خداوند در سوره بقره میفرماید: (کتب علیکم اذا حضَر احدکم الموت اِنْ ترک خیراً الوصیة للوالدین و الاقربین بالمعروف حقاً علی المتّقین)[1]؛ بر شما نوشته شده، هنگامی که یکی از شما را مرگ فرا رسد؛ اگر چیز خوبی از خود به جای گذارده، وصیت برای پدر و مادر و نزدیکان به طور شایسته بکند. این حقی است برای پرهیزکاران). وصیت کردن در قوانین اسلامی، هر چند عمل مستحبی است، امّا مستحب بسیار مؤکّد است از آن با جمله (کتب علیکم) تعبیر شده و ذیل آیه آن را تفسیر میکند. زیرا میفرماید: (حقاً علی المتقین) اگر این یک حکم وجوبی بود؛ باید بگوید: (حقاً علی المؤمنین). در آیه فوق به جای کلمه (مال) از کلمه (خیر) استفاده شده که نشان میدهد ثروت انسان از طریق مشروع به دست آید و اموال نامشروعی که انسان از خود به یادگار میگذارد؛ خیر نیست بلکه شر است. در روایات اسلامی تأکیدهای فراوانی در زمینه وصیت شده، ازجمله در حدیثی از پیامبر اسلام صلّی الله علیه و آله میخوانیم: ما ینبغی لامرء مسلم ان یبیت لیلة الا و وصیته تحت رأسه؛[2] سزاوار نیست مسلمان شب بخوابد مگر این که وصیت نامهاش زیر سر او باشد (منظور آماده بودن وصیت است). (من مات بغیر وصیة مات میتة جاهلیة؛ کسی که بدون وصیت از دنیا برود، مرگ او مرگ جاهلیت است).[3] دانشمندان درباره فلسفه وصیت گفتهاند: از قانون ارث تنها یک عده از بستگان آن هم روی حساب معینی بهره مند میشوند در حالی که شاید عدهای دیگر از بستگان نیاز مبرم به کمکهای مالی داشته باشند و نیز گاهی مبلغ ارث پاسخگوی نیاز بعضی از وارثان نیست، لذا در کنار قانون ارث، قانون وصیت را قرار داده و به مسلمانان اجازه میدهد نسبت به یک سوّم از اموال خود، تصمیم بگیرند. علاوه بر این، انسان دوست دارد کارهای خیری انجام دهد، امّا در حال حیاتش موفق به این کار نشد منطق عقل ایجاب میکند که او از اموالی که زحمت تحصیل آن را کشیده، برای انجام کار خیر لااقل بعد از مرگش محروم نماند. همچنین انسان باید اماناتی که به او سپرده شده و حقوق الهی و مردمی را در وصیتنامهاش مشخص نماید.[4] معرفی منابع جهت مطالعه بیشتر: 1. تفسیر نمونه، مکارم شیرازی، ج 1، ذیل آیه 180 سوره بقره. 2. تفسیر المیزان، علامه طباطبایی، ج 1، ذیل آیه فوق. -------------------------------------------------------------------------------- [1] . بقره/180-182. [2] . حر عاملی، محمد، وسائل الشیعه، قم، انتشارات آل البیت، چاپ دوم، 1414 ه . ق، ج19، ص 258. [3] . همان، ص 259. [4] . ر.ک: مکارم شیرازی، ناصر، تفسیر نمونه، تهران، انتشارات دار الکتب الاسلامیه، چاپ سی و پنجم، 1377، ج1، ص 618.
خداوند در سوره بقره میفرماید: (کتب علیکم اذا حضَر احدکم الموت اِنْ ترک خیراً الوصیة للوالدین و الاقربین بالمعروف حقاً علی المتّقین)[1]؛ بر شما نوشته شده، هنگامی که یکی از شما را مرگ فرا رسد؛ اگر چیز خوبی از خود به جای گذارده، وصیت برای پدر و مادر و نزدیکان به طور شایسته بکند. این حقی است برای پرهیزکاران).
وصیت کردن در قوانین اسلامی، هر چند عمل مستحبی است، امّا مستحب بسیار مؤکّد است از آن با جمله (کتب علیکم) تعبیر شده و ذیل آیه آن را تفسیر میکند. زیرا میفرماید: (حقاً علی المتقین) اگر این یک حکم وجوبی بود؛ باید بگوید: (حقاً علی المؤمنین).
در آیه فوق به جای کلمه (مال) از کلمه (خیر) استفاده شده که نشان میدهد ثروت انسان از طریق مشروع به دست آید و اموال نامشروعی که انسان از خود به یادگار میگذارد؛ خیر نیست بلکه شر است. در روایات اسلامی تأکیدهای فراوانی در زمینه وصیت شده، ازجمله در حدیثی از پیامبر اسلام صلّی الله علیه و آله میخوانیم: ما ینبغی لامرء مسلم ان یبیت لیلة الا و وصیته تحت رأسه؛[2] سزاوار نیست مسلمان شب بخوابد مگر این که وصیت نامهاش زیر سر او باشد (منظور آماده بودن وصیت است). (من مات بغیر وصیة مات میتة جاهلیة؛ کسی که بدون وصیت از دنیا برود، مرگ او مرگ جاهلیت است).[3]
دانشمندان درباره فلسفه وصیت گفتهاند: از قانون ارث تنها یک عده از بستگان آن هم روی حساب معینی بهره مند میشوند در حالی که شاید عدهای دیگر از بستگان نیاز مبرم به کمکهای مالی داشته باشند و نیز گاهی مبلغ ارث پاسخگوی نیاز بعضی از وارثان نیست، لذا در کنار قانون ارث، قانون وصیت را قرار داده و به مسلمانان اجازه میدهد نسبت به یک سوّم از اموال خود، تصمیم بگیرند.
علاوه بر این، انسان دوست دارد کارهای خیری انجام دهد، امّا در حال حیاتش موفق به این کار نشد منطق عقل ایجاب میکند که او از اموالی که زحمت تحصیل آن را کشیده، برای انجام کار خیر لااقل بعد از مرگش محروم نماند. همچنین انسان باید اماناتی که به او سپرده شده و حقوق الهی و مردمی را در وصیتنامهاش مشخص نماید.[4]
معرفی منابع جهت مطالعه بیشتر:
1. تفسیر نمونه، مکارم شیرازی، ج 1، ذیل آیه 180 سوره بقره.
2. تفسیر المیزان، علامه طباطبایی، ج 1، ذیل آیه فوق.
--------------------------------------------------------------------------------
[1] . بقره/180-182.
[2] . حر عاملی، محمد، وسائل الشیعه، قم، انتشارات آل البیت، چاپ دوم، 1414 ه . ق، ج19، ص 258.
[3] . همان، ص 259.
[4] . ر.ک: مکارم شیرازی، ناصر، تفسیر نمونه، تهران، انتشارات دار الکتب الاسلامیه، چاپ سی و پنجم، 1377، ج1، ص 618.
- [سایر] چرا در قرآن کریم درباره برف هیچ آیهای وجود ندارد؟
- [سایر] با سلام. آیا در قرآن شأن نزول آیهای در باره طلحه و زبیر وجود دارد؟
- [سایر] چه آیهای از قرآن برای کودکان ناسازگار آمده که آنها با یکدیگر مهربان شوند وآرام گیرند؟
- [سایر] آیا در قرآن آیهای درباره وضو وجود دارد؟ معنای وضو و فایده آن چیست؟
- [سایر] آیا آیهای در قرآن کریم در باره جواز توسل به مردگان وجود دارد؟
- [سایر] آیا در قرآن آیهای در مذمت قضاوت درباره دیگران وجود دارد؟
- [سایر] آیا آیهای در قرآن کریم وجود دارد که حق طلاق را به مرد اختصاص دهد؟
- [سایر] آیا در قرآن مجید آیهای در باره ازدواج موقت آمده است؟
- [آیت الله بروجردی] آیا در قرآن مجید آیهای در باب ریش به نظر مبارک رسیده مرقوم فرمایید؟
- [سایر] آیا درست است که آیهای در قرآن مجید در مورد حجاب (اسلامی) به صورت چادر بیان نشده است؟ چرا؟
- [آیت الله شبیری زنجانی] خواندن قرآن در نماز، غیر از چهار آیهای که سجده واجب دارد و در مسأله 361 و 1102 گفته شد و نیز دعا کردن در نماز اشکال ندارد، ولی احتیاط مستحب آن است که به غیر عربی دعا نکند.
- [آیت الله خوئی] خواندن قرآن در نماز، غیر از چهار آیهای که سجدة واجب دارد و در احکام جنابت صفحه (49) گفته شد و نیز دعا کردن در نماز اشکال ندارد. ولی احتیاط مستحب آن است که به غیر عربی دعا نکند. توضیح المسائل 153 مبطلات نماز ..... ص : 152
- [آیت الله بهجت] قرآن یا دعا خواندن در نماز اشکال ندارد، مگر چهار آیهای که سجده واجب دارند و در مسئله 898 گذشت یا اینکه دعا خواندن بهطوریکه به نظم واجب در قرائت و یا ذکر واجب صدمه بزند و یا نفرین بر مؤمن باشد که در این صورت نماز باطل خواهد بود.
- [آیت الله مظاهری] اگر انسان به واسطه گفتن یا انجام دادن کاری از وصیّت خود برگردد وصیّت باطل میشود، همینطور اگر وصیّت خود را تغییر دهد وصیّت اوّلش باطل میشود و باید به وصیّت دوّم او عمل نمایند.
- [آیت الله فاضل لنکرانی] موصی می تواند بعد از وصیت آن را به هم بزند و صریحاً وصیت اول را لغو کند و همچنین می تواند وصیت دیگری در همان مورد بکند مثلاً بعد از آن که در وصیت اول گفته مالی را به کسی بدهند یا فردی را قیّم بچه های خود قرار داده وصیت کند آن مال را به فرد دیگری بدهند یا شخص دیگری قیم باشد ولو به وصیت اول اشاره نکرده باشد وصیت اول باطل و وصیت دوم صحیح است. و همین طور موصی می تواند کاری کند که نافی وصیت قبل باشد مثلاً بعد از وصیت به این که مالی را به شخصی بدهند آن را بفروشد.
- [آیت الله سیستانی] اگر کاری کند که معلوم شود از وصیّت خود برگشته، مثلاً خانهای را که وصیّت کرده به کسی بدهند، بفروشد، یا دیگری را با التفات به وصیّت سابق برای فروش آن وکیل نماید، وصیّت باطل میشود.
- [آیت الله وحید خراسانی] اگر کاری کند که معلوم شود از وصیت خود برگشته یا کاری کند که با وصیت او منافی باشد وصیت باطل می شود
- [آیت الله سیستانی] کسی که وصیّت میکند باید بالغ و عاقل باشد، و سفیه نباشد، و از روی اختیار وصیّت کند، پس وصیّت بچه نابالغ صحیح نیست مگر آنکه ده سال داشته باشد، و وصیّت برای ارحامش، یا صرف در خیرات عامه نموده باشد که وصیّت او در این دو مورد صحیح است. و اما اگر برای غیر ارحامش وصیّت کند، یا آنکه بچه هفت ساله وصیّت کند در مورد چیز مختصری از اموالش، صحت وصیّت محل اشکال است، پس باید رعایت احتیاط بشود، و اگر شخصی سفیه باشد، وصیّت او در اموالش نافذ نیست، ولی در غیر آن نافذ است، مانند امور مربوط به تجهیز او.
- [آیت الله شبیری زنجانی] کسی که وصیّت میکند باید ممیّز و عاقل باشد و از روی اختیار وصیّت کند و کسی که بدون اختیار وصیّت کرده اگر بعداً راضی شود وصیّت وی صحیح خواهد بود، وصیّت بچهای که به هفت سال نرسیده صحیح نیست و وصیّت بچهای که به هفت سال رسیده در مقدار اندک در صورت بجابودن صحیح است و بچهای که به ده سال رسیده میتواند برای خویشاوندان نسبی خود تا مقدار یک سوم مال وصیّت کند، به شرط آن که وصیّت وی از نظر عقلاً بجا و شایسته باشد، همچنین وصیّت سفیه اگر در نظر عقلاً بجا باشد نافذ است.
- [آیت الله شبیری زنجانی] اگر انسان وصیّت کند که چیزی از اموالش مال کسی باشد در صورتی که آن شخص وصیّت را قبول کند، اگر چه قبولش در زمان زنده بودن وصیّتکننده باشد، بعد از مردن وصیّت کننده، مالک آن چیز میگردد، بلکه ظاهراً اصلاً در وصیّت، قبول لازم نیست، بلکه همین مقدار که کسی که برای او وصیّت شده وصیّت را ردّ نکند برای درست شدن وصیّت کفایت میکند.