در ایام محرم مداحان از واژه (واویلا) زیاد استفاده می‌کنند؛ می‌خواستم از نظر عربی بفرمایید آیا این کلمه از صیغه‌های ندبه هست؟ معنای آن چیست؟ و تفاوت (واویلا) با (واویلتا) چیست؟
«واویلا»؛ صوت مرکب است و از قطعات (وا + ویل + ا) تشکیل شده است. این کلمه، کلمه افسوسی است برگرفته از زبان عربی که در نوحه و ماتم استعمال می‌کنند. لفظ «وا» حرف ندبه است و ندبه به معنای نوحه ماتم و «ویل» به معنای افسوس و اندوه و «الف» برای مد صوت است که در حالت ندبه در آخر الفاظ پیدا می‌کنند. همچنین به معنای: «ای وای!»، «دریغا!» و «حسرتا!» است.[1] «واویلا» و «واویلتا» تفاوتی از لحاظ معنا ندارند[2] و هر دو اصطلاحی هستند که در زبان عرب رایج است.   [1] . لغت نامه دهخدا، واژه «واویلا»؛ ر. ک: فراهیدی، خلیل بن احمد، کتاب العین، ج 8، ص 443، قم، هجرت، چاپ دوم، 1410ق؛ واسطی زبیدی، محب الدین سید محمد مرتضی، تاج العروس من جواهر القاموس، ج 20، ص 420، بیروت، دار الفکر للطباعة و النشر و التوزیع، چاپ اول، 1414ق.‌ [2] . ر. ک: همان، واژه «واویلتا».
عنوان سوال:

در ایام محرم مداحان از واژه (واویلا) زیاد استفاده می‌کنند؛ می‌خواستم از نظر عربی بفرمایید آیا این کلمه از صیغه‌های ندبه هست؟ معنای آن چیست؟ و تفاوت (واویلا) با (واویلتا) چیست؟


پاسخ:

«واویلا»؛ صوت مرکب است و از قطعات (وا + ویل + ا) تشکیل شده است.
این کلمه، کلمه افسوسی است برگرفته از زبان عربی که در نوحه و ماتم استعمال می‌کنند.
لفظ «وا» حرف ندبه است و ندبه به معنای نوحه ماتم و «ویل» به معنای افسوس و اندوه و «الف» برای مد صوت است که در حالت ندبه در آخر الفاظ پیدا می‌کنند. همچنین به معنای: «ای وای!»، «دریغا!» و «حسرتا!» است.[1]
«واویلا» و «واویلتا» تفاوتی از لحاظ معنا ندارند[2] و هر دو اصطلاحی هستند که در زبان عرب رایج است.   [1] . لغت نامه دهخدا، واژه «واویلا»؛ ر. ک: فراهیدی، خلیل بن احمد، کتاب العین، ج 8، ص 443، قم، هجرت، چاپ دوم، 1410ق؛ واسطی زبیدی، محب الدین سید محمد مرتضی، تاج العروس من جواهر القاموس، ج 20، ص 420، بیروت، دار الفکر للطباعة و النشر و التوزیع، چاپ اول، 1414ق.‌ [2] . ر. ک: همان، واژه «واویلتا».





1396@ - موتور جستجوی پرسش و پاسخ امین