پاسخ مراجع عظام تقلید به پرسشی در همین موضوع، این چنین است: س: چنانچه در وضو یک بار پا را مسح کنیم ولی آب خوب آن را فرا نگرفت وظیفه چیست؟ ج: محل را خشک کنید و دوباره ] با تریِ آب وضوی که در دست مانده [ مسح کنید، یا چنانچه قسمتی را که خشک مانده از سر یکی از انگشتان پا تا برآمدگی[1] روی پا مسح کنید بی‌اشکال است.[2] این سؤال، پاسخ تفصیلی ندارد. [1] . آیات عظام: خامنه ای،سبحانی: «تا مفصل پا مسح کند»، امام خمینی، توضیح المسائل (محشّی)، محقق و مصحح، بنی هاشمی خمینی، سید محمد حسین، ج‌1، ص 201، ‌دفتر انتشارات اسلامی، قم، چاپ هشتم، 1424ق؛ صافی: «واجب آن است که تا مفصل-جایی که پا خم می‌شود- را نیز مسح کند»، صافی گلپایگانی، لطف الله، احکام نوجوانان، ص 47، نشر راسخون، قم، چاپ پانزدهم، 1424ق. [2] . فاضل لنکرانی، محمد، جامع المسائل، ج‌1، ص 50، انتشارات امیر قلم، قم، یازدهم، ه‍ ق؛ تبریزی، جواد، رساله احکام جوانان و نوجوانان، ص 133، بی نا، قم، چاپ اول، بی تا؛ بهجت، محمد تقی ، استفتاءات، ج‌1، ص 140، نشر دفتر حضرت آیة الله بهجت، قم، چاپ اول، 1428 ق؛ توضیح المسائل (محشی )، ج‌1، ص 180.
گاهی در هنگام وضو گرفتن، زمانی که پاها را مسح می کشیم احساس می شود که کف دست، آن خیسی و تر بودن لازم را بر روی محل مسح پا انتقال نداده است. آیا می شود دراین مواقع دوباره پاها را مسح کشید؟
پاسخ مراجع عظام تقلید به پرسشی در همین موضوع، این چنین است: س: چنانچه در وضو یک بار پا را مسح کنیم ولی آب خوب آن را فرا نگرفت وظیفه چیست؟ ج: محل را خشک کنید و دوباره ] با تریِ آب وضوی که در دست مانده [ مسح کنید، یا چنانچه قسمتی را که خشک مانده از سر یکی از انگشتان پا تا برآمدگی[1] روی پا مسح کنید بیاشکال است.[2] این سؤال، پاسخ تفصیلی ندارد.
[1] . آیات عظام: خامنه ای،سبحانی: «تا مفصل پا مسح کند»، امام خمینی، توضیح المسائل (محشّی)، محقق و مصحح، بنی هاشمی خمینی، سید محمد حسین، ج1، ص 201، دفتر انتشارات اسلامی، قم، چاپ هشتم، 1424ق؛ صافی: «واجب آن است که تا مفصل-جایی که پا خم میشود- را نیز مسح کند»، صافی گلپایگانی، لطف الله، احکام نوجوانان، ص 47، نشر راسخون، قم، چاپ پانزدهم، 1424ق. [2] . فاضل لنکرانی، محمد، جامع المسائل، ج1، ص 50، انتشارات امیر قلم، قم، یازدهم، ه ق؛ تبریزی، جواد، رساله احکام جوانان و نوجوانان، ص 133، بی نا، قم، چاپ اول، بی تا؛ بهجت، محمد تقی ، استفتاءات، ج1، ص 140، نشر دفتر حضرت آیة الله بهجت، قم، چاپ اول، 1428 ق؛ توضیح المسائل (محشی )، ج1، ص 180.
- [آیت الله سبحانی] مسح پا را مقداری می کشیم سپس دست را از روی پا برداشته بعداً مسح باقیمانده را انجام می دهیم آیا مسح صحیح است؟
- [آیت الله بهجت] اگر در حال وضو سهوا کسی قبل از مسح سر، مسح پا را کشید، آیا وضو باطل می شود؟
- [آیت الله سیستانی] آیا رطوبت کم باقیمانده در کف دست برای مسح پا کافی است یا حتماً باید محل مسح کاملاً تر شود؟ و آیا مسح را می توان عمداً از سر انگشتی غیر از انگشت شصت پا شروع کرد؟
- [آیت الله بروجردی] در مسأله مسح پا، محل گرد وارد شده، فتوای سرکار آیا به انگشتان دست لازم میدانید یا به تمام کف دست، زیرا که کتب سرکار تعبیرات مختلفه دارد، یا تعیین ندارد؟
- [آیت الله بهجت] آیا می توان قبل از مسح کشیدن سر و پا، با تری دست چپ دوباره روی دست راست دست کشید؟
- [سایر] آیا اگر بعد از مسح سر، انگشتان دست خشک بود، باید با کف دست، پا را مسح کرد؟
- [آیت الله اردبیلی] اگردر هنگام مسح پا آب از همان دست روی محل مسح همان پا بریزد حکم آن چیست ؟
- [سایر] اگر هنگام مسح، رطوبتی از صورت به کف دست یا روی پا بچکد، آیا مسح صحیح است؟
- [آیت الله بروجردی] در حال وضو هرگاه در وقت مسح سر، کف دست به صورت خورد و از آب صورت به کف دست یعنی سر انگشتان رسید، آیا برای مسح ضرر دارد یا خیر؟ و هرگاه خواست از باب احتیاط مسح را مکرّر نماید، آیا تمام مکرّرات یک مسح محسوب است، یا این که مسح اوّل را که کشید رطوبت را از ممسوح باید پاک نماید و دو مرتبه برای احتیاط مسح نماید؟
- [آیت الله اردبیلی] اگر قبل از مسح کردن در وضو، کف دست نجس شود، آیا میتوان دست را آب کشید و خشک کرد و سپس با گرفتن رطوبت از اعضای دیگر، مسح را انجام داد یا بعد از رفع نجاست باید دوباره وضو گرفت؟
- [امام خمینی] اگر رطوبت کف دست فقط به اندازه مسح سر باشد، می تواند سر را باهمان رطوبت مسح کند، و برای مسح پاها از اعضای دیگر وضو رطوبت بگیرد.
- [آیت الله نوری همدانی] بعد از مسح سر باید با تری آب وضو که در دست مانده ، روی پاها را از سر یکی از انگشتها تا بر آمدگی روی پا ، مسح کند .
- [آیت الله سبحانی] بعد از مسح سر باید با تری آب وضو که در دست مانده روی پاها را از سر یکی از انگشت ها تا مفصل پا مسح کند.
- [آیت الله فاضل لنکرانی] بعد از مسح سر باید با تری آب وضو که در دست مانده روی پاها را از سر یکی از انگشتها تا برآمدگی روی پا مسح کند.
- [امام خمینی] بعد از مسح سر باید با تری آب وضو که در دست مانده روی پاها را از سریکی از انگشتها تا برآمدگی روی پا مسح کند.
- [آیت الله مظاهری] بعد از مسح سر باید با تری آب وضو که در دست مانده روی پاها را از سر یکی از انگشتها تا برآمدگی روی پا مسح کند و بهتر آن است که تا آخر پا را مسح نماید.
- [آیت الله اردبیلی] بعد از مسح سر باید با رطوبت آب وضو که در دست مانده، روی پاها را از سر انگشتان تا برآمدگی روی پا مسح کند و احتیاط مستحب آن است که تا مفصل پا را مسح نماید.
- [آیت الله بهجت] بعد از مسح سر باید با تری آب وضو که در دست مانده روی پاها را از سر یکی از انگشت ها تا برآمدگی روی پا مسح کند. و احتیاط مستحب این است که تا مَفصل پا مسح نماید.
- [آیت الله وحید خراسانی] کسی که در کف دست و انگشتها جبیره دارد و در موقع وضو دست تر روی ان کشیده است سر و پا را با همان رطوبت مسح کند
- [آیت الله سیستانی] کسی که در کف دست و انگشتها جبیره دارد ، و در موقع وضو دست تر روی آن کشیده است ، سر و پا را با همان رطوبت مسح کند .