در فرض سؤال، اگر تغییر جنسیت تحقق یابد، در اینکه آیا نسبت فرد با نزدیکانش تغییر کرده و دارای احکام جدیدی است و یا خیر، بین فقها اختلاف نظر است: برخی[1] نسبت قبلی را باقی دانسته‌ و می‌گویند وی دارای احکام سابق است، برخی[2] احکام جنس جدید را بر وی مترتب می‌دانند و برخی[3] نیز می‌گویند، در مورد اموری مانند ربا احکام جنس جدید بر او مترتب می‌شود و نمی‌تواند از فرزند ربا بگیرد اما در مسأله‌ی اجرای حد (مانند حد سرقت)، به احتیاط واجب نمی‌توان آن حد را جاری نمود. ضمائم: پاسخ مراجع عظام تقلید نسبت به این سؤال، چنین است:[4] حضرت آیت الله العظمی خامنه‌ای (مد ظله العالی): در فرض سؤال، ظاهر این است که حکم پدر را ندارد. حضرت آیت الله العظمی مکارم شیرازی (مد ظله العالی): در فرض سؤال تغییری در حکم ایجاد نمی‌شود، و رابطه نسبی همچنان باقی است. حضرت آیت الله العظمی نوری همدانی(مد ظله العالی): تحقق تغییر جنسیت کامل، معلوم و ثابت نیست و در فرض تحقق، احکام جنس جدید بر آن مترتب است. حضرت آیت الله هادوی تهرانی (دامت برکاته): در مورد اموری مانند ربا احکام جنس جدید بر او مترتب می‌شود و نمی‌تواند از فرزند ربا بگیرد اما در مسأله اجرای حد، مانند حد سرقت، به احتیاط واجب نمی‌توان آن حد را جاری کرد. لینک به سایت استفتائات [1] . آیت الله مکارم شیرازی. [2] . آیات عظام خامنه‌ای و نوری همدانی. [3] . آیت الله هاودی تهرانی. [4] . استفتا از دفاتر آیات عظام: خامنه‌ای، مکارم شیرازی، نوری همدانی (مد ظلهم العالی) توسط سایت اسلام کوئست.
اگر فردی که ازدواج کرده و دارای فرزند است، تغییر جنسیت دهد و از فرزند خود سرقتی که مستوجب حد است، داشته باشد و یا از فرزندش ربا بگیرد، چه حکمی دارد؟ (با توجه به عدم قطع ید پدر در صورت سرقت حدی از فرزند و عدم تحقق ربا بین پدر و فرزند).
در فرض سؤال، اگر تغییر جنسیت تحقق یابد، در اینکه آیا نسبت فرد با نزدیکانش تغییر کرده و دارای احکام جدیدی است و یا خیر، بین فقها اختلاف نظر است:
برخی[1] نسبت قبلی را باقی دانسته و میگویند وی دارای احکام سابق است، برخی[2] احکام جنس جدید را بر وی مترتب میدانند و برخی[3] نیز میگویند، در مورد اموری مانند ربا احکام جنس جدید بر او مترتب میشود و نمیتواند از فرزند ربا بگیرد اما در مسألهی اجرای حد (مانند حد سرقت)، به احتیاط واجب نمیتوان آن حد را جاری نمود.
ضمائم:
پاسخ مراجع عظام تقلید نسبت به این سؤال، چنین است:[4]
حضرت آیت الله العظمی خامنهای (مد ظله العالی):
در فرض سؤال، ظاهر این است که حکم پدر را ندارد.
حضرت آیت الله العظمی مکارم شیرازی (مد ظله العالی):
در فرض سؤال تغییری در حکم ایجاد نمیشود، و رابطه نسبی همچنان باقی است.
حضرت آیت الله العظمی نوری همدانی(مد ظله العالی):
تحقق تغییر جنسیت کامل، معلوم و ثابت نیست و در فرض تحقق، احکام جنس جدید بر آن مترتب است.
حضرت آیت الله هادوی تهرانی (دامت برکاته):
در مورد اموری مانند ربا احکام جنس جدید بر او مترتب میشود و نمیتواند از فرزند ربا بگیرد اما در مسأله اجرای حد، مانند حد سرقت، به احتیاط واجب نمیتوان آن حد را جاری کرد. لینک به سایت استفتائات [1] . آیت الله مکارم شیرازی. [2] . آیات عظام خامنهای و نوری همدانی. [3] . آیت الله هاودی تهرانی. [4] . استفتا از دفاتر آیات عظام: خامنهای، مکارم شیرازی، نوری همدانی (مد ظلهم العالی) توسط سایت اسلام کوئست.
- [سایر] فردی که تغییر جنسیت داده، از والدین خود به چه سهمی ارث می برد، آیا جنسیت فعلی او ملاک است، یا جنسیت قبل از تغییر جنسیت؟ نیز پدر و مادری که در تغییر جنسیت داده است، از فرزند خود به چه اندازه ای ارث می برد، آیا جنسیت فعلی او مورد نظر است یا جنسیت قبل از تغییر؟
- [آیت الله سبحانی] دلیل سقوط حد قطع دست پدر، در صورت سرقت از مال فرزند چیست و آیا این دلیل شامل کلاهبرداری و یا خیانت در امانت نسبت به فرزند نیز می شود؟
- [آیت الله مکارم شیرازی] یکی از شرایط اجرای حدّ سرقت این است که مال در حرز باشد. لطفاً بفرمایید: لف) اگر فرزند، دوست، همسایه، اجیر، یا شخص دیگری، با اطّلاع، یا بدون اطّلاعِ صاحب مال، مال را در حرز قرار دهد; آیا ربودن این مال با وجود دیگر شرایط، سرقتِ حدّی محسوب می گردد؟ب) اگر مال بدون اطّلاع و دخالت مالک در حرز قرار گیرد و ربوده شود، آیا با وجود شرایط دیگر، حکم سرقت حدّی دارد؟ مثلا اگر حیوانی بدون اطّلاع مالک به طویله رود و درب طویله بسته شود، سپس کسی حیوان را برباید، آیا سرقت حدّی محسوب می شود؟ یا مثلا فردی مالی را پیدا کند و در حرز بگذارد، و این مال ربوده شود، چه حکمی دارد؟ج) اگر صاحب مال آن را در حرز نگذاشته باشد، و راضی به حرز نباشد، و مال ربوده شود، آیا حدّ قطع با وجود سایر شرایط جاری می گردد؟
- [آیت الله مکارم شیرازی] یکی از شرایط اجرای حدّ سرقت این است که مال در حرز باشد. لطفاً بفرمایید: الف) اگر فرزند، دوست، همسایه، اجیر، یا شخص دیگری، با اطّلاع، یا بدون اطّلاعِ صاحب مال، مال را در حرز قرار دهد; آیا ربودن این مال با وجود دیگر شرایط، سرقتِ حدّی محسوب می گردد؟ ب) اگر مال بدون اطّلاع و دخالت مالک در حرز قرار گیرد و ربوده شود، آیا با وجود شرایط دیگر، حکم سرقت حدّی دارد؟ مثلا اگر حیوانی بدون اطّلاع مالک به طویله رود و درب طویله بسته شود، سپس کسی حیوان را برباید، آیا سرقت حدّی محسوب می شود؟ یا مثلا فردی مالی را پیدا کند و در حرز بگذارد، و این مال ربوده شود، چه حکمی دارد؟ ج) اگر صاحب مال آن را در حرز نگذاشته باشد، و راضی به حرز نباشد، و مال ربوده شود، آیا حدّ قطع با وجود سایر شرایط جاری می گردد؟
- [سایر] با عرض سلام، آیا می توان با کسی که ترنس هست (2 جنسه) و مجوز تغییر جنسیت از مرد به زن از پزشکی قانونی گرفته، اما هنوز عمل تغییر جنسیت انجام نداده، ازدواج موقت کرد؟ با توجه به این که گفته می شود عمل تغییر جنسیت از عمل های سخت است و امکان مرگ در حین عمل وجود دارد، پس حتما باید صبر کرد که عمل انجام شود، سپس بتوان با آن ازدواج موقت کرد؟ در صورت منفی بودن جواب، پس اذن پدر با توجه به این که پرده بکارتی وجود ندارد، چه می شود؟
- [آیت الله علوی گرگانی] با توجّه به اینکه یکی از شرایط حدّ سرقت عدم اضطرار است آیا لازم است بین سرقتی که بر اثر اضطرار مرتکب میشود و رفع ضرورت رابطه مستقیم وجود داشته باشد به عبارتی آیا لازم است فعل مجرمانه مستقیمااضطرار و ضرورت را برطرف کند (مثلااگر فردی مضطرّ به غذاست و کالایی را میرباید تا با فروشش غذا تهیّه نماید یا کسی مضطرّ به لباس است و کالایی را میرباید تا با فروش آن لباس تهیّه نماید آیا وی مشمول حکم اضطرار میشود یا خیر؟ اضطرار تنها در صورتی عامل رفع مجازات است که مضطرّ برای رفع گرسنگی چیز خوردنی را برباید یا برای دفع سرما پوشیدنی را برباید؟
- [سایر] سلام و خسته نباشید من امروز با سایت شما آشنا شدم و امیدوارم نتیجه دلخواه رو بگیرم خانمی 34 ساله هستم که دو فرزند پسر 12و 8 ساله دارم یکسالی است از همسرم جدا شدم و حضانت فرزندانم با خودم هست گاهی اوقات خیلی احساس تنهایی میکنم با وجود اینکه پدر و مادر بسیار دلسوز و حامی دارم و با آقایی متاهل آشنا شدم دارای موقعیت اجتماعی عالی و تحصیلکرده البته خودم هم شغل آبرومندی دارم این آقا اصرار دارن که ازدواج نکنم و به همین صورت یعنی حالت دوستانه باهم بمونیم و میگن از هر لحاظ رسیدگی میکنه آیا باید ادامه بدم؟ آیا میتونم بدون اینکه پسرام متوجه بشن ازدواج کنم؟ یا کلا باید قید ازدواج رو بزنم ؟ در حال حاضر مشکلات مالی هم وجود دارد ولی در حد متوسط میگذرونیم و با پسرهام آرامش و شادی داریم . لطفا راهنماییم کنید ممنونم.
- [سایر] سلام بنده با دختری در حدود 4 سال است که آشنا هستم. ایشان دانشجوی دکتری هستند و بنده لیسانس. به یکدیگر علاقه شدید داریم. بنا به توصیه فردی که بنده ایشان را به شدت قبول دارم، حدود 6-7 ماه بنده با ایشان قطع رابطه کردم تا بتوانم به دور از احساسات تصمیم نهایی را بگیرم. پس ار آن 6 ماه، انتخاب مجدد من در مقایسه با کیس ها و موارد دیگر خود ایشان بود. حال که مسأله رو علنی کردم پدر من با ازدواج ما مخالف است. میگوید که پدربزرگ ایشان ( پدر مادرش) در زمان طاغوت، قمار میکرده است. دلیل اصلی مخالفت او هم این است که زمانی که او قمار میکرده پول حرام بر سر سفره آورده و فرزندش ( مادر دختر) هم از آن تناول کرده است. حال من هر بار که با او صحبت میکنم و مثال هایی از افرادی که در اسلام و مذهب شیعه هستند و بر اثرات لقمه حرام پیروز شده اند و فرد شایسته و صالحی شده اند، و گفته ام که اختیار آدمی تاثیرش بیشتر از اثرات لقمه حرام است ( ینی لقمه حرام در حد یک زمینه است، نه اینکه علت تامه) ایشان قانع نمیشوند. میگویید چه کاری باید بکنم
- [سایر] مذهب اینجانب شیعه است و تقریبا به قواعد دینی عمل می کنم. مثلا به طور منظم نماز می خوانم و تا حد امکان قرآن نیز می خوانم، ولی کمتر به حجاب معتقدم. من شرایط خاصی از لحاظ خانوادگی دارم. پدر مادرم وجه ی اجتماعی خوبی ندارند و همینطور اخلاق و برخورد اجتماعی بدی دارند. و هیچگونه حمایت مالی از من نمی کنند و حتی تا جایی که بتوانند در کارم و تحصیلم اخلال ایجاد می کنند. من با همه ی رنج و مشقت و سختی خودم را تا این مرحله از زندگی پیش بردم. تا اینکه برای من موقعیت ازدواج پیش آمده که خوشبختانه آن آقا همه شرایط من را پذیرفته اند. لازم به ذکر است که ایشان هیچ ضعفی ندارند و تک پسر یک خانواده مرفه و تحصیل کرده هستند.که خودشان هم تحصیلات عالیه دارند و دارای موقعیت اجتماعی خوبی میباشند. اما متاسفانه مذهب ایشان الحق (اهل حق ) است. ایشان دارای اخلاقی بسیار پسندیده و نیکو هستند. می گویند حاضر هستند نماز بخوانند و روزه بگیرند و احکام شیعیان را رعایت کنند اما حاضر نیستند عنوان مذهب خود را تغییر دهند.فکر می کنند با این کار اصالت خود را از دست میدهندو این در حالیست که به مذهب من بسیار احترام می گذارند.حال سوال من این است که ازدواج ما موردی دارد؟ آیا می توان به امید اصلاح بعد از ازدواج اقدام به ازدواج کرد؟ در ضمن من نگران این هستم که شاید دیگر موقعیت به خوبی ایشان از لحاظ اجتماعی پیش نیاید. مرجع تقلید من آیت الله سیستانی هستند.
- [سایر] مشکلی دارم که آن را خلاصه و خیلی کوتاه برایتان نوشته ام. چهارسالی است که ازدواج کردم و یک پسر شش ماهه دارم و خودم آخرین فرزند پدر مادر می باشم و سه برادر و یک خواهر بزرگ تر از خودم دارم که همگی بشکر خدا صاحب خانه و دارای زن و بچه هستند. قبل از ازدواج با همسرم که دختر خاله ام نیز هستند گفته بودم که بعد از ازدواج من قصد دارم در کنار پدر و مادرم زندگی کنم و ایشان نیز قبول کردند. پدرم 65 سال سن دارند و مادرم 56 سال که رسیدگی به کار منزل برایش مشکل است. بخاطر کمر درد و بیماری هایی که در این سنین به سراغ آدمی می آید دو برادرم و خواهر در همسایگی ما هستند. مشکل از این جا است که بعد از یکی دو سال از زندگی همسرم خواستار مستقل شدن را از من دارد با توجه به صحبت هایی که با ایشان داشتم، ولی ایشان مسرانه خواستار جدایی هستند. در صورتی که من زندگی در کنار پدر و مادر را خواستارم؛ چون بر این عقیده ام که آنان عمرشان را برای ما صرف کردند که فرزندشان در این سنین بدردشان بخورند و کمک حالشان شوند و... احساس می کنم زندگی ام دارد از هم می پاشد بخاطر کدورت هایی که در این میان بین همسر و پدر مادر بخاطر این قضیه پدیدار شده فشارها بر من خیلی زیاد است حتی در زمانی فکر طلاق به ذهنم می افتد. از شما خواستارم راه کاری به من نشان دهید. نمی دانم چه کنم اگر جدا شوم ترس از غضب خدا دارم و اگر نشوم بی مهری هایه این زن را نسبت به پدر مادرم را نمی توانم تحمل کنم و بارها بارها کدورتها در زندگیمان ایجاد شده که این قضایا بین مادر و خاله ام هم نیز کشیده شده .... لذا از شما تقاضامندم روشنم کنید چه کنم.