مراجع معظم تقلید در این باره فرموده اند: هر گاه روزه دار عمداً قی (استفراغ) کند اگر چه به واسطۀ مرض و مانند آن ناچار باشد، روزه‌اش باطل می‌شود، ولی اگر سهواً یا بی‌اختیار قی کند اشکال ندارد.[1] در هر حال این عمل گرچه از روی عمد انجام شود ولی کفّاره ندارد.[2] ولی اگر این کار بدوت دلیل و صرفا برای باطل کردن روزه باشد، برخی از مراجع[3] می‌گویند، باید کفاره افطار عمدی بدهد. ضمائم: پاسخ مراجع عظام تقلید نسبت به قسمت دوم سؤال، چنین است:[4] حضرت آیت الله العظمی خامنه‌ای (مد ظله العالی): قی کردن عمدی موجب باطل شدن روزه می‌گردد که فقط قضا لازم است. حضرت آیت الله العظمی مکارم شیرازی (مد ظله العالی): در فرض سؤال باید کفاره بدهد. حضرت آیت الله العظمی سیستانی (مد ظله العالی): اگر عمدا استفراغ کند روزه‌اش باطل می شود. حضرت آیت الله العظمی نوری همدانی(مد ظله العالی): عمل مذکور کفاره ندارد. حضرت آیت الله العظمی صافی گلپایگانی (مد ظله العالی): مبطل روزه و موجب کفاره عمدی است. حضرت آیت الله هادوی تهرانی (دامت برکاته): این کار حرام و موجب بطلان روزه و وجوب قضا است ولی ظاهرا کفاره ندارد. لینک به سایت استفتائات [1] . امام خمینی، توضیح المسائل (محشّی)، محقق و مصحح: بنی هاشمی خمینی، سید محمد حسین، ج‌1، ص 921، م 1646، دفتر انتشارات اسلامی، قم، چاپ ‏هشتم، 1424ق. [2] . همان، ص 926، م 1658. [3] . آیات عظام: مکارم شیرازی و صافی گلپایگانی. [4] . استفتا از دفاتر آیات عظام: خامنه‌ای، سیستانی، مکارم شیرازی، نوری همدانی، صافی گلپایگانی (مد ظلهم العالی) توسط سایت اسلام کوئست.
با سلام؛ اگر انسان غیر عمد و از روی ضرورت استفراغ کند آیا روزه اش باطل است یا خیر؟ اگر این کار حکم بی هدف و برای باطل کردن روزه باشد چطور؟ آیا کفاره دارد؟
مراجع معظم تقلید در این باره فرموده اند:
هر گاه روزه دار عمداً قی (استفراغ) کند اگر چه به واسطۀ مرض و مانند آن ناچار باشد، روزهاش باطل میشود، ولی اگر سهواً یا بیاختیار قی کند اشکال ندارد.[1] در هر حال این عمل گرچه از روی عمد انجام شود ولی کفّاره ندارد.[2]
ولی اگر این کار بدوت دلیل و صرفا برای باطل کردن روزه باشد، برخی از مراجع[3] میگویند، باید کفاره افطار عمدی بدهد.
ضمائم:
پاسخ مراجع عظام تقلید نسبت به قسمت دوم سؤال، چنین است:[4]
حضرت آیت الله العظمی خامنهای (مد ظله العالی):
قی کردن عمدی موجب باطل شدن روزه میگردد که فقط قضا لازم است.
حضرت آیت الله العظمی مکارم شیرازی (مد ظله العالی):
در فرض سؤال باید کفاره بدهد.
حضرت آیت الله العظمی سیستانی (مد ظله العالی):
اگر عمدا استفراغ کند روزهاش باطل می شود.
حضرت آیت الله العظمی نوری همدانی(مد ظله العالی):
عمل مذکور کفاره ندارد.
حضرت آیت الله العظمی صافی گلپایگانی (مد ظله العالی):
مبطل روزه و موجب کفاره عمدی است.
حضرت آیت الله هادوی تهرانی (دامت برکاته):
این کار حرام و موجب بطلان روزه و وجوب قضا است ولی ظاهرا کفاره ندارد. لینک به سایت استفتائات [1] . امام خمینی، توضیح المسائل (محشّی)، محقق و مصحح: بنی هاشمی خمینی، سید محمد حسین، ج1، ص 921، م 1646، دفتر انتشارات اسلامی، قم، چاپ هشتم، 1424ق. [2] . همان، ص 926، م 1658. [3] . آیات عظام: مکارم شیرازی و صافی گلپایگانی. [4] . استفتا از دفاتر آیات عظام: خامنهای، سیستانی، مکارم شیرازی، نوری همدانی، صافی گلپایگانی (مد ظلهم العالی) توسط سایت اسلام کوئست.
- [سایر] با سلام و عرض احترام ضمن آرزوی قبولی طاعات و عبادات شما ، سوالی در ارتباط با روزه داشتم : اگر بعد از اذان صبح مسوک نزنیم و مقداری از غذا میان دندان ها باقی بماند ، و به صورت غیر عمد در هنگام خواب یا بیداری اینها فرو داده شود ، آیا روزه باطل می شود ؟ و دوم اینکه آیا استفراغ کردن باعث باطل شدن روزه می شود ؟ با تشکر
- [آیت الله اردبیلی] باردار هستم و هر روز صبح تهوع و استفراغ داشتم و نتوانستم روزه بگیرم. خواستم بدانم آیا کفارة روزه بر من واجب است یا نه؟
- [سایر] با سلام بنده مقلّد حضرت آقا هستم. از سال های گذشته کفاره عمد 2 روز روزه بر عهده من باقیمانده با توجه به بیماری و سختی در روزه گرفتن به جهت مصرف زیاد دارو توان ادای 2 بار کفاره ( 120 روز روزه) را ندارم و با توجه به این که درآمدی ندارم و شاغل نیستم و این که کفاره عمد به عهده سرپرست نمی باشد می خواستم بدانم که چون امکان پرداخت کفاره را از به اصطلاح "پول تو جیبی" (که آن هم غیر مستقیم از پدرم است) دارم آیا باید کفاره را از این پول پرداخت کنم ؟ و این که مقدار کفاره برای امسال چند تومان است؟
- [سایر] با سلام میزان کفاره عمد یک روز روزه چه مقدار است (میزان پولی) و همچنین حداقل زکات فطره را چقدر باید پرداخت کرد؟ با تشکر مرجع: آیت الله خامنه ای
- [آیت الله اردبیلی] اگر کسی از عمد در حین روزه جنب شود و سریع توبه و غسل کند روزه همچنان باطل است؟
- [آیت الله اردبیلی] کسی که نمیداند استمناء روزه را باطل میکند و مرتکب این کار میشود، روزهاش چه حکمی دارد؟ آیا کفّاره هم ثابت میشود یا نه؟
- [آیت الله مظاهری] اگر روزهداری را مجبور کنند که روزه خود را با چیز حرامی باطل کند و او اجباراً این کار را انجام دهد، آیا بعداً فقط باید قضای روزه خود را به جا بیاورد یا کفاره هم دارد؟
- [آیت الله مظاهری] کسی که نمیدانسته خودارضایی روزه را باطل میکند و در حال روزه این کار را کرده است، تکلیف روزه او چه میشود؟ در مورد قضا و کفاره چه وظیفهای دارد؟
- [سایر] اگر زن در ماه رمضان پیش از اذان صبح، از حیض پاک شود و از روی عمد غسل نکند؛ آیا روزهاش باطل است؟ کفاره هم دارد؟
- [آیت الله مکارم شیرازی] کسی که در ماههای حرام مرتکب قتل عمد شده، علاوه بر پرداخت دیه باید کفّاره جمع هم انجام دهد. آیا لازم است روزه های واجب کفّاره در ماه حرام انجام شود، یا می توان در ماههای دیگر هم انجام داد؟
- [آیت الله بهجت] کسی که روزه ماه مبارک رمضان بر او واجب است، اگر به عمد یا شبه عمد، روزه خود را باطل کند، باید علاوه بر قضای آن، کفّاره بدهد، مگر در مواردی که بعداً گفته خواهد شد.
- [آیت الله اردبیلی] باقی ماندن بر جنابت در روزه رمضان و بقیه روزههای واجب معیّن، چنانچه از روی عمد نباشد، باعث باطل شدن روزه نمیشود؛ ولی کسی که میخواهد قضای روزه رمضان را بگیرد، هرگاه تا اذان صبح جنب بماند، اگرچه از روی عمد نیز نباشد، روزه او باطل است و بنابر احتیاط واجب حکم بقیه روزههای واجب غیر معیّن (مثل روزه کفّاره) نیز مثل قضای روزه رمضان است.
- [آیت الله علوی گرگانی] اگر روزه دار در یک روز ماه رمضان چند مرتبه غیر جماع کار دیگری که روزه را باطل میکند انجام دهد، برای همه آنها یک کفّاره کافیاست.
- [آیت الله علوی گرگانی] اگر زنی شوهر روزهدار خود را مجبور کند که جماع نماید یا کار دیگری که روزه را باطل میکند انجام دهد، واجب نیست کفّاره روزه شوهر را بدهد.
- [آیت الله بهجت] اگر زنی شوهر روزهدار خود را مجبور کند که نزدیکی نماید یا کار دیگری که روزه را باطل میکند انجام دهد، واجب نیست کفاره روزه شوهر را بدهد.
- [آیت الله مکارم شیرازی] اگر روزه دار روزه خود را به چیز حلالی باطل کند، بعد کار حرامی که روزه را باطل می کند انجام دهد احتیاط واجب آن است برای هر کدام یک کفاره بدهد.
- [آیت الله علوی گرگانی] اگر روزه دار غیر از جماع کار دیگری که روزه را باطل میکند انجام دهد و بعد با حلال خود جماع نماید برای هرکدام یک کفّاره واجبمیشود.
- [آیت الله سبحانی] اگر روزه دار در یک روز ماه رمضان چند مرتبه غیرجماع کار دیگری که روزه را باطل می کند انجام دهد، برای همه آنها یک کفّاره کافی است.
- [آیت الله اردبیلی] اگر زنی شوهر روزهدار خود را مجبور کند که جماع نماید یا کار دیگری که روزه را باطل میکند انجام دهد، واجب نیست کفّاره روزه شوهر را بدهد و بر شوهر نیز کفّاره واجب نیست.
- [آیت الله نوری همدانی] اگر روزة رمضان را عمداً نگیرد و در روز مکرر جماع کند کفاره هم مکرر می شود ولی اگر چند مرتبه کار دیگری که روزه را باطل می کند انجام دهد مثلاً چند مرتبه غذا بخورد یک کفاره کافی است .