«موسیقی» در اصطلاح فقهی، آهنگی است که از آلات موسیقی پدید می‌آید، بنابراین، با «غنا» - آوازی که با حالت مخصوص از حنجره بیرون می‌آید- متفاوت است؛ اما در محاورات عرفی و نیز در برخی روایات، بین موسیقی و غنا فرقی گذاشته نمی‌شود. موسیقی و غنا بر دو نوع هستند؛ حلال و حرام. آن دسته از موسیقی‌هایی که متناسب با مجالس خوشگذرانی و بی‌بند و باری نبوده، بلکه انسان را به معنویات و خدا سوق داده و به نوعی وجدان خفته او را بیدار می­کند؛ از نگاه بسیاری از فقها حرام نبوده و طبیعتاً نباید موجب نفاق شود. اما موسیقی و غنای حرام، دارای آثار سوء و مخرّبی است که به دلیل همین آثار و عواقب، از سوی شارع حرام اعلام شده است.[1] یکی از پیامدهای منفی موسیقی حرام که در روایات بیان شده، آن است که؛ باعث رویش نفاق در دل می‌شود. امام صادق(ع) می‌فرماید: «همان‌گونه که آب موجب رویش گیاه می‌شود، نواختن آلات موسیقی نیز موجب رویش نفاق در قلب می‌گردد».[2] چنان‌که امام(ع) در روایت دیگری گوش دادن به غنا و موسیقی را نیز موجب رویش نفاق می‌داند.[3] در مورد رابطه موسیقی با نفاق و این‌که چگونه موسیقی موجب نفاق می‌شود؟ به نظر می‌رسد درک این رابطه چندان دشوار نیست؛ زیرا اولاً: تجربه نشان داده است بسیاری از افراد، تحت تأثیر غنا و موسیقی راه تقوا را رها کرده و به فساد روی می‌آورند؛ چرا که این‌گونه مجالس در بسیاری از موارد همراه با انواع مفاسد است. ثانیاً: موسیقی و غنا انسان را از یاد خدا غافل می‌سازد؛ قرآن کریم می‌فرماید: «بعضی از مردم خریدار سخنان بیهوده‌اند تا به نادانی مردم را از راه خدا گمراه کنند و قرآن را به مسخره می‌گیرند، نصیب اینان عذابی است خوار کننده».[4] در این آیه یکی از عوامل گمراهی از سبیل الهی «لهو الحدیث» دانسته شده است. «لهو» آن چیزی است که انسان را به خودش آن‌چنان مشغول کند که باعث غفلت و بازماندن از کارهای مهم‌تر شود و در برخی روایات اسلامی، غنا از مهم‌ترین مصادیق گفتار بیهوده به شمار آمده است.[5] با توجه به این‌که به صورت معمول، سرگرم شدن افراد به غنا، آنان را از تلاوت قرآن، مناجات با خدا و در کل یاد خدا بازمی‌دارد، عملاً تنها نام مسلمانی بر آنانی باقی مانده که خود را به غنای حرام مشغول کرده‌اند، اما از باطن و معنویت اسلام در وجود آنان خبری نیست و این خود نوعی نفاق است. در پایان تذکر این نکته ضروری است که؛ منظور این نیست که موسیقی و غنا علت تامه و حتمی برای نفاق است؛ بلکه مقصود این است که زمینه را برای آن فراهم می‌آورد و به اصطلاح، مقتضی است؛ چنان‌که در روایت نیز به این نکته تصریح شده که نقش موسیقی برای نفاق مانند نقش آب است برای رویش گیاه و روشن است که آب علت تامه و حتمی رویش گیاه نیست، بلکه آب یکی از علل رویش گیاه است و زمینه آن‌را فراهم می‌کند و مقتضی آن است. [1] . ر.ک: «دلایل حرمت و حلیت موسیقی»، سؤال 388. [2] . کلینی، محمد بن یعقوب، الکافی، ج 6، ص 434، تهران، دار الکتب الإسلامیة، چاپ چهارم، 1407ق. [3] . همان. [4] . لقمان، 6. [5] . ر. ک: «دلایل حرمت و حلیت موسیقی»، سؤال 388.
«موسیقی» در اصطلاح فقهی، آهنگی است که از آلات موسیقی پدید میآید، بنابراین، با «غنا» - آوازی که با حالت مخصوص از حنجره بیرون میآید- متفاوت است؛ اما در محاورات عرفی و نیز در برخی روایات، بین موسیقی و غنا فرقی گذاشته نمیشود.
موسیقی و غنا بر دو نوع هستند؛ حلال و حرام. آن دسته از موسیقیهایی که متناسب با مجالس خوشگذرانی و بیبند و باری نبوده، بلکه انسان را به معنویات و خدا سوق داده و به نوعی وجدان خفته او را بیدار میکند؛ از نگاه بسیاری از فقها حرام نبوده و طبیعتاً نباید موجب نفاق شود. اما موسیقی و غنای حرام، دارای آثار سوء و مخرّبی است که به دلیل همین آثار و عواقب، از سوی شارع حرام اعلام شده است.[1]
یکی از پیامدهای منفی موسیقی حرام که در روایات بیان شده، آن است که؛ باعث رویش نفاق در دل میشود. امام صادق(ع) میفرماید: «همانگونه که آب موجب رویش گیاه میشود، نواختن آلات موسیقی نیز موجب رویش نفاق در قلب میگردد».[2] چنانکه امام(ع) در روایت دیگری گوش دادن به غنا و موسیقی را نیز موجب رویش نفاق میداند.[3]
در مورد رابطه موسیقی با نفاق و اینکه چگونه موسیقی موجب نفاق میشود؟ به نظر میرسد درک این رابطه چندان دشوار نیست؛ زیرا اولاً: تجربه نشان داده است بسیاری از افراد، تحت تأثیر غنا و موسیقی راه تقوا را رها کرده و به فساد روی میآورند؛ چرا که اینگونه مجالس در بسیاری از موارد همراه با انواع مفاسد است.
ثانیاً: موسیقی و غنا انسان را از یاد خدا غافل میسازد؛ قرآن کریم میفرماید: «بعضی از مردم خریدار سخنان بیهودهاند تا به نادانی مردم را از راه خدا گمراه کنند و قرآن را به مسخره میگیرند، نصیب اینان عذابی است خوار کننده».[4] در این آیه یکی از عوامل گمراهی از سبیل الهی «لهو الحدیث» دانسته شده است. «لهو» آن چیزی است که انسان را به خودش آنچنان مشغول کند که باعث غفلت و بازماندن از کارهای مهمتر شود و در برخی روایات اسلامی، غنا از مهمترین مصادیق گفتار بیهوده به شمار آمده است.[5]
با توجه به اینکه به صورت معمول، سرگرم شدن افراد به غنا، آنان را از تلاوت قرآن، مناجات با خدا و در کل یاد خدا بازمیدارد، عملاً تنها نام مسلمانی بر آنانی باقی مانده که خود را به غنای حرام مشغول کردهاند، اما از باطن و معنویت اسلام در وجود آنان خبری نیست و این خود نوعی نفاق است.
در پایان تذکر این نکته ضروری است که؛ منظور این نیست که موسیقی و غنا علت تامه و حتمی برای نفاق است؛ بلکه مقصود این است که زمینه را برای آن فراهم میآورد و به اصطلاح، مقتضی است؛ چنانکه در روایت نیز به این نکته تصریح شده که نقش موسیقی برای نفاق مانند نقش آب است برای رویش گیاه و روشن است که آب علت تامه و حتمی رویش گیاه نیست، بلکه آب یکی از علل رویش گیاه است و زمینه آنرا فراهم میکند و مقتضی آن است. [1] . ر.ک: «دلایل حرمت و حلیت موسیقی»، سؤال 388. [2] . کلینی، محمد بن یعقوب، الکافی، ج 6، ص 434، تهران، دار الکتب الإسلامیة، چاپ چهارم، 1407ق. [3] . همان. [4] . لقمان، 6. [5] . ر. ک: «دلایل حرمت و حلیت موسیقی»، سؤال 388.
- [آیت الله مکارم شیرازی] آیا این حدیث پیامبر(ص) صحیح است: موسیقی در دل نفاق ایجاد می کند؟ آیا منظور همه نوع موسیقی است، و این حدیث به طور غیر مستقیم گوش کردن موسیقی را ممنوع می کند؟
- [سایر] کیفر اخروی نفاق چیست؟
- [سایر] نفاق، برادر چیست؟
- [سایر] نفاق ناشی از چیست؟
- [سایر] نشانه های نفاق چیست؟
- [سایر] برای برطرف کردن نفاق چکار باید کرد؟
- [سایر] برای برطرف کردن نفاق چه باید کرد؟
- [سایر] چه کاری نفاق را از بین می برد؟
- [سایر] نفاق در قلب انسان چگونه آغاز می شود؟
- [آیت الله خامنه ای] آیا می شود در مقابل کسانی که نفاق و دورویی و دروغ در رفتار و گفتار آنها مشهود است و به این صفات مشهورند از حربه های خودشان یعنی نفاق و دروغ و دورویی استفاده کرد؟
- [آیت الله مظاهری] ساختن آلات موسیقی و فروختن و خریدن آنها، بلکه نگاهداری آنها، حرام است.
- [آیت الله سبحانی] نمازخواندن در جایی که موسیقی می نوازند، باطل نیست ولی گوش دادن به آنها حرام است.
- [آیت الله مظاهری] یکی از گناهان بزرگ در اسلام که دنیا و آخرت انسان را تباه میکند غنا و موسیقی است، و قرآن شریف آن را موجب ضلالت و گمراهی، بلکه موجب استهزاء دین میداند: (وَ مِنَ النَّاسِ مَنْ یَشْتَری لَهْوَ الْحَدیثِ لِیُضِلَّ عَنْ سَبیلِ اللَّهِ بِغَیْرِ عِلْمٍ وَ یَتَّخِذَها هُزُواً اولئِکَ لَهُمْ عَذابٌ مُهین)[1] (و برخی از مردم کسانی هستند که سخن بیهوده را خریدارند تا مردم را بی هیچ دانشی از راه خدا گمراه کنند، و راه خدا را به ریشخند گیرند، برای آنان عذابی خوارکننده خواهد بود.) و مراد از غنا در اینجا آن صوتی است که شهوتانگیز و طربانگیز باشد، چنانکه مراد از موسیقی در اینجا آن آهنگی است که شهوتانگیز و طربانگیز باشد.
- [امام خمینی] اگر ارتباط علمای اعلام با ظلمه، موجب تقویت آنها شود یا موجب تبرئه آنها پیش افراد بیاطلاع شود، یا موجب جرأت آنها گردد، یا موجب هتک مقام علم شود، واجب است ترک آن.
- [آیت الله بهجت] بدن میتی که سرد نشده چنانچه با رطوبت مسّ شود، موجب نجاست است، اگرچه موجب غسل نیست.
- [آیت الله مظاهری] اگر ماندن در بلاد کفر موجب وهن مملکت اسلامی شود حرام است، گرچه موجب مفسده دینی و اخلاقی نشود، بلکه اگر مملکت اسلامی احتیاج به او داشته باشد، ماندن در آنجا حرام است، گرچه موجب وهن برای مملکت اسلامی نباشد.
- [آیت الله نوری همدانی] اگر سکوت علماء اعلام موجب تقویت ظالم شود یا موجب تأیید او گردد یا موجب جرأت او شود بر سایر محرّمات ، واجب است اظهار حق وانکار با طل ، اگر چه تأثیر فعلی نداشته باشد .
- [امام خمینی] اگر سکوت علمای اعلام موجب تقویت ظالم شود یا موجب تأیید او گردد یا موجب جرأت او شود بر سایر محرمات، واجب است اظهار حق و انکار باطل اگر چه تأثیر فعلی نداشته باشد.
- [آیت الله مظاهری] لازم نیست موسیقی بهواسطه آلاتی که معدّ برای موسیقی است نظیر دائره و تنبک و نی و تار و امثال اینها باشد، بلکه هر آهنگی که شهوتانگیز و طربانگیز باشد حرام است، گرچه بهوسیله آلات معدّه نباشد، چنانکه آهنگی که شهوتانگیز و طربانگیز نباشد و بهوسیله آلات معدّه باشد، حرام نیست.
- [آیت الله فاضل لنکرانی] اگر سکوت علماء اعلام موجب تقویت ظالم شود یا موجب تأیید او گردد یا موجب جرأت او شود بر سایر محرمات، واجب است اظهار حق و انکار باطل اگر چه تأثیر فعلی نداشته باشد.