بر اساس روایاتی که از معصومان(ع) رسیده، دلیل این موضوع آن است که خداوند در سوره اعراف آیه 204، هنگام قرائت قرآن، ما را از سخن گفتن بازداشته و دعوت به گوش فرا دادن و خاموش بودن نموده است. امام باقر(ع) می‌فرماید: «اگر پشت سر امام بودی در دو رکعت اوّل هرگز چیزی [از حمد و سوره را] مخوان، بلکه خاموش باش و قرائت امام را گوش کن، و در دو رکعت آخر نیز هرگز چیزی مخوان؛ زیرا خداوند به مؤمنان خطاب می‌فرماید: "و هنگامی که قرآن خوانده شود، به آن گوش فرا دهید و سکوت کنید تا مشمول رحمت شوید".[1] دو رکعت آخر نمازهای چهار رکعتی نیز تابع دو رکعت نخستین است و همان حکم را دارد».[2] بر این اساس، پشت سر امام، مأموم نباید حمد و سوره را قرائت کند. البته این حکم مربوط به خواندن حمد و سوره است و منافات با ذکر تسبیحات(در دو رکعت آخر) ندارد. همچنین از ظاهر این حدیث استفاده می‌شود که مطلق شنیدن قرآن موجب خاموش ماندن و گوش فرا داشتن به آن نمی‌گردد، بلکه این امر زمانی واجب است که شخص در نماز جماعت و پشت سر امام باشد، و مؤیّد این نظر پاره‌ای احادیث وارده است؛ مانند این حدیث زیر: از امام صادق(ع) در مورد قرائت پشت سر امام جماعت پرسیدند؟ و آن‌حضرت فرمود: «هرگاه پشت سر امامی باشی که او را دوست می‌داری و به او اعتماد داری (یعنی از شیعیان بوده و عادل باشد و فسق ظاهر نداشته باشد)، پس قرائت او از قرائت تو کفایت می‌کند، ولی اگر بخواهی می‌توانی در اخفاتیّه خود قرائت کنی، امّا اگر نماز جهریّه باشد خاموش باش و به قرائت امام گوش فرا ده، چنان‌که خداوند متعال فرموده است: گوش دهید تا مورد رحمت قرار گیرید». شخصی پرسید: اگر امام کسی باشد که به او اعتماد نداشته باشم و بد مذهب یا فاسق باشد، آیا به او اقتدا کنم و خود قرائت کنم؟ آن‌حضرت فرمود: «پیش از او نماز خود را به جای آر، یا بعد از او نماز را بخوان...».[3] [1] . اعراف، 204. [2] . شیخ صدوق، من لا یحضره الفقیه، ج ‏1، ص 392، قم، دفتر انتشارات اسلامی، چاپ دوم، 1413ق. [3] . شیخ طوسی، تهذیب الاحکام، ج ‏3، ص 33، تهران، دار الکتب الإسلامیة، چاپ چهارم، 1407ق.
فلسفه اینکه در رکعت اول و دوم؛ امام جماعت، حمد و سوره را به جای مأمومین میخواند و آنها سکوت میکنند ولی بقیه موارد؛ مثل رکوع، سجود یا رکعت 3 یا 4 را خودشان میخوانند، چیست؟
بر اساس روایاتی که از معصومان(ع) رسیده، دلیل این موضوع آن است که خداوند در سوره اعراف آیه 204، هنگام قرائت قرآن، ما را از سخن گفتن بازداشته و دعوت به گوش فرا دادن و خاموش بودن نموده است.
امام باقر(ع) میفرماید: «اگر پشت سر امام بودی در دو رکعت اوّل هرگز چیزی [از حمد و سوره را] مخوان، بلکه خاموش باش و قرائت امام را گوش کن، و در دو رکعت آخر نیز هرگز چیزی مخوان؛ زیرا خداوند به مؤمنان خطاب میفرماید: "و هنگامی که قرآن خوانده شود، به آن گوش فرا دهید و سکوت کنید تا مشمول رحمت شوید".[1] دو رکعت آخر نمازهای چهار رکعتی نیز تابع دو رکعت نخستین است و همان حکم را دارد».[2]
بر این اساس، پشت سر امام، مأموم نباید حمد و سوره را قرائت کند. البته این حکم مربوط به خواندن حمد و سوره است و منافات با ذکر تسبیحات(در دو رکعت آخر) ندارد.
همچنین از ظاهر این حدیث استفاده میشود که مطلق شنیدن قرآن موجب خاموش ماندن و گوش فرا داشتن به آن نمیگردد، بلکه این امر زمانی واجب است که شخص در نماز جماعت و پشت سر امام باشد، و مؤیّد این نظر پارهای احادیث وارده است؛ مانند این حدیث زیر:
از امام صادق(ع) در مورد قرائت پشت سر امام جماعت پرسیدند؟ و آنحضرت فرمود: «هرگاه پشت سر امامی باشی که او را دوست میداری و به او اعتماد داری (یعنی از شیعیان بوده و عادل باشد و فسق ظاهر نداشته باشد)، پس قرائت او از قرائت تو کفایت میکند، ولی اگر بخواهی میتوانی در اخفاتیّه خود قرائت کنی، امّا اگر نماز جهریّه باشد خاموش باش و به قرائت امام گوش فرا ده، چنانکه خداوند متعال فرموده است: گوش دهید تا مورد رحمت قرار گیرید». شخصی پرسید: اگر امام کسی باشد که به او اعتماد نداشته باشم و بد مذهب یا فاسق باشد، آیا به او اقتدا کنم و خود قرائت کنم؟ آنحضرت فرمود: «پیش از او نماز خود را به جای آر، یا بعد از او نماز را بخوان...».[3] [1] . اعراف، 204. [2] . شیخ صدوق، من لا یحضره الفقیه، ج 1، ص 392، قم، دفتر انتشارات اسلامی، چاپ دوم، 1413ق. [3] . شیخ طوسی، تهذیب الاحکام، ج 3، ص 33، تهران، دار الکتب الإسلامیة، چاپ چهارم، 1407ق.
- [آیت الله بهجت] اگر مأموم در رکوع یکی از رکعت ها اقتدا کند و همراه امام جماعت بعد از دو سجده بلند شود و نداند که اکنون رکعت دوم یا چهارم امام است، تکلیف او از حیث خواندن حمد و سوره چیست؟
- [آیت الله سبحانی] اگر امام جماعت، حمد و سوره و یا اذکار واجب مانند ذکر رکوع و سجده را غلط می خواند، می توان به او اقتدا کرد؟
- [آیت الله خامنه ای] امام جماعت در رکعت سوم و مأموم رکعت دوم نماز است. در صورتیکه مأموم بخواهد سوره حمد را تا آخر بخواند امام سر از رکوع برمیدارد و وارد سجده میشود. در این حال آیا مأموم میتواند سوره حمد را رها نموده و همراه امام رکوع را بهجا آورد؟ یا اینکه باید سوره حمد را تا آخر بخواند و اگر به رکوع امام نرسید، بعد از حمد سوره را نیز بخواند و نمازش را فرادا نماید؟
- [آیت الله خامنه ای] در نمازهایی که حمد و سوره در آنها باید بلند خوانده شود اگر در نماز جماعت در رکعت آخر به امام ملحق شویم آیا پس از ایستادن برای رکعت دوم باید حمد و سوره را بلند بخوانیم؟
- [سایر] سلام، 1. جا بجایی عمدی ذکر رکوع و سجود چه حکمی دارد؟ 2. آیا میتوان بعد از سورهی حمد در نماز، به جای سوره، یک بار دیگر حمد را خواند؟ یعنی در هر رکعت دو مرتبه سوره حمد را خواند؟
- [آیت الله خامنه ای] اگر امام جماعت در رکعت سوم یا چهارم نماز عشا باشد و مأموم در رکعت دوم، آیا بلند قرائت کردن حمد و سوره بر مأموم واجب است؟
- [آیت الله خامنه ای] آیا در نماز آیاتی که به جماعت اقامه می شود، خواندن حمد و سوره بر مأمومین واجب است؟
- [آیت الله خامنه ای] اگر در رکعت دوم نماز جماعت اقتدا کنیم، آیا در رکعت سوم امام (دوم خودمان), باید هم حمد و هم سوره را بخوانیم, یا خواندن حمد به تنهایی کافی است؟ آیا باید به رکوع رکعت سوم امام, برسیم؟ اگر نرسیدیم چه؟
- [آیت الله اردبیلی] آیا جایز است که مأموم، به همراه امام جماعت حمد و سوره خود را در رکعت اول و دوم نماز بخواند؟
- [آیت الله فاضل لنکرانی] اگر امام جماعت مقداری از سوره را فراموش کند و به رکوع برود وظیفه مأمومین که متوجه می شوند چیست؟
- [آیت الله مظاهری] اگر به خیال این که امام در رکعت اوّل یا دوّم است حمد و سوره نخواند و بعد از رکوع بفهمد که در رکعت سوّم یا چهارم بوده نمازش صحیح است، ولی اگر پیش از رکوع بفهمد باید حمد و سوره را بخواند، و اگر وقت ندارد، فقط حمد را بخواند و در رکوع یا سجده خود را به امام برساند.
- [امام خمینی] اگر به خیال این که امام در رکعت اول یا دوم است حمد و سوره نخواند و بعد از رکوع بفهمد که در رکعت سوم یا چهارم بوده نمازش صحیح است. ولی اگر پیش از رکوع بفهمد باید حمد و سوره را بخواند و اگر وقت ندارد فقط حمد را بخواند و در رکوع یا سجده خود را به امام برساند.
- [آیت الله بروجردی] اگر به خیال این که امام در رکعت اوّل یا دوم است، حمد و سوره نخواند و بعد از رکوع بفهمد که در رکعت سوم یا چهارم بوده، نمازش صحیح است، ولی اگر پیش از رکوع بفهمد، باید حمد و سوره را بخواند و اگر وقت ندارد فقط حمد را بخواند و در رکوع یا سجده خود را به امام برساند.
- [آیت الله مظاهری] اگر در رکعت دوّم اقتدا کند در قنوت و تشهّد از امام متابعت میکند و بهتر است موقعی که امام تشهّد را میخواند نیمخیز بنشیند و تشهّد را نیز بخواند و بعد از تشهّد با امام برخیزد و حمد و سوره را بخواند و اگر برای سوره وقت ندارد حمد را تمام کند و در رکوع یا سجده خود را به امام برساند.
- [آیت الله مظاهری] اگر در رکعت سوّم یا چهارم امام اقتدا کند، باید حمد و سوره را بخواند و اگر برای سوره وقت ندارد، باید حمد را تمام کند و در رکوع یا سجده خود را به امام برساند.
- [آیت الله نوری همدانی] اگر به خیال اینکه امام در کعت اول یا دوم است ، حمد و سوره نخواند و بعد از رکوع بفهمد که در رکعت سوم یا چهارم بوده ، نمازش صحیح است . ولی اگر پیش از رکوع بفهمد ، باید حمد و سوره را بخواند و. اگر وقت ندارد ،فقط حمد را بخواند و در رکوع یا سجده خود را به امام برساند .
- [آیت الله بهجت] اگر در رکعت سوم یا چهارم در حالی که امام ایستاده و هنوز تکبیر رکوع را نگفته اقتدا کند، بنابر احوط باید حمد و سوره را بخواند و اگر برای سوره وقت ندارد، باید حمد را تمام کند و در رکوع خود را به امام برساند، و چنانچه طوری است که اگر حمد بخواند یا حمد را بخواهد تمام کند به رکوع نخواهد رسید احتیاط در این است که قصد فرادی کند و حمد را تمام کرده و بقیه نماز را هم خودش بخواند، ولی اگر مأموم در رکعت دوم خود چنانچه طوری است که اگر بخواهد حمد را تمام کند به رکوع امام نمی رسد، نمی تواند حمد را رها کرده و همراه امام به رکوع برود، بلکه باید حمد را تمام کند و خود را در سجده به امام برساند، گرچه احوط در این صورت قصد فرادی است.
- [آیت الله مکارم شیرازی] اگر خیال می کرد امام در رکعت اول یا دوم است و حمد و سوره را نخواند و بعد از رکوع فهمید که رکعت سوم و چهارم بوده، نمازش صحیح است، ولی اگر پیش از رکوع بفهمد باید حمد و سوره را بخواند و اگر وقت ندارد فقط حمد را بخواند و در رکوع، خود را به امام برساند.
- [آیت الله صافی گلپایگانی] . اگر در رکعت سوم یا چهارم امام اقتدا کند، باید حمد و سوره را بخواند، و اگر برای سوره وقت ندارد، باید حمد را تمام کند و در رکوع خود را به امام برساند، و اگر درک رکوع هم نمی کند احتیاط واجب آن است که حمد را تمام کند و در سجده خود را به امام برساند ، ولی اگر در سجده به امام برسد، بهتر است که نماز را دوباره بخواند.
- [آیت الله اردبیلی] اگر به گمان این که امام در رکعت اوّل یا دوم است حمد و سوره را نخواند و بعد از رکوع بفهمد که در رکعت سوم یا چهارم بوده، نمازش صحیح است؛ ولی اگر پیش از رکوع بفهمد، باید حمد و سوره را بخواند و اگر وقت نداشته باشد، فقط حمد را بخواند و در رکوع خود را به امام برساند.