طواف باید بر دور حجر اسماعیل باشد و داخل شدن به آن جایز نیست اما اگر به طور سهوی وارد شود حکم آن از نظر مراجع محترم این گونه است: همه مراجع[1] : کسی که یک شوط طواف را از درون حجر اسماعیل(ع) انجام داده و بقیه طواف را ادامه داده باید یک شوط دیگر بجا آورد[2] و اگر نماز و بقیه اعمال را انجام داده آنها را نیز [بعد از تکمیل طواف] اعاده نماید[3] . [1] . موسوی شاهرودی، سید مرتضی، جامع الفتاوی مناسک حج‏، ص 120، نشر مشعر،‌تهران، 1428 ق. [2] . آیات عظام: خوئی، تبریزی، سیستانی: اگر موالات فوت نشده و اما اگر موالات فوت شده طوافش ‏باطل است و باید آن‌را و اعمال مترتب بر آن‌را تدارک نماید و اگر وقت تدارک گذشته حجش باطل است آیة الله سیستانی اضافه فرمودند: ولی در فرض سهو و نسیان اعاده یک شوط و اعمال مترتبه کافی است. آیة الله گلپایگانی، آیة الله صافی: اگر چهار شوط را تمام کرده و داخل حجر شده هر وقت فهمید ناقص را تمام کند و نماز طواف و اعمال مترتبه را ب‏جا آورد و اگر قبل از سه شوط و نیم بوده شوط‌های گذشته باطل است و باید طواف را از سربگیرد و بعد از آن نماز طواف و سعی و تقصیر را بجا آورد و اگر از سه شوط و نیم گذشته و به چهار نرسیده آن را تمام کند با دو رکعت نماز و بعد یک هفت شوط طواف و نماز و سعی و تقصیر را بجا آورد. [3] . امام خمینی، آیة الله خامنه‌‏ای: اگر به اعتقاد صحت بقیه اعمال را انجام داده اعاده آن شوط و نماز کافی است.
حکم کسی که در مناسک عمره در یکی از 7 دور واجب، سهواً وارد حجر اسماعیل شده و پس از آن ادامه دور داده چیست؟
طواف باید بر دور حجر اسماعیل باشد و داخل شدن به آن جایز نیست اما اگر به طور سهوی وارد شود حکم آن از نظر مراجع محترم این گونه است:
همه مراجع[1] : کسی که یک شوط طواف را از درون حجر اسماعیل(ع) انجام داده و بقیه طواف را ادامه داده باید یک شوط دیگر بجا آورد[2] و اگر نماز و بقیه اعمال را انجام داده آنها را نیز [بعد از تکمیل طواف] اعاده نماید[3] . [1] . موسوی شاهرودی، سید مرتضی، جامع الفتاوی مناسک حج، ص 120، نشر مشعر،تهران، 1428 ق. [2] . آیات عظام: خوئی، تبریزی، سیستانی: اگر موالات فوت نشده و اما اگر موالات فوت شده طوافش باطل است و باید آنرا و اعمال مترتب بر آنرا تدارک نماید و اگر وقت تدارک گذشته حجش باطل است آیة الله سیستانی اضافه فرمودند: ولی در فرض سهو و نسیان اعاده یک شوط و اعمال مترتبه کافی است.
آیة الله گلپایگانی، آیة الله صافی: اگر چهار شوط را تمام کرده و داخل حجر شده هر وقت فهمید ناقص را تمام کند و نماز طواف و اعمال مترتبه را بجا آورد و اگر قبل از سه شوط و نیم بوده شوطهای گذشته باطل است و باید طواف را از سربگیرد و بعد از آن نماز طواف و سعی و تقصیر را بجا آورد و اگر از سه شوط و نیم گذشته و به چهار نرسیده آن را تمام کند با دو رکعت نماز و بعد یک هفت شوط طواف و نماز و سعی و تقصیر را بجا آورد. [3] . امام خمینی، آیة الله خامنهای: اگر به اعتقاد صحت بقیه اعمال را انجام داده اعاده آن شوط و نماز کافی است.
- [آیت الله وحید خراسانی] شخصی نماز طواف را به اعتقاد اینکه حجر اسماعیل مقام ابراهیم است در حجر اسماعیل خوانده چه باید بکند
- [آیت الله فاضل لنکرانی] آیا خواندن نماز واجب در حجر اسماعیل اشکال دارد؟
- [آیت الله بروجردی] در طواف عمره از باب جهل به حکم، ابتداء به حجر الاسود نکرده، بلکه از طرف مستجار ابتداء به حِجر اسماعیل کرده و پس از خاتمه اعمال حج که متوجّه شده عمره مفرده به جا آورده، آیا بدون احرام مجزی است؟
- [آیت الله اردبیلی] آیا خواندن نماز واجب و مستحب در حجر اسماعیل علیهالسلام جایز است؟ در صورت جواز، نماز خواندن در حجر اسماعیل علیهالسلام افضل است یا در دیگر نقاط مسجد الحرام؟
- [آیت الله وحید خراسانی] کسی نماز طواف عمره را در داخل حجر اسماعیل بجا اورده و بعد از تقصیر متوجه شده است وظیفه او چیست
- [آیت الله مکارم شیرازی] با توجّه به این که برخی از فقهای بزرگوار، حجر اسماعیل را جزو کعبه می دانند، خواندن نمازهای واجب، داخل حجر چه حکمی دارد؟
- [آیت الله نوری همدانی] با توجه به اینکه برخی از فقهای بزرگوار، حجر اسماعیل را جزء کعبه میدانند، خواندن نمازهای واجب داخل حجر چه حکمی دارد؟
- [آیت الله نوری همدانی] با توجه به اینکه برخی از فقهای بزرگوار، حجر اسماعیل را جزء کعبه میدانند، خواندن نمازهای واجب داخل حجر چه حکمی دارد؟
- [آیت الله سیستانی] این که می گویند نماز در حجر اسماعیل جایز نیست، صحیح است؟
- [آیت الله اردبیلی] آیا تماس با دیواره حجر اسماعیل، در حال طواف جایز است؟
- [آیت الله مظاهری] کسی که روزه واجب گرفته یا برای حجّ یا عمره احرام بسته بهتر است غسل ارتماسی نکند.
- [آیت الله صافی گلپایگانی] . کسی که روزه واجب گرفته یا برای حج یا عمره احرام بسته نمی تواند غسل ارتماسی کند. ولی اگر از روی فراموشی غسل ارتماسی کند صحیح است.
- [آیت الله بروجردی] کسی که روزهی واجب گرفته یا برای حج یا عمره احرام بسته، نمیتواند غسل ارتماسی کند، ولی اگر از روی فراموشی غسل ارتماسی کند صحیح است.
- [آیت الله فاضل لنکرانی] کسی که روزه واجب گرفته یا برای حج یا عمره احرام بسته، نمی تواند غسل ارتماسی کند ولی اگر از روی فراموشی غسل ارتماسی کند صحیح است.
- [آیت الله سبحانی] کسی که روزه واجب گرفته یا برای حج یا عمره احرام بسته، نمی تواند غسل ارتماسی کند; ولی اگر از روی فراموشی، غسل ارتماسی کند صحیح است.
- [آیت الله نوری همدانی] کسی که روزة واجب گرفته یا برای حج یا عمره احرام بسته ، نمی تواند غسل ارتماسی کند ، ولی اگر از روی فراموشی غسل ارتماسی کند ، صحیح است .
- [امام خمینی] کسی که روزه واجب گرفته یا برای حج یا عمره احرام بسته، نمی تواند غسل ارتماسی کند. ولی اگر از روی فراموشی غسل ارتماسی کند، صحیح است.
- [آیت الله وحید خراسانی] کسی که برای حج یا عمره احرام بسته است اگر بمیرد حنوط کردن او جایز نیست ولی اگر در احرام حج بعد از تمام کردن سعی بمیرد حنوط کردن او واجب است
- [آیت الله مظاهری] اگر کسی نذر کند که همه ساله روز عرفه مثلاً حضرت رضاعلیه السلام را زیارت کند و بعد از این نذر مستطیع شود، نذر منحل و حجّ بر او واجب میشود و همچنین است اگر نذر کرده باشد که همه ساله مکه رود و بعد از این نذر مستطیع شود نذرش منحل و باید حجّ واجب به جا آورد.
- [آیت الله جوادی آملی] .قبله اسلام, مکانی است که کعبه در آن واقع است حِجر اسماعیل جزء قبله نیست و امتداد این مکان از دو طرف عمق و ارتفاع تا آنچه فرض دارد, قبله است . هر عملی در اسلام که مراعات قبله در آن لازم است ; مانند نماز، سر بریدن حیوان و ... باید با توجه به این مکان خاص انجا م شود, چون این مکان مخصوص قبله است . هنگام بازسازی کعبه بر اثر زلزله، سیل یا حوادث دیگر , قبله محفوظ است, هر چند کعبه ویران شده, در دست عمران جدید باشد.