بنابر تحقیق و جست‌وجو؛ روایتی که خصوص غذا خوردن را در قبرستان ناپسند بداند یافت نشد. البته روایاتی وجود دارد که از آن برداشت می‌شود که هنگام دیدن یک جنازه و یا عبور در قبرستان، باید به مرگ اندیشید و از اموری مانند خنده که در حالت عادی مجاز است، خودداری کرد. امام علی(ع) دنبال جنازه‌ای می‌رفت شنید مردی می‌خندد، فرمود: «گویا مردن در این جهان را برای غیر ما ثبت کرده‌اند، و انگار حق بر غیر ما واجب شده، و خیال می‌کنی مردگانی که می‌بینیم مسافرانی هستند که به زودی به جانب ما باز می‌گردند، آنان را در قبرهایشان می‌نهیم و ارث‌شان را می‌خوریم، گویی ما پس از آنها جاودان خواهیم بود، که پندِ پند دهندگان را از یاد بردیم، و به هر آفت و زیانی گرفتار شدیم‏».[1] همچنین طبق روایتی از رسول خدا(ص)؛ خدای تعالی یکی از چیزهایی که مکروه و ناخوش شمرده، «میان قبرستان خندیدن» است.[2] خوردن غذا اگر انسان را به یاد دنیا انداخته و او را از تفکر و تدبر در مرگ و معاد بازدارد، از همین باب، ناپسند خواهد بود. [1] . شریف الرضی، محمد بن حسین، نهج البلاغة، محقق: صبحی صالح، حکمت 122، ص 490، قم، هجرت، چاپ اول، 1414ق؛ نهج البلاغة، ترجمه انصاریان، حسین‏، ص 782 – 783، تهران، پیام آزادی‏، چاپ دوم، 1386ش. [2] . شیخ صدوق، من لا یحضره الفقیه، محقق و مصحح: غفاری، علی اکبر، ج ‏3، ص 556، قم، دفتر انتشارات اسلامی، چاپ دوم، 1413ق.
بنابر تحقیق و جستوجو؛ روایتی که خصوص غذا خوردن را در قبرستان ناپسند بداند یافت نشد. البته روایاتی وجود دارد که از آن برداشت میشود که هنگام دیدن یک جنازه و یا عبور در قبرستان، باید به مرگ اندیشید و از اموری مانند خنده که در حالت عادی مجاز است، خودداری کرد.
امام علی(ع) دنبال جنازهای میرفت شنید مردی میخندد، فرمود: «گویا مردن در این جهان را برای غیر ما ثبت کردهاند، و انگار حق بر غیر ما واجب شده، و خیال میکنی مردگانی که میبینیم مسافرانی هستند که به زودی به جانب ما باز میگردند، آنان را در قبرهایشان مینهیم و ارثشان را میخوریم، گویی ما پس از آنها جاودان خواهیم بود، که پندِ پند دهندگان را از یاد بردیم، و به هر آفت و زیانی گرفتار شدیم».[1]
همچنین طبق روایتی از رسول خدا(ص)؛ خدای تعالی یکی از چیزهایی که مکروه و ناخوش شمرده، «میان قبرستان خندیدن» است.[2]
خوردن غذا اگر انسان را به یاد دنیا انداخته و او را از تفکر و تدبر در مرگ و معاد بازدارد، از همین باب، ناپسند خواهد بود. [1] . شریف الرضی، محمد بن حسین، نهج البلاغة، محقق: صبحی صالح، حکمت 122، ص 490، قم، هجرت، چاپ اول، 1414ق؛ نهج البلاغة، ترجمه انصاریان، حسین، ص 782 – 783، تهران، پیام آزادی، چاپ دوم، 1386ش. [2] . شیخ صدوق، من لا یحضره الفقیه، محقق و مصحح: غفاری، علی اکبر، ج 3، ص 556، قم، دفتر انتشارات اسلامی، چاپ دوم، 1413ق.
- [سایر] حکم شرعی خوردن شاه میگو ی خوراکی (لابستر = lobster) چیست؟
- [سایر] از کودکی شنیدهام که میگویند من مامورم و معذور، آیا این استدلال صحیح است؟
- [آیت الله اردبیلی] گیاهان و میوههایی که خوراکی هستند، مراحل مختلفی را طی میکنند و تنها در بعضی از مراحل، قابلیت خوردن را دارند، مثلاً قبل از رسیدن و یا بعد از رسیدن و خراب شدن، خوراکی محسوب نمیشوند. آیا سجده بر این چیزها در مراحلی که غیر خوراکی هستند، صحیح است؟
- [سایر] حکم موارد زیر چیست؟ 1. قسم خوردن به زبان فارسی 2. قسم خوردن به نام معصومین (علیهم السلام)؛ 3. قسم خوردن در حال عصبانیت؛ 4. آیا قسم خوردن برای کار مکروه صحیح است؟
- [آیت الله بهجت] خوردن خوراکی ها و نان هایی که در کوچه ریخته است، چه حکمی دارد؟
- [آیت الله مکارم شیرازی] آیا خوردن پنیر مکروه است؟
- [آیت الله مکارم شیرازی] آیا خوردن غضروف مکروه است؟
- [آیت الله مکارم شیرازی] آیا خوردن غذای میت مکروه است؟
- [آیت الله مکارم شیرازی] آیا خوردن ماست با ماهی کراهت دارد؟
- [آیت الله سیستانی] آیا خوردن ران مرغ مکروه است ؟
- [آیت الله میرزا جواد تبریزی] سجده بر گلهائی که خوراکی نیستند؛ صحیح است؛ بلکه سجده بر دواهای خوراکی که از زمین می روید؛ مانند گل بنفشه و گل گاو زبان نیز صحیح است.
- [آیت الله نوری همدانی] سجده برگلهائی که خوراکی نیستند ، صحیح است ، ولی سجده بر دواهای خوراکی که از زمین می رویند ، مانند گل بنفشه و گل گاو زبان صحیح نیست .
- [آیت الله صافی گلپایگانی] . سجده بر گل هایی که خوراکی نیستند، صحیح است، ولی سجده بر دواهای خوراکی که از زمین می روید، مانند گل بنفشه و گل گاو زبان صحیح نیست.
- [آیت الله فاضل لنکرانی] سجده بر گلهائی که خوراکی نیستند صحیح است ولی سجده بر دواهای خوراکی که از زمین می روید مانند گل بنفشه و گل گاوزبان، صحیح نیست.
- [آیت الله بروجردی] سجده بر گلهایی که خوراکی نیستند صحیح است، ولی سجده بر دواهای خوراکی که از زمین میروید مانند گل بنفشه و گل گاوزبان صحیح نیست.
- [آیت الله خوئی] سجده بر گلهایی که خوراکی نیستند، صحیح است، بلکه سجده بر دواهای خوراکی که از زمین میروید، مانند گل بنفشه و گل گاو زبان صحیح است.
- [امام خمینی] سجده بر گلهایی که خوراکی نیستند صحیح است ولی سجده بر دواهای خوراکی که از زمین می روید مانند گل بنفشه و گل گاو زبان صحیح نیست.
- [آیت الله علوی گرگانی] خوردن گوشت مرغی که مثل شاهین چنگال دارد، حرام است و خوردن پرستو وهدهد مکروه است.
- [آیت الله سیستانی] سجده بر گلهائی که خوراکی نیستند ، صحیح است ، بلکه سجده بر داروهای خوراکی که از زمین میروید و آن را دم کرده یا میجوشانند و آبش را مینوشند ، مانند گل بنفشه و گل گاو زبان نیز صحیح است .
- [امام خمینی] خوردن گوشت مرغی که مثل شاهین چنگال دارد حرام است و خوردن گوشت پرستو و هُدهُد مکروه میباشد.