این کار به خودی خود اشکال ندارد، ولی اگر چنین عملی خلاف مقررات مربوطه باشد، جایز نیست، اما پول بدست آمده حلال است. ضمائم: پاسخ مراجع عظام تقلید نسبت به این سؤال، چنین است:[1] حضرت آیت الله العظمی خامنه‌ای (مد ظله العالی): فی نفسه اشکال ندارد، ولی اگر در این زمینه مقرراتی وجود دارد باید مراعات شود. و اگر چنین عملی خلاف مقررات باشد گرچه جایز نیست، ولی پول بدست آمده حلال است، و مانع ندارد. حضرت آیت الله العظمی سیستانی (مد ظله العالی): حلال است. حضرت آیت الله العظمی مکارم شیرازی (مد ظله العالی): در آمد او اشکال ندارد ولی از قوانین و مقررات حکومت اسلامی تخلف نکنید. حضرت آیت الله العظمی صافی گلپایگانی (مد ظله العالی): مانعی ندارد. حضرت آیت الله العظمی نوری همدانی(مد ظله العالی): در صورتیکه تخلف از قوانین نباشد اشکال ندارد. حضرت آیت الله هادوی تهرانی (دامت برکاته): در فرض سوال اشکالی در درآمد حاصل نیست. لینک به سایت استفتائات [1] . استفتا از دفاتر آیات عظام: خامنه‌ای، سیستانی، مکارم شیرازی، صافی گلپایگانی، نوری همدانی (مد ظلهم العالی) توسط سایت اسلام کوئست.
آیا درآمد مسافر کشی برای کسی که تاکسی دار نیست، شبهه دارد یا حلال است؟ (بااین فرض که راننده تاکسی ها فقط از این طریق روزی میخورند)
این کار به خودی خود اشکال ندارد، ولی اگر چنین عملی خلاف مقررات مربوطه باشد، جایز نیست، اما پول بدست آمده حلال است.
ضمائم:
پاسخ مراجع عظام تقلید نسبت به این سؤال، چنین است:[1]
حضرت آیت الله العظمی خامنهای (مد ظله العالی):
فی نفسه اشکال ندارد، ولی اگر در این زمینه مقرراتی وجود دارد باید مراعات شود. و اگر چنین عملی خلاف مقررات باشد گرچه جایز نیست، ولی پول بدست آمده حلال است، و مانع ندارد.
حضرت آیت الله العظمی سیستانی (مد ظله العالی):
حلال است.
حضرت آیت الله العظمی مکارم شیرازی (مد ظله العالی):
در آمد او اشکال ندارد ولی از قوانین و مقررات حکومت اسلامی تخلف نکنید.
حضرت آیت الله العظمی صافی گلپایگانی (مد ظله العالی):
مانعی ندارد.
حضرت آیت الله العظمی نوری همدانی(مد ظله العالی):
در صورتیکه تخلف از قوانین نباشد اشکال ندارد.
حضرت آیت الله هادوی تهرانی (دامت برکاته):
در فرض سوال اشکالی در درآمد حاصل نیست. لینک به سایت استفتائات [1] . استفتا از دفاتر آیات عظام: خامنهای، سیستانی، مکارم شیرازی، صافی گلپایگانی، نوری همدانی (مد ظلهم العالی) توسط سایت اسلام کوئست.
- [آیت الله نوری همدانی] آیا درآمد مسافر کشی برای کسی که تاکسی دار نیست، شبهه دارد یا حلال است؟
- [آیت الله سبحانی] اگر گواهینامه رانندگی را با ارائه گواهی اشتغال به تحصیل جعلی، دریافت کنم و مسافر کشی کرده و درآمد کسب کنم آیا درآمدم حلال است؟
- [سایر] خود کشی در اسلام چه جایگاهی دارد؟
- [سایر] گروهی بر این باورند که راههای رسیدن به خدا گوناگون است، حال چرا باید این راهها،خط کشی شود و معیار این خط کشی چیست؟
- [سایر] حق کشی در وصیت، چه حکمی دارد؟
- [سایر] چرا خود کشی گناه است؟
- [سایر] آیا ما حق کشی نمیکنیم؟!
- [سایر] آیا امام علی علیه السلام با لشکر کشی ابوبکر و عمر به سایر کشورها برای توسعه اسلام موافق بود؟
- [آیت الله خامنه ای] اتاق بازرگانی که تابع وزارت بازرگانی است تعدادی لوازم منزل از قبیل فرش و یخچال و چیزهای دیگر را دراختیار یکی از فروشگاهها قرار داده تا آنها را به قیمت دولتی بفروشد، ولی با توجه به زیاد بودن تقاضا نسبت به عرضه، مسئول فروشگاه اقدام به چاپ کارتهای قرعه کشی نموده است تا کالاهای مزبور را از این طریق بفروشد و هر کارت قرعه کشی هم به قیمت معیّنی فروخته شده تا درآمد حاصل از آن درامور خیریه مصرف شود، آیا فروش آن کالاها از طریق قرعه کشی شرعاً اشکال دارد؟ و آیا فروختن کارتهای قرعه کشی که مربوط به کالاهای عرضه شده هستند، شرعاً دارای اشکال است؟
- [سایر] حکم اسلام درباره خود کشی چیست؟
- [آیت الله خوئی] کشی که به قصد بیرون آمدن منی بازی و شوخی کند، اگرچه منی از او بیرون نیاید، باید روزه را تمام کند و قضا هم بنماید.
- [آیت الله مکارم شیرازی] 20 به وسیله آب لوله کشی پاک می شود و مقداری فشار باید داده شود و بهتر این است که غساله آن را با چیزی جمع کنند.
- [آیت الله اردبیلی] جایزههایی که بانکها یا غیر آنها برای تشویق قرض دهنده میدهند یا موءسسات دیگر برای تشویق خریدار و مشتری با قرعه کشی میدهند، حلال است و چیزهایی که فروشندهها برای جلب مشتری و زیاد شدن خریدار در داخل جنسهای خود میگذارند، مثل سکّه طلا در قوطی روغن و چای، حلال است و اشکال ندارد.
- [آیت الله مکارم شیرازی] مخرج بول با غیر آب پاک نمی شود و تطهیر با شیلنگ¬های متّصل به اب لوله¬کشی که در حکم جاری است و همچنین آب قلیل، یک مرتبه کافی است؛ هر چند بهتر است با آب قلیل دوبار باشد.
- [آیت الله میرزا جواد تبریزی] کسی که از روی عمد مثلا زخمی به خود زده یا سمی خورده که قصد خود کشی داشته؛ اگر وصیت کند که مقداری از مال او را به مصرفی برسانند؛ صحیح نیست.
- [آیت الله مکارم شیرازی] آبهای لوله کشی شهرها و حمام ها و مانند آن که متصل به منبع است حکم آب جاری را دارد، به شرط این که آب منبع به تنهایی یا به اضافه لوله ها کمتر از کر نباشد.
- [آیت الله مکارم شیرازی] ظرف نجس را با آب قلیل باید سه مرتبه شست، ولی در آب کر یا جاری یک مرتبه کافی است، هرچند سه مرتبه بهتر است (آبهای لوله کشی در حکم آب جاری است).
- [آیت الله مکارم شیرازی] اگر حصیر نجس را که با نخ بافته اند در آب کر یا جاری فرو برند، یا زیر آب لوله کشی بگیرند بعد از برطرف شدن عین نجاست، پاک می شود.
- [آیت الله مکارم شیرازی] هرگاه در حوضی که مثلا یک آجر یا یک سنگ آن غصبی است وضو بگیرد اگر وضوی او تصرف در غصب محسوب شود اشکال دارد، همچنین اگر شیر آب یا قسمتی از لوله کشی غصبی باشد.
- [آیت الله فاضل لنکرانی] چاه و مجری آب قنات و آبی که به تدریج از قنات یا چاه خارج می شود هم حکم زمین را دارد و زن از آن ارث نمی برد. بلی از آبی که در هنگام فوت میت درچاه یا منشاء قنات وجود دارد مثل میوه درخت ارث می برد. زن از تمام تاسیسات و اجزاء ساختمان مثل کنتور آب و برق و گاز سیم کشی و لوله کشی و چیزهای که معمولا در خرید خانه همراه خانه معامله شده و عرفا جزء خانه محسوب می شود ارث می برد.