این مسئله دو صورت دارد: یک. اگر مقصود از قربانی، قربانی حج است که در عید قربان در سرزمین منی ذبح می شود، بنا بر دیدگاه بیشتر فقهاء، اگر قربانی در اصل خلقت شاخ داشته باشد، (اگرچه اکنون شاخ ندارد یا شاخش شکسته است)، برای قربانی کفایت می کند. [1] بله! اگر داخل شاخ، شکسته یا بریده باشد، کفایت نمی ‌کند، ولی شکسته شدن شاخ بیرونی اشکال ندارد.[2] دو. اگر قربانی در غیر حج و به نیّت استحباب و تقرّب به خدا بخواهد ذبح شود، شکسته بودن شاخ حیوان، خللی در درستی این قربانی ایجاد نکرده و اشکالی ندارد.[3] ضمائم این پرسش از دفاتر مراجع عظام تقلید استفتاء شد و پاسخ ایشان به شرح زیر می باشد: خامنه ای، سیستانی، مکارم شیرازی: اشکال ندارد. صافی گلپایگانی: بلی می تواند انشاءالله تعالی مقبول درگاه خداوند متعال باشد. [1] . از جمله کسانی که چنین نظری دارند می توان به حضرات آیات: اراکی، صافی،بهجت،تبریزی،خویی، سیستانی، اشاره نمود؛ نک: محمودی، محمد رضا، مناسک حج (محشّی)، ص497، نشر مشعر، تهران، 1429ق. [2] . امام خمینی،مناسک حج،ص 259، مؤسسه تنظیم نشر و آثار امام خمینی (ره). [3] . استفتا از دفاتر مراجع تقلید توسط سایت اسلام کوئست.
اگر شاخ حیوان قربانی شکسته شده باشد آیا می توانیم برای خشنودی خداوند آن را در عید قربان، قربانی کنیم؟
این مسئله دو صورت دارد: یک. اگر مقصود از قربانی، قربانی حج است که در عید قربان در سرزمین منی ذبح می شود، بنا بر دیدگاه بیشتر فقهاء، اگر قربانی در اصل خلقت شاخ داشته باشد، (اگرچه اکنون شاخ ندارد یا شاخش شکسته است)، برای قربانی کفایت می کند. [1] بله! اگر داخل شاخ، شکسته یا بریده باشد، کفایت نمی کند، ولی شکسته شدن شاخ بیرونی اشکال ندارد.[2] دو. اگر قربانی در غیر حج و به نیّت استحباب و تقرّب به خدا بخواهد ذبح شود، شکسته بودن شاخ حیوان، خللی در درستی این قربانی ایجاد نکرده و اشکالی ندارد.[3] ضمائم این پرسش از دفاتر مراجع عظام تقلید استفتاء شد و پاسخ ایشان به شرح زیر می باشد: خامنه ای، سیستانی، مکارم شیرازی: اشکال ندارد. صافی گلپایگانی: بلی می تواند انشاءالله تعالی مقبول درگاه خداوند متعال باشد. [1] . از جمله کسانی که چنین نظری دارند می توان به حضرات آیات: اراکی، صافی،بهجت،تبریزی،خویی، سیستانی، اشاره نمود؛ نک: محمودی، محمد رضا، مناسک حج (محشّی)، ص497، نشر مشعر، تهران، 1429ق. [2] . امام خمینی،مناسک حج،ص 259، مؤسسه تنظیم نشر و آثار امام خمینی (ره). [3] . استفتا از دفاتر مراجع تقلید توسط سایت اسلام کوئست.
- [سایر] آیا کسانی که میخواهند در عید قربان قربانی کنند، مهم است تعدادشان زوج یا فرد باشد؟
- [آیت الله خامنه ای] آیا قربانی در روز عید قربان واجب است؟ و درصورت تاخیر عمدی یا سهوی یا جهالتاً وظیفه اش چیست؟
- [آیت الله بروجردی] اگر حاجی روز عید قربان رمی جمره نمود و پیش از آن که قربانی کند سر بتراشد، تکلیفش چیست؟
- [آیت الله اردبیلی] شخصی در بعد از ظهر عید قربان که جمره عقبه خلوت است، خودش میتواند رمی کند؛ ولی دیگر نمیتواند قربانی را در روز عید انجام دهد. آیا برای این که بتواند قربانی را در روز عید انجام دهد، جایز است برای رمی جمره، در صبح روز عید نایب بگیرد؟ اگر چندین سال در صبح روز عید نایب گرفته باشد، حکمش چیست؟
- [آیت الله مکارم شیرازی] آیا انجام طواف زیارت و سعی و طواف نسا را بعد از ظهر عید قربان پس از قربانی انجام دهیم اولی است یا بعد از روز دوازدهم؟
- [سایر] منظور از خشنودی خداوند چیست؟
- [آیت الله وحید خراسانی] در روز عید قربان معمولا در هر کاروانی چند نفر برای قربانی از طرف دیگران نایب می شوند و می ایند قربانگاه اگر کسی شک کند که برای فلان شخص هم قربانی کردم یا نه وظیفه نایب چیست
- [سایر] منظور از خشنودی خداوند چیست؟
- [آیت الله سیستانی] با توجه به اینکه دولت عربستان محل قربانی را از منی خارج کرده وبه سمت مشعر برده نظر آقا چیست وآیا اجازه می دهند که حاجی در همان روز ( روز عید قربان) در شهر وخانه خود به نیت قربانی حجة الاسلام علاوه بر آن قربانی که در عربستان ذبح می کند، ذبح نماید؟
- [آیت الله خامنه ای] آیا در اعمال روز عید قربان، ترتیب شرط است و آیا می توان قربانی را قبل از رمی جمره عقبه انجام داد، برای معذور و غیرمعذور چه حکمی دارد؟
- [آیت الله صافی گلپایگانی] . در زمان غایب بودن امام علیه السلام مستحب است بعد از نماز عید فطر و قربان دو خطبه بخوانند. و بهتر آن است که در خطبه عید فطر احکام زکات فطره و در خطبه عید قربان احکام قربانی را بگویند.
- [آیت الله خوئی] در زمان غائب بودن امام (علیه السلام) مستحب است بعد از نماز عید فطر و قربان دو خطبه بخواند و بهتر است که در خطبه عید فطر احکام زکات فطره و در خطبة عید قربان احکام قربانی را بگویند.
- [آیت الله فاضل لنکرانی] مستحب است روز عید فطر قبل از نماز عید، به خرما افطار کند و در عید قربان بعد از نماز از گوشت قربانی بخورد.
- [آیت الله علوی گرگانی] در زمان غائب بودن امام7 مستحبّ است بعد از نماز عید فطر و قربان دو خطبه بخوانند و بهتر است که در خطبه عید فطر، احکام زکاْ فطره و در خطبه عید قربان احکام قربانی را بگویند.
- [آیت الله میرزا جواد تبریزی] در زمان غائب بودن امام (ع) مستحب است بعد از نماز عید فطر و قربان دو خطبه بخوانند. و بهتر است که در خطبه عید فطر احکام زکاه فطره و در خطبه عید قربان احکام قربانی را بگویند.
- [آیت الله بروجردی] در زمان غائب بودن امام مستحب است بعد از نماز عید فطر و قربان دو خطبه بخوانند و بهتر است که در خطبة عید فطر احکام زکات فطره و در خطبة عید قربان احکام قربانی را بگویند.
- [آیت الله شبیری زنجانی] در زمان غایب بودن امام علیهالسلام ، مستحب است بعد از نماز عید فطر و قربان، دو خطبه بخوانند و بهتر است که در خطبه عید فطر احکام زکات فطره و در خطبه عید قربان احکام قربانی را بگویند.
- [آیت الله سبحانی] مستحب است روز عید فطر قبل از نماز عید، به خرما افطار کند و در عید قربان از گوشت قربانی بعد از نماز قدری بخورد.
- [امام خمینی] مستحب است در روز عید فطر قبل از نماز عید به خرما افطار کند،و در عید قربان از گوشت قربانی بعد از نماز قدری بخورد
- [آیت الله اردبیلی] مستحب است روز عید فطر قبل از نماز عید، با خرما افطار کند و در عید قربان بعد از نماز، قدری از گوشت قربانی بخورد.