب خود را بابت فطریه حساب کند مانعی ندارد." [7] [1] . ر.ک: امام خمینی، سید روح اللّٰه، توضیح المسائل (محشّٰی)، ج2، ص 180، م 2025، دفتر انتشارات اسلامی، قم، هشتم، 1424 ه ق. [2] . همان، ر.ک: ذیل م 2030. [3] . آیت الله بهجت: احتیاط مستحبّ آن است که بعداً قضا کند، ولی أظهر این است که زکات فطره دیگر بر او واجب نیست، ولی معصیت کرده است؛ آیات عظام گلپایگانی، تبریزی، صافی: بعداً باید بدون این که نیّت ادا و قضا کند فطره را بدهد؛ همان، ر.ک ذیل م 2031. [4] . همان، م 2031. [5] . آیت الله زنجانی: (احتیاط مستحبّ)؛ آیات عظام خوئی، تبریزی، سیستانی: (بهتر آن است..). [6] . آیت الله صافی: (جواز دادن فطریه در ماه رمضان بعید نیست ..)؛ آیت الله گلپایگانی: (اگر در ماه رمضان بدهد صحیح است ولی احتیاط لازم آن است که قصد وجوب نکند مگر آن که فطریه را بعد از مغرب شب عید یا صبح روز عید پیش از نماز عید بدهد ..). [7] .. توضیح المسائل (محشّٰی)، ج2، ص 180، م 2025.
- [آیت الله سیستانی] اگر فرد در شب عید فطر زکات فطره را جدا کند اما سهواً گم شود یا خرج گردد وظیفه چیست ؟
- [سایر] اگر فرد در شب عید فطر زکات فطره را جدا کند اما سهواً گم شود یا خرج گردد وظیفه چیست؟
- [آیت الله اردبیلی] آیا زکات فطره را باید یک جا پرداخت کرد یا میتوان مقداری از آن را در روز عید فطر و مقداری را نیز بعدا پرداخت نمود؟
- [سایر] سلام، 1. فطریه مهمانی که فقط شب عید فطر مهمان شده است، به عهده کیست؟ 2. فطریه مهمانی که چند روز قبل از شب عید و شب عید مهمان است به عهده چه کسی است؟
- [سایر] عید فطر به چه معنا است؟ آیا عید فطر در ادیان گذشته هم بود؟ در مورد احکام و زکات فطریه آن اطلاعاتی بفرمایید.
- [آیت الله سیستانی] شخصی در غذاخوری بدون اطلاع قبلی که فردا روز عید فطر است میهمانی داده ، بعد از اتمام میهمانی ثابت شده شب عید فطر بوده است آیا زکات فطره میهمانان بر ذمه میزبان می باشد ? اگر بر عهده میزبان باشد آیا میهمانان می توانند از میزبان وکالت بگیرند که زکات فطره را خودشان پرداخت کنند ؟
- [آیت الله علوی گرگانی] کسی در وسط ماه مبارک، زکات فطره را جدا کرد، آیا قبل از غروب آفتاب عید فطر میتواند در آن تصرّف کند، بعد جای آن بگذارد؟
- [آیت الله نوری همدانی] با سلام منظور از نانخور برای پرداخت زکات فطره چیست؟ آیا کسی که فقط به عنوان مهمان عادی در شب عید فطر به منزل کسی می رود، نانخور صاحب خانه محسوب می شود؟
- [آیت الله فاضل لنکرانی] کسانی که در شب عید فطر زندانی باشند چه کسی باید فطریه آنها را بدهد؟
- [آیت الله بهجت] کسانی که در شب عید فطر زندانی باشند، چه کسی باید فطریه آن ها را بدهد؟
- [آیت الله مظاهری] کسی که قبل از غروب شب عید فطر، زکات فطره بر او واجب نیست، اگر تا پیش از ظهر روز عید شرطهای واجب شدن زکات فطره در او پیدا شود، مستحب است زکات فطره را بدهد.
- [آیت الله صافی گلپایگانی] . اگر کسی موقع مغرب شب عید فطر دیوانه باشد، زکات فطره بر او واجب نیست.
- [آیت الله اردبیلی] اگر کسی هنگام غروب شب عید فطر دیوانه باشد، زکات فطره بر او واجب نیست.
- [آیت الله سبحانی] کسی که موقع غروب شب عید فطر، زکات فطره بر او واجب نیست، اگر تا پیش از ظهر روز عید شرط های واجب شدن فطره در او پیدا شود، مستحب است زکات فطره را بدهد.
- [آیت الله وحید خراسانی] کسی که موقع غروب شب عید فطر زکات فطره بر او واجب نیست اگر تا پیش از ظهر روز عید شرطهای واجب شدن فطره در او پیدا شود بنابر احتیاط مستحب زکات فطره را بدهد
- [امام خمینی] کسی که موقع غروب شب عید فطر، زکات فطره براو واجب نیست، اگر تاپیش از ظهر روز عید شرطهای واجب شدن فطره در او پیدا شود، مستحب است زکات فطره را بدهد.
- [آیت الله بهجت] کسی که موقع غروب شب عید فطر، زکات فطره بر او واجب نیست، اگر تا پیش از ظهر روز عید شرطهای واجب شدن فطره در او پیدا شود، مستحب است زکات فطره را بدهد.
- [آیت الله وحید خراسانی] اگر کسی موقع غروب شب عید فطر دیوانه باشد زکات فطره بر او واجب نیست
- [آیت الله شبیری زنجانی] اگر کسی هنگام غروب شب عید فطر دیوانه باشد، زکات فطره بر او واجب نیست.
- [آیت الله صافی گلپایگانی] . کسی که موقع مغرب شب عید فطر، زکات فطره بر او واجب نیست، اگر تا پیش از ظهر روز عید شرط های واجب شدن فطره در او پیدا شود، مستحب است زکات فطره را بدهد.