ریا مبطل نماز است و طبیعتاً نماز باطل نمی­تواند اتصال در جماعت را برقرار کند اما یقین به اینکه افراد در تمام نمازهایشان ریاکارند، امکان­پذیر نبوده و نباید نسبت به دیگران بدگمان بود. ضمائم: پاسخ مراجع عظام تقلید نسبت به این سؤال، چنین است:[1] حضرت آیت الله العظمی خامنه‌ای (مد ظله العالی): اشکالی ندارد. حضرت آیت الله العظمی مکارم شیرازی (مد ظله العالی): در فرض سؤال، ضرری به جماعت نمی‌زند. حضرت آیت الله العظمی نوری همدانی(مد ظله العالی): مانعی ندارد و نباید سوء ظن داشت. حضرت آیت الله هادوی تهرانی (دامت برکاته): ریا مبطل نماز است اما تا یقین به این امر نشود، باید بنا را بر صحت عمل دیگران گذاشت. لینک به سایت استفتائات [1] . استفتا از دفاتر آیات عظام: سیستانی، مکارم شیرازی، نوری همدانی (مد ظلهم العالی) توسط سایت اسلام کوئست.
اگر در نماز جماعت افرادی را بشناسی که نماز را فقط به خاطر نشان دادن خود در صفهای نماز جماعت میخوانند در این جا نماز جماعت خواندن چه حکمی دارد؟
ریا مبطل نماز است و طبیعتاً نماز باطل نمیتواند اتصال در جماعت را برقرار کند اما یقین به اینکه افراد در تمام نمازهایشان ریاکارند، امکانپذیر نبوده و نباید نسبت به دیگران بدگمان بود.
ضمائم:
پاسخ مراجع عظام تقلید نسبت به این سؤال، چنین است:[1]
حضرت آیت الله العظمی خامنهای (مد ظله العالی):
اشکالی ندارد.
حضرت آیت الله العظمی مکارم شیرازی (مد ظله العالی):
در فرض سؤال، ضرری به جماعت نمیزند.
حضرت آیت الله العظمی نوری همدانی(مد ظله العالی):
مانعی ندارد و نباید سوء ظن داشت.
حضرت آیت الله هادوی تهرانی (دامت برکاته):
ریا مبطل نماز است اما تا یقین به این امر نشود، باید بنا را بر صحت عمل دیگران گذاشت.
لینک به سایت استفتائات [1] . استفتا از دفاتر آیات عظام: سیستانی، مکارم شیرازی، نوری همدانی (مد ظلهم العالی) توسط سایت اسلام کوئست.
- [سایر] چرا اهل سنت دست بسته نماز میخوانند؟
- [آیت الله اردبیلی] آیا راه رفتن افراد غیر نمازگزار در بین صفهای نماز جماعت، ایرادی به جماعت وارد میکند یا خیر؟
- [آیت الله خامنه ای] اگر یکی از صفهای نماز جماعت به طور کامل از افرادی تشکیل شده باشد که نمازشان قصر است و نماز همه افراد صف بعدی تمام باشد، اگر افراد صف جلو بعد از خواندن دو رکعت نماز فوراً برای خواندن دو رکعت بعدی اقتدا کنند، آیا نماز کسانی که در صف پشت سر آنها هستند، نسبت به دو رکعت آخر نماز، جماعت باقی می ماند یا فرادی می شود؟
- [آیت الله علوی گرگانی] نماز خواندن، بر پیکر افرادی که خودکشی کردهاند، چه صورت دارد؟
- [آیت الله بهجت] آیا ثواب خواندن نماز آیات به جماعت همانند ثواب نماز جماعت یومیّه می باشد؟
- [آیت الله علوی گرگانی] طلاّبی که جهت تبلیغ در روستاها به منزل افرادی میروند که میدانند اهل خمس نمیباشند و از غذای آنها استفاده میکنند یا در خانه آنها نماز میخوانند، وظیفه چیست؟
- [آیت الله خامنه ای] اگر نماز امام و مأموم، هر دو احتیاطی است یعنی هر دو برای یک میّت نماز میخوانند یا برای دو میّت ولی هر دو نفر نماز فوت شده حتمی ندارند، آیا این جماعت درست است یا نه؟
- [آیت الله صافی گلپایگانی] آیا شرکت در نماز جماعت اهل سنّت و خواندن نمازهای یومیه با آنها، کافی است؟
- [سایر] پس از تکبیر امام جماعت هنوز صف های جلو تکبیر نگفتهاند ؛ کسی در صفهای بعدی تکبیرةالاحرام میگوید، نمازش چه حکمی دارد؟
- [آیت الله خامنه ای] اگر امام جماعت به خاطر سنّ زیادش نتواند نماز را تند بخواند اگر ما ذکر را زودتر از او بگوییم، آیا اشکال دارد و از ثواب جماعت کم می شود؟ من مثلاً می خواهم ثواب زیادی در نماز جماعت بگیرم آیا درست است که ذکر بیشتر بگویم و به این خاطر از امام جماعت جلو بزنم؟
- [آیت الله بهجت] اگر در صفهای جماعت جا باشد، مکروه است انسان تنها بایستد. راه دادن افرادی که از کمال عقل برخوردار نیستند، مثل طفل، دیوانه و ابله در صف اول و بهخصوص نزدیک امام و یا در جایی که گمان میرود موجب فساد نماز دیگران شود، مکروه است.
- [آیت الله اردبیلی] اگر نماز همه کسانی که در صف جلو هستند تمام شود یا همه نیّت فرادی نمایند، نماز صفهای بعد به نحو جماعت صحیح نمیباشد، مگر آن که کسانی که نمازشان تمام شده، بلافاصله به همان جماعت اقتدا کنند.
- [آیت الله بروجردی] اگر در صفهای جماعت جا باشد، مکروه است انسان تنها بایستد.
- [آیت الله اردبیلی] اگر در صفهای جماعت جا باشد، مکروه است انسان تنها بایستد.
- [آیت الله سیستانی] اگر در صفهای جماعت جا باشد، مکروه است انسان تنها بایستد.
- [آیت الله بروجردی] اگر بداند نمازِ یک صف از صفهای جلو باطل است، در صفهای بعد نمیتواند اقتدا کند، ولی اگر نداند نماز آنان صحیح است یا نه، میتواند اقتدا نماید.
- [آیت الله خوئی] اگر بداند نماز یک صف از صفهای جلو باطل است، در صفهای بعد نمیتواند اقتدا کند، ولی اگر نداند نماز آنان صحیح است یا نه، میتواند اقتدا نماید.
- [آیت الله بروجردی] مستحب است صفهای جماعت منظم باشد و بین کسانی که در یک صف ایستادهاند فاصله نباشد و شانهی آنان ردیف یکدیگر باشد.
- [آیت الله سیستانی] نماز خواندن در جائی که غنا میخوانند یا موسیقی حرام مینوازند باطل نیست ، اگر چه گوش دادن و استعمال آن معصیت است .
- [آیت الله اردبیلی] نماز عید فطر و قربان و همچنین نماز استسقاء که برای آمدن باران میخوانند را در زمان غیبت امام علیهالسلام میشود با جماعت خواند، امّا نمازهای مستحبّی را نمیشود با جماعت خواند.