یکی از تقسیمات مربوط به واجب؛ تقسیم به تعبدی و توصلی است. واجب تعبدی به واجبی گفته می‌شود که قصد قربت در آنها معتبر است و شرط صحت آن می‏باشد، به‏طوری که اگر عمل بدون قصد قربت انجام شود صحیح نخواهد بود و از مکلف ساقط نمی‏گردد؛ مانند نماز، روزه، خمس‏ و... .[1] در مقابل آن، واجب توصلی است که دو اصطلاح برای آن ذکر شده است: 1. (اصطلاح مشهور)؛ توصلی عبارت است از واجباتی که قصد قربت در آنها معتبر نیست بلکه به هر قصدی که انجام شود مقصود مولی حاصل می‏گردد چون مطلوب، اصل وجود آن است نه انجام دادن آن به قصد قربت، مثل: نجات انسان در حال غرق، دفن میت، ازبین بردن نجاست از مسجد.[2] 2. توصلی؛ یعنی آن واجباتی که ملاک، مصلحت و فلسفه‏اش برای ما معلوم باشد و کاملا بدانیم که غرض مولی از امر به این عمل چه بوده ‌است. مثلا می‏دانیم که مولی امر کرده به نماز چون بنابر آیۀ قرآن[3] ، نماز؛ انسان را از فحشا و منکر دور می‌کند.[4] بنابراین؛ واجبات از ناحیۀ این تقسیم به دو دسته تعبدی و توصلی تقسیم می‌شوند ولی احیاناً به واجباتی بر می‌خوریم که تعبدی یا توصلی بودن آنان قابل تشخیص نبوده یا تشخیص آن مشکل است، لذا در این که تعبدی است یا توصلی؟ شک شده لذا به اصل رجوع می‌کنیم و در این که اصل، تعبدی بودن است یا توصلی؟ بین علمای اصول اختلاف شده است، برخی در موارد شک؛ اصل را بر تعبدی بودن گذاشته و عده‌ای دیگر؛ اصل را توصلی بودن عبادات می‌دانند.[5] پس واجباتی مانند جهاد و امر به معروف و نهی از منکر، اگر تنها به این بُعد آنان اشاره شود که دفاع از کیان اسلام و اشاعۀ احکام الهی و راندن دشمنان است، بدون قصد قربت هم قابل تحقق است و می‌توان آنها را جزو واجبات توصلی نامید. البته ذکر این نکته ضروری است که هر عمل توصلی را اگر انسان به قصد قربت انجام دهد، پیش خداوند مأجور است و بدین خاطر، خداوند او را ثواب و پاداش می‌دهد. [1] . برگرفته از: «امور تعبدی و شرایط و دلیل آن»، سؤال 7446. [2] . همان. [3] . عنکبوت، 45. [4] . قلی زاده، احمد، واژه شناسی اصطلاحات اصول فقه، ص 200، بنیاد پژوهشهای علمی فرهنگی نور الاصفیاء، تهران، 1379ش. [5] . مرکز اطلاعات و مدارک اسلامی‏،فرهنگ نامه اصول فقه‏، ص 399، پژوهشگاه علوم و فرهنگ اسلامی‏، قم، 1389 ش.
یکی از تقسیمات مربوط به واجب؛ تقسیم به تعبدی و توصلی است. واجب تعبدی به واجبی گفته میشود که قصد قربت در آنها معتبر است و شرط صحت آن میباشد، بهطوری که اگر عمل بدون قصد قربت انجام شود صحیح نخواهد بود و از مکلف ساقط نمیگردد؛ مانند نماز، روزه، خمس و... .[1]
در مقابل آن، واجب توصلی است که دو اصطلاح برای آن ذکر شده است:
1. (اصطلاح مشهور)؛ توصلی عبارت است از واجباتی که قصد قربت در آنها معتبر نیست بلکه به هر قصدی که انجام شود مقصود مولی حاصل میگردد چون مطلوب، اصل وجود آن است نه انجام دادن آن به قصد قربت، مثل: نجات انسان در حال غرق، دفن میت، ازبین بردن نجاست از مسجد.[2]
2. توصلی؛ یعنی آن واجباتی که ملاک، مصلحت و فلسفهاش برای ما معلوم باشد و کاملا بدانیم که غرض مولی از امر به این عمل چه بوده است. مثلا میدانیم که مولی امر کرده به نماز چون بنابر آیۀ قرآن[3] ، نماز؛ انسان را از فحشا و منکر دور میکند.[4]
بنابراین؛ واجبات از ناحیۀ این تقسیم به دو دسته تعبدی و توصلی تقسیم میشوند ولی احیاناً به واجباتی بر میخوریم که تعبدی یا توصلی بودن آنان قابل تشخیص نبوده یا تشخیص آن مشکل است، لذا در این که تعبدی است یا توصلی؟ شک شده لذا به اصل رجوع میکنیم و در این که اصل، تعبدی بودن است یا توصلی؟ بین علمای اصول اختلاف شده است، برخی در موارد شک؛ اصل را بر تعبدی بودن گذاشته و عدهای دیگر؛ اصل را توصلی بودن عبادات میدانند.[5]
پس واجباتی مانند جهاد و امر به معروف و نهی از منکر، اگر تنها به این بُعد آنان اشاره شود که دفاع از کیان اسلام و اشاعۀ احکام الهی و راندن دشمنان است، بدون قصد قربت هم قابل تحقق است و میتوان آنها را جزو واجبات توصلی نامید. البته ذکر این نکته ضروری است که هر عمل توصلی را اگر انسان به قصد قربت انجام دهد، پیش خداوند مأجور است و بدین خاطر، خداوند او را ثواب و پاداش میدهد. [1] . برگرفته از: «امور تعبدی و شرایط و دلیل آن»، سؤال 7446. [2] . همان. [3] . عنکبوت، 45. [4] . قلی زاده، احمد، واژه شناسی اصطلاحات اصول فقه، ص 200، بنیاد پژوهشهای علمی فرهنگی نور الاصفیاء، تهران، 1379ش. [5] . مرکز اطلاعات و مدارک اسلامی،فرهنگ نامه اصول فقه، ص 399، پژوهشگاه علوم و فرهنگ اسلامی، قم، 1389 ش.
- [آیت الله بهجت] آیا بر کسی که راه و روش امر به معروف و نهی از منکر را نمی داند، واجب است امر به معروف و نهی ازمنکر کند یا نه؟
- [آیت الله مکارم شیرازی] امر به معروف و نهی از منکر بچه ممیز واجب است؟
- [آیت الله علوی گرگانی] شرایط وجوب امر به معروف و نهی از منکر را بیان فرمائید؟
- [آیت الله علوی گرگانی] هنگام شکّ در وجوب امر به معروف و نهی از منکر چه باید کرد؟
- [آیت الله مکارم شیرازی] آیا امر به معروف و نهی از منکر در مستحبات یا مکروهات نیز واجب می باشد؟
- [سایر] آیا ترک امر به معروف و نهی از منکر درست است؟ چگونه سعی در انجام امر به معروف و نهی از منکر بکنیم و شرایط آن چیست؟
- [آیت الله خامنه ای] کسی که می خواهد شخصی را امر به معروف و نهی از منکر نماید، آیا باید قدرت بر آن را داشته باشد؟ در چه زمانی امر به معروف و نهی از منکر بر او واجب می شود؟
- [آیت الله خامنه ای] با توجه به وجوب امر به معروف آیا ما باید کافران را نیز امر به معروف کنیم؟
- [آیت الله سبحانی] شخصی در راه امر به معروف و نهی از منکر به قتل می رسد آیا می توان بر روی سنگ قبر آن مقتول کلمه (شهید در راه امر به معروف و نهی از منکر) نوشت؟
- [سایر] در مواردی از قرآن خداوند به پیامبرش خطاب فرموده که تو مسئول ایمان مردم نیستی، و... آیا این موارد با امر به معروف و نهی از منکر جهاد ابتدایی منافات ندارند؟
- [آیت الله علوی گرگانی] هدف امر به معروف برپایی واجب، وهدف نهی از منکر جلوگیری از حرام است; بنابراین در امر به معروف ونهی از منکر قصد قربت معتبر نیست.
- [آیت الله فاضل لنکرانی] به طور کلی در امر به معروف و نهی از منکر انسان باید با توجه به اهمیت معروف یا منکر در مقایسه با ضرر یا مؤونه ای که امر به معروف و نهی از منکر دارد اقدام کند که اگر اهمیت معروف یا منکر کمتر از ضرر و مؤونه امر به معروف و نهی از منکر باشد واجب نیست بلکه جایز نیست. و اگر اهمیت معروف و منکر بسیار زیادتر از ضرر و مؤونه نهی از منکر و امر به معروف باشد واجب است، هر چند ضرر زیادی داشته باشد و حتی اگر متوقف بر بذل جان و مال باشد.
- [آیت الله صافی گلپایگانی] . چون مقصود از امر به معروف و نهی از منکر آن است که مرتکب فعل حرام و ترک واجب، این عمل را ترک کند، پس اگر به مجرد اظهار کراهت از این عمل - ولو به اعراض و ترک معاشرت و مراوده- مرتکب، مرتدع میشود و ترک میکند، کافی است در اداء وظیفه امر به معروف و نهی از منکر، و حاجت به امر و نهی علاوه نیست، و این، درجه اول از امر به معروف و نهی از منکر است.
- [آیت الله نوری همدانی] در امر به معروف و نهی از منکر قصد قربت معتبر نیست ، بلکه مقصود اقامة واجب و جلوگیری از حرام است . شرایط امر به معروف ونهی از منکر :
- [آیت الله بهجت] امر به معروف و نهی از منکر با وجود شرایط ذیل واجب میشود: اول: علم؛ پس کسی که عالم به حکم شرعی نیست، نمیتواند امر به معروف و یا نهی از منکر بنماید، بنابراین در ابتدا لازم است شخص آمر و یا ناهی خودش از احکام شرعی اطلاع کافی داشته باشد. دوم: احتمال تأثیر؛ پس در صورتی که انسان میداند سخن او تأثیری در دیگری ندارد، بر او لازم نیست امر به معروف و یا نهی از منکر بنماید، اما جواز بلکه رجحان آن در صورت عدم خوف ضرر، خالی از وجه نیست. سوم: اصرار بر ترک واجب و یا انجام دادن معصیت؛ پس در صورتی که انسان بداند شخصی از معصیتی که انجام داده توبه کرده است و یا نشانههایی بر پشیمانی او دلالت کند، امر به معروف و یا نهی از منکر واجب نیست. چهارم: عدم مفسده؛ پس اگر کسی بهخاطر امر به معروف و یا نهی از منکر ترس از وقوع مفسدهای دارد، و آن مفسده عبارت از ضرر جانی یا آبرویی و یا مالی قابل اعتنایی است، این کار بر او واجب نیست. بنابراین با وجود این شرایط، امر به معروف و نهی از منکر واجب میشود، و در امر به معروف و نهی از منکر عدالت شرط نیست.
- [آیت الله وحید خراسانی] وجوب امر به معروف و نهی از منکر مشروط به شرایطی است اول ان که امر کننده به معروف و نهی کننده از منکر عالم به معروف و منکر باشد پس جاهل به معروف و منکر نباید متصدی امر و نهی شود و امر و نهی جاهل به معروف و منکر خود منکری است که باید از ان نهی شود دوم ان که احتمال تاثیر بدهد و اگر بداند تارک معروف و فاعل منکر به امر و نهی ترتیب اثر نمی دهد واجب نیست سوم ان که تارک معروف و فاعل منکر از ترک و فعل منصرف نباشد ولی اگر برایش انصراف حاصل شده باشد یا احتمال انصراف باشد واجب نیست چهارم ان که در ترک معروف و فعل منکر معذور نباشد و معذور مثل ان است که مقلد کسی باشد که ان فعل را واجب یا حرام نمی داند هرچند به حسب اجتهاد یا تقلید امر یا ناهی امر کننده و نهی کننده واجب و حرام باشد پنجم ان که اگر نداند امر و نهی او تاثیر می کند ضرری از امر و نهی او بر جان یا عرض یا مال مسلمانی وارد نشود و اگر بداند تاثیر می کند باید اهم و مهم را ملاحظه نماید پس چنانچه امر به معروف و نهی از منکر از جهت اهمیت فعل معروف و ترک منکر شرعا اهم از ان ضرر باشد وجوب امر به معروف و نهی از منکر ساقط نمی شود
- [امام خمینی] در امر به معروف و نهی از منکر قصد قربت معتبر نیست، بلکه مقصود اقامه واجب و جلوگیری از حرام است.
- [آیت الله اردبیلی] بیان مسأله شرعی در امر به معروف و نهی از منکر کفایت نمیکند، بلکه باید مکّلف امر و نهی کند؛ مگر آن که مقصود از امر به معروف و نهی از منکر، با بیان حکم شرعی حاصل شود و یا طرف مقابل، از آن امر و نهی بفهمد.
- [آیت الله اردبیلی] در امر به معروف و نهی از منکر، قصد قربت معتبر نیست، بلکه مقصود اقامه واجب و جلوگیری از حرام است.
- [آیت الله مظاهری] امر به معروف و نهی از منکر با شرایطی که ذکر خواهد شد، واجب، و در مستحبّات و مکروهات مستحب است.