کاری که روزه را باطل می‌کند اگر عمداً و با علم و آگاهی به مسئله انجام شود، علاوه بر وجوب قضا، کفاره نیز دارد، ولی اگر به دلیل ندانستن مسأله باشد کفاره ندارد، و قضای آن کافیست. البته برخی فقها[1] معتقدند چنانچه جاهل مقصر بوده کفاره هم واجب می‌شود، برخی دیگر[2] نیز در فرض سؤال، اصل فرو بردن خلط را مبطل روزه ندانسته‌اند. ضمائم: پاسخ مراجع عظام تقلید نسبت به این سؤال، چنین است:[3] حضرت آیت الله العظمی خامنه‌ای (مد ظله العالی): به هر حال اگر عمداً و از روی علم به این که عمل مذکور روزه را باطل می‌کند، علاوه بر قضا کفاره هم دارد ولی اگر جهل به حکم شرعی داشته باشد، کفاره ندارد. ضمناً توجه داشته باشید، فرو بردن اخلاط سر و سینه تا به فضای دهان نرسیده اشکال ندارد ولی اگر داخل فضای دهان شود، احتیاط واجب آن است که آن را فرو نبرد و اگر سهواً یا بی‌اختیار فرو رود، اشکال ندارد. حضرت آیت الله العظمی مکارم شیرازی (مد ظله العالی): کارهایی که روزه را باطل می‌کند اگر عمداً و با علم و اطلاع انجام دهد، علاوه بر این که روزه او باطل می‌شود و قضا دارد، کفاره نیز دارد، ولی اگر به خاطر ندانستن مسأله باشد کفاره ندارد، ولی قضای آن واجب است. حضرت آیت الله العظمی سیستانی (مد ظله العالی): فرو بردن خلط جزو مبطلات نیست. حضرت آیت الله العظمی نوری همدانی(مد ظله العالی): چنانچه جاهل مقصر بوده قضا و کفاره لازم است. [1] . آیت الله نوری همدانی. [2] . آیت الله سیستانی. [3] . استفتا از دفاتر آیات عظام: خامنه‌ای، سیستانی، مکارم شیرازی، نوری همدانی (مد ظلهم العالی) توسط سایت اسلام کوئست.
اگر کسی ندانسته کار حرامی که روزه را باطل میکند (مثل فروبردن خلط) انجام دهد و عمدی باشد، روزهی او چه حکمی دارد؟ یعنی نمیدانسته که کار حرام و مبطل روزه است.
کاری که روزه را باطل میکند اگر عمداً و با علم و آگاهی به مسئله انجام شود، علاوه بر وجوب قضا، کفاره نیز دارد، ولی اگر به دلیل ندانستن مسأله باشد کفاره ندارد، و قضای آن کافیست. البته برخی فقها[1] معتقدند چنانچه جاهل مقصر بوده کفاره هم واجب میشود، برخی دیگر[2] نیز در فرض سؤال، اصل فرو بردن خلط را مبطل روزه ندانستهاند.
ضمائم:
پاسخ مراجع عظام تقلید نسبت به این سؤال، چنین است:[3]
حضرت آیت الله العظمی خامنهای (مد ظله العالی):
به هر حال اگر عمداً و از روی علم به این که عمل مذکور روزه را باطل میکند، علاوه بر قضا کفاره هم دارد ولی اگر جهل به حکم شرعی داشته باشد، کفاره ندارد.
ضمناً توجه داشته باشید، فرو بردن اخلاط سر و سینه تا به فضای دهان نرسیده اشکال ندارد ولی اگر داخل فضای دهان شود، احتیاط واجب آن است که آن را فرو نبرد و اگر سهواً یا بیاختیار فرو رود، اشکال ندارد.
حضرت آیت الله العظمی مکارم شیرازی (مد ظله العالی):
کارهایی که روزه را باطل میکند اگر عمداً و با علم و اطلاع انجام دهد، علاوه بر این که روزه او باطل میشود و قضا دارد، کفاره نیز دارد، ولی اگر به خاطر ندانستن مسأله باشد کفاره ندارد، ولی قضای آن واجب است.
حضرت آیت الله العظمی سیستانی (مد ظله العالی):
فرو بردن خلط جزو مبطلات نیست.
حضرت آیت الله العظمی نوری همدانی(مد ظله العالی):
چنانچه جاهل مقصر بوده قضا و کفاره لازم است. [1] . آیت الله نوری همدانی. [2] . آیت الله سیستانی. [3] . استفتا از دفاتر آیات عظام: خامنهای، سیستانی، مکارم شیرازی، نوری همدانی (مد ظلهم العالی) توسط سایت اسلام کوئست.
- [آیت الله مظاهری] کسی که نمیدانسته خودارضایی روزه را باطل میکند و در حال روزه این کار را کرده است، تکلیف روزه او چه میشود؟ در مورد قضا و کفاره چه وظیفهای دارد؟
- [آیت الله اردبیلی] اگر در ماه مبارک رمضان کاری که مکلّف احتمال میدهد مبطل روزه باشد، از او سر بزند، ولی بعدا بفهمد که آن کار روزه را باطل نمیکند، روزهاش صحیح است یا باطل؟ اگر گمان کند کاری روزه را باطل نمیکند و مرتکب آن شود و بعد بفهمد که آن کار، مبطل روزه بوده، روزهاش چه حکمی دارد؟
- [آیت الله اردبیلی] در ماه رمضان و هنگام روزه گرفتن اغلب دچار حساسیت فصلی میشوم و دچار آب ریزش بینی و خلط گلو. آیا فرو بردن خلط گلو و بالا کشیدن آب بینی مبطل روزه است؟ با توجه به این که در بعضی مکانها امکان تمیز کردن یا بیرون ریختن خلط وجود ندارد.
- [آیت الله اردبیلی] در ماه رمضان و هنگام روزه گرفتن اغلب دچار حساسیت فصلی میشوم و دچار آب ریزش بینی و خلط گلو. آیا فرو بردن خلط گلو و بالا کشیدن آب بینی مبطل روزه است؟ با توجه به این که در بعضی مکانها امکان تمیز کردن یا بیرون ریختن خلط وجود ندارد.
- [سایر] آیا فرو بردن خلط، روزه را باطل می کند؟
- [آیت الله مظاهری] آیا وارد کردن دستگاه آندوسکوپی به معده برای عکسبرداری بدون اینکه چیزی که مبطل روزه است، همراه آن داخل معده شود، روزه را باطل میکند؟
- [آیت الله صافی گلپایگانی] کسی که نمیدانسته استمناء روزه را باطل میکند و حتی یک گناه کبیره است، اگر اینعمل را انجام دهد. آیا روزه او باطل است؟ اگر باطل است، کفّاره دارد یا خیر؟
- [آیت الله نوری همدانی] یک نفر در ماه رمضان به سبب فعل حرام روزهاش را باطل کرده و نمیدانسته که آیا به سبب این فعل حرام روزه باطل میشود یا خیر؟ حالا چه وظیفهای دارد؟
- [آیت الله بهجت] آیا چرک و خلط گلو، روزه را باطل می کند یا نه؟
- [آیت الله مظاهری] شخصی در ماه رمضان تصمیم میگیرد که روزة خود را باطل کند، ولی قبل از اینکه کاری که مبطل روزه باشد انجام دهد، از تصمیم خود منصرف میشود. روزة او چه حکمی پیدا میکند؟
- [آیت الله سیستانی] اگر روزهدار کاری که حلال است و روزه را باطل میکند انجام دهد ، مثلاً آب بیاشامد و بعد کار دیگری که حرام است و روزه را باطل میکند انجام دهد مثلاً غذای حرامی بخورد یک کفاره کافی است .
- [آیت الله شبیری زنجانی] اگر روزهدار غیر از جماع و استمناء کار دیگری که حلال است و روزه را باطل میکند، انجام دهد؛ مثلاً آب بیاشامد و بعد کار دیگری که حرام است و روزه را باطل میکند - غیر از جماع و استمنا - انجام دهد؛ مثلاً غذای حرامی بخورد، کفاره افطار به حلال کافی است.
- [آیت الله بروجردی] اگر روزهدار غیر جماع کار دیگری که حلال است و روزه را باطل میکند انجام دهد مثلاً آب بیاشامد و بعد کار دیگری که حرام است و روزه را باطل میکند غیر جماع انجام دهد مثلاً غذای حرامی بخورد یک کفاره کافی است.
- [آیت الله خوئی] اگر روزهدار غیر از جماع و استمناء کار دیگری که حلال است و روزه را باطل میکند، انجام دهد، مثلًا آب بیاشامد و بعد کار دیگری که حرام است و روزه را باطل میکند غیر از جماع و استمناء انجام دهد، مثلًا غذای حرامی بخورد، یک کفاره کافی است.
- [آیت الله علوی گرگانی] اگر روزه دار غیر جماع کار دیگری که حلال است وروزه را باطل میکند، انجام دهد مثلاً آب بیاشامد و بعد کار دیگری که حرام است وروزه را باطل میکند غیر جماع انجام دهد، مثلاً غذای حرامی بخورد، یک کفّاره کافی است.
- [آیت الله بروجردی] اگر در روزهی واجب معینّی مثل روزهی رمضان مردّد شود که روزهی خود را باطل کند یا نه، یا قصد کند که روزه را باطل کند، روزهاش باطل میشود، اگر چه از قصدی که کرده توبه نماید و باید کاری هم که روزه را باطل میکند انجام ندهد.
- [آیت الله بروجردی] اگر نداند یا فراموش کند که ماه رمضان است و پیش از ظهر ملتفت شود، چنانچه کاری که روزه را باطل میکند انجام نداده باشد، باید نیت کند و روزهی او صحیح است و اگر کاری که روزه را باطل میکند انجام داده باشد، یا بعد از ظهر ملتفت شود که ماه رمضان است، روزهی او باطل میباشد؛ ولی باید تا مغرب کاری که روزه را باطل میکند انجام ندهد و بعد از رمضان هم آن روزه را قضا نماید.
- [آیت الله بروجردی] اگر غیر از روزهی ماه رمضان روزهی معین دیگری بر انسان واجب باشد مثلاً نذر کرده باشد که روز معینّی را روزه بگیرد چنانچه عمداً تا اذان صبح نیت نکند، روزهاش باطل است و اگر نداند که روزهی آن روز بر او واجب است، یا فراموش کند و پیش از ظهر یادش بیاید، چنانچه کاری که روزه را باطل میکند انجام نداده باشد و نیت کند، روزهی او صحیح و گرنه باطل میباشد.
- [آیت الله وحید خراسانی] اگر روزه دار غیر از جماع و استمناء کار دیگری که حلال است و روزه را باطل می کند انجام دهد مثلا اب بیاشامد و بعد کار دیگری که حرام است و روزه را باطل می کند غیر از جماع و استمناء انجام دهد مثلا غذای حرامی بخورد یک کفاره کافیست
- [آیت الله بروجردی] در روزهی مستحب و روزهی واجبی که وقت آن معین نیست مثل روزهی کفّاره اگر قصد کند کاری که روزه را باطل میکند انجام دهد، یا مردد شود که به جا آورد یا نه، چنانچه به جا نیاورد و پیش از ظهر دوباره نیت روزه کند، روزهی او صحیح است.