هر زبانی دارای قوانین و اسلوب‌های خاص خود است. زبان عربی نیز در قوانین خود اسلوب‌هایی را جای داده است که دارای معنا و کاربرد مخصوص به خود هستند. در حقیقت عبارت «اللهُ اکبرُ» یک جمله اسمیه ساده است که از یک مبتدا و خبر تشکیل شده است و اعلام می‌دارد که خداوند از هر آنچه رنگ توصیف پذیرد، بزرگ‌تر و والاتر است،[1] ولی «سبحانَ اللهِ» معنایی متفاوت دارد. گاهی اوقات در جملات عربی، پس از فعل جمله، مصدری از همان ریشه‌ فعل قرار می‌گیرد، تا تأکیدی مضاعف بر مفهوم جمله داشته باشد. به این مصدر که در زبان عربی منصوب است، «مفعول مطلق» می‌گویند؛ مانند مصدر «مکرا» در آیه«وَ مَکَرُوا مَکْراً وَ مَکَرْنا مَکْرا»[2] و مصدر «تبتیلا» در آیه «وَ اذْکُرِ اسْمَ رَبِّکَ وَ تَبَتَّلْ إِلَیْهِ تَبْتیلا».[3] در همین سنخ جملات، گاهی برای تأثیر بیشتر در رساندن معانی؛ نظیر امر، نهی، دعا و...، فعل اصلی حذف شده و تنها مصدر منصوب باقی می‌ماند؛ مانند «قیلَ بُعْداً لِلْقَوْمِ الظَّالِمین»[4] که در این‌جا «بُعدا» نیز مفعول مطلق است. در مورد عبارت «سبحان الله» نیز مصدر سبحان به اسم «الله» اضافه شده است و در حقیقت همان مفعول مطلقی است که جانشین فعل خود شده است.[5] این عبارت متناسب با سیاق خود، در اصل چنین بوده است «أسبّح سبحان الله» یعنی خداوند را از هر آنچه عقل دریابد و رنگ توصیف پذیرد، پاک و منزه می‌دانم. [1] . جمیع می‌گوید: امام صادق(ع) از من پرسید: معنای اللَّه اکبر چیست؟ عرض کردم خدا بزرگ‌تر از همه چیز است. فرمود: مگر آن‌جا چیزی بود که خدا بزرگ‌تر از آن باشد؟! گفتم پس چیست؟ فرمود: «خدا بزرگ‌تر از آن است که وصف شود»؛ کلینی، محمد بن یعقوب، کافی، ترجمه مصطفوی، ج 1، ص 159، کتاب فروشی علمیه اسلامیه، تهران، چاپ اول، 1369ش. [2] . نمل، 50: «دست به نیرنگ زدند و [ما نیز] دست به نیرنگ زدیم». [3] . مزمل، 8: «و نام پروردگار خود را یاد کن و تنها به او بپرداز». [4] . هود، 44: «و گفته شد: مرگ بر قوم ستمکار». [5] . درویش، محیی الدین، اعراب القرآن و بیانه، ج 5، ص 69، دارالارشاد، سوریه، چاپ چهارم، 1415ق؛ جوهری، اسماعیل بن حماد، الصحاح (تاج اللغة و صحاح العربیة)، محقق، مصحح، عطار، احمد عبد الغفور، ج 1، ص 372، دار العلم للملایین، بیروت، چاپ اول، 1410ق.
چرا در (الله اکبر) صفت بعد از اسم آمده، ولی در (سبحان الله) این طور نیست؟ چه فرقی دارند؟
هر زبانی دارای قوانین و اسلوبهای خاص خود است. زبان عربی نیز در قوانین خود اسلوبهایی را جای داده است که دارای معنا و کاربرد مخصوص به خود هستند.
در حقیقت عبارت «اللهُ اکبرُ» یک جمله اسمیه ساده است که از یک مبتدا و خبر تشکیل شده است و اعلام میدارد که خداوند از هر آنچه رنگ توصیف پذیرد، بزرگتر و والاتر است،[1] ولی «سبحانَ اللهِ» معنایی متفاوت دارد.
گاهی اوقات در جملات عربی، پس از فعل جمله، مصدری از همان ریشه فعل قرار میگیرد، تا تأکیدی مضاعف بر مفهوم جمله داشته باشد. به این مصدر که در زبان عربی منصوب است، «مفعول مطلق» میگویند؛ مانند مصدر «مکرا» در آیه«وَ مَکَرُوا مَکْراً وَ مَکَرْنا مَکْرا»[2] و مصدر «تبتیلا» در آیه «وَ اذْکُرِ اسْمَ رَبِّکَ وَ تَبَتَّلْ إِلَیْهِ تَبْتیلا».[3]
در همین سنخ جملات، گاهی برای تأثیر بیشتر در رساندن معانی؛ نظیر امر، نهی، دعا و...، فعل اصلی حذف شده و تنها مصدر منصوب باقی میماند؛ مانند «قیلَ بُعْداً لِلْقَوْمِ الظَّالِمین»[4] که در اینجا «بُعدا» نیز مفعول مطلق است.
در مورد عبارت «سبحان الله» نیز مصدر سبحان به اسم «الله» اضافه شده است و در حقیقت همان مفعول مطلقی است که جانشین فعل خود شده است.[5] این عبارت متناسب با سیاق خود، در اصل چنین بوده است «أسبّح سبحان الله» یعنی خداوند را از هر آنچه عقل دریابد و رنگ توصیف پذیرد، پاک و منزه میدانم. [1] . جمیع میگوید: امام صادق(ع) از من پرسید: معنای اللَّه اکبر چیست؟ عرض کردم خدا بزرگتر از همه چیز است. فرمود: مگر آنجا چیزی بود که خدا بزرگتر از آن باشد؟! گفتم پس چیست؟ فرمود: «خدا بزرگتر از آن است که وصف شود»؛ کلینی، محمد بن یعقوب، کافی، ترجمه مصطفوی، ج 1، ص 159، کتاب فروشی علمیه اسلامیه، تهران، چاپ اول، 1369ش. [2] . نمل، 50: «دست به نیرنگ زدند و [ما نیز] دست به نیرنگ زدیم». [3] . مزمل، 8: «و نام پروردگار خود را یاد کن و تنها به او بپرداز». [4] . هود، 44: «و گفته شد: مرگ بر قوم ستمکار». [5] . درویش، محیی الدین، اعراب القرآن و بیانه، ج 5، ص 69، دارالارشاد، سوریه، چاپ چهارم، 1415ق؛ جوهری، اسماعیل بن حماد، الصحاح (تاج اللغة و صحاح العربیة)، محقق، مصحح، عطار، احمد عبد الغفور، ج 1، ص 372، دار العلم للملایین، بیروت، چاپ اول، 1410ق.
- [سایر] یا سلام ، ایا اسم محمد سبحان یا علی سان بر روی فرزند مکروه است؟ با تشکر
- [سایر] با سلام و خسته نباشید. من سوالی در مورد نماز داشتم. آیا من در روز جمعه که مخصوص مومنان است در سجده نماز در رکعت آخر فقط میگویم: سبحان الله سبحان الله سبحان الله اللهم صل علی محمد و آل محمد اللهم اغفر للمومنین و المومنات نمازم صحیح است؟<br /><br />یک سوال دیگر داشتم من در سجده قبل از تشهد اول میگویم: سبحان الله سبحان الله سبحان الله اللهم صل علی محمد و آل محمد آیا نمام صحیح است؟
- [سایر] سلام. دو سوال داشتم: 1- آیا در سلام پایانی نماز، فقط گفتن " السلام علیکم و رحمه الله و برکاته" کافی است؟ 2- آیا در رکعت های سه و چهار به جای 3 بار گفتن " سبحان الله و الحمد لله و لا اله الا الله و الله اکبر " تنها 1 بار گفتن این ذکر کافی است؟
- [سایر] معنای دقیق الله اکبر چیست؟ آیا میتوان گفت الله اکبر در مورد امور مادی است و الله اعظم در مورد امور معنوی؟معنای الله اعظم چیست؟
- [سایر] چه فرقی برای به کاربردن دو صفت مجید و کریم برای قرآن وجود دارد. ؟ چرا دیگر صفات را بکار نمی برند؟
- [سایر] تفسیر الله اکبر چیست؟
- [سایر] سلام عزیزان خسته نباشید در نماز الله اکبر بعداز قنوت یا قبل از قنوت بایدگفته شود در نماز جماعت پیش نماز هم قبل از قنوت الله اکبر میگوید هم بعد از قنوت الله اکبر میگوید ...با تشکر
- [سایر] چرا در اوایل سوره یوسف، صفت غفلت به پیامبراکرم(ص) نسبت داده شده است؟
- [آیت الله سیستانی] در نمازهای پنج گانه چند بار الله اکبر میگوئیم؟
- [سایر] راز تکرار زیاد سبحان الله در نماز و تأکید بر همراهی آن با حمد چیست؟
- [آیت الله مکارم شیرازی] مستحب است مسافر به امید ثواب الهی بعد از هر نماز شکسته سی مرتبه سبْحان الله و الْحمْد لله و لا اله إلا الله و الله اکْبر بگوید.
- [آیت الله بهجت] مستحب است مسافر بعد از هر نمازی که شکسته میخواند، سی مرتبه بگوید: (سُبْحانَ اللّه وَ الْحَمْدُ لِلّهِ وَ لا اِلهَ اِلاّ اللّه وَ اللّه اَکبَرْ).
- [آیت الله صافی گلپایگانی] . احتیاط مستحب آن است که در رکوع، سه مرتبه "سُبْحَانَ اللهِ" یا یک مرتبه "سُبْحَانَ رَبِّیَ الْعَظیمِ وَبِحَمْدِه" بگوید، هر چند ظاهر این است که گفتن هر ذکری که به این مقدار باشد مثل سه مرتبه "اللهُ اَکْبَر" کفایت می کند، ولی در تنگی وقت و در حال ناچاری گفتن یک "سُبْحَانَ اللهِ" کافی است.
- [آیت الله فاضل لنکرانی] مستحب است مسافر، بعد از هر نمازی که شکسته می خواند سی مرتبه بگوید: (سُبْحانَ اللهِ وَالْحَمْدُاللهِ وَلااِلهَ اِلاّاللهُ وَاللهُ اَکْبَر).
- [آیت الله وحید خراسانی] مستحب است نمازگزار بعد از هر نمازی سی مرتبه بگوید سبحان الله و الحمد لله و لا اله الا الله و الله اکبر و برای مسافر در تعقیب نمازهای شکسته مستحب موکد است
- [آیت الله مکارم شیرازی] سبْحان الله و الْحمْد لله و لا إله إلا الله و الله اکْبر: پاک و منزه است خداوند و حمد و ستایش مخصوص اوست و معبودی جز او نیست و خداوند بزرگتر از آن است که به وصف آید.
- [آیت الله جوادی آملی] .نمازگزار در رکعت سوم نماز مغرب و رکعت سوم و چهارم نماز ظهر و عصر و عشاء باید حمد بخواند یا یک مرتبه (سبحان الله، والحمدلله ولا إله إلا الله، والله أکبر) بگوید. احتیاط مستحب, سه بارگفتن آن است . نمازگزار می تواند در رکعت سوم مثلاً حمد را بخواند و در رکعت چهارم تسبیحات اربع را یا به عکس. در این جهت, فرقی بین نماز جماعت و فرادا نیست.
- [آیت الله صافی گلپایگانی] . احتیاط مستحب آن است که در سجده، سه مرتبه "سُبْحَانَ اللهِ"یا یک مرتبه "سُبْحَانَ رَبِّیَ الأْعْلی وَبِحَمْدِهِ" بگوید، هر چند ظاهر این است که اکتفا به گفتن هر ذکری که به این مقدار باشد، مثل سه مرتبه "الله اَکْبَر" جایز است، و باید این کلمات به عربی صحیح گفته شود، و مستحب است "سُبْحَانَ رَبِّیَ الأْعْلی وَبِحَمْدِهِ" را سه یا پنج یا هفت مرتبه بگوید.
- [آیت الله مظاهری] گفتن اللَّه اکبر در اوّل هر نماز، واجب و رکن است و باید حروف )اللَّه( و حروف )اکبر( و دو کلمه )اللَّه اکبر( را پشت سر هم بگوید.
- [آیت الله جوادی آملی] .مستحب است نمازگزار پس از نماز در حالی که رو به قبله و با طهارت است, به ذکر، دعا، تلاوت و مانند آن که وارد شده, اشتغال داشته باشد. کار نیک, مانند تفکّر در عظمت خدا و گریه هراس از دوزخ یا شوق به بهشت یا اشتیاق به لقای الهی, از نمونههای خوبِ تعقیب نماز است. از بهترین ذکر تعقیبی، تسبیح حضرت زهرا(س) است و آن به این ترتیب است: سی و چهار بار (اللّه اکبر), سی و سه بار (الحمد للّه) و سی و سه بار (سبحان اللّه), هرچند تقدیم (سبحان اللّه) بر (الحمد للّه) صحیح است؛ لیکن اَولی تقدیم (الحمد للّه) بر (سبحان اللّه) است.