هیچ‌یک از مراجع معظم تقلید تخلف از قوانین نظام اسلامی را جایز نمی‌دانند، هر چند که برخی[1] از فقها این تخلف را موجب از بین رفتن عدالت نمی‌شمرند. ضمائم: پاسخ مراجع عظام تقلید نسبت به این سؤال، چنین است:[2] حضرت آیت الله العظمی خامنه‌ای (مد ظله العالی): صرف مورد مذکور موجب سقوط از عدالت نیست. حضرت آیت الله العظمی مکارم شیرازی (مد ظله العالی): قوانین جمهوری اسلامی که از زیر نظر فقهای شورای نگهبان می‌گذرد مخالفت با آن همچون مخالفت با قوانین شرع است. حضرت آیت الله العظمی صافی گلپایگانی (مد ظله العالی): تخلف از قوانین مشروعه دولتی جایز نیست و اصرار بر تخلف موجب فسق خواهد بود. حضرت آیت الله هادوی تهرانی (دامت برکاته): اگر از نگاه شخصی که با قانون مخالفت می‌کند این قانون از سوی مرجعی مشروع وضع شده و قانونی الزامی است و مخالفت با آن بدون عذر شرعی است، این مخالفت مضر به عدالت است. لینک به سایت استفتائات [1] . حضرت آیت الله خامنه‌ای. [2] . استفتا از دفاتر آیات عظام: خامنه‌ای، مکارم شیرازی، صافی گلپایگانی (مد ظلهم العالی) توسط سایت اسلام کوئست.
هیچیک از مراجع معظم تقلید تخلف از قوانین نظام اسلامی را جایز نمیدانند، هر چند که برخی[1] از فقها این تخلف را موجب از بین رفتن عدالت نمیشمرند.
ضمائم:
پاسخ مراجع عظام تقلید نسبت به این سؤال، چنین است:[2]
حضرت آیت الله العظمی خامنهای (مد ظله العالی):
صرف مورد مذکور موجب سقوط از عدالت نیست.
حضرت آیت الله العظمی مکارم شیرازی (مد ظله العالی):
قوانین جمهوری اسلامی که از زیر نظر فقهای شورای نگهبان میگذرد مخالفت با آن همچون مخالفت با قوانین شرع است.
حضرت آیت الله العظمی صافی گلپایگانی (مد ظله العالی):
تخلف از قوانین مشروعه دولتی جایز نیست و اصرار بر تخلف موجب فسق خواهد بود.
حضرت آیت الله هادوی تهرانی (دامت برکاته):
اگر از نگاه شخصی که با قانون مخالفت میکند این قانون از سوی مرجعی مشروع وضع شده و قانونی الزامی است و مخالفت با آن بدون عذر شرعی است، این مخالفت مضر به عدالت است. لینک به سایت استفتائات [1] . حضرت آیت الله خامنهای. [2] . استفتا از دفاتر آیات عظام: خامنهای، مکارم شیرازی، صافی گلپایگانی (مد ظلهم العالی) توسط سایت اسلام کوئست.
- [آیت الله اردبیلی] آیا رعایت نکردن قوانین رانندگی در کشورهای غیر مسلمان گناه است؟
- [آیت الله بهجت] امام جماعتی که با اتومبیل رفت و آمد می کند و بعضی از قوانین راهنمایی و رانندگی را رعایت نمی کند، عادل می باشد یا خیر؟
- [سایر] پیامبر اکرم چگونه بین همسران عدالت را رعایت می کرد؟
- [سایر] پیامبر اکرم چگونه بین همسران عدالت را رعایت می کرد؟
- [سایر] قاضی در چه چیزهایی باید عدالت را رعایت کند؟
- [سایر] آیا پیامبر اکرم (ص) عدالت را در همسرانشان رعایت میکردند؟
- [آیت الله فاضل لنکرانی] اگر عادلی غیبت عادل دیگری را کند، آیا غیبت کننده از عدالت ساقط می شود یا نه؟ و وظیفه ما در قبال او چیست؟
- [آیت الله علوی گرگانی] آیا خروج از رعایت انصاف و عدالت، در مباحث علمی که منتشر میگردد جایز است؟
- [آیت الله فاضل لنکرانی] امام جماعت مرتکب گناهی شده و از عدالت ساقط شده ولی شنیدیم که قبل از نماز و در اثنای نماز استغفار کرد، آیا این استغفار برای تحقق توبه و عادل شدن مجدّداً و صحت اقتدا کفایت می کند؟
- [آیت الله بهجت] شخصی می دانسته که عدالت از شرایط امام جماعت است. او عملی را از امام جماعت می دیده که در حقیقت ساقط کننده ی عدالت بوده، ولی او نمی دانسته و به آن امام اقتدا می کرده است، بعدا می فهمد عمل مذکور امام را از عدالت خارج می کند. تکلیف نمازهایی که به این صورت به جماعت خوانده است، چیست؟
- [آیت الله اردبیلی] مرد با رعایت جهات زیر میتواند دو یا سه و یا حدّ اکثر چهار همسر دائم برای خود اختیار کند: اوّل:بتواند بین همسران خود به عدالت رفتار نماید. دوم:توانایی اداره بیش از یک خانواده را داشته باشد. پس اگر مرد نتواند بین همسران خود به عدالت رفتار نماید و یا نتواند آنان را تأمین نماید، نباید بیش از یک همسر برای خود اختیار کند.
- [آیت الله شبیری زنجانی] امامی را که عادل بوده، اگر شک کند که هنوز عادل است یا نه، میتواند به او اقتدا نماید.
- [آیت الله مظاهری] امامی را که عادل میدانسته، اگر شک کند به عدالت خود باقی است یا نه، میتواند به او اقتدا نماید.
- [آیت الله اردبیلی] اگر شک کند امامی که عادل میدانسته به عدالت خود باقی است یا نه، میتواند به او اقتدا نماید.
- [آیت الله بروجردی] امامی را که عادل میدانسته، اگر شک کند به عدالت خود باقیست یا نه، میتواند به او اقتدا نماید.
- [آیت الله علوی گرگانی] امامی را که عادل میدانسته، اگر شک کند به عدالت خود باقیاست یا نه، میتواند به او اقتدا نماید.
- [آیت الله فاضل لنکرانی] عدالت امام جماعت باید برای مأموم محرز باشد و با شک در اصل عدالت نمی توان به او اقتدا کرد و در صورتی که امامی را که عادل می دانسته، اگر شک کند به عدالت خود باقی است یا نه، می تواند به او اقتدا نماید.
- [آیت الله وحید خراسانی] اگر کسی بگوید که میت وصیت کرده فلان مبلغ به من بدهند چنانچه دو مرد عادل گفته او را تصدیق کنند یا قسم بخورد و یک مرد عادل هم گفته او را تصدیق نماید یا یک مرد عادل و دو زن عادل یا چهار زن عادل به گفته او شهادت دهند باید مقداری را که می گوید به او بدهند و اگر یک زن عادل شهادت دهد باید یک چهارم چیزی را که مطالبه می کند به او بدهند و اگر دو زن عادل شهادت دهند نصف ان را و اگر سه زن عادل شهادت دهند سه چهارم ان را به او بدهند و نیز اگر دو مرد کافر کتابی که در دین خود عادل باشند گفته او را تصدیق کنند در صورتی که میت ناچار بوده است که وصیت کند و مرد و زن عادلی هم در موقع وصیت نبوده باید چیزی را که مطالبه می کند به او بدهند
- [آیت الله مکارم شیرازی] هرگاه معدن از معادن عظیمه و در اراضی مباح یا ملکی باشد، حاکم شرع (مجتهد عادل) حق دارد بر اخراج و صرف آن در مصارف مسلمین نظارت کند در این صورت استخراج کنندگان باید نظر حاکم شرع را رعایت کنند.
- [آیت الله سبحانی] هرگاه بر اثر شیاع یا شهادت دو عادل یا یک عادل، ثابت شود که نقطه مورد نظر مسجد است، اعتکاف در آن جایز است.