راهنمـا
درباره مـا
حمایت از ما
رساله عملیه آیت الله علوی گرگانی
آدرس:
http://www.gorgani.ir
جواب سلام کسی که از روی مسخره یا شوخی سلام میکند واجب نیست.
عنوان مسئله:
جواب سلام کسی که از روی
مسخره
یا
شوخی
سلام میکند واجب نیست.
پرسشهای مرتبط
از این مرجع
پرسشهای مرتبط
از دیگر مراجع
مسائل مرتبط
از این مرجع
مسائل مرتبط
از دیگر مراجع
پرسشهای مرتبط از این مرجع
آیا ندادن جواب سلام کسی که منکر را انجام میدهد جهت توبیخ او جایز است؟
آیا جواب سلام ندادن فاعل منکر از باب تنبیه جایز است؟
شوخی کردن مردان اعمّ از فروشنده، استاد و غیره با زنان و دختران چه حکمی دارد؟
هرگاه زوجین، در ماه مبارک با یکدیگر شوخی کنند و ترشّح ببینند، وظیفه روزه آنها چگونه است؟
این حدیث شریف رسول مکرّم اسلام حضرت محمّد 9 )حرمة مال المسلم کحرمة دمه( آیا دالّ بر وجوب است و تکلیفی بر انسان بار میکند یا خیر و آیا ارتباطی با موضوع اداره فضولی اموال غیر پیدا میکند؟
حال که اذن پدر برای ازدواج دختر باکره واجب است، آیا اذن لفظی، تلفنی، کتبی، از فحوا و قرینه یا دادن اذن بوسیله وکیل کفایت میکند؟
شخصی قبری آماده، برای خود خریداری میکند که پس از فوت در آنجا دفن شود، آیا بر آن قبر خمس واجب است؟
اگر یقین دارد که غسل مسّ میّت بر او واجب شده و به حمّام رفته و بعد از مدّتی شکّ میکند که آیا غسل انجام داد یا خیر وظیفه چیست؟
شخصی همسر خود را طلاق داده بعد از پنج روز بدون قصد رجوع مواقعه میکند آیا رجوع تحقّق پیدا میکند؟
آیا مالیاتی که به اَشکال مختلف دولت اسلامی از کارمندان و سایرین دریافت میکند کفایت از حقوق شرعی (خمس) میکند؟
پرسشهای مرتبط از دیگر مراجع
[آیت الله اردبیلی] کسی که به طور شوخی و نه از روی قصد واقعی، بعضی از کارهای خداوند یا پیامبر اکرم یا ائمه اطهار علیهمالسلام را مسخره میکند، پاک است یا نجس؟
[آیت الله مکارم شیرازی] با سلام و عرض خسته نباشید. با توجه به واجب بودن جواب سلام می خواستم بدانم که آیا جواب سلام مجریان و گوینده های تلویزیون و رادیو نیز واجب است؟ ضمنا آیا باید در حین نماز هم جواب سلام را داد؟ جواب سلام رادیو و تلویزیون را هم باید در حین نماز داد؟ با تشکر فراوان
[سایر] با توجه به وجوب سلام چرا حضرت زهرا جواب سلام خلیفه اول و دوم را نداد؟
[آیت الله مکارم شیرازی] در احادیث آمده است که جواب دادن به نامه مثل جواب دادن به سلام واجب است. آیا این حدیث در زمان ما شامل پیامک هم می شود؟ یعنی اگر پیامک حاوی (سلام) باشد جواب دادن به آن واجب است؟
[سایر] با توجه به وجوب سلام چرا حضرت زهرا جواب سلام خلیفه اول و دوم را نداد؟
[آیت الله سبحانی] اگر شخص مرتدی سلام کند آیا جواب سلامش واجب است؟
[آیت الله بهجت] آیا جواب سلام پسر بر دختر واجب است؟
[آیت الله اردبیلی] بچه غیر ممیّزی در بین نماز به نمازگزاری سلام میدهد. آیا جواب سلام او واجب است؟
[آیت الله خامنه ای] شخصی هنگام سلام دادن به جای (سلام علیکم) از لفظ (سلام) استفاده می کند، آیا جواب سلام او واجب است؟
[آیت الله خوئی] جواب نامه مثل جواب سلام واجب است یا خیر و اگر واجب است فوری است یا خیر؟ و اگر شفاهی به جای نامه جواب را ابلاغ کند چطور است؟
مسائل مرتبط از این مرجع
اگر کسی به نمازگزار شکسته سلام کند بنحوی که سلام حساب نشود، جواب او واجب نیست.
اگر کسی به عدّهای سلام کند، جواب سلام او برهمه آنان واجب است، ولی اگر یکی از آنان جواب دهد کافی است.
انسان باید جواب سلام را چه در نماز یا در غیر نماز فوراً بگوید، و اگر عمداً یا از روی فراموشی جواب سلام را به قدری طول دهد، که اگر جواب بگوید، جواب آن سلام حساب نشود، چنانچه در نماز باشد، نباید جواب بدهد و اگر در نماز نباشد، جواب دادن واجب نیست.
اگر دو نفر باهم به یکدیگر سلام کنند، بر هریک واجب است جواب سلام دیگری را بدهد.
واجب نیست که نمازگزار جواب سلام را به قصد دعا بگوید یعنی از خداوند عالم برای کسی که سلام کرده سلامتی بخواهد اگرچه قصد دعا بهتر است.
در حال نماز، انسان نباید به دیگری سلام کند و اگر دیگری به او سلام کند، باید همانطور که او سلام کرده جواب دهد، مثلاً اگر گفته سلام علیکم در جواب بگوید سلام علیکم ونباید علیکم السلام بگوید و بنابر احتیاط واجب باید بین سلام وجواب مماثلت در تعریف وتنکیر وافراد وجمع باشد.
اگر به عدّهای سلام کند و کسی که بین آنها مشغول نماز است شک کند که سلام کننده، قصد سلام کردن باو را هم داشته یا نه، نباید جواب بدهد و همچنین است بنابر احتیاط واجب اگر بداند قصد او را هم داشته ولی دیگریجواب سلام را بدهد، امّا اگر بداند که قصد او را هم داشته ودیگری جواب ندهد، باید جواب او را بگوید.
باید جواب سلام را طوری بگوید که سلام کننده بشنود، ولی اگر سلام کننده کر باشد، چنانچه انسان بطور معمول جواب او را بدهد کافی است.
اگر زن یا مرد نامحرم یا بچه ممیّز یعنی بچهای که خوب و بد را میفهمد به نمازگزار سلام کند، نمازگزار باید جواب او را بدهد ولی در جواب سلام زن بنابر احتیاط واجب بگوید، سلام علیک وکاف را زیر و زبر ندهد.
اگر کسی به عدّهای سلام کند و کسی که سلام کننده قصد سلام دادن به او را نداشته جواب دهد، باز هم جواب سلام او بر آن عدّه واجباست.
مسائل مرتبط از دیگر مراجع
[آیت الله بروجردی] جواب سلام کسی که از روی مسخره یا شوخی سلام میکند و جواب سلام مرد و زن غیر مسلمان واجب نیست.
[آیت الله سیستانی] جواب سلام کسی که از روی مسخره یا شوخی سلام میکند ، و جواب سلام مرد و زن غیر مسلمان در صورتی که ذمّی نباشند ، واجب نیست ، و اگر ذمّی باشند بنابر احتیاط واجب به کلمه (علیک) اکتفا شود .
[آیت الله خوئی] جواب سلام کسی که از روی مسخره یا شوخی سلام میکند و جواب سلام مرد و زن غیر مسلمان درصورتی که ذمی نباشند واجب نیست و اگر ذمی باشند بنابر احتیاط واجب به کلمة (علیک) اکتفا شود.
[آیت الله شبیری زنجانی] جواب سلام کسی که از روی مسخره یا شوخی سلام میکند و جواب سلام مرد و زن غیر مسلمان واجب نیست و چنانچه در حال نماز باشد جایز نیست.
[آیت الله نوری همدانی] جواب سلام کسی که از روی مسخره یا شوخی سلام می کند واجب نیست و احتیاط واجب آن است که در جواب سلام مرد و زن غیر مسلمان بگوید سلام یا فقط ، علیک .
[امام خمینی] جواب سلام کسی که از روی مسخره یا شوخی سلام می کند واجب نیست و احتیاط واجب آن است که در جواب سلام مرد و زن غیر مسلمان بگوید:(سلام ) یا فقط (علیک ).
[آیت الله فاضل لنکرانی] جواب سلام کسی که از روی مسخره یا شوخی سلام می کند واجب نیست، و احتیاط واجب آن است که در جواب سلام مرد و زن غیر مسلمان اهل ذمه بگوید (علیک).
[آیت الله میرزا جواد تبریزی] جواب سلام کسی که از روی مسخره یا شوخی سلام می کند و جواب سلام مرد و زن غیر مسلمان در صورتی که ذمی نباشند؛ واجب نیست و اگر ذمی باشند بنا بر احتیاط واجب به کلمه (علیک) اکتفا شود.
[آیت الله مکارم شیرازی] هرگاه سلام از روی مسخره یا شوخی باشد و یا طوری غلط بگوید که سلام حساب نشود جواب آنها لازم نیست و احتیاط واجب آن است که در جواب سلام غیر مسلمان فقط (سلام) بگوید، یا تنها (علیک).
[آیت الله وحید خراسانی] جواب سلام کسی که از روی مسخره یا شوخی سلام می کند واجب نیست و جواب سلام مرد و زن غیر مسلمان بنابر احتیاط واجب است و در جواب اکتفا کند به کلمه سلام یا کلمه علیک هر چند احوط ان است که به کلمه علیک جواب بگوید
مسخره
مسخره کردن به قصد تحقیر، توهین یا اهدافی دیگر را استهزاء گویند. در فقه از آن در بابهای طهارت، صلات، تجارت و حدود به مناسبت سخن رفته است.
شوخی
سخن یا عملی که در مخاطب نوعی احساس دلپذیری ایجاد کند و او را بخنداند را شوخی گویند. از احکام آن در بابهای طهارت، صلات، تجارت و شهادات سخن گفتهاند.
×
ارسال نظر
نام و نام خانوادگی
عنوان
*
متن
*