فقها معتقدند منزلی را که شوهر جهت سکونت همسر تهیه می‌کند، باید در شأن همسر باشد.[1] همچنین می‌توان از استثنای لزوم تبعیت زن از مرد، در ذیل ماده 1114 قانون مدنی که می‌گوید: «زن باید در منزلی که شوهر تعیین میکند سکنی نماید مگر آنکه اختیار تعیین منزل به زن داده شده باشد»،[2] نتیجه گرفت که: «لزوم سکونت زن در منزلی که شوهر تهیه نموده است، دارای دو شرط است: 1. منزل مسکونی متناسب با شأن زن باشد. 2. اختیار تعیین منزل از سوی شوهر به زن واگذار نشده باشد. در صورتی که منزل، متناسب با شأن زن نباشد یا متناسب باشد، ولی چون اختیار تعیین منزل به زن واگذار شده است، او نخواهد در این منزل سکونت نماید الزام زن جایز نیست. در هر صورت شایسته است که زن و شوهر مانند دیگر مسائل زندگی زناشویی با مشورت و در نظر گرفتن خواسته‌های یکدیگر، مکان مناسبی را جهت زندگی خانوادگی انتخاب کنند. [1] . امام خمینی، تحریر الوسیله، ترجمه، اسلامی، علی، ج 3، ص 563، دفتر انتشارات اسلامی، قم، 1425 ق. [2] . امامی، سید حسن، حقوق مدنی، ج‌4، ص 448، انتشارات اسلامیه، تهران، بی‌تا.
فقها معتقدند منزلی را که شوهر جهت سکونت همسر تهیه میکند، باید در شأن همسر باشد.[1] همچنین میتوان از استثنای لزوم تبعیت زن از مرد، در ذیل ماده 1114 قانون مدنی که میگوید: «زن باید در منزلی که شوهر تعیین میکند سکنی نماید مگر آنکه اختیار تعیین منزل به زن داده شده باشد»،[2] نتیجه گرفت که: «لزوم سکونت زن در منزلی که شوهر تهیه نموده است، دارای دو شرط است: 1. منزل مسکونی متناسب با شأن زن باشد. 2. اختیار تعیین منزل از سوی شوهر به زن واگذار نشده باشد. در صورتی که منزل، متناسب با شأن زن نباشد یا متناسب باشد، ولی چون اختیار تعیین منزل به زن واگذار شده است، او نخواهد در این منزل سکونت نماید الزام زن جایز نیست.
در هر صورت شایسته است که زن و شوهر مانند دیگر مسائل زندگی زناشویی با مشورت و در نظر گرفتن خواستههای یکدیگر، مکان مناسبی را جهت زندگی خانوادگی انتخاب کنند. [1] . امام خمینی، تحریر الوسیله، ترجمه، اسلامی، علی، ج 3، ص 563، دفتر انتشارات اسلامی، قم، 1425 ق. [2] . امامی، سید حسن، حقوق مدنی، ج4، ص 448، انتشارات اسلامیه، تهران، بیتا.
- [آیت الله فاضل لنکرانی] اگر پزشکان مردی را از عمل زناشویی منع کنند، آیا زن حق دارد مرد را وادار به این کار کند؟
- [آیت الله بهجت] اگر پزشکان مردی را از عمل زناشویی منع کنند، آیا زن حق دارد مرد را به این کار وادار کند؟
- [آیت الله مکارم شیرازی] خانه ای توسط شخص خیّری در زمینی که ملک مسجد است احداث شده است. خانه مذکور وقف شرعی گردیده مقیّداً به این که امام جماعت همان مسجد در آن سکونت نماید آیا شارع مقدّس اسلام اجازه می دهد دیگری در آن خانه سکنا گزیند و در صورت عدم سکونت امام راتب مسجد آیا شرعاً اجاره دادن آن جایز است؟
- [آیت الله جوادی آملی] آیا میتوان در ضمن عقد نکاح شرط کرد که محل سکنا به زن واگذار شود؟
- [آیت الله جوادی آملی] آیا میتوان در ضمن عقد نکاح، شرط کرد که محل سکنا به زن واگذار شود؟
- [آیت الله مکارم شیرازی] اگر مرد راضی نباشد که همسرش با مانتو در جامعه ظاهر شود، و از او بخواهد که با چادر بیرون رود، و زن امتناع نماید، چه حکمی دارد؟
- [آیت الله مکارم شیرازی] اگر مرد راضی نباشد که همسرش با مانتو در جامعه ظاهر شود، و از او بخواهد که با چادر بیرون رود، و زن امتناع نماید، چه حکمی دارد؟
- [آیت الله مکارم شیرازی] اگر مرد راضی نباشد همسرش با مانتو در جامعه حاضر شود و از او بخواهد که با چادر بیرون رود و زن امتناع نماید، چه حکمی دارد؟
- [آیت الله مکارم شیرازی] خانه ای توسط شخص خیّری در زمینی که ملک مسجد است احداث شده است. خانه مذکور وقف شرعی گردیده مقیّداً به این که امام جماعت همان مسجد در آن سکونت نماید آیا شارع مقدّس اسلام اجازه می دهد دیگری در آن خانه سکنا گزیند و در صورت عدم سکونت امام راتب مسجد آیا شرعاً اجاره دادن آن جایز است؟
- [سایر] آیا رقص زن و مرد اشکال دارد؟
- [آیت الله بهجت] زن و مرد باید به عقد راضی باشند، ولی اگر زنی را برای مردی بدون اجازه آنان عقد کنند و بعداً زن و مرد بگویند به آن عقد راضی هستیم، عقد صحیح است.
- [آیت الله سیستانی] اگر مرد زنی را گول بزند که رعایت حقوق زناشوئی شوهرش را نکند تا او وادار شود طلاقش دهد و زنِ آن مرد شود ، آن طلاق و عقد صحیح است ، ولی هر دو معصیت بزرگی کردهاند .
- [آیت الله مظاهری] اگر در نماز، زن هم ردیف مرد یا جلوتر از او باشد اشکال ندارد گرچه بین آنها فاصلهای نظیر پرده نباشد ولی مستحب است زن عقبتر از مرد بایستد و جای سجده او از جای ایستادن مرد کمی عقبتر باشد و اگر برابر هم باشند ده ذرع )تقریباً پنج متر( میان آنها فاصله باشد.
- [آیت الله مکارم شیرازی] هرگاه زن در آغاز، مجبور بوده و در اثناء راضی شده احتیاط واجب آن است که مرد دو کفاره بدهد و بر زن چیزی جز قضا لازم نیست.
- [آیت الله مظاهری] نایب شدن مرد از زن، یا زن از مرد، نظیر بقیه عبادات اشکال ندارد، ولی نایب در اعمال باید به وظیفه خود عمل کند.
- [آیت الله خوئی] در زناشویی چه دائم، چه غیر دائم باید صیغه خوانده شود و تنها راضی بودن زن و مرد کافی نیست و صیغ عقد را یا خود زن و مرد میخوانند یا دیگری را وکیل میکنند که از طرف آنان بخواند.
- [آیت الله علوی گرگانی] در زناشویی چه دائم وچه غیر دائم باید صیغه خوانده شود وتنها راضی بودن زن و مرد کافی نیست و صیغه عقد را یا خود زن و مرد میخوانند یا دیگری را وکیل میکنند که از طرف آنان بخواند.
- [آیت الله بهجت] در زناشویی دائم یا غیر دائم، باید صیغه عقد خوانده شود و تنها راضی بودن زن و مرد کافی نیست، و صیغه را یا خود زن و مرد میخوانند، یا دیگری را وکیل میکنند که از طرف آنان بخواند.
- [آیت الله مظاهری] اگر زوج به غیر از دخول مثلاً با انگشت بکارت زن را بردارد تمام مهر را بدهکار میشود، چه زن راضی به این کار باشد یا نباشد.
- [آیت الله بهجت] اگر روزهدار در ماه رمضان با زن خود که روزهدار است نزدیکی کند، چنانچه زن را مجبور کرده باشد، کفاره روزه خودش و روزه زن را باید بدهد، ولی اگر در اثنا زن راضی شود، بنابر احتیاط واجب مرد دو کفاره بدهد و زن یک کفاره و اگر زن به نزدیکی راضی بوده، بر هر کدام یک کفاره واجب میشود.