1. به دیه خمس تعلق نمی‌گیرد. 2. اگر انسان، درآمدی مستقل (هر چند به مقدار کم) داشته باشد، واجب است، سال خمسی برای خود تعیین نموده و درآمد سالانه خود را محاسبه کند، تا در صورتی که چیزی از درآمد تا پایان سال باقی بماند، خمس آن را بپردازد. ضمن اینکه ابتدای سال خمسی وی، هنگام حصول اولین درآمد است. ضمائم: پاسخ مراجع عظام تقلید نسبت به این سؤال، چنین است:[1] حضرت آیت الله العظمی خامنه‌ای (مد ظله العالی): 1. به دیه خمس تعلق نمی‌گیرد. 2. اگر درآمد مستقل هر چند به مقدار کم داشته باشد، واجب است که سال خمسی تعیین نموده و درآمد سالانه خود را محاسبه کند تا در صورتی که چیزی از درآمد تا پایان سال باقی بماند، خمس آن را بپردازد و ابتدای سال خمسی او هنگام حصول اولین درآمد است. حضرت آیت الله العظمی مکارم شیرازی (مد ظله العالی): 1. دیه خمس ندارد مگر اینکه ترقی قیمت کند یا سودی داشته باشد که در این صورت فقط سود یا ترقی قیمت خمس دارد. 2. در فرض سؤال، سال خمسی تعیین کردنی نیست و اولین در آمد، ملاک سال خمسی است و چنانچه مدت‌ها خمس نداده و در تاریخ دیگری محاسبه می‌کنند سال خمسی تغییر پیدا می‌کند، ولی اگر بداند سال خمسی واقعی او چه تاریخی است مطابق همان عمل می‌شود. و چنانچه شک داشته باشید که به مالی خمس تعلق گرفته یا خیر، چیزی بر عهده ندارید. حضرت آیت الله العظمی نوری همدانی(مد ظله العالی): 1. به دیه خمس تعلق نمی‌گیرد. 2. هر کسی که کسب و درآمد دارد لازم است سال خمسی قرار دهد و محاسبه کند به مازاد بر مؤونه سال خمس تعلق می‌گیرد. حضرت آیت الله العظمی صافی گلپایگانی (مد ظله العالی): 1. دیه خمس ندارد. 2. چنانچه سال گذشته و صرف در مؤونه زندگی نشود، خمس دارد. [1] . استفتا از دفاتر آیات عظام: خامنه‌ای، مکارم شیرازی، صافی گلپایگانی، نوری همدانی (مد ظلهم العالی) توسط سایت اسلام کوئست.
دو سؤال دربارهی خمس داشتم: 1. آیا دیه خمس دارد؟ 2. کسی که هنوز زندگی مستقلی ندارد، ولی درآمد دارد آیا باید خمس دهد؟
1. به دیه خمس تعلق نمیگیرد.
2. اگر انسان، درآمدی مستقل (هر چند به مقدار کم) داشته باشد، واجب است، سال خمسی برای خود تعیین نموده و درآمد سالانه خود را محاسبه کند، تا در صورتی که چیزی از درآمد تا پایان سال باقی بماند، خمس آن را بپردازد. ضمن اینکه ابتدای سال خمسی وی، هنگام حصول اولین درآمد است.
ضمائم:
پاسخ مراجع عظام تقلید نسبت به این سؤال، چنین است:[1]
حضرت آیت الله العظمی خامنهای (مد ظله العالی):
1. به دیه خمس تعلق نمیگیرد.
2. اگر درآمد مستقل هر چند به مقدار کم داشته باشد، واجب است که سال خمسی تعیین نموده و درآمد سالانه خود را محاسبه کند تا در صورتی که چیزی از درآمد تا پایان سال باقی بماند، خمس آن را بپردازد و ابتدای سال خمسی او هنگام حصول اولین درآمد است.
حضرت آیت الله العظمی مکارم شیرازی (مد ظله العالی):
1. دیه خمس ندارد مگر اینکه ترقی قیمت کند یا سودی داشته باشد که در این صورت فقط سود یا ترقی قیمت خمس دارد.
2. در فرض سؤال، سال خمسی تعیین کردنی نیست و اولین در آمد، ملاک سال خمسی است و چنانچه مدتها خمس نداده و در تاریخ دیگری محاسبه میکنند سال خمسی تغییر پیدا میکند، ولی اگر بداند سال خمسی واقعی او چه تاریخی است مطابق همان عمل میشود. و چنانچه شک داشته باشید که به مالی خمس تعلق گرفته یا خیر، چیزی بر عهده ندارید.
حضرت آیت الله العظمی نوری همدانی(مد ظله العالی):
1. به دیه خمس تعلق نمیگیرد.
2. هر کسی که کسب و درآمد دارد لازم است سال خمسی قرار دهد و محاسبه کند به مازاد بر مؤونه سال خمس تعلق میگیرد.
حضرت آیت الله العظمی صافی گلپایگانی (مد ظله العالی):
1. دیه خمس ندارد.
2. چنانچه سال گذشته و صرف در مؤونه زندگی نشود، خمس دارد. [1] . استفتا از دفاتر آیات عظام: خامنهای، مکارم شیرازی، صافی گلپایگانی، نوری همدانی (مد ظلهم العالی) توسط سایت اسلام کوئست.
- [آیت الله بهجت] اگر زن درآمد مستقلی دارد، می تواند حقوق خود را بدون اذن شوهر خرج کند؟
- [آیت الله بهجت] 2) آیا دیه شکستگی یک بند از استخوان انگشت دست، خمس دیه همان بند می باشد یا خمس دیه ی انگشت دست؟
- [آیت الله جوادی آملی] جهت تنصیف دیه زنان، چه دیهای باید به ثلث دیه کامل برسد: [1-] دیه هر جرح به تنهایی؛ دیه کل جراحات وارده بر هر عضو؛ دیه کل جراحات وارده بر بدن؟ [2 -] فلسفه یا حکمت تنصیف دیه زنان چه میباشد؟
- [آیت الله مکارم شیرازی] 1 میزان دیه سقط عمدی جنین دو و نیم ماهه چقدر است؟ و چگونه باید پرداخت شود؟ 2 آیا به سقط غیرعمدی دیه تعلق میگیرد؟
- [آیت الله علوی گرگانی] چنانچه شخص مقتول از پیروان فرقه ضالّه بهائیّت باشد بفرمائید: 1 - آیا دیه دارد یا خیر؟ 2 - در صورت مثبت بودن پاسخ، دیه او چقدر است؟
- [آیت الله خامنه ای] آیا صندوق قرض الحسنه شخصیت حقوقی مستقلی دارد؟ اگر داشته باشد، آیا به سود حاصل، خمس تعلّق می گیرد؟ اگر شخصیت حقوقی مستقلی نداشته باشد، کیفیت پرداخت خمس آن چگونه است؟
- [آیت الله فاضل لنکرانی] چنانچه کسی محکوم به قصاص باشد. و به عنوان قصاص نفس، حلق آویز شود. و پزشک متخصص گواهی دهد که فوت کرده است، و در سردخانه بهوش بیاید و زنده شود. اولا: حکم قصاص به قوت خود باقی است یا ساقط است؟ ثانیاً: در صورت باقی بودن به قوّت خود، آیا دیه حلق آویزی اوّل به جانی تعلق می گیرد یا خیر؟ ج: 1 در فرض سؤال، حکم قصاص به قوّت خود باقی است. 2 در مورد سؤال، حلق آویزی اول، دیه ندارد.
- [آیت الله علوی گرگانی] 16 - آیا استخوانهای کف دست دیه مقدّر دارند یا باید ارش تعیین کرد و میشود به این استدلال که چون استخوانهای انگشتان به کف دست مرتبط است (دیه استخوانهای کف دست را) مثل انگشتان حساب کرد؟ 2 - دیه شکستگی یک بند از استخوان انگشت دست آیا خمس دیه همان بند میباشد یا خمس دیه انگشت دست؟
- [سایر] سلام 1.متاهل 2-افسرده 3-به خاطر 2 بچه به زندگی مشترک را تحمل می کنم اما دوست دارم تنها زندگی کنم 4-آیا این کارم درست هست یا بچه ها مادر غمگین نداشته باشند بهتره؟
- [سایر] 1- آیا خانه ای که در آن زندگی می کنیم و مال خودمان است خمس آن را باید بدهیم؟ 2- آیا به طلا و سکه خمس تعلق می گیرد؟ 3- می شود از 5 قواره پارچه برای خمس یکی به جای خمس بدهیم ؟یا اینکه باید از مجموع قیمت آنها یک پنجم آنرا پرداخت کنیم؟
- [آیت الله جوادی آملی] .خانمی که درآمدی دارد و هزینه زندگی او به عهده شوهرش است، اگر شوهرش مخارج زندگی او را نپردازد و ایشان از درآمد خودش هزینه نماید، آن مقداری که صرف کرده است, جزء هزینه او شمرده میشود و خمس ندارد.
- [آیت الله فاضل لنکرانی] به طور کلی قرض داشتن مانع تعلق خمس نمی شود. 1 مثلاً کسی که یک میلیون تومان قرض دارد اگر سر سال خمسی یک میلیون تومان درآمد مازاد داشته باشد باید خمس آن را بدهد و نمی تواند آن را بابت بدهی خود کسر کند. 2 اگر عین پولی که قرض کرده موجود باشد یا آن را تبدیل به چیز دیگری کرده باشد لازم نیست خمس آن را بدهد. 3 اگر عین پولی که قرض کرده موجود باشد یا آن را تبدیل به چیز دیگری کرده باشد که مؤونه او نیست چنانچه مقداری از قرض خود یا تمام آن را از درآمد خود باز پرداخت کرده باشد باید به میزان باز پرداخت خمس آن را بپردازد. 4 اگر مبلغی را که خرج کرده صرف مؤونه خود کرده باشد یا تلف شده باشد می تواند از درآمد سال بدون پرداخت خمس قرض خود ادا کند.
- [آیت الله جوادی آملی] .آنچه متعلق خمس است، مطلق درآمد است ; نه خصوص درآمد کسب , بنابراین جایزه، هبه، صله، هدیه و مانند آن ها متعلق خمس است, هرچند مقدار کم آنها خمس ندارد. عدم تکرار خمس
- [آیت الله جوادی آملی] .اگر شخصی بعضی از لوازم زندگی او از بین رفت مثلاً بر اثر آتشسوزی فرش یا لوازم دیگرش سوخت یا سرقت شد اگر تا آخر سال خمسی از درآمد سال تهیّه نکرد، می تواند این خسارت را از درآمد سال کسر نماید و خمس سود مانده را بپردازد.
- [آیت الله سبحانی] کسی که از اول تکلیف خمس نداده، سه حالت دارد: 1 از منافع کسب چیزی که به آن احتیاج ندارد، خریده و یک سال از خرید آن گذشته، باید خمس آن را بدهد. 2 اثاث خانه و چیزهای دیگری که به آنها احتیاج دارد مطابق شأن خود از درآمد همان سال خریده، خمس به آن ها تعلق نمی گیرد. 3 اگر نداند که در بین سال خریده یا بعد از تمام شدن سال، باید تمام اموال مشکوک خود را حساب کرده و حاکم شرع و یا نماینده او، بدهی او را جهت خمس تخمین بزند و مصالحه نماید و با پرداخت آن ذمه او بری می شود.
- [آیت الله جوادی آملی] .اموالی که جزء هزینه اند دو بخش دارند : 1 .ابزار ماندنی یا هزینه غیر جاری ; مانند مسکن، وسیله نقلیه، وسایل خانه و زندگی که پس از استفاده از بین نمی روند و خمس ندارند . 2 .هزینه های جاری و غیر ماندنی ; مانند خوراکی ها، نوشیدنیها و دیگر هزینههای از میان رفتنی. از این وسایل هر چه در پایان سال بماند، باید خمس آن را پرداخت کرد.
- [آیت الله جوادی آملی] .اگر کسی از درآمد سال مالی مستطیع شد و در همان سال به حج مشرف شد، هزینه مسافرت او خمس ندارد ; همچنین است اگر از درآمد سال مالی به حج مستحبی برود، جزء هزینه سال محسوب میشود و خمس ندارد.
- [آیت الله جوادی آملی] .اگر کسی خود را در مضیقه اقتصادی قرار دهد و صرفه جویی کند، خمس مقدار صرفه جویی شده را باید بپردازد ; همچنین است اگر دیگری هزینههای او را به جهت نذر یا تبرّ ع بپردازد و او از درآمد کسب خودش چیزی را هزینه نکند، باید خمس تمام درآمد سال را بپردازد و نمیتواند به مقداری که معادل هزینهاش بوده, از درآمد کسر نماید. خمس درآمد بانوان
- [آیت الله جوادی آملی] .خانمی که درآمد شغلی یا ملکی دارد؛ ولی هزینه زندگی او را شوهرش می پردازد، تمام درآمد خودش را باید تخمیس کند ; اما هزینه هایی که بر شوهرش واجب نیست مانند سفر زیارتی مستحب، سفر تفریحی مباح، خرید وسایل یا هدیه و کادو برای بستگان خود و مانند آن اینگونه هزینه ها را میتواند مطابق شأن خود و بدون اسراف از درآمد خودش کسر کند و خمس بقیه را بپردازد.
- [آیت الله اردبیلی] عده بر دو قسم است: 1 عده طلاق 2 عده وفات.