با این‌که در قرآن به صراحت گفته نشده که حق طلاق منحصر به مرد است ولی آیاتی که درباره طلاق و انجام آن سخن گفته، فقط مردان را مورد خطاب قرار داده است. به عنوان مثال؛ در برخی از آیات چنین فرموده است: «وقتی که زنان خود را طلاق دادید، مانع ازدواج مجدد آنان با همسر سابق خود نشوید».[1] «ای کسانی که ایمان آورده‌اید، اگر قبل از همبستری، زن خود را طلاق دادید، آن زن نیازی به نگه داشتن عده ندارد».[2] «ای پیامبر! زمانی که زنان را طلاق دادید ...».[3] از این آیات و آیات مشابه دیگر چنین به دست می‌آید که اجازه طلاق دادن در دست مرد است و زن نمی‌تواند مرد خود را طلاق دهد؛ همان‌گونه که حق رجوع در ایام عده طلاق رجعی، فقط برای مرد ثابت است و زن نمی‌تواند رجوع کند. [1] . بقره، 232. و نیز ر.ک: آیات 227، 229، 231 و 236 از همین سوره. [2] . احزاب، 49. [3] . طلاق، 1.
با اینکه در قرآن به صراحت گفته نشده که حق طلاق منحصر به مرد است ولی آیاتی که درباره طلاق و انجام آن سخن گفته، فقط مردان را مورد خطاب قرار داده است. به عنوان مثال؛ در برخی از آیات چنین فرموده است:
«وقتی که زنان خود را طلاق دادید، مانع ازدواج مجدد آنان با همسر سابق خود نشوید».[1]
«ای کسانی که ایمان آوردهاید، اگر قبل از همبستری، زن خود را طلاق دادید، آن زن نیازی به نگه داشتن عده ندارد».[2]
«ای پیامبر! زمانی که زنان را طلاق دادید ...».[3]
از این آیات و آیات مشابه دیگر چنین به دست میآید که اجازه طلاق دادن در دست مرد است و زن نمیتواند مرد خود را طلاق دهد؛ همانگونه که حق رجوع در ایام عده طلاق رجعی، فقط برای مرد ثابت است و زن نمیتواند رجوع کند. [1] . بقره، 232. و نیز ر.ک: آیات 227، 229، 231 و 236 از همین سوره. [2] . احزاب، 49. [3] . طلاق، 1.
- [سایر] چرا در قرآن کریم درباره برف هیچ آیهای وجود ندارد؟
- [سایر] چند آیه از قرآن کریم به مخالفان غدیر اختصاص دارد؟
- [سایر] آیا آیهای در قرآن کریم در باره جواز توسل به مردگان وجود دارد؟
- [سایر] در قرآن کریم آیهای وجود دارد که نشان دهد که پیامبراکرم(صلی الله علیه و آله و سلم) حضرت فاطمه(سلام الله علیها) را دوست میداشتند؟
- [سایر] مراد از قیمومیّت مرد بر زن در قرآن کریم چیست؟
- [سایر] بهترن مرد و زن از دیدگاه قرآن کریم کیست؟ لطفاً ویژگی مؤمنان واقعی را از نظر قرآن ذکر کنید.
- [آیت الله اردبیلی] حکم خرد کردن کاغذهایی که در آنها آیهای از قرآن کریم یا اسماء حُسنی نوشته شده باشد، با دستگاه کاغذ خُردکن چیست؟ در صورت مجاز بودن، آیا میتوان با کاغذهای خرد شده، مانند کاغذهای معمولی رفتار کرد؟
- [سایر] آیا آیهای در قرآن درباره وصیت کردن وجود دارد؟
- [آیت الله خامنه ای] ج: حرمت مسّ کلمات و آیات قرآنی بدون وضو اختصاص به قرآن کریم ندارد. بلکه شامل همه کلمات و آیات قرآنی می شود، هرچند در کتاب دیگری یا در روزنامه، مجله، تابلو، و غیر آنها باشد.
- [سایر] آیا برخی از آیات قرآم کریم اختصاص به گذشته دارد یا می توان برای زمان حال نیز تعمیم داد؟
- [آیت الله مظاهری] در طلاق رجعی اگر شرط شود که مرد حقّ رجوع نداشته باشد، طلاق صحیح و شرط فاسد است.
- [آیت الله بهجت] زن میتواند برای طلاق دادن زن دیگر شوهرش یا طلاق زن مرد دیگر وکیل شود، بلکه میتواند برای طلاق خودش از طرف شوهرش وکیل شود.
- [آیت الله شبیری زنجانی] اگر زن و شوهر از هم بدشان بیاید و زن مالی به مرد بدهد که او را طلاق دهد، این طلاق را (طلاق مبارات) میگویند.
- [آیت الله شبیری زنجانی] خواندن قرآن در نماز، غیر از چهار آیهای که سجده واجب دارد و در مسأله 361 و 1102 گفته شد و نیز دعا کردن در نماز اشکال ندارد، ولی احتیاط مستحب آن است که به غیر عربی دعا نکند.
- [آیت الله فاضل لنکرانی] در طلاق خلع زن و مرد اگر بخواهند خودشان صیغه طلاق را بخوانند اول باید زن بگوید: (بذلت لک کذا علی أن تطلقنی) یعنی این مقدار را به تو می دهم تا مرا طلاق دهی. و بعد مرد بگوید: (أنت مختلعة علی کذا فأنت طالق) یعنی تو را در مقابل چیزی که داده ای طلاق دادم. در این طلاق تمام شرایطی که در طلاق رجعی گفته شده لازم است رعایت شود.
- [آیت الله نوری همدانی] طلاق بائن آن است که بعد از طلاق ، مرد حقّندارد به زن خود رجوع کند ، یعنی بدون عقد او را به زنی قبول نماید و آن بر پنج قِسم است : اوّل : طلاق زنی که نُه سالش تمام نشده باشد . دوّم : طلاق زنی که یائسه باشد و مراد از یائسه در مسأله 463 گذشت . سوّم : طلاق زنی که شوهرش بعد از عقد با او نزدیکی نکرده باشد . چهارم : طلاق زنی که او را سه دفعه طلاق داده اند . پنجم : طلاق خُلع و مُبارات و احکام اینها بعداً گفته خواهد شد و غیر اینها طلاق رجعی است که بعد از طلاق تا وقتی زن در عدّه است مرد می تواند به او رجوع نماید .
- [آیت الله صافی گلپایگانی] . طلاق بائن آن است که بعد از طلاق، مرد حق ندارد به زن خود رجوع کند، یعنی نمیتواند بدون عقد او را به زنی قبول نماید، و آن بر پنج قسم است: اول طلاق زنی که نه سالش تمام نشده باشد. دوم طلاق زنی که یائسه باشد. سوم طلاق زنی که شوهرش بعد از عقد با او نزدیکی نکرده باشد. چهارم طلاق سوم زنی که او را سه دفعه طلاق دادهاند. پنجم طلاق خلع و مبارات؛ و احکام اینها بعداً گفته خواهد شد، و غیر اینها طلاق رجعی است، که بعد از طلاق تا وقتی زن در عدّه است، مرد میتواند به او رجوع نماید.
- [آیت الله بهجت] طلاق بائن آن است که بعد از طلاق، مرد حق ندارد به زن خود رجوع کند؛ یعنی بدون عقد او را به همسری قبول نماید، و آن بر پنج قسم است: 1 طلاق زنی که نه سالش تمام نشده باشد؛ 2 طلاق زنی که یائسه باشد؛ 3 طلاق زنی که شوهرش بعد از عقد با او نزدیکی نکرده باشد؛ 4 طلاق زنی که او را سه دفعه طلاق دادهاند؛ 5 طلاق خُلع و مُبارات. و احکام اینها بعداً گفته خواهد شد. غیر از این موارد، طلاق رجعی است که بعد از طلاق تا وقتی زن در عدّه است، مرد میتواند به او رجوع نماید و عقد مجدد لازم نیست.
- [آیت الله علوی گرگانی] اگر زن وشوهر یکدیگر را نخواهند و زن مالی به مرد بدهد که او را طلاق دهد، آن طلاق را مبارات گویند.
- [آیت الله علوی گرگانی] اگر مرد، زنی را گول بزند که از شوهرش طلاق بگیرد و زن او شود، طلاق و عقد آن زن صحیح است ولی هردو معصیت بزرگی کردهاند.