پاسخ مراجع تقلید در خصوص این پرسش چنین است: [1] حضرات آیات عظام: 1. خامنه ای (مد ظله العالی): با رعایت شرایط شرعی آن، فی نفسه مانعی ندارد. 2. سیستانی (مد ظله العالی): عقد دختر باید با اجازه پدر دختر باشد. 3. صافی گلپایگانی (مد ظله العالی): ازدواج مرد مؤمن با زن مؤمنه با وجود شرایط (مانند اجازه ولی دختر) فی نفسه مانعی ندارد اگر اشکال دیگر دارد به طور واضح بنویسید تا جواب مناسب داده شود. 4. مکارم شیرازی (مد ظله العالی): چنانچه از نظر قانون حکومت اسلامی، این ازدواج اشکالی نداشته باشد شرعا نیز اشکالی نخواهد داشت و در مورد ازدواج دختر باکره، این کار بدون کسب اجازه ولیّ دختر جایز نیست. و منظور از باکره دختری است که قبلا شوهر نکرده است، خواه عضو بکارت موجود باشد، یا نه. 5. هادوی تهرانی (دامت برکاته): ازدواج شرعی مشروط به ازدواج قانونی نیست، مگر این که حکومت اسلامی در موردی از ازدواج شرعی به دلیل مصالح خاصی منع کند که در این صورت اگر منع تکلیفی باشد، ازدواج مزبور حرام، ولی صحیح خواهد بود و اگر حکم وضعی باشد و حکومت اسلامی بطلان عقد را حکم نماید، عقد باطل خواهد بود. لینک به سایت استفتائات این سؤال، پاسخ تفصیلی ندارد. [1] . استفتا از دفاتر مراجع تقلید توسط سایت اسلام کوئست.
من مدت ده سال است که با شخصی غیر ایرانی به صورت غیر رسمی نامزد کرده ام. در این مدت درخواست ازدواج قانونی داده ایم که جوابی نگرفتیم. آیا ما می توانیم تا قبل از ازدواج قانونی، عقد شرعی انجام بدهیم؟
پاسخ مراجع تقلید در خصوص این پرسش چنین است: [1] حضرات آیات عظام: 1. خامنه ای (مد ظله العالی): با رعایت شرایط شرعی آن، فی نفسه مانعی ندارد. 2. سیستانی (مد ظله العالی): عقد دختر باید با اجازه پدر دختر باشد. 3. صافی گلپایگانی (مد ظله العالی): ازدواج مرد مؤمن با زن مؤمنه با وجود شرایط (مانند اجازه ولی دختر) فی نفسه مانعی ندارد اگر اشکال دیگر دارد به طور واضح بنویسید تا جواب مناسب داده شود. 4. مکارم شیرازی (مد ظله العالی): چنانچه از نظر قانون حکومت اسلامی، این ازدواج اشکالی نداشته باشد شرعا نیز اشکالی نخواهد داشت و در مورد ازدواج دختر باکره، این کار بدون کسب اجازه ولیّ دختر جایز نیست. و منظور از باکره دختری است که قبلا شوهر نکرده است، خواه عضو بکارت موجود باشد، یا نه. 5. هادوی تهرانی (دامت برکاته): ازدواج شرعی مشروط به ازدواج قانونی نیست، مگر این که حکومت اسلامی در موردی از ازدواج شرعی به دلیل مصالح خاصی منع کند که در این صورت اگر منع تکلیفی باشد، ازدواج مزبور حرام، ولی صحیح خواهد بود و اگر حکم وضعی باشد و حکومت اسلامی بطلان عقد را حکم نماید، عقد باطل خواهد بود. لینک به سایت استفتائات این سؤال، پاسخ تفصیلی ندارد.
[1] . استفتا از دفاتر مراجع تقلید توسط سایت اسلام کوئست.
- [آیت الله بهجت] اگر مقدّمات عقد ازدواج قانونی فراهم نباشد، آیا می توان شرعا عقد شرعی نمود؟
- [سایر] دختری هستم 20 ساله که مدتی است با پسری نامزد هستم. پدرم تقید شرعی ندارد و خواندن صیغه محرمیت تا پیش از ازدواج رسمی را لازم نمی داند. آیا می توانم بدون اجازه او برای صحبت و رفت و آمد با نامزدم صیغه عقد موقت بخوانم؟
- [سایر] با سلام من 25 سال دارم و متاهل. متاسفانه به دلیل عدم تفاهم قصد جدا شدن از هم را داریم ولی هنوز قانونی و شرعی از هم جدا نشدیم. در همین حین مرد دیگری قصد ازدواج با من را دارند .چون شرعا همسر فعلی هستم و همین طور دلایل شخصی به ایشان جوابی ندادم. لطفا در این زمینه من را راهنمایی کنید
- [آیت الله جوادی آملی] 1: مسلمان مؤمنی برای بقاء نسل با مؤمنه صیغه عقد دائم شرعی و قانونی در مقابل مهر حلال و نقد با ولی مؤمنه منعقد کرده قباله رسمی صادر دریافت نموده و متصرف شده. برای امرار معاش زمین مزروعی را در مقابل وجه البیع حلال صیغه عقد دایم شرعی و قانونی با مالک اصلی منعقد کرده، قباله رسمی صادر دریافت نموده و متصرف شده، سالهای دراز شخصاً در این ملک مزروع به کار احیاء و تولید مشغول بوده معاش عائلهاش را تحصیل میکرده مولود و تولید حاصل از دو عقد فوق چه حکم شرعی دارد؟ سؤال 2: زورمندی با قوه قهریه به عقد دوم تجاوز میکند زمین مزروع را با تولیدش و ابزار کارش متصرف میشود، قدرت دفاع ندارد هیچ مسلمانی و دادرسی به داد و فریاد او توجه نمیکنند متجاوز فارغ البال مشغول تولید است تولید حاصل از این تجاوز غاصبانه چه حکم شرعی دارد؟
- [آیت الله خامنه ای] اگر زمین و خانه از طریق بیع یا مصالحه بین افراد خانواده با سند عادی خطی بدون ثبت رسمی و بدون انشای صیغه به وسیله یکی ازعلمای دینی، معامله شود، آیا این معامله از نظر شرعی و قانونی صحیح است؟
- [آیت الله خامنه ای] شخصی قطعه زمین موقوفه ای را از متولّی شرعی و قانونی آن به مدّت ده سال اجاره کرده است و اجاره نامه رسمی هم در مورد آن تنظیم شده است، ولی بعد از فوت موجر، جانشین او ادعا می کند که متولّی سفیه بوده و اجاره او باطل است، این مسأله چه حکمی دارد؟
- [آیت الله خامنه ای] با دختری نامزد هستم خانواده ها هم در جریان هستند آیا می شود برای هم از طریق اینترنت پیام یا ایمیل بفرستیم؟ روابط ما تا چه حدّی شرعی است؟ (عقد یا صیغه هم به هیچ وجه فعلاً ممکن نیست).
- [سایر] ایا در ازدواج امیرالمومنین با حضرت زهرا که یک ماه حضرت نامزد بودند ایا عقد خوانده شده بود یا نه؟
- [آیت الله بهجت] دختری نامزد جوانی بوده است و برای رعایت مسایل شرعی، صیغه ی عقد موقّت خوانده بودند و باهم خلوت می کردند و جوان از راه دُبر با دختر نزدیکی می کرده است. ولی بعد از مدّتی از هم جدا می شوند و دختر که جاهل بوده و نمی دانسته این آمیزش هم عدّه دارد، در زمان عدّه ی شرعی به عقد دایم دیگری درآمده و فعلاً بعد از چند سال زندگی متوجّه شده است، حکم او چیست؟
- [آیت الله فاضل لنکرانی] دختری نامزد جوانی بوده است و برای رعایت مسائل شرعی صیغه عقد خوانده بودند و با هم خلوت می کرده اند و جوان از راه دُبُر با دختر نزدیکی می کرده است. ولی بعد از مدتی از هم جدا می شوند و دختر که جاهل بوده و نمی دانسته این آمیزش هم عده دارد، در زمان عده شرعی، به عقد دائم جوان دیگری درآمده و فعلا بعد از چند سال زندگی متوجه شده است، حکم او چیست؟
- [آیت الله وحید خراسانی] چهارم ان که شخصی در محلی مبلغی از بانک می گیرد و بدون این که درخواست و الزامی از بانک باشد گیرنده درخواست می کند ان مبلغ را در محل دیگری به بانک بپردازد و بانک برای قبول این عمل مبلغی از ان شخص می گیرد گرفتن این مبلغ اضافی به یکی از دو راه جایز است اگر ان دو پول از دو جنس باشد مانند این که شخص از بانک ریال ایرانی بگیرد و در مقابل بانک از او پول غیر ایرانی بگیرد بانک از ان شخص ان پول خارجی را با مبلغ اضافی که از او می گیرد به پولی که به او می دهد معاوضه می کند چون بانک شرعا ملزم نیست پولی که به ان شخص داده در محل دیگری بگیرد و حق دارد درخواست گیرنده را قبول نکند می تواند برای اسقاط این حق مبلغی از شخص بگیرد
- [امام خمینی] اقسام ازدواج - به واسطه عقد ازدواج، زن به مرد حلال می شود و آن بر دو قسم است: دائم و غیر دائم. عقد دائم آن است که مدت زناشویی در آن معین نشود، و زنی را که به این قسم عقد می کنند دائمه گویند. و عقد غیر دائم آن است که مدت زناشویی در آن معین شود، مثلا زن را به مدت یک ساعت یا یک روز یا یک ماه یا یک سال یا بیشتر عقد نمایند، و زنی را که به این قسم عقد کنند متعه و صیغه می نامند.
- [آیت الله شبیری زنجانی] زن و مرد تا اطمینان نکنند که وکیل آنها صیغه را خوانده است، یا به دلیل معتبری همچون گفتار دو شاهد عادل ثابت نشده باشد که صیغه خوانده شده، نمیتوانند به احکام زناشویی عمل کنند، مثلاً به یکدیگر نگاه محرمانه نمایند و گمان به این که وکیل صیغه را خوانده است کفایت نمیکند و اگر وکیل بگوید صیغه را خواندهام، بنا بر احتیاط واجب تا از گفته وی به خواندن صیغه اطمینان حاصل نشود، گفته وکیل کفایت نمیکند و اگر اطمینان شخصی یا نوعی حاصل شود که وکیل عقد را خوانده و شک داشته باشیم که درست خوانده یا خیر، عقد خوانده شده شرعاً صحیح به شمار میآید.
- [آیت الله وحید خراسانی] به واسطه عقد ازدواج زن و مرد به یکدیگر حلال می شوند و ان بر دو قسم است دایم و غیر دایم عقد دایم ان است که در ان مدتی برای زناشویی نباشد و زنی را که به این قسم عقد می کنند دایمه گویند و عقد غیر دایم ان است که مدت زناشویی در ان معین شود مثلا زن را به مدت یک ساعت یا یک روز یا یک ماه یا یک سال یا بیشتر عقد نمایند ولی بنابر احتیاط واجب مدت ازدواج از مقدار عمر زن و شوهر یا یکی از ان دو زیادتر نباشد و زنی را که به این قسم عقد کنند متعه می نامند
- [آیت الله نوری همدانی] مرد می تواند زنی را که صیغة او بوده و هنوز عدّه اش تمام نشده به عقد دائم خود در آورد یا اینکه دوباره صیغه نماید ، ولی در موقعی که هنوز صیغة او است و مدّت تمام نشده است اگر بخواهد او را به عقد دائم خود در بیاورد باید اوّل مدّت او را ببخشد و سپس او را به عقد دائم خود در بیاورد . احکام نگاه کردن
- [آیت الله سیستانی] اگر زن یا مرد بهتر از آنچه هست به دیگری معرفی شود تا به ازدواج با او رغبت نماید چه در ضمن عقد باشد ، یا پیش از آن ، در صورتی که عقد بر اساس آن واقع شود چنانچه پس از عقد این امر بر طرف دیگر معلوم شود ، او میتواند عقد را بهم بزند ، و تفصیل احکام این مسأله در رساله (منهاج الصالحین) بیان شده است . عدّهای از زنها که ازدواج با آنان حرام است
- [آیت الله علوی گرگانی] اگر با زنی که در عدّه طلاق رجعی است زنا کند، آن زن بر او حرام میشود و اگر با زنی که در عدّه متعه یا طلاق بائن یا عدّه وفات است زنا کند، بعداً میتواند او را عقد نماید اگرچه احتیاط مستحبّ آن است که با او ازدواج نکند ومعنای طلاق رجعی وطلاق بائن وعدّه متعه وعدّه وفات در احکام طلاق گفته خواهد شد.
- [امام خمینی] اگر نداند مالی را که عاریه کرده غصبی است و در دست او از بین برود، چنانچه صاحب مال عوض آن را از او بگیرد، او هم میتواند آنچه را به صاحب مال داده از عاریه دهنده مطالبه نماید، ولی اگر چیزی را که عاریه کرده طلا و نقره باشد، یا عاریه دهنده با او شرط کرده باشد که اگر آن چیز از بین برود عوضش را بدهد، نمیتواند چیزی را که به صاحب مال میدهد، از عاریه دهنده مطالبه نماید. احکام نِکاح یا ازدواج و زناشویی به واسطه عقد ازدواج، زن به مرد حلال میشود و آن بر دو قسم است: دائم و غیر دائم. عقد دائم آن است که مدت زناشویی در آن معین نشود و زنی را که به این قسم عقد میکنند دائمه گویند. و عقد غیر دائم آن است که مدت زناشویی در آن معین شود، مثلًا زن را به مدت یک ساعت یا یک روز یا یک ماه یا یک سال یا بیشتر عقد نمایند، و زنی را که به این قسم عقد کنند متعه و صیغه مینامند.
- [آیت الله مکارم شیرازی] وکالت در کارهای حرام، یا در اموری که وکیل قدرت انجام آن را عقلاً یا شرعاً ندارد باطل است، مثلاً شخصی که در حال احرام است چون نباید صیغه عقد ازدواج را بخواند نمی تواند برای خواندن صیغه از طرف دیگری وکیل شود.
- [آیت الله مکارم شیرازی] وکالت در کارهای حرام، یا در اموری که وکیل قدرت انجام آن را عقلاً یا شرعاً ندارد باطل است، مثلاً شخصی که در حال احرام است چون نباید صیغه عقد ازدواج را بخواند نمی تواند برای خواندن صیغه از طرف دیگری وکیل شود.