. کفاره جمع صرفاً در جایی واجب است که فرد روزه‌ی خود را به صورت عمدی با چیز حرامی (مانند شراب یا زنا) باطل کند. جهت آگاهی بیشتر در این زمینه می‌توانید به نمایه‌ٔ 7378 ( کفاره جمع ) در همین سایت مراجعه نمایید. 2. مستند فقهای عظام درباره‌ی این حکم، آیات قرآن نبوده، بلکه در این زمینه روایاتی وجود دارد، از جمله روایت معتبر زیر: «عن عبد السلام بن صالح الهروی قال: قلت للرضا (ع): یا ابن رسول اللّه قد روی عن آبائک علیهم السّلام فیمن جامع فی شهر رمضان أو أفطر فیه ثلاث کفّارات، و روی عنهم علیهم السّلام أیضا کفّارة واحدة، فبأیّ الحدیثین نأخذ؟ قال: بهما جمیعا، متی جامع الرجل حراما، أو أفطر علی حرام فی شهر رمضان، فعلیه ثلاث کفّارات: عتق رقبة، و صیام شهرین متتابعین، و إطعام ستّین مسکینا، و قضاء ذلک الیوم. و إن کان نکح حلالا، أو أفطر علی حلال، فعلیه کفّارة واحدة، و إن کان ناسیا فلا شی‌ء علیه».[1] عبد السّلام بن صالح هروی گوید: به حضرت رضا(ع) عرض کردم: یا ابن رسول اللَّه از پدرانت روایت کرده‏اند که هر کس در روز ماه رمضان همبستری کند یا افطار نماید، سه کفّاره دارد، و نیز روایت شده از ایشان علیهم السّلام که یک کفّاره دارد، به کدام یک از این دو خبر عمل کنیم؟! حضرت فرمود: به هر دو با هم، هر گاه کسی در ماه رمضان مجامعت به حرام کند(مانند زنا) یا با چیز حرامی افطار کند پس بر او سه کفّاره است، (عتق رقبه، و روزه دو ماه پی در پی، و إطعام‏ شصت مسکین) و قضاء کردن روزه آن روز، و اگر مجامعت با حلال خود کرده یا با چیز مباح افطار نموده پس یک کفّاره بر او است و قضای روزه آن روز، و چنانچه آن‌را از روی فراموشی به جای آورده بود چیزی بر او نیست (کفّاره ندارد).[2] [1] . لنکرانی، محمد فاضل موحدی، تفصیل الشریعة فی شرح تحریر الوسیلة - الصوم و الاعتکاف، ص 153، قم، مرکز فقه ائمه اطهار علیهم السلام، اول، 1426ق. [2] . شیخ صدوق، محمد بن علی، من لا یحضره الفقیه، ج‏3، ص378، ح4331، قم، دفتر انتشارات اسلامی، چاپ دوم، 1413ق.
با سلام، آیه قرآن در مورد کفاره جمع برای خوردن روزه به صورت عمدی کدام است؟ اگر استنباط مراجع معظم است اساس نظر آنها بر چه استدلالی است؟
. کفاره جمع صرفاً در جایی واجب است که فرد روزهی خود را به صورت عمدی با چیز حرامی (مانند شراب یا زنا) باطل کند. جهت آگاهی بیشتر در این زمینه میتوانید به نمایهٔ 7378 ( کفاره جمع ) در همین سایت مراجعه نمایید.
2. مستند فقهای عظام دربارهی این حکم، آیات قرآن نبوده، بلکه در این زمینه روایاتی وجود دارد، از جمله روایت معتبر زیر:
«عن عبد السلام بن صالح الهروی قال: قلت للرضا (ع): یا ابن رسول اللّه قد روی عن آبائک علیهم السّلام فیمن جامع فی شهر رمضان أو أفطر فیه ثلاث کفّارات، و روی عنهم علیهم السّلام أیضا کفّارة واحدة، فبأیّ الحدیثین نأخذ؟ قال: بهما جمیعا، متی جامع الرجل حراما، أو أفطر علی حرام فی شهر رمضان، فعلیه ثلاث کفّارات: عتق رقبة، و صیام شهرین متتابعین، و إطعام ستّین مسکینا، و قضاء ذلک الیوم. و إن کان نکح حلالا، أو أفطر علی حلال، فعلیه کفّارة واحدة، و إن کان ناسیا فلا شیء علیه».[1]
عبد السّلام بن صالح هروی گوید: به حضرت رضا(ع) عرض کردم: یا ابن رسول اللَّه از پدرانت روایت کردهاند که هر کس در روز ماه رمضان همبستری کند یا افطار نماید، سه کفّاره دارد، و نیز روایت شده از ایشان علیهم السّلام که یک کفّاره دارد، به کدام یک از این دو خبر عمل کنیم؟!
حضرت فرمود: به هر دو با هم، هر گاه کسی در ماه رمضان مجامعت به حرام کند(مانند زنا) یا با چیز حرامی افطار کند پس بر او سه کفّاره است، (عتق رقبه، و روزه دو ماه پی در پی، و إطعام شصت مسکین) و قضاء کردن روزه آن روز، و اگر مجامعت با حلال خود کرده یا با چیز مباح افطار نموده پس یک کفّاره بر او است و قضای روزه آن روز، و چنانچه آنرا از روی فراموشی به جای آورده بود چیزی بر او نیست (کفّاره ندارد).[2]
[1] . لنکرانی، محمد فاضل موحدی، تفصیل الشریعة فی شرح تحریر الوسیلة - الصوم و الاعتکاف، ص 153، قم، مرکز فقه ائمه اطهار علیهم السلام، اول، 1426ق. [2] . شیخ صدوق، محمد بن علی، من لا یحضره الفقیه، ج3، ص378، ح4331، قم، دفتر انتشارات اسلامی، چاپ دوم، 1413ق.
- [سایر] سلام، آیا خلط جزو خبائث بوده و فرو بردن آن در صورتیکه به فضای دهان برسد حرام است؟ اگر پاسخ مثبت است، آیا با فرو بردن عمدی خلطی که در حال روزه به دهان آمده (از باب اینکه با حرام افطار کردهایم) کفاره جمع بر ما واجب میشود؟
- [آیت الله خامنه ای] اگر شخصی که در ماه رمضان روزه دار است، در یکی از روزها برای خوردن سحری بیدار نشود و لذا نتواند روزه را تا غروب ادامه دهد و در وسط روز حادثه ای برای او اتفاق بیفتد و روزه را افطار کند، آیا یک کفّاره بر او واجب است یا کفّاره جمع؟
- [آیت الله بروجردی] شخصی در ماه رمضان نیّت روزه ندارد و بنا ندارد روزه بگیرد و در روز قبل از خوردن و آشامیدن عمل حرامی مثل زنا یا استمناء مرتکب شود، آیا در این صورت نیز باید کفّاره جمع بدهد، یا چون بنای روزه گرفتن نداشته، کفّاره ندارد؟
- [آیت الله مظاهری] دختری پس از گذشت چند سال از سن تکلیفش فهمیده است در زمانی که تازه به بلوغ رسیده بوده، تعدادی از روزههایش را نگرفته و تعداد آن روزهها را هم نمیداند. همچنین به خاطر ندارد آیا روزه خوردن او عمدی بوده یا به خاطر ضعف و یا عذر دیگری بوده است. در این صورت، اکنون از نظر قضا و کفاره چه وظیفهای دارد؟
- [سایر] من شش روز از روزه ماه رمضان را عمدا باطل کردم حال می خواستم بدانم که اگر من کفاره کل را که جمعا 135000 تومان می باشد داخل صندوق کفاره ای که در ماه رمضان جمع می کنند بیندازم اشکال دارد یا نه؟ یا باید به دفاتر مراجع تحویل دهم؟
- [سایر] با سلام؛ تغذیهفروشی ماهی را از حوضچه گرفته و در ظرف آب میاندازد و با اتصال برق آن را کشته و سپس طبخ مینماید. لطفاً نظر مراجع عظام تقلید را بیان فرمایید آیا خوردن این ماهی جایز است؟ با تشکر
- [آیت الله مکارم شیرازی] با سلام و عرض ادب و ارادت. از یکی از نمایندگان مراجع در شب نوزدهم رمضان شنیدم که فرمود؛ اگر یک بسته یکصد هزار تومانی را به یکصد و ده هزار تومان برای سی روز بعد بفروشیم بلامانع است؛ و حتی فرمودند تمام مراجع باتفاق در این مورد هم نظرند و فرمودند چون بحث قرض نیست و بحث فروش است. نظر جنابعالی چیست؟ متشکرم
- [سایر] با سلام در کدام ایه از قران مجید امده است که مجازات زن زانیه سنگسار است ؟ اگر این قانون بر اساس احادیث تصویب شده است، کدام حدیث ؟ چگونه می توان به صحت حدیث اطمینان حاصل کرد ؟ با توجه به اینکه تنها قران از تحریف مصون مانده است. لطفا به من کمک کنید.
- [سایر] با سلام اگر در نماز جماعت رکعت دوم قنوت را نخوانده به رکوع برویم بعد از متوجه شدن باید دوباره بلند شویم و قنوت بگوییم یا در رکوع منتظر جمع بمانیم در کدام صورت نماز باطله؟ بقیه مراجع نظر دیگری دارند؟
- [سایر] سلام پول اطعام 60 فقیر دقیقا چند تومان میشه؟ برای کفاره روزه میپرسم طبق نظر رهبری تشکر و آیا نهاد رهبری یا جایی مربوط به آن شماره کارت یا حسابی دارن که راحت انتقال وجه بدیم ؟ تشکر
- [آیت الله فاضل لنکرانی] اگر روزه دار آروغ بزند و چیزی در دهانش بیاید، چنانچه عمداً آنرا فرو ببرد، روزه اش باطل است، و باید قضای آنرا بگیرد، و کفّاره هم بر او واجب می شود، و اگر خوردن آن چیز حرام باشد، مثلا موقع آروغ زدن خون یا غذائی که از صورت غذا بودن خارج شده بدهان او بیاید، و عمداً آنرا فرو ببرد، روزه او باطل می شود، و بنابر احتیاط کفّاره جمع هم بر او واجب می شود.
- [آیت الله میرزا جواد تبریزی] اگر روزه دار آروغ بزند و چیزی در دهانش بیاید؛ چنانچه عمدا آن را فرو ببرد؛ روزه اش باطل است و باید قضای آن را بگیرد و کفاره هم بر او واجب می شود. و اگر خوردن آن چیز حرام باشد؛ مثلا موقع آروغ زدن؛ خون به دهان او بیاید و عمدا آن را فرو برد؛ باید قضای آن روزه را بگیرد و بنا بر احتیاط کفاره جمع هم بر او واجب می شود.
- [امام خمینی] اگر روزه دار آروغ بزند و چیزی در دهانش بیاید، چنانچه عمدا آن را فرو ببرد، روزه اش باطل است و باید قضای آن را بگیرد و کفاره هم بر او واجب می شود، و اگر خوردن آن چیز حرام باشد، مثلا موقع آروغ زدن خون یا غذایی که از صورت غذا بودن خارج شده به دهان او بیاید و عمدا آن را فرو برد، باید قضای آن روزه را بگیرد، و بنابر احتیاط کفاره جمع هم بر او واجب می شود.
- [آیت الله صافی گلپایگانی] . اگر روزه دار آروغ بزند و چیزی در دهانش بیاید، چنان چه آن را فرو ببرد، روزه اش باطل است. و باید قضای آن را بگیرد و کفاره هم بر او واجب می شود، و اگر خوردن آن چیز حرام باشد، مثلاً موقع آروغ زدن خون یا غذایی که از صورت غذا بودن خارج شده، به دهان او بیاید و عمداً آن را فرو برد باید قضای آن روزه را بگیرد و کفاره جمع هم بر او واجب می شود.
- [آیت الله شبیری زنجانی] اگر به چیز حرامی روزه خود را باطل کند، چنانچه آن مفطر، جماع حرام یا خوردن و آشامیدن حرام باشد - چه آن چیز اصلاً حرام باشد مثل شراب و زنا و یا به جهتی حرام شده باشد، مثل خوردن غذای حلالی که برای انسان ضرری دارد که موجب فساد بدن میشود و نزدیکی کردن با زن خود در حال حیض - کفاره جمع بر او واجب میشود؛ یعنی باید یک بنده آزاد کند و دو ماه روزه بگیرد و شصت فقیر را سیر کند یا به هر کدام یک مد طعام بدهد و چنانچه هر سه برایش ممکن نباشد، هر کدام آنها را که ممکن است باید انجام دهد و اگر آن چیز حرام غیر از جماع و خوردن و آشامیدن باشد کفاره تخییری به تفصیلی که در مسأله 1670 گذشت واجب میشود و احتیاط مستحب آن است که کفاره جمع بدهد.
- [آیت الله نوری همدانی] اگر روزه دار آروغ بزند و چیزی در دهانش بیاید . چنانچه عمداً آن را فرو ببرد . روزه اش باطل است . و باید قضای آن را بگیرد و کفاره هم بر او واجب می شود . و اگر خوردن آن چیز حرام باشد ، مثلاً موقع آروغ زدن خون یا غذائی که از غذا بودن خارج شده ، به دهان او بیاید و عمداًُ آن را فرو برد ، باید قضای آن روز را بگیرد و بنابر احتیاط کفارة جمع هم بر او واجب می شود .
- [آیت الله اردبیلی] اگر روزهدار آروغ بزند وچیزی در دهان او بیاید، چنانچه عمدا آن را فرو ببرد، روزه او باطل است و باید قضای آن را بگیرد و کفّاره نیز بر او واجب میشود و اگر خوردن آن چیز حرام باشد، مثلاً هنگام آروغ زدن خون یا غذایی که از صورت غذا بودن خارج شده به دهان او بیاید و عمدا آن را فرو برد، باید قضای آن روزه را بگیرد و بنابر احتیاط، کفاره جمع نیز بر او واجب میشود.
- [امام خمینی] اگر مگس در گلوی روزه دار برود، چنانچه به قدری پایین رود که به فرو بردن آن خوردن نمی گویند، لازم نیست آن را بیرون آورد و روزه او صحیح است، واگر به این مقدار پایین نرود، باید آن را بیرون آورد، اگرچه موجب شود که قی کند و روزه اش باطل شود، و چنانچه فرو برد روزه اش باطل می شود، و بنابر احتیاط واجب باید کفاره جمع بدهد.
- [آیت الله خوئی] اگر روزهدار آروغ بزند و چیزی در دهانش بیاید، چنانچه عمداً آن را فرو ببرد، روزهاش باطل است و باید قضای آن را بگیرد و کفاره هم بر او واجب میشود، و اگر خوردن آن چیز حرام باشد، مثلًا موقع آروغ زدن خون یا غذایی که از صورت غذا بودن خارج است، به دهان او بیاید و عمداً آن را فرو برد، باید قضای آن روزه را بگیرد، و بنابر احتیاط کفارة جمع هم بر او واجب میشود.
- [آیت الله شبیری زنجانی] اگر روزهدار آروغ بزند و چیزی در دهانش بیاید چنانچه عمداً آن را فرو ببرد، روزهاش باطل است و باید قضای آن را بگیرد و کفاره هم بر او واجب میشود و اگر خوردن آن چیز حرام باشد، مثلاً موقع آروغ زدن، خون به دهان او بیاید و عمداً آن را فرو برد، باید قضای آن روزه را بگیرد و کفاره جمع هم بر او واجب میشود.