اگر فردی که ازدواج کرده و دارای فرزند است، تغییر جنسیت دهد و از فرزند خود سرقتی که مستوجب حد است، داشته باشد و یا از فرزندش ربا بگیرد، چه حکمی دارد؟ (با توجه به عدم قطع ید پدر در صورت سرقت حدی از فرزند و عدم تحقق ربا بین پدر و فرزند).
در فرض سؤال، اگر تغییر جنسیت تحقق یابد، در اینکه آیا نسبت فرد با نزدیکانش تغییر کرده و دارای احکام جدیدی است و یا خیر، بین فقها اختلاف نظر است: برخی[1] نسبت قبلی را باقی دانسته‌ و می‌گویند وی دارای احکام سابق است، برخی[2] احکام جنس جدید را بر وی مترتب می‌دانند و برخی[3] نیز می‌گویند، در مورد اموری مانند ربا احکام جنس جدید بر او مترتب می‌شود و نمی‌تواند از فرزند ربا بگیرد اما در مسأله‌ی اجرای حد (مانند حد سرقت)، به احتیاط واجب نمی‌توان آن حد را جاری نمود.   ضمائم: پاسخ مراجع عظام تقلید نسبت به این سؤال، چنین است:[4] حضرت آیت الله العظمی خامنه‌ای (مد ظله العالی): در فرض سؤال، ظاهر این است که حکم پدر را ندارد. حضرت آیت الله العظمی مکارم شیرازی (مد ظله العالی): در فرض سؤال تغییری در حکم ایجاد نمی‌شود، و رابطه نسبی همچنان باقی است. حضرت آیت الله العظمی نوری همدانی(مد ظله العالی): تحقق تغییر جنسیت کامل، معلوم و ثابت نیست و در فرض تحقق، احکام جنس جدید بر آن مترتب است. حضرت آیت الله هادوی تهرانی (دامت برکاته): در مورد اموری مانند ربا احکام جنس جدید بر او مترتب می‌شود و نمی‌تواند از فرزند ربا بگیرد اما در مسأله اجرای حد، مانند حد سرقت، به احتیاط واجب نمی‌توان آن حد را جاری کرد.   لینک به سایت استفتائات   [1] . آیت الله مکارم شیرازی. [2] . آیات عظام خامنه‌ای و نوری همدانی. [3] . آیت الله هاودی تهرانی. [4] . استفتا از دفاتر آیات عظام: خامنه‌ای، مکارم شیرازی، نوری همدانی (مد ظلهم العالی) توسط سایت اسلام کوئست.
عنوان سوال:

اگر فردی که ازدواج کرده و دارای فرزند است، تغییر جنسیت دهد و از فرزند خود سرقتی که مستوجب حد است، داشته باشد و یا از فرزندش ربا بگیرد، چه حکمی دارد؟ (با توجه به عدم قطع ید پدر در صورت سرقت حدی از فرزند و عدم تحقق ربا بین پدر و فرزند).


پاسخ:

در فرض سؤال، اگر تغییر جنسیت تحقق یابد، در اینکه آیا نسبت فرد با نزدیکانش تغییر کرده و دارای احکام جدیدی است و یا خیر، بین فقها اختلاف نظر است:
برخی[1] نسبت قبلی را باقی دانسته‌ و می‌گویند وی دارای احکام سابق است، برخی[2] احکام جنس جدید را بر وی مترتب می‌دانند و برخی[3] نیز می‌گویند، در مورد اموری مانند ربا احکام جنس جدید بر او مترتب می‌شود و نمی‌تواند از فرزند ربا بگیرد اما در مسأله‌ی اجرای حد (مانند حد سرقت)، به احتیاط واجب نمی‌توان آن حد را جاری نمود.  
ضمائم:
پاسخ مراجع عظام تقلید نسبت به این سؤال، چنین است:[4]
حضرت آیت الله العظمی خامنه‌ای (مد ظله العالی):
در فرض سؤال، ظاهر این است که حکم پدر را ندارد.
حضرت آیت الله العظمی مکارم شیرازی (مد ظله العالی):
در فرض سؤال تغییری در حکم ایجاد نمی‌شود، و رابطه نسبی همچنان باقی است.
حضرت آیت الله العظمی نوری همدانی(مد ظله العالی):
تحقق تغییر جنسیت کامل، معلوم و ثابت نیست و در فرض تحقق، احکام جنس جدید بر آن مترتب است.
حضرت آیت الله هادوی تهرانی (دامت برکاته):
در مورد اموری مانند ربا احکام جنس جدید بر او مترتب می‌شود و نمی‌تواند از فرزند ربا بگیرد اما در مسأله اجرای حد، مانند حد سرقت، به احتیاط واجب نمی‌توان آن حد را جاری کرد.   لینک به سایت استفتائات   [1] . آیت الله مکارم شیرازی. [2] . آیات عظام خامنه‌ای و نوری همدانی. [3] . آیت الله هاودی تهرانی. [4] . استفتا از دفاتر آیات عظام: خامنه‌ای، مکارم شیرازی، نوری همدانی (مد ظلهم العالی) توسط سایت اسلام کوئست.





1396@ - موتور جستجوی پرسش و پاسخ امین