چنانچه فرد، عادت ماهیانه مرتب دارد و چند روز قبل از عادت، خون یا لکه ببیند و سه روز پشت سر (هر چند فقط باطن) استمرار داشته باشد، اگر تا ده روز ادامه پیدا کند، همه آنها حیض شمرده می‌شود، ولی اگر مجموع خون و لکه‌ها از ده روز بیشتر شود فقط خون‌هایی که در روزهای عادت دیده، حیض بوده و بقیه استحاضه است. ضمائم: پاسخ مراجع عظام تقلید نسبت به این سؤال، چنین است:[1] حضرت آیت الله العظمی خامنه‌ای (مد ظله العالی): اگر لکه‌های کوچک قبل از دوران عادت ماهانه خون نباشد و یا در سه روز اول هرچند در باطن مستمر نباشد حکم حیض را ندارد و اگر خون باشد و به‌گونه‌ای است که بگویند حیض را جلو انداخته محکوم به حیض است و اما نسبت به بعد از دوران عادت ماهانه اگر خون نباشد حکم حیض را ندارد و اگر خون باشد اگر چه به‌صورت لکه‏‌های قهوه‌ای رنگ و از ده روز تجاوز نکند همه آن لکه‏ها محکوم به حیض است. ولی اگر از ده روز تجاوز کند به مقدار عادت حیض و بقیه محکوم به استحاضه است. حضرت آیت الله العظمی سیستانی (مد ظله العالی): آب‌هایی که قبل از عادت ماهانه خارج می‌شود تا وقتی که صدق خون نکند حکمی ندارد، و اگر به هنگام وارسی خود در اواخر عادت ماهیانه بر روی پنبه زردی ببیند، تا هنگامی که از ده روز نگذشته باشد به معنای استمرار عادت ماهیانه شمرده می‌شود، و اگر از ده روز تجاوز کرد چنانچه به آن خون گفته شود به مقدار روزهای عادت حیض و بقیه استحاضه است، و اگر خون گفته نشود از آب‌های عادی زن می‌باشد و حکمی ندارد . و اگر ترشحات دیگری غیر از خون ببیند ربطی به عادت ماهیانه ندارد و محکوم به طهارت است هرچند رنگش رو به زردی باشد. حضرت آیت الله العظمی صافی گلپایگانی (مد ظله العالی): به مسائل 487 و 488 و 494 و 495 رساله عملیه معظم له مراجعه شود. حضرت آیت الله العظمی مکارم شیرازی (مد ظله العالی): چنانچه عادت ماهیانه مرتب دارد و خون یا لکه در ایام عادت و یا چند روز قبل از آن دیده شود و سه روز پشت سر هم باشد(هر چند فقط باطن آلوده باشد)، حیض است ولی اگر مجموع خون و لکه‌ها از ده روز بیشتر شود فقط خون‌هایی که در روزهای عادت دیده حیض است و بقیه استحاضه. حضرت آیت الله العظمی نوری همدانی (مد ظله العالی): در فرض سؤال، باید مقداری که در ایام عادت بوده را حیض قرار داده و زائد بر آن را استحاضه قرار دهد. [1] . استفتا از دفاتر آیات عظام: خامنه‌ای، سیستانی، مکارم شیرازی، صافی گلپایگانی و نوری همدانی (مد ظلهم العالی)، توسط سایت اسلام کوئست.
اگر لکه بینی 6 روز قبل از عادت ماهانه (که قهوهای رنگ بوده) شروع شود و بدون وقفه تا پایان عادت ماهانه کلا 13 روز شود، چه حکمی دارد؟
چنانچه فرد، عادت ماهیانه مرتب دارد و چند روز قبل از عادت، خون یا لکه ببیند و سه روز پشت سر (هر چند فقط باطن) استمرار داشته باشد، اگر تا ده روز ادامه پیدا کند، همه آنها حیض شمرده میشود، ولی اگر مجموع خون و لکهها از ده روز بیشتر شود فقط خونهایی که در روزهای عادت دیده، حیض بوده و بقیه استحاضه است.
ضمائم:
پاسخ مراجع عظام تقلید نسبت به این سؤال، چنین است:[1]
حضرت آیت الله العظمی خامنهای (مد ظله العالی):
اگر لکههای کوچک قبل از دوران عادت ماهانه خون نباشد و یا در سه روز اول هرچند در باطن مستمر نباشد حکم حیض را ندارد و اگر خون باشد و بهگونهای است که بگویند حیض را جلو انداخته محکوم به حیض است و اما نسبت به بعد از دوران عادت ماهانه اگر خون نباشد حکم حیض را ندارد و اگر خون باشد اگر چه بهصورت لکههای قهوهای رنگ و از ده روز تجاوز نکند همه آن لکهها محکوم به حیض است. ولی اگر از ده روز تجاوز کند به مقدار عادت حیض و بقیه محکوم به استحاضه است.
حضرت آیت الله العظمی سیستانی (مد ظله العالی):
آبهایی که قبل از عادت ماهانه خارج میشود تا وقتی که صدق خون نکند حکمی ندارد، و اگر به هنگام وارسی خود در اواخر عادت ماهیانه بر روی پنبه زردی ببیند، تا هنگامی که از ده روز نگذشته باشد به معنای استمرار عادت ماهیانه شمرده میشود، و اگر از ده روز تجاوز کرد چنانچه به آن خون گفته شود به مقدار روزهای عادت حیض و بقیه استحاضه است، و اگر خون گفته نشود از آبهای عادی زن میباشد و حکمی ندارد .
و اگر ترشحات دیگری غیر از خون ببیند ربطی به عادت ماهیانه ندارد و محکوم به طهارت است هرچند رنگش رو به زردی باشد.
حضرت آیت الله العظمی صافی گلپایگانی (مد ظله العالی):
به مسائل 487 و 488 و 494 و 495 رساله عملیه معظم له مراجعه شود.
حضرت آیت الله العظمی مکارم شیرازی (مد ظله العالی):
چنانچه عادت ماهیانه مرتب دارد و خون یا لکه در ایام عادت و یا چند روز قبل از آن دیده شود و سه روز پشت سر هم باشد(هر چند فقط باطن آلوده باشد)، حیض است ولی اگر مجموع خون و لکهها از ده روز بیشتر شود فقط خونهایی که در روزهای عادت دیده حیض است و بقیه استحاضه.
حضرت آیت الله العظمی نوری همدانی (مد ظله العالی):
در فرض سؤال، باید مقداری که در ایام عادت بوده را حیض قرار داده و زائد بر آن را استحاضه قرار دهد. [1] . استفتا از دفاتر آیات عظام: خامنهای، سیستانی، مکارم شیرازی، صافی گلپایگانی و نوری همدانی (مد ظلهم العالی)، توسط سایت اسلام کوئست.
- [آیت الله سبحانی] زنی که صاحب عادت عددیه است اگر در طول ماه لکه بینی های منقطع داشت و بعد از سه روز لکه بینی خون با شرایط حیض دید و تا ده روز ادامه یافت. کدام خون را حیض قرار دهد؟
- [سایر] اگر قبل از زمان عادت ماهانه مثلا 4 روز قبل فقط یک یا دو بار لکه های خون دیده شود ولی این مورد قطع شود تا 4 روز بعد که موعد عادت ماهانه است خون ریزی شروع شود، نماز و روزه ی آن 4 روز به چه نحوی است و آیا غسل خاصی دارد و زمان عادت ماهانه از شروع لکه بینی محاسبه می شود و یا از شروع خونریزی؟ و غسل حیض در این حالت چه زمانی باید انجام شود؟
- [آیت الله شبیری زنجانی] آیا هر لکه بینی در موقعی که موعد عادت ماهانه باشد حیض است یا باید شرایط خون حیض را داشته باشد ملاک تشخیص چیست؟
- [آیت الله شبیری زنجانی] آیا هر لکه بینی در موقعی که موعد عادت ماهانه باشد حیض است یا باید شرایط خون حیض را داشته باشد ملاک تشخیص چیست؟
- [آیت الله بهجت] برخی خانم ها قبل از شروع عادت، خونی که علایم حیض دارد می بیند مثلاً یک روز قبل از شروع خون حیض، لکه های خونی می بیند آیا حیض است یا استحاضه؟
- [آیت الله اردبیلی] من همیشه روز ششم پریود پاک شده و غسل میکنم. اگر بعد از این لکهای کمرنگ به رنگ زرد یا متمایل به قهوهای ببینم حکمش چیست؟
- [آیت الله سبحانی] خانمی که عادت او 6 روز می باشد و این ماه روز هشتم لکه بینی دارد، نمی داند از ده روز می گذرد یا خیر، وظیفه او چیست؟
- [آیت الله سیستانی] آیا زردی بجا مانده از لکه بینی خانمها بر روی لباسها که بعد از شستشو باقی مانده است نجس است یا خیر لکه های بعد از حیض که بعد از شستشو بر روی لباس می ماند چطور ؟
- [آیت الله شبیری زنجانی] خانمی به خاطر بیماری 1تا3روز (در هرماه متفاوت است) پیش از خون حیض، لکه بینی دارد. وظیفه وی در این چند روز چیست؟
- [آیت الله مکارم شیرازی] اگر هفت روز عادت ماهانه زن تمام شود و زن روزه بگیرد اما در روز هشتم یا نهم لکه ای زرد رنگ ببیند که نداند خون حیض است یا ترشحاتی دیگر، وظیفه ی او چیست؟
- [آیت الله نوری همدانی] مبتدئه اگر بیشتر از ده روز خونی ببیند که چند روز آن نشانة حیض و چند روز دیگر آن نشانة استحاضه داشته باشد ،چنانچه خونی که نشانة حیض دارد از سه روز کمتر یا ده روز بیشتر باشد ، باید از اولی که خون نشانه حیض دارد ، حیض قرار دهد و در عدد به خویشاوندان رجوع کند و بقیه را استحاضه قرار دهد . 6 – ناسیه
- [آیت الله مکارم شیرازی] زنانی که عادت وقتیه و عددیه دارند همین که در ایام عادت خون ببینند حائض می شوند و تا پایان ایام عادت، احکام حائض را دارند، خواه نشانه های خون حیض در آن بوده باشد، یا نه.
- [آیت الله اردبیلی] زنی که عادت وقتیّه دارد، اگر بیشتر از ده روز خون ببیند، چنانچه مقداری از خون دارای صفات حیض بوده و بقیه دارای صفات حیض نباشد، باید خونی را که دارای صفات حیض است، حیض و بقیه را استحاضه قرار دهد، به شرط آن که اولاً: خونی که دارای صفات حیض است، کمتر از سه روز و بیشتر از ده روز نباشد و ثانیا: خون دیگری با آن تعارض نکند؛ یعنی قبل از گذشتن ده روز از پایان خون اول که دارای صفات حیض است، خون دیگری نبیند که دارای صفات حیض بوده و مجموع آن و خون اول و روزهایی که در بین آنها واقع شده، بیشتر از ده روز باشد.
- [آیت الله اردبیلی] اگر زنی که عادت عددیّه دارد بیشتر از شماره عادت خود خون ببیند و از ده روز نیز بیشتر شود، چنانچه همه خونهایی که دیده مثل هم باشند،باید برای تعیین روز شروع حیض، به وقت شروع عادت خویشان خود مراجعه کند و از آن وقت به تعداد روزهای عادت خود را حیض و بقیّه را استحاضه قرار دهد و اگر خویشاوندی نداشت و یا وقت شروع عادت آنان یکسان نبود، باید از هنگام دیدن خون، به تعداد روزهای عادت خود را حیض قرار دهد و اگر همه خونهایی که دیده یک جور نباشند بلکه چند روز از آن نشانه حیض و چند روز دیگر نشانه استحاضه را داشته باشد، اگر روزهایی که خون نشانه حیض را دارد با شماره روزهای عادت او یک اندازه باشد، باید همان روزها را حیض و بقیه را استحاضه قرار دهد و اگر تعداد روزهایی که خون نشانه حیض را دارد از تعداد روزهای عادت او بیشتر باشد، فقط به اندازه روزهای عادت خود را حیض و بقیّه را استحاضه قرار دهد و اگر تعداد روزهایی که خون نشانه حیض را دارد از تعداد روزهای عادت او کمتر باشد، باید آن روزها را با چند روز دیگر که روی هم به اندازه روزهای عادت او میشوند، حیض و بقیّه را استحاضه قرار دهد.
- [آیت الله شبیری زنجانی] در تمام اقسام عادت وقتیه و عددیه اگر زن خون ببیند و شروع آن در وقت عادت یا یکی دو روز جلوتر باشد - اگر چه آن خون زرد رنگ باشد - باید از اول خون به مقدار عدد عادتش به احکام حائض عمل نماید و اگر خون ادامه داشت مستحب است تا ده روز استظهار کند (چنانچه در مسأله آینده گفته خواهد شد) و اگر خون از ده روز بگذرد استحاضه است، مگر در صورتی که عادت با نشانه حیض مشخص شده باشد (صورت دوم مسأله سابق) که چنانچه پس از ده روز خونی ببیند که نشانه حیض را داشته باشد و خونی که در وقت عادت یا یکی دو روز جلوتر دیده نشانههای حیض را نداشته باشد، خون نشانهدار، حیض است و خونی که در ایام عادت دیده حیض نبوده؛ بنا بر این تمام عبادتهای واجبی را که در آن زمان ترک کرده، باید قضا کند. و به طور کلی در جایی که عادت با نشانه حیض مشخص شده باشد چنانچه دو خون ببیند که هر یک به تنهایی بتواند حیض باشد و هر دو نتوانند حیض باشند و یکی از آن دو بدون نشانه، ولی در زمان حیض یا یکی دو روز جلوتر باشد و دیگری در غیر زمان حیض ولی با نشانه حیض باشد؛ خون با نشانه حیض، حیض است و خون زمان عادت استحاضه، برخلاف سایر اقسام عادت که خون زمان عادت حیض است. در پارهای از مسائل آینده که حیض بودن خون زمان عادت بر حیض بودن خون نشانهدار مقدّم شمرده شده، مراد اقسام معمولی عادت است که به وسیله نشانه حیض مشخّص نشده است.
- [آیت الله شبیری زنجانی] زنی که عادت وقتیه و عددیه دارد، اگر بعد از گذشتن تمام ایام عادت شروع به خون دیدن کرد استحاضه است؛ هر چند به نشانه حیض باشد، مگر آن که عادت وی در اثر نشانهدار بودن خون مشخص شده باشد (صورت دوم مسأله 485) که چنانچه خونی با نشانه پس از ایام عادت هم ببیند، حیض است.
- [آیت الله میرزا جواد تبریزی] خون حیض در بیشتر اوقات؛ غلیظ و گرم و رنگ آن سیاه یا سرخ است و با فشار و کمی سوزش بیرون می آید.
- [آیت الله سبحانی] خون حیض در بیشتر اوقات، غلیظ و گرم و رنگ آن سرخ مایل به سیاهی یا سرخ است و با فشار و سوزش بیرون می آید.
- [آیت الله فاضل لنکرانی] خون حیض در بیشتر اوقات، غلیظ و گرم و رنگ آن سرخ مایل به سیاهی یا سرخ تیره است و با فشار و کمی سوزش بیرون می آید.
- [آیت الله خوئی] خون حیض در بیشتر اوقات غلیظ و گرم و رنگ آن، سیاه یا سرخ است و با فشار و کمی سوزش بیرون میآید.