الف. قد و چهره امام علی(ع) چگونه بود؟ ب. در جایی خواندم که امام علی(ع) خیلی به مسائل اسلامی حساس بود و اخلاقی کاملاً سخت‌گیرانه داشت و دارای اخلاق خشنی بود. آیا این مطالب درست است؟
الف. در هیچ کتاب معتبر از اهل سنت و شیعه مطلبی در مورد نامناسب‌بودن چهره و اندام امیرالمؤمنین(ع) وجود ندارد، بلکه نقل‌های بسیاری در مورد زیبایی حضرتشان در این منابع مشاهده می‌شود: 1. ابن عبد البر(م 463ق) در کتاب «الاستیعاب فی معرفة الاصحاب»: حضرت علی(ع) قد متوسط و چشمانی سیاه داشت. خوش‌سیما بود و مانند ماه شب چهارده، از زیبایی می‌درخشید. شکمش، بزرگ و شانه‌هایش، پهن و درشت انگشت بود. اندامی لطیف داشت و گردنش از سپیدی، مانند تنگی از نقره بود. جلو سرش مو نداشت و محاسنش، انبوه بود. استخوان شانه استواری، مانند استخوان شانه شیر درنده بود. بازو و بند دستش از پیچیدگی قابل تشخیص نبود. هنگام راه رفتن گام‌ها را کشیده برمی‌داشت. هرگاه بازوی کسی را می‌گرفت، چنان بود که جان او را گرفته تا آن‌جا که تاب نفس کشیدن را احساس نمی‌کرد. دست و بند دستش، فربه بود.[1] 2. ابن اثیر جزری (م 630ق) در کتاب «اسد الغابة فی معرفة الصحابة»: ابو هریره از عبد الله بن‏ داوود از ابو الحجاج مدرک چنین روایت کرده است: در یکی از روزها دیدم که حضرت علی(ع) به ایراد خطبه پرداخته است، در آن هنگام چهره‌اش از همه مردم، زیباتر بود.[2] 3. یکی از افراد در ضمن ملاقاتی که با رسول خدا(ص) داشت، گفت: چگونه علی(ع) می‌تواند «لواء الحمد» را به دوش بکشد؟ رسول خدا(ص) در پاسخ فرمود: «چگونه علی(ع) تاب تحمل آن‌را نداشته باشد، حال آن‌که خصلت‌های چندی را در اختیار دارد: 1. شکیبائیش مانند شکیبائی من است. 2. چهره زیبایش مانند چهره زیبای یوسف(ع) است. 3. نیرویش مانند نیروی جبرئیل است».[3] 4. از «ابن عباس» روایت شده است که؛ رسول خدا(ص) فرمود: «کسی که می‌خواهد به حلم حضرت ابراهیم(ع) و به حکم نوح(ع) و به زیبایی چهره یوسف(ع) پی ببرد، به علی بن ابی‌طالب(ع) نظر نماید [که همه این ویژگی‌ها در او جمع شده است]».[4] ب. درباره بخش دوم پرسش نیز باید گفت که امام علی(ع)، مصداقی از آیه «أَشِدَّاءُ عَلَی الْکُفَّارِ رُحَماءُ بَیْنَهُمْ»[5] بود، امّا خشونت بی‌جا نداشت، بلکه در جای خود خشن و در جای خود مهربان بود، و مهربانی آن‌حضرت بر خشونتش می‌چربید. ابو سعید خدری نقل می‌کند: در یکی از روزها، گروهی در پیشگاه رسول اکرم(ص) از حضرت علی(ع) شکایت کردند. پیامبر(ص) به دنبال شکوه آنان از جای برخاست و خطابه‌ای ایراد فرمود و شنیدم خطاب به مردم اظهار می‌داشت: «ای مردم! از علی(ع) شکوه نکنید، به خدا سوگند! علی شیفته ذات خدا است و در راه خدا از خشونت و سرسختی زیادی برخوردار است و در این راه کمال پایمردی را دارد».[6]   [1] . ابن عبد البر، یوسف بن عبد الله، الاستیعاب فی معرفة الأصحاب، ج ‏3، ص 1123، بیروت، دار الجیل، چاپ اول، 1412ق؛ نیز ر.ک: قد امام علی(ع)، 12188. [2] . ابن اثیر جزری، علی بن محمد، أسد الغابة فی معرفة الصحابة، ج ‏3، ص 620، بیروت، دار الفکر، 1409ق. [3] . محب الدین طبری‏،  أحمد بن عبد الله،  الریاض النَضِرَة فی مناقب العَشرة، ج ‏3، ص 172، بیروت، دار الکتب العلمیة، چاپ دوم‏، 1424ق‏. [4] . همان، ج ‏3، ص 196. [5] . «در برابر کفّار سرسخت و شدید، و در میان خود مهربانند»؛ فتح، 29. [6] . ابن هشام حمیری معافری، عبد الملک، السیرة النبویة، ج ‏2، ص 603، بیروت، دار المعرفة، بی‌تا.
عنوان سوال:

الف. قد و چهره امام علی(ع) چگونه بود؟ ب. در جایی خواندم که امام علی(ع) خیلی به مسائل اسلامی حساس بود و اخلاقی کاملاً سخت‌گیرانه داشت و دارای اخلاق خشنی بود. آیا این مطالب درست است؟


پاسخ:

الف. در هیچ کتاب معتبر از اهل سنت و شیعه مطلبی در مورد نامناسب‌بودن چهره و اندام امیرالمؤمنین(ع) وجود ندارد، بلکه نقل‌های بسیاری در مورد زیبایی حضرتشان در این منابع مشاهده می‌شود:
1. ابن عبد البر(م 463ق) در کتاب «الاستیعاب فی معرفة الاصحاب»: حضرت علی(ع) قد متوسط و چشمانی سیاه داشت. خوش‌سیما بود و مانند ماه شب چهارده، از زیبایی می‌درخشید. شکمش، بزرگ و شانه‌هایش، پهن و درشت انگشت بود. اندامی لطیف داشت و گردنش از سپیدی، مانند تنگی از نقره بود. جلو سرش مو نداشت و محاسنش، انبوه بود. استخوان شانه استواری، مانند استخوان شانه شیر درنده بود. بازو و بند دستش از پیچیدگی قابل تشخیص نبود. هنگام راه رفتن گام‌ها را کشیده برمی‌داشت. هرگاه بازوی کسی را می‌گرفت، چنان بود که جان او را گرفته تا آن‌جا که تاب نفس کشیدن را احساس نمی‌کرد. دست و بند دستش، فربه بود.[1]
2. ابن اثیر جزری (م 630ق) در کتاب «اسد الغابة فی معرفة الصحابة»: ابو هریره از عبد الله بن‏ داوود از ابو الحجاج مدرک چنین روایت کرده است: در یکی از روزها دیدم که حضرت علی(ع) به ایراد خطبه پرداخته است، در آن هنگام چهره‌اش از همه مردم، زیباتر بود.[2]
3. یکی از افراد در ضمن ملاقاتی که با رسول خدا(ص) داشت، گفت: چگونه علی(ع) می‌تواند «لواء الحمد» را به دوش بکشد؟ رسول خدا(ص) در پاسخ فرمود: «چگونه علی(ع) تاب تحمل آن‌را نداشته باشد، حال آن‌که خصلت‌های چندی را در اختیار دارد: 1. شکیبائیش مانند شکیبائی من است. 2. چهره زیبایش مانند چهره زیبای یوسف(ع) است. 3. نیرویش مانند نیروی جبرئیل است».[3]
4. از «ابن عباس» روایت شده است که؛ رسول خدا(ص) فرمود: «کسی که می‌خواهد به حلم حضرت ابراهیم(ع) و به حکم نوح(ع) و به زیبایی چهره یوسف(ع) پی ببرد، به علی بن ابی‌طالب(ع) نظر نماید [که همه این ویژگی‌ها در او جمع شده است]».[4]
ب. درباره بخش دوم پرسش نیز باید گفت که امام علی(ع)، مصداقی از آیه «أَشِدَّاءُ عَلَی الْکُفَّارِ رُحَماءُ بَیْنَهُمْ»[5] بود، امّا خشونت بی‌جا نداشت، بلکه در جای خود خشن و در جای خود مهربان بود، و مهربانی آن‌حضرت بر خشونتش می‌چربید.
ابو سعید خدری نقل می‌کند: در یکی از روزها، گروهی در پیشگاه رسول اکرم(ص) از حضرت علی(ع) شکایت کردند. پیامبر(ص) به دنبال شکوه آنان از جای برخاست و خطابه‌ای ایراد فرمود و شنیدم خطاب به مردم اظهار می‌داشت: «ای مردم! از علی(ع) شکوه نکنید، به خدا سوگند! علی شیفته ذات خدا است و در راه خدا از خشونت و سرسختی زیادی برخوردار است و در این راه کمال پایمردی را دارد».[6]   [1] . ابن عبد البر، یوسف بن عبد الله، الاستیعاب فی معرفة الأصحاب، ج ‏3، ص 1123، بیروت، دار الجیل، چاپ اول، 1412ق؛ نیز ر.ک: قد امام علی(ع)، 12188. [2] . ابن اثیر جزری، علی بن محمد، أسد الغابة فی معرفة الصحابة، ج ‏3، ص 620، بیروت، دار الفکر، 1409ق. [3] . محب الدین طبری‏،  أحمد بن عبد الله،  الریاض النَضِرَة فی مناقب العَشرة، ج ‏3، ص 172، بیروت، دار الکتب العلمیة، چاپ دوم‏، 1424ق‏. [4] . همان، ج ‏3، ص 196. [5] . «در برابر کفّار سرسخت و شدید، و در میان خود مهربانند»؛ فتح، 29. [6] . ابن هشام حمیری معافری، عبد الملک، السیرة النبویة، ج ‏2، ص 603، بیروت، دار المعرفة، بی‌تا.





1396@ - موتور جستجوی پرسش و پاسخ امین