اگر به قیمت سکه‌ای که به فرد هدیه داده شده و تا پایان سال خمسی آن را نگه داشته، افزوده شود، آیا به این سکه و افزایش قیمت آن، خمس تعلق می‌گیرد؟ همچنین زمین، ملک و امثال آن که یک‌بار خمسش را پرداخت نموده‌ایم، آیا در صورت افزایش ارزش آن باید خمس این افزایش قیمت را بپردازیم؟
درباره‌ی خمس اصل هدیه می‌توانید به نمایه 3268 (هدیه خمس) در همین سایت مراجعه نمایید و درباره‌ی ارزش افزوده هدیه و اموالی‌که یک‌بار خمس آن پرداخت شده است، فقها می‌گویند: اگر این اموال در هنگام فروش، ترقی قیمت داشته و این ارزش افزوده تا پایان سال خمسی جهت تأمین نیازهای زندگی مورد استفاده قرار نگیرد، باید خمس آن پرداخت شود، البته برخی از فقها[1] در صورتی این اموال را متعلق خمس دانسته‌اند که به قصد تجارت و سوددهی نگهداری شده باشد. ضمائم: پاسخ مراجع عظام تقلید نسبت به این سؤال، چنین است:[2] حضرت آیت الله العظمی خامنه‌ای (مد ظله العالی): 1. هبه و پول فروش آن‌ خمس ندارد، هرچند قیمت آن‌ افزایش یافته باشد، مگر این‌که نگهداری آن به قصد تجارت و زیاد شدن قیمت باشد؛ که در این صورت، پس از فروش بنابر احتیاط واجب باید خمس ارزش افزوده آن پرداخت شود. 2. اگر زمین به قصد تجارت و سوددهی نگهداری شده باشد، ارزش افزوده آن در سر سال خمسی مشمول خمس می‌گردد. حضرت آیت الله العظمی سیستانی (مد ظله العالی): اگر برای تجارت نباشد و خمس آن‌را قبلاً داده باشید، افزایش قیمت پس از فروش جزو درآمد سال است. حضرت آیت الله العظمی مکارم شیرازی (مد ظله العالی): 1. چنانچه هدیه تا پایان سال خمسی مورد استفاده قرار نگیرد، و سال خمسی بر آن بگذرد، بنابر احتیاط واجب اصل و افزایش قیمت آن خمس دارد. 2. در فرض سؤال افزایش قیمت و ترقی قیمت مشمول خمس می‌باشد. حضرت آیت الله العظمی نوری همدانی(مد ظله العالی): به هدیه خمس تعلق نمی‌گیرد و به زمین چنانچه به قصد فروش، خریداری شده باشد، خمس تعلق می‌گیرد و در صورت پرداخت خمس به ترقی قیمت آن نیز خمس تعلق می‌گیرد.   [1] . آیت الله خامنه‌ای.  [2] . استفتا از دفاتر آیات عظام: خامنه‌ای، سیستانی، مکارم شیرازی، نوری همدانی (مد ظلهم العالی) توسط سایت اسلام کوئست.
عنوان سوال:

اگر به قیمت سکه‌ای که به فرد هدیه داده شده و تا پایان سال خمسی آن را نگه داشته، افزوده شود، آیا به این سکه و افزایش قیمت آن، خمس تعلق می‌گیرد؟ همچنین زمین، ملک و امثال آن که یک‌بار خمسش را پرداخت نموده‌ایم، آیا در صورت افزایش ارزش آن باید خمس این افزایش قیمت را بپردازیم؟


پاسخ:

درباره‌ی خمس اصل هدیه می‌توانید به نمایه 3268 (هدیه خمس) در همین سایت مراجعه نمایید و درباره‌ی ارزش افزوده هدیه و اموالی‌که یک‌بار خمس آن پرداخت شده است، فقها می‌گویند:
اگر این اموال در هنگام فروش، ترقی قیمت داشته و این ارزش افزوده تا پایان سال خمسی جهت تأمین نیازهای زندگی مورد استفاده قرار نگیرد، باید خمس آن پرداخت شود، البته برخی از فقها[1] در صورتی این اموال را متعلق خمس دانسته‌اند که به قصد تجارت و سوددهی نگهداری شده باشد.
ضمائم:
پاسخ مراجع عظام تقلید نسبت به این سؤال، چنین است:[2]
حضرت آیت الله العظمی خامنه‌ای (مد ظله العالی):
1. هبه و پول فروش آن‌ خمس ندارد، هرچند قیمت آن‌ افزایش یافته باشد، مگر این‌که نگهداری آن به قصد تجارت و زیاد شدن قیمت باشد؛ که در این صورت، پس از فروش بنابر احتیاط واجب باید خمس ارزش افزوده آن پرداخت شود.
2. اگر زمین به قصد تجارت و سوددهی نگهداری شده باشد، ارزش افزوده آن در سر سال خمسی مشمول خمس می‌گردد.
حضرت آیت الله العظمی سیستانی (مد ظله العالی):
اگر برای تجارت نباشد و خمس آن‌را قبلاً داده باشید، افزایش قیمت پس از فروش جزو درآمد سال است.
حضرت آیت الله العظمی مکارم شیرازی (مد ظله العالی):
1. چنانچه هدیه تا پایان سال خمسی مورد استفاده قرار نگیرد، و سال خمسی بر آن بگذرد، بنابر احتیاط واجب اصل و افزایش قیمت آن خمس دارد.
2. در فرض سؤال افزایش قیمت و ترقی قیمت مشمول خمس می‌باشد.
حضرت آیت الله العظمی نوری همدانی(مد ظله العالی):
به هدیه خمس تعلق نمی‌گیرد و به زمین چنانچه به قصد فروش، خریداری شده باشد، خمس تعلق می‌گیرد و در صورت پرداخت خمس به ترقی قیمت آن نیز خمس تعلق می‌گیرد.   [1] . آیت الله خامنه‌ای.  [2] . استفتا از دفاتر آیات عظام: خامنه‌ای، سیستانی، مکارم شیرازی، نوری همدانی (مد ظلهم العالی) توسط سایت اسلام کوئست.





1396@ - موتور جستجوی پرسش و پاسخ امین