در منابع حدیثی، توصیه‌های بسیاری در موضوع پرهیز از اسراف آب و بسنده نمودن به حداقل برای انجام وضو و غسل وارد شده است. آنچه از این احادیث استفاده می‌شود؛ آن است که پیامبر اسلام(ص) و ائمه(ع) برای انجام فرائض دینی به حداقل مصرف آب اکتفا می‌کردند. این سیره بویژه آن‌جا اهمیت پیدا می‌کند که محل زندگی انسان با کمبود آب مواجه باشد. در این زمینه تعدادی از روایات را ذکر کرده و برای آگاهی بیشتر شما را به منابع ارجاع می‌دهیم. 1. پیامبر اسلام(ص) فرمود: «مقدار آب وضو یک مدّ است و مقدار آب غسل یک صاع است. بعد از من مردمی می‌آیند که این مقدار آب را برای وضو و غسل کم می‌شمارند! این مردم بر خلاف سنّت من هستند و کسی که بر سنّت من ثابت باشد، در بهشت قدس با من است».[1] 2. امام باقر(ع) از پدر بزرگوارش نقل می‌کند که امام علی(ع) می‌فرمود: «مقدار آب مصرفی برای غسل جنابت و وضو مانند روغن مالی کردن است که در آن تنها به مرطوب‌کردن بدن بسنده می‌شود». [2] 3. زراره، سخنی از امام باقر(ع) را در مسئله وضو نقل می‌کند: «همین‌که آب به پوستت رسید، دیگر بس است».[3] 4. امام صادق(ع) در ارتباط با اسراف آب هنگام وضو می‌فرماید: «خداوند فرشته‌ای دارد که اسراف در وضو را می‌نویسد، همان‌طور که نقصان و کم گذاشتن آن‌را می‌نویسد».[4] 5. امام صادق(ع) فرمود: «کسی که در وضویش بیش از اندازه آب مصرف کند، مانند کسی است که وضویش را باطل می‌کند».[5] 6. زراره و محمّد بن مسلم، از امام باقر(ع) نقل کرده‌‏اند که؛ «وضو حدّی از حدود خداوند و حکمی از احکام الهی است، تا خدا انسان مطیع و سرکش را بشناسد. مؤمن را هیچ چیز نجس نمی‌کند، و در انجام وضو به کار بردن آب مانند روغن مالی کردن بدن کفایت می‌کند». [6] گفتنی است؛ این سفارشات بیشتر ناظر به مناطق و شهرهایی است که با کمبود آب مواجه‌اند، اما در مناطقی مانند ییلاقات و شهرها و روستاهای کوهستانی که دارای چشمه‌های و رودخانه‌های پر آب بوده و مردم در فراوانی آب به سر می‌برند و یا در جایی مانند کنار دریا، این روایات شامل آنها نمی‌شود. در همین راستا، توصیه‌ای از امام صادق(ع) وجود دارد: «اگر آب نزدتان فراوان است، برای وضو بیشتر آب استفاده کن، و گرنه به حداقل بسنده نما».[7] .[8] [1] . شیخ حرّ عاملی، وسائل الشیعة، ج ‏1، ص 483، قم، مؤسسه آل البیت(ع)، چاپ اول، 1409ق. [2] . همان، ص 485. [3] . کلینی، محمد بن یعقوب، کافی، ج 3، ص 22، تهران، دار الکتب الاسلامیة، چاپ چهارم، 1407ق. [4] . همان. [5] . شیخ صدوق، من لا یحضره الفقیه، محقق، مصحح، غفاری، علی اکبر، ج ‏1، ص 39، قم، دفتر انتشارات اسلامی، چاپ دوم، 1413ق. [6] . کافی، ج 3، ص 21. [7] . طوسی، محمد بن حسن، تهذیب الاحکام، ج 1، ص 138، تهران، دار الکتب الاسلامیة، چاپ چهارم، 1407ق. [8] . برای آگاهی بیشتر در این زمینه، ر. ک: وسائل الشیعة، ج 1، ص 481، 484- 485.
در منابع حدیثی، توصیههای بسیاری در موضوع پرهیز از اسراف آب و بسنده نمودن به حداقل برای انجام وضو و غسل وارد شده است. آنچه از این احادیث استفاده میشود؛ آن است که پیامبر اسلام(ص) و ائمه(ع) برای انجام فرائض دینی به حداقل مصرف آب اکتفا میکردند. این سیره بویژه آنجا اهمیت پیدا میکند که محل زندگی انسان با کمبود آب مواجه باشد. در این زمینه تعدادی از روایات را ذکر کرده و برای آگاهی بیشتر شما را به منابع ارجاع میدهیم.
1. پیامبر اسلام(ص) فرمود: «مقدار آب وضو یک مدّ است و مقدار آب غسل یک صاع است. بعد از من مردمی میآیند که این مقدار آب را برای وضو و غسل کم میشمارند! این مردم بر خلاف سنّت من هستند و کسی که بر سنّت من ثابت باشد، در بهشت قدس با من است».[1]
2. امام باقر(ع) از پدر بزرگوارش نقل میکند که امام علی(ع) میفرمود: «مقدار آب مصرفی برای غسل جنابت و وضو مانند روغن مالی کردن است که در آن تنها به مرطوبکردن بدن بسنده میشود». [2]
3. زراره، سخنی از امام باقر(ع) را در مسئله وضو نقل میکند: «همینکه آب به پوستت رسید، دیگر بس است».[3]
4. امام صادق(ع) در ارتباط با اسراف آب هنگام وضو میفرماید: «خداوند فرشتهای دارد که اسراف در وضو را مینویسد، همانطور که نقصان و کم گذاشتن آنرا مینویسد».[4]
5. امام صادق(ع) فرمود: «کسی که در وضویش بیش از اندازه آب مصرف کند، مانند کسی است که وضویش را باطل میکند».[5]
6. زراره و محمّد بن مسلم، از امام باقر(ع) نقل کردهاند که؛ «وضو حدّی از حدود خداوند و حکمی از احکام الهی است، تا خدا انسان مطیع و سرکش را بشناسد. مؤمن را هیچ چیز نجس نمیکند، و در انجام وضو به کار بردن آب مانند روغن مالی کردن بدن کفایت میکند». [6]
گفتنی است؛ این سفارشات بیشتر ناظر به مناطق و شهرهایی است که با کمبود آب مواجهاند، اما در مناطقی مانند ییلاقات و شهرها و روستاهای کوهستانی که دارای چشمههای و رودخانههای پر آب بوده و مردم در فراوانی آب به سر میبرند و یا در جایی مانند کنار دریا، این روایات شامل آنها نمیشود. در همین راستا، توصیهای از امام صادق(ع) وجود دارد: «اگر آب نزدتان فراوان است، برای وضو بیشتر آب استفاده کن، و گرنه به حداقل بسنده نما».[7] .[8] [1] . شیخ حرّ عاملی، وسائل الشیعة، ج 1، ص 483، قم، مؤسسه آل البیت(ع)، چاپ اول، 1409ق. [2] . همان، ص 485. [3] . کلینی، محمد بن یعقوب، کافی، ج 3، ص 22، تهران، دار الکتب الاسلامیة، چاپ چهارم، 1407ق. [4] . همان. [5] . شیخ صدوق، من لا یحضره الفقیه، محقق، مصحح، غفاری، علی اکبر، ج 1، ص 39، قم، دفتر انتشارات اسلامی، چاپ دوم، 1413ق. [6] . کافی، ج 3، ص 21. [7] . طوسی، محمد بن حسن، تهذیب الاحکام، ج 1، ص 138، تهران، دار الکتب الاسلامیة، چاپ چهارم، 1407ق. [8] . برای آگاهی بیشتر در این زمینه، ر. ک: وسائل الشیعة، ج 1، ص 481، 484- 485.
- [سایر] آیا اسراف آب در وضو باعث بطلان میشود؟
- [آیت الله سبحانی] آیا اسراف در مصرف آب، غسل و وضو را باطل می کند؟
- [آیت الله سبحانی] اگر هنگام وضو شیر آب را نبندیم، آیا این کار اسراف است و آیا وضو باطل می شود؟
- [آیت الله مکارم شیرازی] اگر در موقع وضو آب شیر را نبندیم، آیا اسراف محسوب شده، و جایز نمی باشد؟
- [آیت الله بهجت] آیا باز گذاشتن شیر آب، هنگام وضو، از مصادیق اسراف و گناه است؟
- [آیت الله فاضل لنکرانی] برای اینکه انسان مبتلای به وسواس و اسراف نشود، بفرمایید: برای وضو و غسل، چه مقدار آب مصرف کند؟
- [آیت الله بهجت] آب غسل تا چه اندازه اسراف نیست؟
- [سایر] آیا برای تجدید وضو روایتی وجود دارد؟ اگر فردی برای مدت زیادی نتواند وضویش را نگه دارد و برای این کار هر بار که وضویش باطل شد وضو بگیرد، آیا اسراف در آب محسوب میشود؟ لطفا راهنمایی کنید.
- [سایر] آیا اسراف در آب، غسل را باطل میکند؟
- [سایر] به منظور به هدر نرفتن آب، آیا روا است که در حین وضو چندین بار شیر آب را باز و بسته کنیم؟ از یک عالم اسلامی شنیدم که امام خمینی برای وضو چنین می کرد؛ چرا که وی نمی خواست آب اسراف شود. لطفا به تفصیل پاسخ دهید؟
- [آیت الله فاضل لنکرانی] اگر نداند یا فراموش کند آب غصبی است، و با آن وضو بگیرد، وضو صحیح است. شرط چهارم: ظرف آب وضو مباح باشد. شرط پنجم: ظرف آب وضو طلا و نقره نباشد.
- [آیت الله نوری همدانی] اگر فراموش کند آب غصبی است و با آن وضو بگیرد ، صحیح است ، اگر چه خودش آب را غصب کرده باشد . شرط چهارم – آنکه ظرف آب وضو ، مباح باشد . شرط پنجم – آنکه ظرف آب وضو ، طلا و نقره نباشد .
- [آیت الله بهجت] اگر کسی به قصد وضو آب غصبی را به صورت یا دستهای خود بریزد و موقع آب ریختن ملتفت غصبی بودن آب باشد وضویش باطل است، ولی اگر بدون توجه به غصبی بودن آب، وضو گرفت، اگرچه در اثناء وضو فهمید و بقیه وضو را با آب مباح انجام داد، وضویش صحیح است. اما قیمت آن آب غصبی را ضامن است.
- [آیت الله بهجت] اگر فراموش کند آب غصبی است و با آن وضو بگیرد، وضو صحیح است. شرط چهارم: ظرف آب وضو مباح باشد (غصبی نباشد)، ولی مانند شرط سوم ممکن است کسی وضوی صحیح بگیرد، به این صورت که موقع آب برداشتن قصد وضو نداشته باشد چنانکه در مسئله 271 گذشت. شرط پنجم: ظرف آب وضو، طلا و نقره نباشد.
- [امام خمینی] اگر فراموش کند آب، غصبی است، و با آن وضو بگیرد صحیح است. شرط چهارم: آن که ظرف آب وضو مباح باشد. شرط پنجم: آن که ظرف آب وضو طلا و نقره نباشد.
- [آیت الله مکارم شیرازی] مسافرت به قصد تفریح و گردش و استفاده از آب و هوا و مانند آن تا آنجا که موجب اسراف و کار حرام دیگری نباشد جایز است و نماز را باید شکسته بخواند.
- [آیت الله سیستانی] اگر غیر از آب گل آلود مضاف ، آب دیگری برای وضو ندارد ، چنانچه وقت نماز تنگ است باید تیمم کند ، و اگر وقت دارد باید صبر کند تا آب صاف شود ، یا بوسیلهای آن را صاف نماید و وضو بگیرد . ولی آب گل آلود در صورتی مضاف میشود که دیگر به آن آب گفته نشود . شرط سوم : آنکه آب وضو مباح باشد .
- [آیت الله سیستانی] اگر یکی از أعضاء وضو نجس باشد ، و بعد از وضو شک کند که پیش از وضو آنجا را آب کشیده یا نه ، وضو صحیح است ، ولی جائی را که نجس بوده باید آب بکشد .
- [آیت الله سیستانی] اگر پیش از وضو بداند که در بعضی از أعضاء وضو مانعی از رسیدن آب هست ، و بعد از وضو شک کند که در موقع وضو آب را به آنجا رسانده یا نه ، وضوی او صحیح است .
- [آیت الله بروجردی] اگر پیش از وضو بداند که در بعضی از اعضای وضو مانعی از رسیدن آب هست و بعد از وضو شک کند که در موقع وضو آب را به آن جا رسانده یا نه، وضوی او صحیح است.