در فرض سؤال، پرداخت خمس قیمت منزلی که شما در آن زندگی می‌کنید بر صاحب آن لازم است. اما لازم نیست که شما بررسی کنید که آیا ایشان خمس خانه را پرداخته است یا خیر و چنانچه اطمینان به عدم پرداخت خمس منزل مذکور ندارید، تصرف شما مانعی ندارد. ضمائم: پاسخ مراجع عظام تقلید نسبت به این سؤال، چنین است:[1] حضرت آیت الله العظمی خامنه‌ای(مد ظله العالی): اگر خانه مذکور را از درآمد بین سال خریده است و جزو مؤونه وی نبوده، خمس آن‌را باید [مالک آن] بپردازد. حضرت آیت الله العظمی سیستانی(مد ظله العالی): 1. اگر در سال اول در این منزل سکونت داشته خمس ندارد. 2. شما هیچ وظیفه‌ای ندارید و می‌توانید در آن سکونت داشته باشید. حضرت آیت الله العظمی مکارم شیرازی مد ظله العالی): باید خمس آن‌را بدهد. بازبان خوش و منطق صحیح ایشان را متوجه این مطلب نمایید. حضرت آیت الله العظمی صافی گلپایگانی(مد ظله العالی): در فرض سؤال تخمیس قیمت منزل که شما در آن زندگی می‌کنید بر صاحب آن لازم است و لازم نیست که شما بررسی کنید که ایشان خمس خانه را پرداخته است یا خیر، ولی چنانچه اطمینان به عدم پرداخت خمس منزل مذکور ندارید تصرف شما مانعی ندارد. [1] . استفتا از دفاتر آیات عظام: خامنه‌ای، سیستانی، مکارم شیرازی، صافی گلپایگانی، (مد ظلهم العالی) توسط سایت اسلام کوئست.
من در خانه پدر خانم؛ بدون پرداخت اجاره سکونت دارم و خود وی در خانه ملکی دیگری سکونت دارد. آیا وی باید خمس این ملکی را که بنده در آن ساکن میباشم را بپردازد؟ در صورت عدم پرداخت وی، وظیفه من چیست؟
در فرض سؤال، پرداخت خمس قیمت منزلی که شما در آن زندگی میکنید بر صاحب آن لازم است. اما لازم نیست که شما بررسی کنید که آیا ایشان خمس خانه را پرداخته است یا خیر و چنانچه اطمینان به عدم پرداخت خمس منزل مذکور ندارید، تصرف شما مانعی ندارد. ضمائم: پاسخ مراجع عظام تقلید نسبت به این سؤال، چنین است:[1] حضرت آیت الله العظمی خامنهای(مد ظله العالی): اگر خانه مذکور را از درآمد بین سال خریده است و جزو مؤونه وی نبوده، خمس آنرا باید [مالک آن] بپردازد. حضرت آیت الله العظمی سیستانی(مد ظله العالی): 1. اگر در سال اول در این منزل سکونت داشته خمس ندارد. 2. شما هیچ وظیفهای ندارید و میتوانید در آن سکونت داشته باشید. حضرت آیت الله العظمی مکارم شیرازی مد ظله العالی): باید خمس آنرا بدهد. بازبان خوش و منطق صحیح ایشان را متوجه این مطلب نمایید. حضرت آیت الله العظمی صافی گلپایگانی(مد ظله العالی): در فرض سؤال تخمیس قیمت منزل که شما در آن زندگی میکنید بر صاحب آن لازم است و لازم نیست که شما بررسی کنید که ایشان خمس خانه را پرداخته است یا خیر، ولی چنانچه اطمینان به عدم پرداخت خمس منزل مذکور ندارید تصرف شما مانعی ندارد. [1] . استفتا از دفاتر آیات عظام: خامنهای، سیستانی، مکارم شیرازی، صافی گلپایگانی، (مد ظلهم العالی) توسط سایت اسلام کوئست.
- [آیت الله بهجت] اینجانب خانه ای برای سکونت خود تهیه کردم، پس از مدتی که در آن سکونت داشتم به جهت دور بودن فاصله خانه تا محل کارم ناچار شدم خانه را اجاره داده و با اجاره بهای آن در محلی نزدیک به محل کارم خانه ای اجاره کنم آیا به خانه من خمس تعلق می گیرد؟
- [آیت الله اردبیلی] پدری خانهای را به پسرش میبخشد و چون پسر در خارج از شهر خود مشغول تحصیل است، نمیتواند برای سکونت از آن خانه استفاده کند؛ ولی برای امرار معاش و خرج تحصیل خود، خانه را اجاره میدهد و از پول اجاره استفاده میکند. آیا پسر باید خمس این خانه را بپردازد؟
- [سایر] اگر کسی در خانه کلنگی ساکن باشد و سپس آنرا خراب کرده و با گرفتن وام از بانک یک آپارتمان 4 واحده در همان محل بسازد و در یک واحد آن ساکن شود و واحدهای دیگر را اجاره بدهد و اقساط وام را از مبلغ اجاره واحدها بپردازد، آیا به سایر واحدها خمس تعلق میگیرد؟
- [آیت الله خامنه ای] شخصی خانه ملکی برای سکونت ندارد، لذا زمینی خریده تا در آن خانه ای برای خودش بسازد، ولی چون پول کافی برای ساخت نداشته، سال بر آن گذشته و آن را به فروش هم نرسانده است، آیا خمس آن واجب است؟ بر فرض وجوب، آیا خمس پول خرید را باید بپردازد یا قیمت فعلی زمین را؟
- [آیت الله فاضل لنکرانی] بعد از فوت شخصی یکی از فرزندان او در خانه مسکونی او ساکن شده است. آیا سایر ورثه از این خانه ارث می برند؟ و آیا می توانند اجاره چند ماه سکونت او را از وی بگیرند؟
- [آیت الله نوری همدانی] بعد از فوت شخصی، یکی از فرزندان او در خانه مسکونی او ساکن شده است. آیا سایر ورثه از این خانه ارث میبرند؟ و آیا میتوانند اجاره چند ماه سکونت او را از وی بگیرند؟
- [سایر] آیا زن حق دارد سکونت و زندگی در خانه ملکی را از شوهر مطالبه کند و از سکونت در خانه اجارهای امتناع ورزد؟
- [آیت الله فاضل لنکرانی] اینجانب خانه ای برای سکونت خود تهیه کردم، پس از مدتی که در آن سکونت داشتم به جهت دور بودن فاصله خانه تا محل کارم ناچار شدم خانه را اجاره داده و با پول آن در محلی نزدیک به محل کارم خانه ای اجاره کنم، آیا به خانه من خمس تعلق می گیرد؟
- [آیت الله بهجت] اگر شخصی منزل دو طبقه داشته باشد که یک طبقه ی آن را خودش سکونت داشته و طبقه ی دیگر را اجاره داده است، آیا این شخص باید خمس طبقه ای را که اجاره داده بپردازد؟
- [آیت الله خامنه ای] فردی ملکی (خانه یا زمین) دارد که خمس به آن تعلّق گرفته است، آیا می تواند خمس آن را از درآمد سال بپردازد؟ یا اینکه واجب است اول خمس سود را بدهد و سپس خمس ملک را از سود مخمّس پرداخت کند؟
- [آیت الله مکارم شیرازی] کسی که بدون خانه ملکی رفع احتیاجش نمی شود هنگامی حج بر او واجب است که پول خانه را هم داشته باشد، ولی اگر با خانه اجاره ای یا وقفی و مانند آن می تواند زندگی کند مستطیع است.
- [آیت الله جوادی آملی] .خمسی که کافر ذمّی باید بپردازد، فقط از عرصه و زمین مزرعه , باغ درختان, خانه و مغازه است؛ اما از اعیانی آنها واجب نیست خمس بپردازد.
- [آیت الله سیستانی] اگر برای زیاد کردن مال ، یا خریدن ملکی که به آن احتیاج ندارد ، قرض کند ، اگر از منافع سالش بدون پرداخت خمس آن قرض را ادا نماید ، باید پس از رسیدن سال خمس آن عین را بپردازد مگر اینکه مالی را که قرض کرده ، و یا چیزی را که با قرض خریده در عرض سال از بین برود .
- [آیت الله بهجت] اگر مؤجر یا مستأجر بمیرد، بنابر اظهر اجاره باطل نمیشود، ولی اگر خانه، ملک مؤجر نباشد، مثلاً دیگری وصیت کرده که تا او زنده است منفعت خانه مال او باشد، چنانچه آن خانه را اجاره دهد و پیش از تمام شدن مدت اجاره بمیرد، از وقتی که مرده اجاره باطل است، مگر آنکه مالک آن منفعت، بقیه مدت اجاره را اجازه دهد. همچنین اگر خانه را به مستأجر به این صورت اجاره داده باشند که شخص دیگری، حق نداشته باشد در آن سکونت کند، باز هنگام موت مستأجر اجاره باطل خواهد شد.
- [آیت الله صافی گلپایگانی] . نماز خواندن در ملکی که منفعت آن مال دیگری است، بدون اجازه صاحب منفعت باطل است، مثلاً در خانه اجاره ای اگر صاحب خانه یا دیگری بدون اجازه کسی که آن خانه را اجاره کرده نماز بخواند، باطل است و هم چنین است اگر در ملکی که دیگری در آن حقی دارد نماز بخواند، مثلاً اگر میت وصیت کرده باشد که ثلث مال او را به مصرفی برسانند، تا وقتی ثلث را جدا نکنند، نمی شود در ملک او نماز خواند.
- [آیت الله شبیری زنجانی] مستحقّ نمیتواند خمس را بگیرد و به مالک ببخشد، ولی کسی که خمس بدهکار است و به هیچ وجه نمیتواند خمس را پرداخت کند و مالی هم ندارد که پس از مرگ وی بابت خمس پرداخت گردد، مستحقّ میتواند خمس را از او بگیرد و به او ببخشد و اگر انسان خیال میکرده که خمس وی ولو بعد از مرگ پرداخت شدنی نیست و لذا مستحقّ خمس را به وی ببخشد، بعد معلوم شود که خمس را میتواند بپردازد، مثلاً تصادفاً مالی به دست آورد، باید خمس را بپردازد و اگر مرده از اموال وی بابت خمس بدهند.
- [آیت الله جوادی آملی] .مکلّف نمیتواند سهم ساداتِ مال خود را، به افراد واجبالنفقه خود مانند پدر، مادر، جدّ ،جدّه، فرزند و نوه بپردازد.
- [آیت الله جوادی آملی] .مال مورد اجاره باید دارای منفعت حلال باشد؛ خواه آن منفعت موجود، عین باشد مانند میوه درخت، شیر حیوان، علف مرتع، آب چاه و ... یا نباشد, مانند سکونت در خانه، نشستن در باغ و وسیله نقلیّه زمینی، دریایی و هوایی.
- [آیت الله مکارم شیرازی] کسی که نیاز به خانه ملکی دارد آنچه را صرف خرید خانه می کند خمس ندارد، ولی اگر درآمد سالش برای خرید خانه کفایت نکند و مجبور باشد چند سال پس انداز کند تا قادر به تهیه خانه شود پولهایی که سال بر آنها گذشته خمس دارد، اما اگر فی المثل زمین خانه را در اثناء سال اول بخرد و مصالح ساختمانی را در اثناء سال بعد و اجرت بنا را در سال سوم بدهد هیچ کدام خمس ندارد.
- [آیت الله مکارم شیرازی] کسی که نیاز به خانه ملکی دارد آنچه را صرف خرید خانه می کند خمس ندارد، ولی اگر درآمد سالش برای خرید خانه کفایت نکند و مجبور باشد چند سال پس انداز کند تا قادر به تهیه خانه شود پولهایی که سال بر آنها گذشته خمس دارد، اما اگر فی المثل زمین خانه را در اثناء سال اول بخرد و مصالح ساختمانی را در اثناء سال بعد و اجرت بنا را در سال سوم بدهد هیچ کدام خمس ندارد.