آنچه در روایات درباره سلام آمده؛ این است که ابتدای به سلام، کاری مستحب، ولی جواب دادن به آن واجب است.[1] اما چیزی درباره عقوبت جواب ندادن به سلام، در احادیث ذکر نشده است. ولی در مورد حق الناس، از پیامبر اکرم(ص) نقل شده است: «روز قیامت شخصی می‌آید و می‌بیند که کارهای خیرش خیلی زیاد است و خوشحال می‌شود، و می‌گوید: خدایا! این مرد به من ظلم کرده است. در نتیجه خوبی‌های او برداشته می‌شود و به کسی که به او ظلم شده، داده می‌شود و ممکن است کار به جایی برسد که همه حسناتش تمام شود. آن‌گاه آن شخص ظالم نگاه به گناهانش می‌کند و می‌بیند که گناهان شخص مظلوم در نامه اعمال او نوشته شده است و او را به آتش جهنم می‌برند».[2] در باب غیبت از دیگران نیز روایتی به همین مضمون از حضرت رسول(ص) نقل گردیده است.[3] با توجه به ظاهر این دو روایت؛ چنین فهمیده می‌شود که این حکم مربوط به همه انواع حق الناس می‌باشد. حال اگر پاسخ دادن به سلام را نیز نوعی حق الناس بدانیم، آن‌گاه این حکم شامل آن هم می‌شود؛ یعنی اگر کسی از روی تکبّر یا کینه، جواب سلام مؤمنی را ندهد، چنین عقوبتی در انتظارش خواهد بود. [1] . کلینی، محمد بن یعقوب، الکافی، محقق و مصحح: غفاری، علی اکبر، آخوندی، محمد، ج ‏2، ص 644، دار الکتب الإسلامیة، تهران، چاپ چهارم 1407ق. [2] . وَ قَالَ أَبُو بَکْرِ بْنُ أَبِی الدُّنْیَا: حَدَّثَنَا ابن أبی شیبة، أخبرنا بَکْرُ بْنُ یُونُسَ بْنِ بُکَیْرٍ، عَنْ مُوسَی بْنِ عَلِیِّ بْنِ رَبَاحٍ، عَنْ مُحَمَّدِ بْنِ الْمُنْکَدِرِ، عَنْ جَابِرٍ قَالَ: قَالَ رَسُولُ اللَّهِ صَلَّی اللَّهُ عَلَیْهِ وَسَلَّمَ: «إِنَّهُ لَیَأْتِیَ الْعَبْدُ یَوْمَ الْقِیَامَةِ وَقَدْ سَرَّتْهُ حَسَنَاتُهُ، فَیَجِیءُ الرَّجُلُ فَیَقُولُ: یَا رَبِّ ظَلَمَنِی هَذَا، فَیُؤْخَذُ مِنْ حسنانه، فَیُجْعَلُ فِی حَسَنَاتِ الَّذِی سَأَلَهُ، فَمَا یَزَالُ کذلک حتی ما یبقی لَهُ حَسَنَةٌ، فَإِذَا جَاءَ مَنْ یَسْأَلُهُ نَظَرَ إِلَی سَیِّئَاتِهِ فَجُعِلَتْ مَعَ سَیِّئَاتِ الرَّجُلِ، فَلَا یزال یستوفی منه حتی یدخل النار»؛ ابن کثیر دمشقی، النهایة فی الفتن و الملاحم، محقق: عبد العزیز، محمد أحمد، ج 2، ص 64، دار الجیل، بیروت، 1408ق. [3] . شعیری، محمد بن محمد، جامع الأخبار، ص 147، مطبعة حیدریة، نجف، چاپ اول، بی‌تا.
آنچه در روایات درباره سلام آمده؛ این است که ابتدای به سلام، کاری مستحب، ولی جواب دادن به آن واجب است.[1] اما چیزی درباره عقوبت جواب ندادن به سلام، در احادیث ذکر نشده است.
ولی در مورد حق الناس، از پیامبر اکرم(ص) نقل شده است: «روز قیامت شخصی میآید و میبیند که کارهای خیرش خیلی زیاد است و خوشحال میشود، و میگوید: خدایا! این مرد به من ظلم کرده است. در نتیجه خوبیهای او برداشته میشود و به کسی که به او ظلم شده، داده میشود و ممکن است کار به جایی برسد که همه حسناتش تمام شود. آنگاه آن شخص ظالم نگاه به گناهانش میکند و میبیند که گناهان شخص مظلوم در نامه اعمال او نوشته شده است و او را به آتش جهنم میبرند».[2] در باب غیبت از دیگران نیز روایتی به همین مضمون از حضرت رسول(ص) نقل گردیده است.[3]
با توجه به ظاهر این دو روایت؛ چنین فهمیده میشود که این حکم مربوط به همه انواع حق الناس میباشد. حال اگر پاسخ دادن به سلام را نیز نوعی حق الناس بدانیم، آنگاه این حکم شامل آن هم میشود؛ یعنی اگر کسی از روی تکبّر یا کینه، جواب سلام مؤمنی را ندهد، چنین عقوبتی در انتظارش خواهد بود. [1] . کلینی، محمد بن یعقوب، الکافی، محقق و مصحح: غفاری، علی اکبر، آخوندی، محمد، ج 2، ص 644، دار الکتب الإسلامیة، تهران، چاپ چهارم 1407ق. [2] . وَ قَالَ أَبُو بَکْرِ بْنُ أَبِی الدُّنْیَا: حَدَّثَنَا ابن أبی شیبة، أخبرنا بَکْرُ بْنُ یُونُسَ بْنِ بُکَیْرٍ، عَنْ مُوسَی بْنِ عَلِیِّ بْنِ رَبَاحٍ، عَنْ مُحَمَّدِ بْنِ الْمُنْکَدِرِ، عَنْ جَابِرٍ قَالَ: قَالَ رَسُولُ اللَّهِ صَلَّی اللَّهُ عَلَیْهِ وَسَلَّمَ: «إِنَّهُ لَیَأْتِیَ الْعَبْدُ یَوْمَ الْقِیَامَةِ وَقَدْ سَرَّتْهُ حَسَنَاتُهُ، فَیَجِیءُ الرَّجُلُ فَیَقُولُ: یَا رَبِّ ظَلَمَنِی هَذَا، فَیُؤْخَذُ مِنْ حسنانه، فَیُجْعَلُ فِی حَسَنَاتِ الَّذِی سَأَلَهُ، فَمَا یَزَالُ کذلک حتی ما یبقی لَهُ حَسَنَةٌ، فَإِذَا جَاءَ مَنْ یَسْأَلُهُ نَظَرَ إِلَی سَیِّئَاتِهِ فَجُعِلَتْ مَعَ سَیِّئَاتِ الرَّجُلِ، فَلَا یزال یستوفی منه حتی یدخل النار»؛ ابن کثیر دمشقی، النهایة فی الفتن و الملاحم، محقق: عبد العزیز، محمد أحمد، ج 2، ص 64، دار الجیل، بیروت، 1408ق. [3] . شعیری، محمد بن محمد، جامع الأخبار، ص 147، مطبعة حیدریة، نجف، چاپ اول، بیتا.
- [آیت الله علوی گرگانی] فردی صد هزار تومان پول خمس داده شده در بانک دارد و صد هزار تومان هم پول خمس نداده شده دارد، سر سال این فرد از پولش بر میدارد و نیّت میکند از خمس نداده بگیرد، حکمش چیست؟
- [آیت الله علوی گرگانی] آیا ندادن جواب سلام کسی که منکر را انجام میدهد جهت توبیخ او جایز است؟
- [آیت الله علوی گرگانی] آیا جواب سلام ندادن فاعل منکر از باب تنبیه جایز است؟
- [آیت الله مکارم شیرازی] با سلام و عرض خسته نباشید. با توجه به واجب بودن جواب سلام می خواستم بدانم که آیا جواب سلام مجریان و گوینده های تلویزیون و رادیو نیز واجب است؟ ضمنا آیا باید در حین نماز هم جواب سلام را داد؟ جواب سلام رادیو و تلویزیون را هم باید در حین نماز داد؟ با تشکر فراوان
- [آیت الله خامنه ای] آیا جواب ندادن به سلام کسی که فعل حرام انجام می دهد، برای تنبیه او جایز است؟
- [آیت الله سبحانی] اگر فردی سلام علیکم بگوید و فرد مخاطب جواب انگلسی و یا لاتینی بدهد آیا جواب کفایت می کند و نیز اگر سلام به زبان انگلیسی داده شود و جواب این سلام هم واجب می باشد و اگر واجب است باید به چه زبانی باشد ؟
- [سایر] سلام. الان دوباره با هزار امید و آرزو پیامها را نگاه کردم. به یک دوجین پیام جواب داده بودید. اما برای من جوابی نبود. دلیلش را که می توانم بدانم. گرچه دلیل پاسخ ندادن دردی را از من دوا نیست. من مرحمی می خواهم که نامش پاسخ صریح است.
- [آیت الله بهجت] اگر یک فردی به دو نفر سلام کند، ولی مشخص نکند که کدام مراد است و آن دو فرد هم ندانند که مراد کدامشان است، آیا بر آن ها جواب سلام واجب است؟
- [سایر] نحوه پاسخ دادن جواب سلام در حین نماز چگونه است؟
- [سایر] سلام حاج آقا ( خصوصی ) میدونم گناه بزرگی کردم که .... اما جواب ندادن و نبخشیدن که مرام مردان خدا نیست برادر... نمیخواین جواب منو بدین ؟ نمیخواین حلالم کنین؟ ... برام دعا کنین حاج آقا من تا صبح بیدار میمونم تا جوابم رو بگیرم
- [آیت الله مظاهری] جواب سلام کسی که از روی مسخره یا شوخی سلام میکند واجب نیست و خوب است در جواب سلام غیر مسلمان گفته شود علیک.
- [آیت الله بروجردی] جواب سلام کسی که از روی مسخره یا شوخی سلام میکند و جواب سلام مرد و زن غیر مسلمان واجب نیست.
- [آیت الله فاضل لنکرانی] اگر کسی به عدّه ای سلام کند و فردی که سلام کننده قصد سلام دادن به او را نداشته جواب دهد، باز هم جواب سلام او بر آن عدّه واجب است.
- [آیت الله علوی گرگانی] جواب سلام کسی که از روی مسخره یا شوخی سلام میکند واجب نیست.
- [آیت الله مکارم شیرازی] این که بعضی در جواب سلام می گویند: (سلام از من) کافی است، امّا بهتر است به آن قناعت نکرده، و پاسخ سلام را جداگانه بگویند.
- [آیت الله صافی گلپایگانی] . اگر نمازگزار جواب سلام را ندهد اگر چه معصیت کرده، ولی نمازش صحیح است.
- [آیت الله وحید خراسانی] اگر نمازگزار جواب سلام را ندهد اگر چه معصیت کرده ولی نمازش صحیح است
- [آیت الله میرزا جواد تبریزی] اگر نمازگزار جواب سلام را ندهد؛ معصیت کرده ولی نمازش صحیح است.
- [آیت الله مکارم شیرازی] اگر کسی در حال نماز جواب سلام را ندهد گناه کرده ولی نمازش صحیح است.
- [آیت الله سیستانی] اگر نمازگزار جواب سلام را ندهد ، اگر چه معصیت کرده ولی نمازش صحیح است .