در فرض سؤال نماز او در این جانماز صحیح است و گفتن هم لازم نیست. ضمائم: پاسخ مراجع عظام تقلید نسبت به این سؤال، چنین است:[1] حضرت آیت الله العظمی خامنه‌ای (مد ظله العالی): در فرض سؤال باطل نیست. حضرت آیت الله العظمی سیستانی (مد ظله العالی): محکوم به حلیت است. حضرت آیت الله العظمی صافی گلپایگانی (مد ظله العالی): اگر جاهل بوده نمازهای او صحیح است و اگر یقین دارید که از مال حرام بوده باید به او خبر دهید. حضرت آیت الله العظمی مکارم شیرازی (مد ظله العالی): در صورتی که درآمدهای حلالی هم داشته‌اید، و نمی‌دانید آن جانماز از اموال حرام بوده یا حلال، تصرف در آن برای او اشکال ندارد. حضرت آیت الله العظمی نوری همدانی(مد ظله العالی): اگر جاهل بوده نماز های او صحیح است و اگر یقین دارید که از مال حرام بوده باید به او خبر دهید. حضرت آیت الله هادوی تهرانی (دامت برکاته): نماز او در این جانماز صحیح است و گفتن هم لازم نیست. لینک به سایت استفتائات [1] . استفتا از دفاتر آیات عظام: خامنه‌ای، سیستانی، نوری همدانی، مکارم شیرازی، نوری همدانی (مد ظلهم العالی) توسط سایت اسلام کوئست.
سلام من چند سال پیش یک جانماز به کسی هدیه دادم، حالا شک دارم که آن را با پول حلال خریدم یا حرام؟ آیا اگر با پول حرام باشد، نماز آن شخص باطل است؟ آیا باید به او گفت؟
در فرض سؤال نماز او در این جانماز صحیح است و گفتن هم لازم نیست.
ضمائم:
پاسخ مراجع عظام تقلید نسبت به این سؤال، چنین است:[1]
حضرت آیت الله العظمی خامنهای (مد ظله العالی):
در فرض سؤال باطل نیست.
حضرت آیت الله العظمی سیستانی (مد ظله العالی):
محکوم به حلیت است.
حضرت آیت الله العظمی صافی گلپایگانی (مد ظله العالی):
اگر جاهل بوده نمازهای او صحیح است و اگر یقین دارید که از مال حرام بوده باید به او خبر دهید.
حضرت آیت الله العظمی مکارم شیرازی (مد ظله العالی):
در صورتی که درآمدهای حلالی هم داشتهاید، و نمیدانید آن جانماز از اموال حرام بوده یا حلال، تصرف در آن برای او اشکال ندارد.
حضرت آیت الله العظمی نوری همدانی(مد ظله العالی):
اگر جاهل بوده نماز های او صحیح است و اگر یقین دارید که از مال حرام بوده باید به او خبر دهید.
حضرت آیت الله هادوی تهرانی (دامت برکاته):
نماز او در این جانماز صحیح است و گفتن هم لازم نیست. لینک به سایت استفتائات [1] . استفتا از دفاتر آیات عظام: خامنهای، سیستانی، نوری همدانی، مکارم شیرازی، نوری همدانی (مد ظلهم العالی) توسط سایت اسلام کوئست.
- [آیت الله سبحانی] چیزی را خریدم، ولی استفاده ننمودم و قبل از رسیدن سال خمسی آن را به رفیقم هدیه دادم. آیا باید خمس آن را بپردازم؟
- [سایر] با سلام هدیه ای که نمی دانیم از پول حلال است یا حرام و حدس می زنیم ممکن است حرام باشد باید از آن استفاده کنیم با نه؟( و کلا با آن چه کنیم؟) و هم چنین اگر می دانیم شخصی به احتمال خیلی زیاد خمس نمی دهد و یا کلا به ان اعتقادی ندارد، اگر خوراکی یا هدیه ای به ما داد با آن چه کنیم؟
- [آیت الله نوری همدانی] شخصی در مسجد برای نماز جا میگیرد و میرود وضو بگیرد و شخص دیگر جانماز او را نار زده و در جای او نماز میخواند، نمازش صحیح است یا نه؟
- [سایر] با سلام اگر ارث پدر از ربا بدست آمده باشد ، پس از مرگ پدر آن پول ها و دارایی ها حرام است یا حلال؟ با تشکر
- [آیت الله سبحانی] پولی از طرف دوستانم جهت خرید هدیه ای برای اهداء به شخص ثالث جمع شده، آیا می توانم این مبلغ پول را بردارم و در عوض یکی از وسائل منزلم را هدیه بدهم؟
- [آیت الله نوری همدانی] شخصی بخاطر فعالیت و تلاش در مجموعهای در سال 77 به رتبه اول برگزیده شده است و در سال 78 هدیهای قابل توجه بخاطر رتبه اوّل به مجموعه اهداء گردیده است حال سؤال این است که هدیه برای شخص ساعی و تلاشگر است یا برای افراد دیگر؟ اگر شخص تلاشگر از مجموعه در سال بعد جدا شود آیا هدیه برای شخص جایگزین است یا شخص تلاشگر؟
- [آیت الله مکارم شیرازی] آیا اجاره دادن پروانه کسب به شخص دیگری شرعا حلال است یا حرام ؟
- [آیت الله خامنه ای] از کسی مبلغی پول می خواهیم قرض بگیریم یا بدهیم. شخص پول دهنده شرط می کند به شرط آنکه یک ونیم برابر آن را در چند قسط از شما بگیرم پول را به شما می دهم. الف) آیا پول اضافه ای که وام دهنده می گیرد حلال است یا حرام؟ ب) آیا برای قرض گیرنده شرعاً مشکلی پیش می آید؟
- [آیت الله خامنه ای] اگر انسان از کسی هدیه درخواست بکند و شخص مقابل در رو در بایستی قرار بگیرد و از روی خجالت و به اکراه هدیه را به شخص طلب کننده بدهد آیا این هدیه غصبی می شود؟ حکم نماز خواندن با این هدیه چیست؟
- [آیت الله سیستانی] اگر کسی هدیه ای بدهد و شرطی در ضمن آن بکند مثلاً بگوید این پول را بگیر و با آن فلان چیز را بخر آیا میشود از این شرط تخلف کرد و در جای دیگر آن پول را خرج نمود با توجه به این مطلب که آن پول فقط هدیه است نه کفاره و نذر واگر شک داشته باشم که هدیه است یا کفاره و... حکم چیست؟
- [آیت الله اردبیلی] اگر شک داشته باشد لباسی از حیوان حلال گوشت است یا از حیوان حرام گوشت، میتواند با آن نماز بخواند.
- [آیت الله نوری همدانی] اگر لباسی را به ذمّه بخرد وبعداً از پولی که ربا گرفته ، یا از پول حلالی که که مخلوط با ربا است به صاحب لباس بدهد پوشیدن آن لباس ونماز خواندن با آن اشکالی ندارد . ولی اگر به فروشنده بگوید که این لباس را با این پول یعنی پول ربائی یا حلال مخلوط به حرام می خرم ، پوشیدن آن لباس حرام است واگر بداند پوشیدن آن حرام است ، نماز هم با آن باطل می باشد .
- [آیت الله اردبیلی] اگر بعد از سلام واجب نماز شک کند که نماز او صحیح بوده یا نه، مثلاً شک کند رکوع کرده یا نه یا بعد از سلام نماز چهار رکعتی، شک کند که چهار رکعت خوانده یا پنج رکعت، نباید به شک خود اعتنا کند؛ ولی اگر هر دو طرف شک او باطل باشد، مثلاً بعد از سلام نماز چهار رکعتی شک کند که سه رکعت خوانده یا پنج رکعت، نماز او باطل است.
- [آیت الله مظاهری] اگر شک داشته باشیم حیوانی حلال گوشت است یا حرام گوشت، خوردن گوشت و شیر و تخم آن حلال است.
- [آیت الله اردبیلی] اگر لباسی را بخرد و بعد از پولی که بابت ربا گرفته یا از پول حلالی که مخلوط با ربا است به صاحب لباس بدهد، اگرچه هنگام خریداری نیز قصدش این بوده که از این پول بدهد، پوشیدن آن لباس و نماز خواندن با آن جایز است؛ امّا اگر پول ربایی یا پول حلال مخلوط به حرام داشته باشد و به فروشنده بگوید که: (این لباس را با این پول میخرم) در صورتی که قیمت، پول معیّن باشد به گونهای که اگر بخواهد پول دیگری بدهد حق نداشته باشد، پوشیدن آن لباس حرام است و اگر بداند پوشیدن آن حرام است، نماز هم با آن باطل میباشد و اگر این طور نباشد که معمولاً در معاملات با پول، اینگونه نیست، بلکه منظور و مقصود مقدار آن است نه شخص آن پوشیدن لباس جایز است.
- [آیت الله علوی گرگانی] اگر شک داشته باشد که لباسش از حیوان حلال گوشت است یا حرام نماز با آن صحیح است.[چه در داخله تهیّه شده باشد چه در خارجه]گوشت
- [امام خمینی] اگر لباسی را بخرد و بعداً از پولی که بابت ربا گرفته، یا از پول حلالی که مخلوط با ربا است به صاحب لباس بدهد چنانچه موقع خریداری قصدش بوده که از این پول بدهد پوشیدن آن لباس و نماز خواندن با آن جایز نیست، و نیز اگر پول ربایی یا حلال مخلوط به حرام داشته باشد و به فروشنده بگوید که این لباس را با این پول میخرم، پوشیدن آن لباس حرام است و اگر بداند پوشیدن آن حرام است نماز هم با آن باطل میباشد.
- [آیت الله نوری همدانی] اگر بعد از سلام نماز شک کند که نماز ش صحیح بوده یا نه ، شک کند رکوع کرده یا نه ، یا بعد از سلام چهار رکعتی شک کند که چهار رکعت خوانده یا پنج رکعت ، به شک خود اعتنا نکند ولی اگر هر دو طرف شک او باطل باشد ، مثلاً بعد از سلام نماز چهار رکعتی شک کند که سه رکعت خوانده یا پنج رکعت ، نمازش باطل است . 3-شک بعد از وقت
- [آیت الله صافی گلپایگانی] . اگر بعد از سلام نماز شک کند که نمازش صحیح بوده یا نه، مثلاً شک کند رکوع کرده یا نه، یا بعد از سلام نماز چهار رکعتی شک کند که چهار رکعت خوانده یا پنج رکعت، به شک خود اعتنا نکند ولی اگر هر دو طرف شک او باطل باشد، مثلاً بعد از سلام نماز چهار رکعتی، شک کند که سه رکعت خوانده یا پنج رکعت، نماز باطل است.
- [آیت الله شبیری زنجانی] اگر کسی جنسی را با پول معیّن حرام بخرد معامله باطل است ولی اگر معامله بر روی پول غیر معیّن (به گونه کلّی) انجام گیرد و خریدار تصمیم داشته باشد که پول جنس را از مال حرام بدهد در صورتی که فروشنده راضی باشد، مثل آن که شخصی لاابالی باشد، یا به علّت ندانستن وضعیّت پول پرداخت شده و حلال بودن آن پول برای وی (به حکم ظاهر شرع) به معامله راضی باشد، معامله صحیح است، ولی باید مقداری را که بدهکار است از مال حلال بدهد.