اکثر مراجع عظام تقلید می گویند: چنین شخصی غسلش باطل است[1] و اگر نماز واجب خوانده، باید قضا نماید، اما روزه‌ی او صحیح است.[2] با این حال بعضی از فقها، به علت حجم بسیار کم مانع[3] یا به این علت که این مانع در قسمت بلندی ناخن قرار داشته است،[4] غسل و روزه و نماز چنین شخصی را صحیح می دانند. ضمائم: پاسخ مراجع عظام تقلید نسبت به این سؤال، چنین است: [5] حضرت آیت الله العظمی خامنه ای (مد ظله العالی): در فرض سؤال روزه ها صحیح است ولی باید قضای نمازها را بجا آورید. حضرت آیت الله العظمی صافی گلپایگانی (مد ظله العالی): اگر بعد از غسل بفهمد مقداری از بدن را نشسته، چنانچه از طرف چپ باشد، شستن همان مقدار کافی است، و اگر از طرف راست باشد باید بعد از شستن آن مقدار، دوباره طرف چپ را بشوید، و اگر از سر و گردن باشد باید بعد از شستن آن مقدار، دوباره طرف راست و بعد طرف چپ را بشوید و نمازها و روزه ها باید قضا شوند. حضرت آیت الله العظمی سیستانی (مد ظله العالی): اگر احتمال می دهید که این لاک بعد از غسل گذاشته شده غسل و اعمال صحیح است ولی اگر مطمئن بودید که قبل از غسل بوده و مانع از رسیدن آب به ناخن شده باید آن را پاک کنید و آن جا را به نیت تمام کردن غسل بشویید و نمازها را قضا کنید. حضرت آیت الله العظمی مکارم شیرازی (مد ظله العالی): اگر مانع بسیار کوچک باشد وضو و غسل صحیح است. حضرت آیت الله العظمی نوری همدانی(مد ظله العالی): روزه هایتان صحیح است ولی باید نمازها را قضا کنید. حضرت آیت الله هادوی تهرانی (دامت برکاته): اگر در قسمت بالاتر از انگشت در ناخن مانعی از رسیدن آب، مانند لاک، باشد، مانع صحت غسل نیست؛ ولی اگر این مانع در قسمت پایین، یعنی روی ناخن در قسمت انگشت، باشد، مانع از صحت است و باید غسل اعاده شود. لینک به سایت استفتائات [1] . جهت انجام غسل مجدد، اگر مانع، در نیمه راست بدن بود، پس از بر طرف کردن آن، ابتدا همان قسمت را شسته سپس تمام نیمه چپ بدن را می شوید و اگر مانع در نیمه چپ بدن باشد، پس از بر طرف کردن آن، همینکه آن قسمت شسته شود کافیست. [2] . تبریزی، جواد، استفتاءات جدید ج‌1، ص 143، س 682، قم، اول، بی تا؛ بهجت، محمد تقی ، استفتائات، ج‌1، ص 206، س 719، دفتر حضرت آیة الله بهجت، قم، اول، 1428ق. [3] . آیت الله مکارم شیرازی. [4] . آیت الله هادوی تهرانی. [5] . استفتا از دفاتر آیات عظام: خامنه ای، سیستانی، مکارم شیرازی، صافی گلپایگانی، نوری همدانی (مد ظلهم العالی) توسط سایت اسلام کوئست.
اگر بعد از غسل متوجه شویم که روی یک انگشت، مقدار کمی لاک باقی مانده است، روزۀ آن روز درست است؟ اگر این لاک در قسمت بلندی ناخن قرار داشته باشد چطور؟
اکثر مراجع عظام تقلید می گویند: چنین شخصی غسلش باطل است[1] و اگر نماز واجب خوانده، باید قضا نماید، اما روزهی او صحیح است.[2] با این حال بعضی از فقها، به علت حجم بسیار کم مانع[3] یا به این علت که این مانع در قسمت بلندی ناخن قرار داشته است،[4] غسل و روزه و نماز چنین شخصی را صحیح می دانند. ضمائم: پاسخ مراجع عظام تقلید نسبت به این سؤال، چنین است: [5] حضرت آیت الله العظمی خامنه ای (مد ظله العالی): در فرض سؤال روزه ها صحیح است ولی باید قضای نمازها را بجا آورید. حضرت آیت الله العظمی صافی گلپایگانی (مد ظله العالی): اگر بعد از غسل بفهمد مقداری از بدن را نشسته، چنانچه از طرف چپ باشد، شستن همان مقدار کافی است، و اگر از طرف راست باشد باید بعد از شستن آن مقدار، دوباره طرف چپ را بشوید، و اگر از سر و گردن باشد باید بعد از شستن آن مقدار، دوباره طرف راست و بعد طرف چپ را بشوید و نمازها و روزه ها باید قضا شوند. حضرت آیت الله العظمی سیستانی (مد ظله العالی): اگر احتمال می دهید که این لاک بعد از غسل گذاشته شده غسل و اعمال صحیح است ولی اگر مطمئن بودید که قبل از غسل بوده و مانع از رسیدن آب به ناخن شده باید آن را پاک کنید و آن جا را به نیت تمام کردن غسل بشویید و نمازها را قضا کنید. حضرت آیت الله العظمی مکارم شیرازی (مد ظله العالی): اگر مانع بسیار کوچک باشد وضو و غسل صحیح است. حضرت آیت الله العظمی نوری همدانی(مد ظله العالی): روزه هایتان صحیح است ولی باید نمازها را قضا کنید. حضرت آیت الله هادوی تهرانی (دامت برکاته): اگر در قسمت بالاتر از انگشت در ناخن مانعی از رسیدن آب، مانند لاک، باشد، مانع صحت غسل نیست؛ ولی اگر این مانع در قسمت پایین، یعنی روی ناخن در قسمت انگشت، باشد، مانع از صحت است و باید غسل اعاده شود. لینک به سایت استفتائات [1] . جهت انجام غسل مجدد، اگر مانع، در نیمه راست بدن بود، پس از بر طرف کردن آن، ابتدا همان قسمت را شسته سپس تمام نیمه چپ بدن را می شوید و اگر مانع در نیمه چپ بدن باشد، پس از بر طرف کردن آن، همینکه آن قسمت شسته شود کافیست. [2] . تبریزی، جواد، استفتاءات جدید ج1، ص 143، س 682، قم، اول، بی تا؛ بهجت، محمد تقی ، استفتائات، ج1، ص 206، س 719، دفتر حضرت آیة الله بهجت، قم، اول، 1428ق. [3] . آیت الله مکارم شیرازی. [4] . آیت الله هادوی تهرانی. [5] . استفتا از دفاتر آیات عظام: خامنه ای، سیستانی، مکارم شیرازی، صافی گلپایگانی، نوری همدانی (مد ظلهم العالی) توسط سایت اسلام کوئست.
- [سایر] آیا با ناخن بلندی که فقط نوکش (یعنی قسمت بلند) لاک دارد، وضو صحیح است؟
- [آیت الله مکارم شیرازی] یک ماه پیش به سفر مکّه رفتم، و اعمال عمره مفرده را بجا آوردم. پس از بازگشت متوجّه شدم که روی انگشت پای چپم به مقدار بسیار ناچیزی لاک (لکّه ای به اندازه 3 2 میلیمتر) وجود داشته که متوجّه آن نشده و در نتیجه آن را پاک نکرده بودم. یقین دارم که این لاک پیش از سفر مکّه و غسل حیض، بر روی ناخن من بوده است. از این بابت بسیار نگران هستم. اعمالی که انجام داده ام چه حکمی دارد؟
- [آیت الله بهجت] آیا لاک ناخن مانع از انجام غسل است؟
- [آیت الله مکارم شیرازی] 1- در مورد خانمها یرای گرفتن وضو آیا علاوه بر این که ناخن های دست باید بدون لاک باشد ناخن های پا نیز باید بدون لاک باشد؟ یا فقط بدون لاک بودن ناخن انگشت کوچک پا صحیح است و برای وضو و نماز کفایت میکند؟ 2- خانمی لاک ناخنهای دست را پاک کرده و پس از چند روز متوجه شده که گوشهی یکی از ناخن ها کمی لاک داشته و کامل پاک نبوده، آیا وضو و نمازهایی که در این مدت اقامه کرده صحیح است؟ و یا باید آنها را اعاده کند؟
- [آیت الله مظاهری] آیا لاک زدن ناخن های پا باعث باطل شدن وضو و غسل می شود؟ لاک زدن چه تعداد از ناخن های پا جایز است؟
- [سایر] آیا وضو یا غسل اگر ناخن دست و پا لاک داشته باشد، صحیح است؟
- [سایر] اگر فقط قسمت مرده ناخن دست لاک داشته باشد؛ یعنی بخشی از ناخن که بلند شده، آیا در این حالت وضو صحیح است؟
- [آیت الله سیستانی] مسح از انگشت کوچک پا در صورتی که باقی ناخنها لاک داشته باشند جایز است دران صورت حکمش چیست؟
- [آیت الله سیستانی] با توجه به اینکه مو و ناخن جزء اعضای مرده بدن هستند آیا ناخن جزی اعضای وضو هست یا خیر همانطور که رنگ مو باعث ابطال غسل نمی شود آیا لاک روی ناخن باعث ابطال غسل و وضوء میشود؟
- [آیت الله فاضل لنکرانی] خانمی روی ناخن خود را لاک می زده و گمان می کرده که برای وضو و غسل مانعی ندارد و مدتی با همان وضو و غسل نماز خوانده و روزه گرفته است، وظیفه او نسبت به عبادات گذشته چیست؟
- [آیت الله وحید خراسانی] اگر دو قسمت اب انگور بدون جوش امدن کم شود چنانچه باقی مانده ان جوش بیاید حرام است
- [آیت الله وحید خراسانی] عامل انچه را برای مقدمات تجارت و هزینه سفر از سرمایه برداشته اگر سودی حاصل شود از سود کسر و به سرمایه ضمیمه می شود و باقی مانده سود را بر طبق قرار داد قسمت می کنند
- [آیت الله خوئی] اگر دو قسمت آب انگور بدون جوش آمدن کم شود چنانچه باقی ماندة آن جوش بیاید حرام است.
- [آیت الله مکارم شیرازی] روزه داری که محتلم شده اگر بداند منی در مجرا باقی مانده و در صورتی که پیش از غسل بول نکند بعد از غسل منی بیرون می آید بهتر است قبلاً بول کند ولی واجب نیست.
- [آیت الله وحید خراسانی] کسی که مقداری از شست پایش بریده باید بقیه ان را به زمین بگذارد و اگر چیزی از ان نمانده یا اگر مانده خیلی کوتاه است احتیاط واجب ان است که بقیه انگشتان را به زمین بگذارد و اگر هیچ انگشت ندارد باید هر مقدار که از پا باقی مانده به زمین بگذارد
- [آیت الله فاضل لنکرانی] کسی که مقداری از شست پایش بریده، باید بقیه آن را به زمین بگذارد و اگر چیزی از آن نمانده یا اگر مانده خیلی کوتاه است، باید بقیه انگشتان را بگذارد و اگر هیچ انگشت ندارد باید هر مقدار از پا باقی مانده، به زمین بگذارد.
- [آیت الله خوئی] کسی که مقداری از شصت پایش بریده، باید بقیه آن را به زمین بگذارد، واگر چیزی از آن نمانده، یا اگر مانده خیلی کوتاه است بنابر احتیاط باید بقیه انگشتان را بگذارد، و اگر هیچ انگشت ندارد، هر مقدار که از پا باقی مانده به زمین بگذارد.
- [آیت الله شبیری زنجانی] اگر مالک با زارع قرار بگذارد که مقداری مشخّص از حاصل برای او باشد و بقیّه را بین خودشان قسمت کنند، بنا بر احتیاط واجب صحیح نیست، هر چند بدانند که بعد از برداشتن آن مقدار، چیزی باقی میماند.
- [آیت الله بروجردی] اگر مالک با زارع قرار بگذارد که مقداری از حاصل برای او باشد و بقیه را بین خودشان قسمت کنند، چنانچه بدانند که بعد از برداشتن آن مقدار، چیزی باقی میماند مزارعه صحیح است.
- [امام خمینی] اگر مالک با زارع قرار بگذارد که مقداری از حاصل برای او باشد و بقیه را بین خودشان قسمت کنند، چنانچه بدانند که بعد از برداشتن آن مقدار، چیزی باقی میماند مزارعه صحیح است.