در متون و منابع دینی سفارش زیادی به شرکت در تشییع جنازه و تسلیت و دلداری به بستگان متوفی شده است. این کار اگر همراه با نیت خالص باشد به یقین پاداش نیکویی از سوی خداوند خواهد داشت؛ چرا که به فرموده قرآن کریم: «إِنَّ الْحَسَناتِ یُذْهِبْنَ السَّیِّئاتِ»؛[1] بی‏‌گمان نیکی‌‏ها بدی‌‏ها را می‌‏زدایند. روایات در این زمینه چنین می‌گویند: 1. رسول خدا(ص) فرمود و هر کس جنازه (مسلمانی) را مشایعت و بدرقه کند به هر قدمی که همراه آن بردارد تا به منزل باز گردد، یک‌صد میلیون حسنه خواهد داشت، یک‌صد میلیون گناه از نامه عملش پاک می‌شود، و یک‌صد میلیون درجه و مقامش را بالا می‌برند. [2] (به عبارتی، این کردار از چنان ارزشی برخوردار است که در صورت خالصانه بودن، می‌تواند چنین پاداش چشم‌گیری را به دنبال داشته باشد) 2. نقل شده است: حضرت موسی(ع) در مناجات خود به خدای متعال گفت؛ ای خدای من مرا آگاه کن ... برای کسی که تسلیت بگوید مصیبت‏‌زده را در مصیبت او چه ثوابی است؟ فرمود: او را در سایه رحمت خود داخل می‌‏کنم در روزی که سایه‌‏ای جز سایه من نیست. [3] برای آگاهی بیشتر: 47580 [1] . هود، 114. [2] . شیخ صدوق، ثواب الأعمال و عقاب الأعمال، النص، ص 292، قم، دار الشریف الرضی للنشر، چاپ دوم، 1406ق. [3] . دیلمی، حسن بن محمد، ارشاد القلوب إلی الصواب، ج 1، ص 43، قم، الشریف الرضی، چاپ اول، 1412ق.
در متون و منابع دینی سفارش زیادی به شرکت در تشییع جنازه و تسلیت و دلداری به بستگان متوفی شده است. این کار اگر همراه با نیت خالص باشد به یقین پاداش نیکویی از سوی خداوند خواهد داشت؛ چرا که به فرموده قرآن کریم: «إِنَّ الْحَسَناتِ یُذْهِبْنَ السَّیِّئاتِ»؛[1] بیگمان نیکیها بدیها را میزدایند.
روایات در این زمینه چنین میگویند:
1. رسول خدا(ص) فرمود و هر کس جنازه (مسلمانی) را مشایعت و بدرقه کند به هر قدمی که همراه آن بردارد تا به منزل باز گردد، یکصد میلیون حسنه خواهد داشت، یکصد میلیون گناه از نامه عملش پاک میشود، و یکصد میلیون درجه و مقامش را بالا میبرند. [2] (به عبارتی، این کردار از چنان ارزشی برخوردار است که در صورت خالصانه بودن، میتواند چنین پاداش چشمگیری را به دنبال داشته باشد)
2. نقل شده است: حضرت موسی(ع) در مناجات خود به خدای متعال گفت؛ ای خدای من مرا آگاه کن ... برای کسی که تسلیت بگوید مصیبتزده را در مصیبت او چه ثوابی است؟ فرمود: او را در سایه رحمت خود داخل میکنم در روزی که سایهای جز سایه من نیست. [3]
برای آگاهی بیشتر: 47580 [1] . هود، 114. [2] . شیخ صدوق، ثواب الأعمال و عقاب الأعمال، النص، ص 292، قم، دار الشریف الرضی للنشر، چاپ دوم، 1406ق. [3] . دیلمی، حسن بن محمد، ارشاد القلوب إلی الصواب، ج 1، ص 43، قم، الشریف الرضی، چاپ اول، 1412ق.
- [آیت الله خامنه ای] آیا شرکت در تشیع جنازه و حمل آن برای زنان جایز است؟
- [آیت الله مکارم شیرازی] شرکت دختران در تشییع جنازه چه حکمی دارد؟
- [آیت الله مکارم شیرازی] مبالغی که بابت برگزاری مراسمات ختم در مسجد پرداخت می شود چگونه باید مصرف گردد؟ آیا خادم مسجد هم سهمی دارد؟
- [سایر] اگر بطور قطع بدانیم که متوفی تارک الصلاه بوده است، شرکت در تشییع جنازهاش چه حکمی دارد؟ آیا باید به دیگران بگوییم تا در تشییع جنازه شرکت نکنند؟
- [سایر] به نام خدا باسلام قصدساختن یک تالارومحل برگزاری مراسمات رادارم،ودراین مکان تمامی مراسمات اعم ازعزاوعروسی وولیمه و... برگزارخواهدشد،آیادرمراسمات عروسی،اگرآلات موسیقی ودرکل گناه باشد(که درحال حاضراین مراسمات رایجه)آیاگناه این نوع مراسمات بردوش موسس ومدیرتالارخواهدبود؟! لطفاراهنمایی کنیدچیکاربایدکنم؟! باتشکر
- [آیت الله خامنه ای] آیا رفتن به تشییع جنازه در هنگام اعتکاف مدّت زمان مشخص دارد؟
- [سایر] نظر وهابیت در مورد تشیع جنازه چیست؟
- [سایر] ائمه شیعه از اعمال شیعیان مانند برگزاری مراسمات عزاداری یا بر پایی جشن برای آنها، در آخرت تبری می جویند و هیچگونه رضایتی بر چنین بدعتهای ندارد؟
- [سایر] چرا سلسله امامان در امام دوازدهم علیه السلام ختم میشود؟
- [آیت الله مظاهری] رفتن به تشییع جنازه، شرکت در نماز جمعه و جماعت، غسل جمعه و دیگر اموری که بسیار به آن تأکید شده است، ولی مستحب هستند، اگر نیاز به خروج از مسجد داشته باشد، آیا انجام آن برای معتکف اشکال دارد؟ و در روز اول و دوم و سوم فرقی بین آنهاست؟
- [آیت الله صافی گلپایگانی] . پس از رفتن کسانی که تشییع جنازه کرده اند، مستحب است ولی میت، یا کسی که ازطرف میت اجازه دارد، دعاهایی را که دستور داده شده به میت تلقین کند.
- [آیت الله فاضل لنکرانی] پس از رفتن کسانی که تشییع جنازه کرده اند مستحب است وَلِیّ میت یا کسی که از طرف ولیّ اجازه دارد، دعاهایی را که دستور داده شده، به میت تلقین کند.
- [آیت الله مظاهری] پس از رفتن کسانی که تشییع جنازه کردهاند مستحب است ولیّ میّت یا کسی که از طرف ولیّ اجازه دارد دعاهایی را که دستور داده شده به میّت تلقین کند.
- [آیت الله سبحانی] پس از رفتن کسانی که تشییع جنازه کرده اند، مستحب است ولیّ میّت یا کسی که از طرف ولی اجازه دارد، دعاهایی را که دستور داده شده، به میّت تلقین کند.
- [آیت الله سیستانی] پس از رفتن کسانی که تشییع جنازه کردهاند ، مستحب است ولیّ میّت یا کسی که از طرف ولیّ اجازه دارد ، دعاهائی را که دستور داده شده به میّت تلقین کند .
- [آیت الله اردبیلی] مستحب است پس از رفتن کسانی که تشییع جنازه کردهاند، وَلیّ میّت یا کسی که از طرف ولیّ اجازه دارد، دعاهایی را که دستور داده شده به میّت تلقین کند.
- [آیت الله اردبیلی] شرکت در مجالس گناه از هر قبیل و به هر شکل که باشد حرام است، مگر این که به نحوی بتواند اهل مجلس را نیز از گناه بازدارد یا واجب مسلّمتری را انجام دهد و یا مانع گناه بزرگتری شود و اگر انسان احتمال ندهد که مجلس گناه باشد و پس از شرکت متوجّه گناه بودن آن شود، چنانچه نتواند نهی از منکر نماید یا نهی او مؤثر نباشد، باید مجلس را ترک کند.
- [آیت الله علوی گرگانی] پس از رفتن کسانی که تشییع جنازه کردهاند، مستحب است ولیّ میّت یا کسی که از طرف ولیّ اجازه دارد، دعاهایی را که دستور داده شد به میّت تلقین کند.
- [آیت الله وحید خراسانی] پس از رفتن کسانی که تشییع جنازه کرده اند مستحب است ولی میت یا کسی که از طرف ولی اجازه دارد دعاهایی را که دستور داده شده به میت تلقین کند
- [آیت الله میرزا جواد تبریزی] پس از رفتن کسانی که تشییع جنازه کرده اند؛ مستحب است ولی میت یا کسی که از طرف ولی اجازه دارد؛ دعاهائی را که دستور داده شده به میت تلقین کند.