بَدَنَه مفرد بُدن(بر وزن قُفل) به معنای شتر قربانی می‌باشد.[1] چنان‌که خداوند متعال می‌فرماید: «وَ الْبُدْنَ جَعَلْناها لَکُمْ مِنْ شَعائِرِ اللَّهِ».[2] و مراد از «صوم بدل البدنه» آن است که اگر حاجی قبل از غروب آفتاب، عرفات را عمداً ترک نماید، باید یک شتر در روز قربانی نحر کند و اگر توانایی خرید شتر را نداشت، باید در مکه یا در راه بازگشت از مکه یا زمانی که به وطنش رسیده هیجده روز روزه بگیرد.[3] [1] . قرشی، سید علی اکبر، قاموس قرآن، ج 1، ص 171، تهران، دار الکتب الإسلامیة، چاپ ششم، 1371ش. [2] . «و شترهای چاق و فربه را (در مراسم حج) برای شما از شعائر الهی قرار دادیم.»، حج، 36. [3] . عراقی، آقا ضیاء الدین، علی کزازی‌، شرح تبصرة المتعلمین‌، محقق و مصحح: محمد حسون، ج 3، ص 218 - 219،‌ قم، دفتر انتشارات اسلامی، چاپ اول، 1414 ق.
بَدَنَه مفرد بُدن(بر وزن قُفل) به معنای شتر قربانی میباشد.[1] چنانکه خداوند متعال میفرماید: «وَ الْبُدْنَ جَعَلْناها لَکُمْ مِنْ شَعائِرِ اللَّهِ».[2] و مراد از «صوم بدل البدنه» آن است که اگر حاجی قبل از غروب آفتاب، عرفات را عمداً ترک نماید، باید یک شتر در روز قربانی نحر کند و اگر توانایی خرید شتر را نداشت، باید در مکه یا در راه بازگشت از مکه یا زمانی که به وطنش رسیده هیجده روز روزه بگیرد.[3] [1] . قرشی، سید علی اکبر، قاموس قرآن، ج 1، ص 171، تهران، دار الکتب الإسلامیة، چاپ ششم، 1371ش. [2] . «و شترهای چاق و فربه را (در مراسم حج) برای شما از شعائر الهی قرار دادیم.»، حج، 36. [3] . عراقی، آقا ضیاء الدین، علی کزازی، شرح تبصرة المتعلمین، محقق و مصحح: محمد حسون، ج 3، ص 218 - 219، قم، دفتر انتشارات اسلامی، چاپ اول، 1414 ق.
- [آیت الله مظاهری] کسی که روزه بدل از قربانی میگیرد، باید در روز عید حلق یا تقصیر کند، یا بعد از اتمام روزهها؟
- [آیت الله بهجت] حسینیه ای را در کنار قبرستان موقوفه ای ساخته اند؛ پایه های حسینیه در قبرستان بر بدنه قبرها ساخته شده است، حکم شرعی چیست؟
- [آیت الله مکارم شیرازی] اگر بعد از تیمم بدل از وضو مبطل وضویی سر زند و بجای تیمم بدل از وضو تیمم بدل از غسل کند و نماز بخواند صحیح است؟
- [سایر] آیا بعد از تیمم بدل از غسل، تیمم بدل از وضو نیز لازم است؟
- [سایر] آیا بعد از تیمم بدل از غسل، تیمم بدل از وضو نیز لازم است؟
- [آیت الله مکارم شیرازی] آیا تفاوتی بین تیمم بدل از غسل و تیمم بدل از وضو وجود دارد؟
- [آیت الله نوری همدانی] در تیمّم بدل از غسل و بدل از وضو که از نظر جناب عالی فرق ندارند چند ضرب لازم است؟
- [سایر] رابطه بدل جگونه رابطه بود؟
- [آیت الله اردبیلی] اگر بعد از تیمّم بدل از غسل، حدث اصغر پیش آمد و امکان غسل هم فراهم نشد، برای خواندن نماز، وضو یا تیمّم بدل از وضو کافی است یا تیمّم بدل از غسل هم باید تکرار شود؟
- [آیت الله صافی گلپایگانی] اگر در روزه ماه رمضان قبل از اذان صبح کسی جنب شود و به دلائل مختلف از قبیل شرم از اطرافیان یا میهمان بودن نتواند قبل از اذان غسل کند آیا می توان تیمّم بدل از غسل کرد یا نه؟
- [آیت الله بروجردی] در موقع نیت باید معین کند که تیمّم او بدل از غسل است، یا بدل از وضو و اگر بدل از غسل باشد باید آن غسل را معین نماید و چنانچه اشتباهاً به جای بدل از وضو بدل از غسل، یا به جای بدل از غسل بدل از وضو نیت کند، یا مثلاً در تیمّم بدل از غسل جنابت، نیت تیمّم بدل از غسل مس میت نماید، تیمّم او باطل است.
- [امام خمینی] در موقع نیت باید معین کند که تیمم او بدل از غسل است یا بدل از وضو. و اگر بدل از غسل باشد، باید آن غسل را معین نماید. و چنانچه اشتباها به جای بدل از وضو، بدل از غسل، یا به جای بدل از غسل، بدل از وضو، نیت کند یا مثلا در تیمم بدل از غسل جنابت، نیت تیمم بدل از غسل مس میت نماید، تیمم او باطل است.
- [آیت الله اردبیلی] در هنگام نیّت باید معیّن کند که تیمّم او بدل از غسل است یا بدل از وضو و اگر بدل از غسل باشد، باید آن غسل را و لو اجمالاً معیّن نماید؛ ولی چنانچه اشتباها به جای بدل از وضو، بدل از غسل یا به جای بدل از غسل، بدل از وضو نیّت کند یا مثلاً در تیمّم بدل از غسل جنابت، نیّت بدل از غسل مسّ میّت نماید، تیمّم او صحیح است.
- [آیت الله صافی گلپایگانی] . در موقع نیت باید معین کند که تیمم او بدل از غسل است، یا بدل از وضو و اگر بدل از غسل باشد، باید آن غسل را معین نماید و چنان چه اشتباهاً به جای بدل از وضو، بدل از غسل یا به جای بدل از غسل، بدل از وضو نیت کند، یا مثلاً در تیمم بدل از غسل جنابت، نیت تیمم بدل از غسل مس میت نماید، تیمم باطل است.
- [آیت الله فاضل لنکرانی] اگر بر او هم تیمم بدل از غسل واجب باشد هم تیمم بدل از وضو در موقع نیت باید معین کند که تیمم او بدل از غسل است یا بدل از وضو، و نیز اگر چند تیمم بدل از غسل باشد باید آن غسل را معین نماید و چنانچه اشتباهاً به جای بدل از وضو، بدل از غسل یا به جای بدل از غسل، بدل از وضو نیّت کند، یا مثلاً در تیمم بدل از غسل جنابت، نیت تیمم بدل از غسل مس میّت نماید، اگر اشتباه او اشتباه در تشخیص نباشد تیمم، او باطل است و اگر بر او یک تیمم واجب باشد قصد امر فعلی را بنماید کافیست.
- [آیت الله مظاهری] تیمّم بدل از غسل و بدل از وضو با هم فرقی ندارند.
- [آیت الله مظاهری] در موقع نیّت لازم نیست معیّن کند که تیمّم او بدل از غسل است یا بدل از وضو، یا بدل از چه غسلی است.
- [آیت الله سبحانی] در موقع نیت اگر یک تیمّم بر او واجب باشد، تنها نیت تیمّم کافی است. و اگر تیمم های متعدد بر او باشد، باید معین کند که تیمّم او بدل از غسل است یا بدل از وضو و اگر بدل از غسل باشد، باید آن غسل را معین نماید، و چنانچه اشتباهاً به جای بدل از وضو، بدل از غسل یا به جای بدل از غسل، بدل از وضو نیّت کند، یا مثلا در تیمّم بدل از غسل جنابت، نیّت تیمّم بدل از غسل مس میّت نماید، بنابر احتیاط، دوباره تیمم کند.
- [آیت الله نوری همدانی] تیمم بدل از غسل و بدل از وضو با هم فرقی ندارند . احکام تیمم
- [امام خمینی] تیمم بدل از غسل و بدل از وضو با هم فرقی ندارند.